Yhtälöllä on tai ei ole muu ominaisuus kuin mahdottomuus tai vaikeus

Jos palvelut jättää käyttämättä, moni jää ilman työtä. Hämärien palvelujen käyttäminen taas vain laajentaa hämärän piiriä ja vie tilaa rehellisiltä yrittäjiltä. Yhtälö ei ole mustavalkoinen. – Jussi Pullinen, Helsingin Sanomien verkkosivut 30.3.2019.

Taloustieteen professori ihmettelee sote-laskelmia: "Yhtälö on suoraan sanottuna vastuuton".
– Katja Incoronaton artikkelin otsikko, Uuden Suomen verkkosivut 25.11.2017.

Vanha omakotitalo korjaustarpeineen ja sijainti pienellä paikkakunnalla heikon hintakehityksen alueella. Yhtälö on toivottoman huono ja koskettaa lähivuosina jopa puolta miljoonaa suomalaista. – Elina Ranta, Ilta-Sanomien verkkosivut 30.8.2017.

Suomessa on myös vähemmän lääkäreitä asukasta kohti kuin Euroopassa keskimäärin ja huomattavasti vähemmän sairaanhoitajia. Ja kun meillä myös ikärakenne on Euroopan huolestuttavimpia, on yhtälö huono normaaliaikanakin. – Helena Petäistö, Kaleva 2.4.2020, s. 34.

Suomen Pankin Mäki-Fräntin mukaan näyttää todennäköiseltä, että nykyisten kolmikymppisten tulokehitys jää vastaisuudessakin edeltävistä sukupolvista.
Yhtälön myrkyllisyyttä ei voi liiaksi korostaa. – Teemu Muhonen, Ilta-Sanomien verkkosivut 10.4.2017.

Yhtälö on ollut 2010-luvulla lyömätön: todella vahva nainen, joka ei ole menettänyt kestävyysominaisuuksiaan. – Kai Nevala hiihtäjä Marit Björgenistä, Kaleva 24.2.2015,s. K1 21.

Yhtälö on seuraavanlainen; Työtön ajautuu laiskaksi ja luovuttaneeksi hoopoksi. Hoopo vajoaa kyyniseksi pommiksi. Pommin asteelta upotaan trämpiksi, sa sitten ollaamkin jo työtä vihaavia, sairaita yksilöitä. – Jenni Stammeier, Suomalaiset junapummit. Docendo 2019, s. 169.

Ja sitten ne neljä naista, jotka odottavat Kyöstiä kotona. – Se osa elämän yhtälöä on minulle aika rakas. – Kyösti Mäkimattila, Matilda Katajamäen artikkeli, Anna 28.5.2014, s. 27.

Yhtälö on yksinkertainen: Toimiakseen yritys tarvitsee työntekijöitä. Toimiakseen hyvin se tarvitsee hyviä työntekijöitä. Jokainen haluaa olla työssään hyvä. Eli työnantajalla ja työntekijällä on yhteinen intressi. – Miia Siitonen, Anna 27.3.2013, s. 32.

Yhtälö on hänestä yhtä yksinkertainen kuin se, ettei voi kuluttaa joka kuukausi 3000:ta euroa, jos perheen nettotulot ovat 2500 euroa kuussa. – Katja Kuokkanen, Helsingin Sanomat 24.9.2013, s. B 8.

Erään kokeneen sosiaalityöntekijän arvion mukaan jopa yli 90 prosenttia maamme lastensuojelun asiakkaista tulee päihdesairaista perheistä. Eli tämä yhtälö on varsin yksinkertainen. Säästetään päihdehoidosta ja samalla kasvavat lastensuojelun ongelmat ja sitä myötä kustannukset. – Janne Jääskeläinen, Kaleva 28.12.2017, s. 37.

Onnistunut yksilöä ja yhteiskuntaa palveleva koulutuskokonaisuus vaatii laadukkaan perusopetuksen, sopivan määrän erilaisia jatkokoulutuspaikkoja ailuiskoulutusta unohtamatta sekä oikeanlaisen, kustannustehokkaan oppilaitosverkon, joka koostuu sopivasta määrästä oikein sijoittuneita laadukkaita yksiköitä.
Yhtälö ei ole helppo, mutta sen ratkaiseminen tulee palkitsemaan. – Jouko Niinimäki, Kaleva 3.10.2017, s. 32.

