Yhtälö lauseen subjektina, muuten kuin toimijana

Verotuloja kaupunki kerää reilut 873 miljoonaa euroa, ja valtionosuuksia on tulossa vajaat 320 miljoonaa. Toimintatuloja lasketaan kertyvän lähes 258 miljoonaa, toimintamenoja puolestaan 1,42 miljardia euroa.
Vuosikatetta yhtälö tuottaa 32 miljoonaa euroa. – Markku Rättilä, Kaleva 30.9.2020, s. 4.

Hamilton on omassa luokassaan: entisestä jetset-hurmurista on kuoriutunut ekosoturi ja black lives matter -kasvot F1:een.
Yhtälö voi kuulostaa hankalalta valkoisten miesten hallitesemassa autiurheilussa, mutta Hamilton on vedellyt oikeista naruista joko tietämättään tai äärimmäisen selkeästi tiedostaen. – Ismo Uusitupa, Helsingin Sanomat 31.10.2020, s. B 34.

Koronavisustautiin sairastunut tartuttaa keskimäärin arviolta 2–2,5 muuta ihmistä, jolloin tauti olisi noin kaksi kertaa kausi-influenssaa tarttuvampi. Kaikista havaituista tartunnan saaneista lähes viidennes tarvitsee sairaalahoitoa. Yhtälö riittää romahduttamaan useimmissa maissa terveydenhuoltojärjestelmän, jos tauti leviää hallitsemattomasti. – Lassi Lapintie, Suomen Kuvalehti 27.3.2020, s. 34.

Ohisalon sanotaan toimivan tehtävässään aivan ammattimaisesti, mutta hänkin istuu eduskunnassa ensimmäistä kauttaan ja ottaa samaan aikaan haltuun puolueen puheenjohtajan ja sisäministerin tehtäviä. Kaikesta yhdessä syntyy yhtälö, jossa hänkään ei aina osaa ajatella, mikä olisi hallituksen yhtenäisyyden kannalta järkevin tie edistää asioita. – Hanna Vesala, Ilta-Sanomien verkkosivut 21.2.2020.

Eräs ärsytyskynnystä alentava asia on alhainen verensokeri, joka tekee monista hyvinkin säyseistä ja kilteistä henkilöistä kiihtyneitä. Jos tyypin taustalta löytyvät kovat kotiolot ja perinnöksi saatu väkivaltaisuus eikä hän koe nälän tunnetta lainkaan, yhtälö on valmis. – Kari Häkkinen, Hannu Lauerma. Psykiatrin päänavaus. Into 2019, s. 149.

Suomalaisten uni on huonompaa kuin koskaan – yksi yhtälö on unohtunut monelta täysin
– Otsikko Ilta-Sanomien verkkosivuilla 26.12.2019

Kaupallinen yhtälö edellyttää, että Ranta-Toppilasta muodostuu elämyksellinen käyntikohde, joka houkuttaa väkeä myös muulloin kuin kesällä. Yhtälö ei ole helppo. – Markku Rättilä, Kaleva 4.8.2020 s. 5.

Voi vain kuvitella, mikä on tilanne silloin, kun suuret ikäluokat ovat siinä kunnossa, että eivät pärjää kotona. Se on rahastuksen paikka veroparatiisissa majaileville. Ja päättäjiä ohjaa Sulo Vilenin filosofia: Kun halvalla saa.
– Tämä yhtälö on sellainen, että en edes uskalla ajatella, sanoo Auli Härkälä. – Jussi Niiranen, Ilta-Sanomat 2.2.2019, s. 4.

Kaupungin nimi on Washington. Se on nimetty maan ensimmäisen presidentin mukaan. Hän oli itsenäisyyssodan voittanut kenraali, mutta myös elinikäinen orjanomistaja. Hänen mukaansa nimetyn pääkaupunginkin rakensivat orjat.
Sama yhtälö on näkynyt myös amerikkalaisessa maailmanvallassa 75 viiime vuoden aikana. Yhdysvallat on tasapainoillut valistustehtävänsä ja koloniaalisen painolastin välillä. – Luri Tähtinen, Kanava 2/2021, s. 38.

Jos yhtälö toteutuu, kyseessä ei ole vain viime aikojen suurin vaan myös onnistunein koulutusuudistus. – Ville Pernaa, Suomen Kuvalehti 28.4.2017, s. 7.

Suomesta on pitkään puhuttu luottamuksen yhteiskuntana. Sekä vanhustenhoidon skandaali että HS:n paljastamat ravintoloiden ongelmat osoittavat, että tämä yhtälö ei enää päde. – Jussi Pullinen, Helsingin Sanomien verkkosivut 30.3.2019.

On käsittämätön yhtälö esittää uuden rakentamista tai siirtoa keskikaupungille rahanpuutetta kärsivän yhteiskunnan kokonaiskustannuksia näin korottaen ja saada siten yliopiston tilakustannukset hallintaan! Onhan varojen käytön koulutukseen priorisoinnissa jo yleiselläkin tasolla ongelmia. Outoa on myös kaupungin liittyminen yhtälön tukijaksi. – Veikko Meriläinen, Kaleva 19.11.2019, s. 35.

