Autoloma Keski-Euroopassa


Ennakkovalmistelut

1. viikko

lauantai 16.6.2007
sunnutai 17.6.2007
maanantai 18.6.2007
tiistai 19.6.2007
keskiviikko 20.6.2007
torstai 21.6.2007
perjantai 22.6.2007

2. viikko

lauantai 23.6.2007
sunnutai 24.6.2007
maanantai 25.6.2007
tiistai 26.6.2007
keskiviikko 27.6.2007
torstai 28.6.2007
perjantai 29.6.2007

3. viikko

lauantai 30.6.2007
sunnutai 1.7.2007
maanantai 2.7.2007
tiistai 3.7.2007
keskiviikko 4.7.2007
torstai 5.7.2007
perjantai 6.7.2007

4. viikko

lauantai 7.7.2007
sunnutai 8.7.2007
maanantai 9.7.2007
tiistai 10.7.2007
keskiviikko 11.7.2007
torstai 12.7.2007
perjantai 13.7.2007

Yhteenveto

Loppusanat
Majoitusarvostelut

Torstai 5.7.2007

  • Trier-Moselin laakso-Koblenz
  • 220km

"Linnuntietä lyhyt matka, autolla ajaen pitkä reissu." Siinä päivän suunnitelma ja lisäksi päälle pysähdyksiä viinipaikoissa. Aluksi kuitenkin uusi kierros Trierin nähtävyyksiin. Kaiken kaikkiaan tuntui siltä, että Trier ei osaa mainostaa itseään kunnolla, koska nähtävää riitti vaikka millä mitalla. Marxin synnyintalo sai jäädä väliin, kun kiersimme vanhoja rakennelmia aloittaen amfiteatterilta. Pettymykseksemme sinne oli rakennettu kesäteatteri, joten osaan paikoista ei päässyt. Keskiaukion alla oleviin isoihin maanalaisiin tiloihin pääsi kuitenkin kiertelemään, samoin katsomoihin pääsi tutustumaan.

Seuraava kohde oli Liebfrauenkirche, joka on yksi Saksan vanhimmista goottilaisen tyylin kirjoista. Lasimaalauksia voisi luonnehtia tyyliltään moderneiksi ja hauskana yksityiskohtana oli ”teurastettu” rauhankyyhky, jossa kai punaisena näkyvä sydänkynttilä symboloi oikeasti jotain aivan muuta… Sisäkautta pääsee myös seinänaapurina olevaan roomalaiskatoliseen kirkkoon, joka periytyy roomalaisten ajoilta.

Ja kun kerran kirkkoihin tutustuminen pääsi vauhtiin, oli vuorossa matkan ensimmäinen luterilainen kirkko. Lisäksi se osui matkalle edellisiltä kirkoilta kylpylän raunioille. Luulimme eilen kyseistä rakennusta joksikin vanhaksi varastoksi tai vastaavaksi, mutta tosiaan kyseessä oli kirkko. Myös sisältä rakennus muistutti enemmän varastoa, sillä sen verran suuri ero oli matkan aikana nähtyihin roomalaiskatolisiin ja muihin koristeellisiin kirkkoihin.

Vanhan roomalainen kylpylän alue oli yllättävän iso ja tietokoneanimaatiosta näki hiukan, miltä paikka on näyttänyt silloin joskus. Nyt jäljellä oli jonkun verran päärakennuksen seiniä sekä maanalaisia osia. Kyseessä oli ollut ensimmäinen lämmitetty kylpylä, koska aiemmin mitä ilmeisimmin kylpylät olivat sijainneet lämpimämmissä paikoissa. Myöhemmin paikka oli toiminut myös roomalaisten sotilastukikohtana ja vain pieni osa oli ollut kylpylänä.

Aamupäiväkierroksen jälkeen lähdimme seuraamaan Moselin rantoja ja sen kuuluisia viiniköynnöksen kasvatusalueita. Käytännössä viiniä kasvaa molemmilla puolin jokea koko matkan, joskin ennen Koblenzia viiniviljelmien määrä alkaa vähentyä. Viinien kasvatusta alueella on ollut jo roomalaisten aikoihin juuri Trierin kaupungin vaikutuksesta. Ja tietysti jokaisessa kylässä on viinipaikkoja ja oma tietty rypälelajike tms., jota mainostetaan tielle näkyvillä isoilla kylteillä.

Ensimmäinen pysähdyspaikka ja viini osoittautuivat hieman pettymykseksi, joten keskityimme maisemien ihailuun ja kyseisen kylän turistitoimistosta ostettuun Moselin laakson esitteeseen kaikkine nähtävyyksineen. Esitteen perusteella pysähdyimme Bernkastel-Kues’n kaupunkiin, joka olikin ilmeisen iso tällä alueella. Kaupungin ehdoton nähtävyys on pieni keskiaikaisten talojen ympäröimä tori. Talot ovat jo melkoisen vinossa, mutta ikäisekseen hienokuntoisen näköisiä. Eli jos liikut alueella, niin tämä paikka on ehdottomasti katsastamisen arvoinen paikka. Ja tunnelmakin oli leppoisa, kun ainakaan meidän kanssa samaan aikaan paikalle ei ollut suurta määrää turisteja. Lisäksi täältä löytyi asiantunteva (tätä kirjoitettaessa on tullut yksi viini jo maisteltua ja se ainakin oli erinomainen) viinikauppias, joka osasi ehdottaa alueen viineistä hinta/laatusuhteeltaan parhaimmat vaihtoehdot, joten ei tarvinnut ihan summamutikassa viinejä hankkia.

Rinteen päällä on vanhan linnan rauniot, joiden luota näkee hyvin Moselin tämän mutkan. Valitettavasti linnassa toimiva kahvila oli kiinni juuri torstaisin, joten sisällä emme päässeet käymään. Ja tämä kiinni oleminen oli tietysti mainittu siinä portin pielessä olevassa kyltissä, ei aiemmissa paikan mainoksissa.

Lopun matkaa otimmekin jo hiukan nopeammalla tahdilla ja vähemmillä pysähdyksillä, jotta ehtisimme vielä tutustua Koblenzin nähtävyyksiin. Siinä missä Trierissä olimme löytäneet paljonkin katseltavaa, Koblenzissa kävimme vain katsastamassa Reinin ja Moselin yhtymäkohdan ja siellä olevan suuren monumentin. Jokien yhtymäkohdassa on myös paljon vanhoja linnoja, mutta niiden kiertämiseen aikamme ei riittänyt. Yöllä hotelliin kävellessämme huomasimme, että täällä näköjään pysäköinninvalvojat ovat liikkeellä vielä yhdentoista aikaan, tosin oma automme oli turvallisesti hotellin parkkihallissa.

Linkkejä

Tämän päivän kuvia


Tomb Raider amfiteatterilla

Moselin laakossa riittää viiniviljelmiä

Bernkastel-Kues'n torin vanhoja taloja