Tällä sivulla on tarkoitus hieman esitellä erityövaiheita ja työvälineitäni. Myös kuvia valmiista vaapuista ja keskeneräisistäkin olisi tarkoitus laittaa näkyville. Neuvomaan en pysty ketään, mutta voin näyttää kuinka minä joitain asioita teen. Sellaisia ovat mm. vaappujen lakkaus ja painotus. Painottamisesta minulla mieleenkiintoinen kuva omista vaappumalleistani. Katsotaan mitä keksin ajan mittaan, mutta jotain sellaista tänne olisis tarkoitus tulla jota ei ihan kaikilla vaappusivuilla ole.

AIHEITA:

- PAINOTUS
- AIHIOT
- POHJALAKKAUS
- FOLIOINTI
- TYÖVÄLINEITÄ
- RYHMÄKUVIA VAAPUISTA
- UNIIKKEJA VAAPPUJA
- MAALAUSVÄLINEET JA PAJA
- ENSIMMÄISIÄ VAAPPUJANIPAINOTUS

En pysty neuvomaan miten vaappu pitäisi painottaa, mutta tässä näkyy miten minä olen vaappujani painottanut. Keulaan palanen lyijylevyä. Tällaisen kuvan ottaminen ei onnistu tavallisella kameralla, mutta se kertoo hyvin missä kohti lyijy on. Myös langan muoto ja sijainti näkyy kuvasta.


Sivun alkuunAIHIOT
Tulossa...
Sivun alkuun

POHJALAKKAUS

Lakkana käytän asetoniin sekoitettua probionaattia. Pohjalakkausta tehdessä minulla on tapana imeyttää vaappuja lakkaan upotettuna kaksi kertaa. Pidän vaappuja purkissa puolesta tunnista pariin tuntiin, riippuu tilanteesta. Tämä estää, että puun huokosissa oleva ilma ala sitten myöhemmin kuplia ulos. Lakka siis imeytyy puunhuokosiin.


Sivun alkuun

FOLIOINTI

Olen käyttänyt foliota paljon vaapuissani. Ohuet foliot, jotka liimataan vaapun kylkeen ovat mielestäni vaikeita laittaa. Aina tulee ryppyjä. Löysin netistä ohjeen miten alumiiniteippi toimii foliona ja miten siihen tehdään suomukuvioita. Joten ostin pastamankelin ja päätin kokeilla itse tehdä alumiiniteipistä foliota vaappuihini. Tälle kesälle eli 2009 ostin kahta uudella kuviolla olevaa tylliä ja kokeilin sillä tehdä myös foliota. Tarkoitus on saada hienompaa suomukuviota maalattua ja myös folioon uutta kuosia. Laitan kaksin kerroin olevan tavallisen keittiö rätin palasen alimmaiseksi, sen päälle alumiiniteipin palan ja päällimmäiseksi tyllin. Sitten vaan mankeloidaan. Valmis teippi leikataan kahteen suikaleeseen ja liimataan vaapun kylkeen. Tällainen foliointi on todella helppoa. Teipissä on hyvä liima, joka pysyy hyvin paikallaan. Varsinkin taimentikkuihin on folion liimaaminen helppoa vaapun tasakylkisen muodon takia.


Sivun alkuun

TYÖVÄLINEITÄ

Runkolangan taivutteluun käytän itse tehtyä työkalua. Työkalu ei ole kylläkään minun tekemäni. Monilla on laitteita joilla lankoja syntyy hirmuista vauhtia, mutta minun työvälineelläni taivuttelu on hidasta. Toisaalta eipä minulla ole minnekään kiirekään. Kyllä tuolla parikymmentä lankaa illassaan vääntelee kun tekniikan oppii. Pihdeillä sitten hieman oikaisen lenkkejä jos ja kun ne hieman vinoon aina menee. Minun välineeni eivät todellakaan ole mitään sarjatuotannon välineitä, mutta empä minä vaappuja sarjatyönä teekkään. Eli hyvä peli minun käyttööni.
Sivun alkuun

RYHMÄKUVIA VAAPUISTA


Sivun alkuun

UNIIKKEJA VAAPPUJA
Sivun alkuun

MAALAUSVÄLINEET JA PAJA

Maalaan kynäruiskulla. Mallia en osaa sanoa, mutta kai se Badgerin ruisku on. Maaleja on paljon joten pitäisi pystyä maalaamaan sen puolesta melkein mitä vain. Maalaustaito luo tietysti rajansa. Tälle kesälle 2009 hankin hengityssuojaimen. Vaikka maalasin viimekesänä vain kolmena päivänä, silti asetoni katku tuntui tosi pahalta. Löysin kohtuu hintaisen maskin ja lisäksi suojalasitkin. Selvästi parempi on maalata. Katku ei käy päähän ollenkaan. Tuskin tuokaan mikä huippumaski on, mutta jälkeen päin ei ollut päänsärkyä tai mitään. Eli toimi tosi hyvin mielestäni. Ruuvipenkki on huono kiinnitysalustana, mutta parempi usealle vaapulle tuleva teline on jo kehitteillä.


Sivun alkuun

ENSIMMÄISIÄ VAAPPUJANI

Muutamia kuvia aivan alkuaikojen vaapuistani. Ihan kaikki ei taida olla minun tekemiä, mutta kuitenkin alkuajan tuotantoa. Joskus ala-asteen aikaan harrastus alkoi eli onhan siitä jo suunnilleen kaksikymmentä vuotta aikaa. Eihän nuo silmää hivele, mutta pirun hyvin noillakin haukea saatiin. Toki olen mielestäni kehittynyt vuosien varrella, vaikken ihan koko kahtakymmentä vuotta olekaan vaappuja rakennellut.


Sivun alkuun

© Ville Heikkonen