Poliitikkojen vaalilupausten yhtälö ei täsmää
– Tuomas Niskakankaan kirjoituksen otsikko. Helsingin Sanomat 25.3.2019, s, A 6.

Lisäksi talouskasvu on ennusteiden mukaan hidastumassa. Se voi tietää verotulojen vähenemistä ja etuusmeojen kasvua.
Puolueiden esittämä yhtälö ei täsmää. – Tuomas Niskakangas, Helsingin Sanomat 25.3.2019, s. A 6.

Greta on itse kuvannut sitä myöhemmin niin, että ristiriita ilmastokriisin ja ihmisten toimien välillä kävi liian suureksi. Yhtälö ei täsmännyt. – Petja Pelli, Helsingin Sanomien kuukausiliite 3/2020, s. 30.

Talousyhtälö mietityttää Forsblomiakin.
– Markku Rättilä, Kaleva 19.1.2020, s. 7.

Mölkyssä kiehtoo osaamisen ja sattuman yhtälö. – Ninarose Maoz, Opettaja 18.6.2015, s. 42.

Oppivelvollisuutta pidennetään ja toisen asteen oppilaitosten verkostoa harvennetaan vuonna 2017. Yhtälö hämmentää, etenkin, kun ottaa huomioon, että tulevaisuudestaan epävarmojen lukioiden tulisi varautua sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin ja opetussuunnitelmien uudistumiseen vuonna 2016. – Terhi Honkonen, Helsingin Sanomat 17.5.2014, s. C 22.

Lasi illalla kotona melkein joka ilta tarkoittaa aikamoista viikkokulutusta etenkin, kun siihen lisää kaikki lasilliset ystävien kanssa. Kuin huomaamatta keskivertonaisen yhtälö alkaa kolkutella suurkulutuksen rajoja. – Sari Helin, Anna 20.2.2014, s. 103.

Sen omistajalla, suursijoittaja Jeffrey Roynerilla oli rahaa, mutta ei suomalaisen mediakentän tuntemusta. Yhtälö johti yli 20 miljoonan euron tappioihin. – Jyrki Räikkä, Helsingin Sanomat 20.1.2012, s. C 2.

Ilmeisesti työmiehen työmaa ei ole hiljaisimmasta päästä, eivätkä vuorot ala aamupäivän puolella. Yhtälö, joka nostattaa riemua, missä tahansa naapurustossa. – Hannu Tikkala, Kaleva Sunnuntai 9.9.2012, s. 10.

Luonnollista siis on, että ensimmäistä rahavirtaa halutaan supistaa ja jälkimmäistä kasvattaa. Yhtälö ei mene umpeen, sillä Brysselissä ei ole unionin sampoa eikä kirjokannen kilkuttelijoita. – Helsingin Sanomat 27.4.2012, toinen pääkirjoitus, s. A2.

Resurssit siis vähenevät samaan aikaan kuin väkivalta ja varkaudet lisääntyvät. Yhtälö ei vaikuta lainkaan hyvältä. – Poliisiylijohtaja Mikko Paatero, Helsingin Sanomat 14.8.2011, s. A8.

Suomessa on tänään noin 1,1 huollettavaa jokaista työssäkäyvää kohti. Yhtälö pysyy enää nippa nappa kasassa, kuten saatamme päätellä riitelystä, jolla kuntakarttaa sekä sosiaali- ja terveyspalveluja uudistetaan – sekä vimmasta, jolla hälyttävästi velkaantuvan valtion budjettimenoja yritetään karsia. – Pekka Mykkänen, Helsingin Sanomat 6.1.2013, s. E1.

Maailma oli kova ja posliini haurasta. Tämä yhtälö kertoo ihmiselle sen väistämättömän tosiseikan, että mitä pitempi aika kuluu kahvikupin valmistamisesta sitä todennäköisempää on sen särkyminen. – Jari Tervo, Layla. WSOY 2011, s. 163.

Toinen, mitä miehen iho kaipaa, on säännöllinen kuorinta, sillä runsaan talinerityksen ja pinnalta kuivan ihon yhtälö aiheuttaa sameuden lisäksi mustapäitä ja finnejä, kun tali ei pääse kunnolla ihon pinnalle. – Marjo Pihlajaniemi, Ilta-Sanomat 12.11.2010.

Kaikessa yksinkertaisuudessaan Ferrari halusi espanjalaisen Santander-pankin sponsorirahat ja Santander halusi espanjalaisen Fernando Alonson Ferrarin puikkoihin. Yhtälö tiesi sitä, että Räikkönen väistyi Ferrarilta – ja samalla vauhdilla koko sarjasta – vuosi ennen sopimuksensa päättymistä. – Ilta-Sanomien verkkosivut 8.3.2011.

Kasautumaan päässeen korjaustarpeen vuoksi monia lähiökerrostaloja odottavat nyt suuret talotekniikan ja rakennuksen vaipan korjaukset. Usein halutaan samalla parantaa energiatehokkuutta ja nostaa rakennuksien varustetasoa lisäämällä hissejä, parvekkeita ja saniteettitiloja. Yhtälö voi ylittää asukkaiden maksukyvyn. – Tarmo Pipatti, Kaleva 12.8.2011, s. 23.

Takaisin