Talouden tasapainottaminen edellyttää uusia toimenpiteitä. Niiden kaivelu on vasta alkutekijöissään, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kyösti Oikarinen (kesk.) sanoo. Keinovalikoima on rajallinen.
– Verot, asiakasmaksut, muut maksut, muu tulojen lisääminen ja säästöt. Yhtälö ei ole helppo, Oikarinen toteaa. – Markku Rättiä, Kaleva 7.5.2019, s. 13.

Kasvavasta väestömäärästä huolimatta Oulussa verotulojen kehitys laahaa perässä. Kasvavasta palvelutarpeesta on siis selvittävä entistä niukemmilla resursseilla. Peruskoulun oppilasmaarään tulee 2000 hengen lisäys viiden seuraavan vuoden aikana. Yhtälö ei ole helppo. – Jenni Pitko, Oulu-lehti 8.6.2016, s. 32.

Kouluverkkoyhtälö ei ole helppo, mutta ei kaupunginjohtajan esitys ole sellainen "taivas" kuin Jenni Pitko antaa ymmärtää. – Veikko Ervasti ja Latekoe Lawson Hellu, Oulu-lehti 11.6.2016, s. 6.

Epäsuorat yhteydet tulisi myös katkaista. Lentoliikenteen solmukohta, jolla on yhteyksiä tartunta-alueelle, ei ole turvallinen Yhtälö on hankala ja vaatii laajaa kansainvälistä yhteistyötä. – Mika Aaltola, Ilta-Sanomat Plus 4.4.2020, s. 24.

Vaimonsa välivuosia Paavo selittää muistelmissaan sairauksilla, unettomuudella ja vuosia tekeillä olleella romaanilla, joka sitten saa nimekseen Hänen olivat linnut. Perhe myös hankkii niinä vuosina Ahvensalmen kesäpaikan, joka aiheuttaa menoja ja vaatii aikaa. Paavo myöntää, että yhtälö ei ole helppo, sillä vaivaa, kustannuksia ja muita rasitteita on riittämiin. – Helena Ruuska, Marja-Liisa Vartio. Kuin linnun kirkaisu. WSOY 2012, s. 391.

Feminismin kasvattamana olin oppinut, että naisena voin saada kaiken. Sainkin, mutta nyt voin jo myöntää, ettei neljän pojan ja kirjoittamisen yhtälö ole ollut helppo. – Malin Kivelä, Anna 24.10.2013, s. 13.

Syynä hankkeen viivästymiselle Postari-Kivistö näkee kolme tekijää: idea on uusi Suomessa, suuret kansainväliset toimijat ja brändit eivät tunne Oulun seutua ja aika kaupallisille investoinneille on hankala. "Yhtälö kunnianhimoiselle tavoitteelle ei ole nyt helppo", Postari-Kivistö sanoo. – Markku Rättilä, Kaleva 14.4.2014, s. K1 2.

Maa vie raaka-ainetta ja tuo teollisia tuotteita – yhtälö on tuttu kehitysmaista. – Helsingin Sanomat 16.4.2013, pääkirjoitus s. A 5.

Yhtälö on karu: mitä huonommin hoitoa on tarjolla, sitä enemmän ongelma paisuu. – Markku Rättilä, Kaleva 23.4.2012, s. 2.

Helsingin koulujen yhtälö on monimutkainen. – Helsingin Sanomat 7.5.2014, s. A3.

Tuusulassa 18.5.1998 pidetyssä pitkässä kokouksessa totesimme tilausvaltuutta olevan käytössä prikaateihin neljä miljardia markkaa ja lisätarpeen olevan vielä neljä miljardia markkaa. Sen lisäksi tarvittiin helikoptereihin yhden miljardin lisätilausvaltuus ja mahdollisiin saattohelikoptereihin olisi tarvittu vielä kaksi miljardia markkaa. Yhtälö oli ratkaisematon. – Heikki Tilander, Sotilaan vuosikymmenet, Kustannus Oy Suomen Mies 2006, s. 245.

Jos yhtälöt ovat sopusoinnussa, ei pitäisi olla hätää. – Inkeri Kerola, Kaleva 19.7.2012, s. 18.

Yhtälö on siis onneton ja absurdi: otamme kuluttamalla ekologista velkaa tulevilta sukupolvilta ilman että se edes lisää onnellisuuttamme. – Katri Merikallio, Suomen Kuvalehti 18/2010 s. 63.

