Autoloma Keski-Euroopassa


Ennakkovalmistelut

1. viikko

lauantai 16.6.2007
sunnutai 17.6.2007
maanantai 18.6.2007
tiistai 19.6.2007
keskiviikko 20.6.2007
torstai 21.6.2007
perjantai 22.6.2007

2. viikko

lauantai 23.6.2007
sunnutai 24.6.2007
maanantai 25.6.2007
tiistai 26.6.2007
keskiviikko 27.6.2007
torstai 28.6.2007
perjantai 29.6.2007

3. viikko

lauantai 30.6.2007
sunnutai 1.7.2007
maanantai 2.7.2007
tiistai 3.7.2007
keskiviikko 4.7.2007
torstai 5.7.2007
perjantai 6.7.2007

4. viikko

lauantai 7.7.2007
sunnutai 8.7.2007
maanantai 9.7.2007
tiistai 10.7.2007
keskiviikko 11.7.2007
torstai 12.7.2007
perjantai 13.7.2007

Yhteenveto

Loppusanat
Majoitusarvostelut

Lauantai 7.7.2007

  • Bad Neuenahr-Ahrweiler –Köln-Gouda-Amsterdam
  • 444km

Koska huolto aukesi jo klo 8, niin olimme paikalla jo hyvissä ajoin 7:50 huomataksemme, että kaikki olivat jo tekemässä hommia ja edellämme oli useampikin asiakas. Myynnin puolelta löytyi englantia puhuva kaveri, joten vian kuvaus sujui paljon helpommin. Aika-arvio oli 1-2 tuntia, jonka aikana kävimme hotellilla syömässä aamupalan ja nukkumassa vielä puolisen tuntia. Syylliseksi osoittautui rikkoontunut vesipumppu, kyseisen moottorimallin tyyppivika. Lisäksi vaihdettiin flektin kulunut visko sekä termostaatti koteloineen. Ei olisi tainnut vastaava onnistua Suomessa lauantain pikahuollossa. Eikä paljon muuallakaan lähinnä osien puolesta. Näin jälkikäteen ajateltuna taisi olla vesipumppu ottanut itseensä jo Monacon ja Alppien nousuissa ja ringillä taas ajoviima auttoi ennen parkkipaikalle saapumista. Eli vika ei sinänsä johtunut radalla ajosta, vaan se olisi voinut sattua vaikka seuraavan kerran baanalle mentäessä. Autoliikkeen hallissa silmiin osui 2 kpl BMW Z1:stä, joita tuli vielä kurkattua hiukan lähempääkin. Ainakin tässä huollossa oli kyllä palvelu ja nopeus täyden kympin arvoisia, vaikka aluksi hieman epäilivät, kannattaako noin vanhaa autoa enää korjata.

Hinaus meni suoraan AL-turvan piikkiin, hotellin maksoimme itse paikan päällä ja laskutimme jälkikäteen AL-turvasta. Eli kyllä voin suositella AL-turvaa tällaiselle matkalle: varsinaisen vakuutuksen lisäksi myös asiointi on helppoa, kun voi asioida suomeksi yhden numeron kautta. Ilman palvelua pitäisi ensin selvitellä paikallisia numeroita ja yrittää sitten sönköttää, että joku turisti jossakin tarvitsee apua. Nyt selvisimme vain yhden yöpymispaikan muutoksella, mutta muuten olisi voinut mennä varmaan parinkin päivän suunnitelmat uusiksi.

Jo ennen puolta päivää pääsimme matkaan ja päätimme käydä katsastamassa Kölnin tuomiokirkon ennen jatkamista Amsterdamiin. Kölnin tuomiokirkon tornit ovat korkeat ja Milanon Duomon tavoin ylös pääsee katselemaan paikkoja. Mutta muuten Milanon kirkko tuntui huomattavasti isommalta. Tornien korkeus tuntui myös portaissa, sillä ylimmälle tasolle oli 476 porrasta. Ylhäältä näki laajalle alalle, mutta eipä varsinaista katseltavaa kaupungissa ollut. Alas päästyämme jatkoimme kellariin, jossa oli aarrekammio. Turvajärjestelyt olivat tiukat, koska jossakin vaiheessa osa tavaroista oli ryöstetty. Lisäksi näkyvillä oli myös roomalaisten aikoinaan paikalle rakentamaa muuria, jota oli hyödynnetty kirkon perustuksia rakennettaessa sekä esineitä haudoista, joita paikalta oli löydetty. Olihan kirkko ihan kiva, mutta jotenkin vertailukohdaksi hyvin sopiva Milanon tuomikirkko tuntui hienommalta.

Kirkon lisäksi emme muita Kölnin nähtävyyksiä jäänetkään katselemaan, vaan lähdimme kohti Amsterdamia, johon olimme ilmoittaneet saapuvamme vasta iltasella. Joten aikaa oli ja päätimmekin mennä syömään Rotterdamiin. Tämä oli paha virhe, sillä paikalla oli tietöitä (moottoritien liittymiä suljettu) ja ruuhkaa sitten senkin edestä 10km. Tietysti tästä kaikesta oli ilmoitukset ja vaihtoehtoreittiehdotuskyltit tien varrella, mutta vain hollanniksi. Lopulta pääsimme pois isolta tieltä ja päätimme jättää Rotterdamin käymättä. Ruokapaikaksi valikoitui kartalta seuraava hiukan isommalta näyttänyt kaupunki Gouda.

Goudassa näki ensimmäistä kertaa hollantilaiset kanavat – veden pinta ympäröiviä taloja ylempänä ja paljon siltoja, esim. 4-pilarinen vaakatasossa nouseva rautatiesilta. Navigaattorista olimme tietysti valinneet keskustan, joten ohjeita seuraten jatkoimme aivan keskustaan vievää kanavan reunaa. Kanavan reunalta löytyi pysäköintipaikka ihan helposti, mutta taskuparkkeerauskammosta kärsiville voin huoletta suositella auton jättämistä keskustan ulkopuolelle. Siinä missä suomessa on pysäköintipaikan laidan puolella jalkakäytävä, täällä on kanava ilman kaiteita. Goudaan tutustuminen jäi keskustorin pienen kappelin ihmettelyyn ulkopuolelta ja torin laidan pizzeriassa käyntiin. Pizzoista otimme puolet matkaevääksi, kun ei jaksanut näin ”aikaisen” lounasajan takia kaikkea syödä. Tästä eteenpäin jatkoimme ilman ruuhkia. Matkalla huomasimme myös sellaisen pikkuasian, että paikallisilla huoltoasemilla ei ole isoja kylttejä kertomassa polttoaineiden hintoja. Syy on varmaan se, että ne ovat joka tapauksessa järkyttävän korkeat jopa Suomen hintatasoon tottuneelle.

Löysimme itsemme esikaupungista, jossa jokaisen omakotitalonkin edessä meni pieni kanava. Yöpaikkamme isäntä oli eläkeläispoliisi vaimonsa kanssa ja nimen mukaiseksi Garden lodge oli pihavaja. Hiukan se oli jo kallellaan, mutta todella kotoisa ja isäntäpariskuntakin oli mukava. Saimme myös ohjeita bussilla kulkemiseen ja suosituksen ruokapaikasta ja muutamasta ei kai niin tunnetusta nähtävyydestä. Edellisen yön valvomisen jälkeen yöuni kutsui nopeasti.

Linkkejä

Tämän päivän kuvia


Kölnin tuomikirkon ylätasanteella

Goudassa pysäköidään hollantilaisittain