Oravien häkki


Maaoravien häkin pitää olla iso ja varsinkin korkea. Oravat liikkuvat paljon ja hyppelynsä sekä kiipeilyn takia tarvitsevat tilaa.

Meidän asunnosta löytyi aulasta hyvä, tyhjä nurkka, mihin häkki päätettiin sovittaa. Koska oravien häkin sijoituspaikka olisi hyvä olla kauempana telkkarista, mutta sosiaalisina eläiminä ne kumminkin haluavat olla ihmisten keskellä, paikka soveltui todella hyvin. Häkki pystytettiin keittiön ja olkkarin väliseen aulanurkkaan.

Häkkin rakennukseen meillä oli sattuneista syistä neljä päivää, tätä tosin jouduttiin venyttämään yhdellä päivällä.
Häkin rakennus aloitettiin piirtämällä ja mittaamalla nurkka. Kun suunitelmat alkoivat näyttää hyvältä, menimme Oskun kanssa puukeskukseen ja tilattiin sieltä tarvittavat puupätkät. Ostimme halvimmat jalkalistat, mitkä osoittautuivat todella hyviksi. Tässä onkin kuva niistä auton takakontissa:
alkutilanne
Näistä palikoista ryhdyttiin tekemään häkin osia, eripituiset listat kiinnitettiin toisiinsa kulmaraudoilla, koko ajan tarkistaessa, että kulmat pysyvät suoriina.
reunojen kasaus
Kaikki seinät koottiin mökillä siihen kuntoon, että seuraavana päivänä meillä oli tehtävänä kiinittää verkko osiin. Rautakaupasta löytyi juuri tarkoitukseen sopivaa kaniverkon nimeltä kulkevaa verkkoa. Totesimme, että paras tapa kiinittää verkon puurakenteisiin on niitata se niittipyssyllä kiinni reunoihin.
verkon niittaus
Koska tiesimme, että seinät eivät ole tukevimmat, teimme vankan pohjan ja pohjalle vetolaatikon helpottamaan siivousta. Vetolaatikon päälisteeksi liimasimme muovimattoa, tämä siksi ettei hajut tarttuisi puuhun ja siivouskin olisi helpompi.
pohjan kasaus
Kun pohja oli valmis häkin seinät kiinitettiin kulmaraudoilla ja ruuveilla toisiinsa.
häkki ilman ovia
Seuraavaksi liitettiin ovet saranoilla. Tämän jälkeen oli jäljellä vielä sisustaminen, ongelmana oli puiden kiinitys. Pohjalle puita ei voinut laittaa, koska laatikon ulosvedettävyys ei sen jälkeen olisi toiminut ilman puiden siirtämistä. Tästä syystä puut kiinitettiin omille tasoilleen ruuvamalla ne varmistukseksi tasoon kiinni.
puun kiinnitys
Tämän jälkeen kiinitettiin oraville rakennettu koppi häkin puoleen väliin ja sittenpä häkki oli valmis. Tähän urakkaan meni uskomattomasti enemmän aikaa ja vaivaa, kun olimme suunnitelleet. Lisää kuvia häkistä ja sen asukkaista löytyy kuvia-sivulla.
valmis
häkki