Kun samanaikaisesti salivuorojen määrä kasvaa nykyisen Oulunsalon kunnan alueella uuden koulun valmistumisen myötä noin 25 prosenttia, yhtälö on käsittämätön ja ilmeisesti joudumme siirtämään toimintamme muualle. – Jorma Rajala, Kaleva 28.7.2012, s. 23.

Kun Ranskan Marine Le Pen on käynyt kaveeraamassa Moskovan johtajien kanssa, yhtälö on samalla tavoin outo. Oikeistolainen poliitikko etsii tukea ja turvaa venäläisten kommunistienperillisistä. – Mikko Uola, Vapaussoturi 3/2018, s. 42.

Nyt viimeinen vauhdinlisäys on jäänyt löytymättä. Se on ollut kauden pettymys, tulokset eivät niinkään.
Yhtälö on outo, sillä sprintti on kulkenut eli nopeusominaisuudet ovat kunnossa. – Aino-Kaisa Saarinen Ilta-Sanomien toimittajan Pekka Holopaisen mukaan, 2.3.2012, s. 37.

Yhtälö on outo: Peräti 69 prosenttia suomalaisista sanoo harrastavansa liikuntaa pari–kolme kertaa viikossa. Vielä 1980-luvun alussa niin teki alle puolet, 46 prosenttia. – – – Jos tilastoista vetäisi suoraviivaisen päätelmän, väittäisi, että kuntoilu pilaa kunnon. Siinä on rahtunen totuutta. Suurin syy outoon yhtälöön on kuitenkin arjessa. Vaikka liikunta on lisääntynyt, liike on vähentynyt. – Pauliina Penttilä, Suomen Kuvalehti 15.7.2011 s. 24 ja 26.

Mennellä kaudella Similän sijoitukset maailmancupissa olivat välillä 50-79. Yhtälö tuntuu oudolta. Vielä oudommaksi se muuttuu, kun siihen lisätään tieto testausajankohdasta. – Kai Nevala, Kaleva 21.5.2014, s. K1 18.

Nuoret elävät myös ristipaineessa. Toisaalta tuo korkeateknologian luoma outo kuolemattomuuden tunne, toisaalta arkielämän karuus: ensin työmarkkinoille on vaikea päästä, ja sitten kun sinne pääsee, 35-vuotiasta väitetään jo vanhaksi. Yhtälö on varsin säälimätön. – Kjell Westö, Yhteishyvä 8/2011, s. 35.

Yhtälö tuntuu surulliselta. Asuminen on välttämättömyys, mutta se on liian kallista. – Laura Honkasalo, Anna 30.8.2018, s. 77.

Kansantuote siis kasvaa tuotannolla, mutta ilman kulutusta yhtälö olisi mieletön. – Esko Aspivaara, Helsingin Sanomat 30.12.2011, s. C 8.

Tieteen ja taiteen yhtälö on ihan mielenkiintoinen. – Jorma Styng, Kaleva 27.9.2010.

Yhtälö on vähintäänkin toisen asteen vaikeustasoa: miten hoidetaan kasvavat velvoitteet vähemmällä väellä ja vielä nykyistäkin nuukemmalla taloudenpidolla? Yhtälön ratkaisun avain alkaa löytyä, kun jokainen meistä istahtaa ensin aloilleen ja tarkastelee kriittisesti oman työpäivänsä: mitä olen oikeastaan tehnyt ja minkä takia? – Aulis Minkkinen, Defensor Patriae 2/2011 s. 3.

Tarvitaan osaamista, mutta lukiot hiipuvat. Yhtälö on kestämätön, Grahn-Laasonen korostaa. – Antti Autio, Kaleva 23.11.2017, s. 15.

Lumia-puhelimien myynti alkoi marraskuussa 2011. Nokia on myynyt niitä yhteensä noin 28 miljoonaa, mikä on selvästi vähemmän kuin Samsung ja Apple myyvät älypuhelimia yhdellä vuosineljänneksellä. Lumia-puhelimissa on ohjelmistoyhtiö Microsoftin Windows Phone -käyttöjärjestelmä.
YHTÄLÖ on kestämätön. – Petri Sajari, Helsingin Sanomat 20.7.2013, s. B 7.

Takaisin