Yhtälö lauseen objektina

Yksilö voi tehdä paljon oman onnensa eteen, mutta pienet vastoinkäymiset voivat kaataa yhtälön. – Raisa Omaheimo, YLE:n verkkosivut 18.9.2020.

Kokonaisyhtälön hallitseminen vaatisi valtioiden toimien integraatiota dynaamiseksi, melko automaattiseksi ja älykkääksi kokonaisuudeksi. – Mika Aaltola. Ilta-Sanomat Plus 4.4.2020, s. 24.

Kun UPS neljä vuotta sitten otti yhteyttä logistisesti hyvällä paikalla sijaitsevaan Ekoloon, Kalliosta puuttui pakettien noutopiste. Oli tullut aika päättää, sopisiko sellainen ekotuotteisiin ja kestävään kulutukseen erikoistuneen liikkeen tiloihin. Toimitusjohtaja Lena Kunelius mietti yhtälöä pitkään. – Jenna Lehtonen, Helsingin Sanomat 28.2.2020 s. A 22.

Keskiviikkona Raksilaan ei saapunut ihmisiä, koska oululaisen kiekkokatsojan näkökulmasta on vaikea keksiä epäkiinnostavampaa yhtälöä kuin arki, alkukausi ja Jukurit. – Joonas Hentilä, Kaleva 20.9.2019, s. 25.

Ehkä Suomen taloutta kohtaa onnenpotku tai onnistumunen – "uusi Nokia". Sellainen voisi saada julkisen talouden yhtälön täsmäämään. – Tuomas Niskakangas, Helsingin Sanomat 25.3.2019, s. A 7.

Yhdysvaltain kansallinen motto on E Pluribus Unum, monista yksi. Matikkatuhoaseet kuitenkin kääntävät yhtälön. Varjossa toimiessaan ne leikkaavat yhden moniksi samalla piilottaen naapureillemme lähellä ja kaukana aiheuttamansa vahingot. – Cathy O'Neil: Matikkatuhoaseet, suom. Kimmo Pietiläinen. Terra Cognita 2017, s. 183.

Tähän lopetan listani. Luen nämä kaksikymmentäkaksi kohtaa läpi, ja yritän ajatella, että niistä muodostuu yhtälö, johon on ratkaisu. Yhtälö, jonka voisin ratkaista tässä ja nyt, jos minulla olisi tarvittavat analyyttiset taidot. – Håkan Nesser, Carmine Streetin sokeat, suom. Aleksi Milonoff, s. 219. Tammi 2016.

Ratkoessani yhtälöä jonka tuntemattoman muodostivat Albertinen ajatukset sain tulokseksi suurin piirtein seuraavaa: "Olin perillä hänen epäluuloistaan, olin varma että hän yrittäisi tarkistaa pitävätkö ne paikkansa ja jotta en voisi häiritä häntä, hän on toiminut kaikessa hiljaisuudessa." – Marcel Proust, Kadonnutta aikaa etsimässä 8, Vanki, suom. Inkeri Tuomikoski, Otava 1994, s. 343--344.

Yleensä ihmisille riittää yksi lause. Se menee näin: Elämän merkitys on tehdä itselleen merkityksellisiä asioita siten, että tekee itsensä merkitykselliseksi muille. Vastaukseen liittyy itsensä toteuttaminen. Ja se, miten pystyy olemaan yhteydessä ja palvelemaan muita ihmisiä. – Jos tämän yhtälön pystyy ratkaisemaan, elämä tuntuu jo aika merkitykselliseltä, Frank Martela sanoo. – Suvi Kerttula, Ilta-Sanomat Plus 28.3.2020, s. 18.

Holger ääntää sanan tägätä kuin se olisi hänen suuhunsa ryöminyt vieras olio. Hän tietää sen hyvin itsekin, uudissanat ja ikä muodostavat jonkinlaisen yhtälön, jota hän ei oikein onnistu ratkaisemaan. – Anna Ekberg, Uskottu nainen, suom. Katariina Luoma, s. 169. Minerva Kustannus 2019.

Myös Kleopatralla riitti mietittävää, mutta ennen kaikkea häntä painoi Antoniuksen mieliala. On vaikea sanoa, missä määrin Antonius tässä vaiheessa vaikeutti yhtälöä, mutta se tekee Kleopatran huolehtivaisuudesta vieläkin merkittävämpää. – Stacy Schiff: Kleopatra. Suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi. WSOY 2011, s. 382.

Venäläisnainen päätyy usein naimisiin itseään huomattavasti vanhemman miehen kanssa. Suhteen lähtökohdat eivät ole parhaat mahdolliset, jos ei välttämättä ole edes yhteistä kieltä. Yhtälöä vaikeuttavat myös kulttuurierot muunmuassa perustavanlaatuisesti eroavine sukupuolirooleineen ja uuden kotimaan aiheuttamat sopeutumisvaikeudet. – Maarit Roiha, Kaleva 3.10.2012, s. 6.

Hänellä oli vain yksi tavoite, saada verohelpotuksia ja minun ehtoni oli vastaavasti leikkaukset. Sitä yhtälöä Salolainen ei voinut hyväksyä. – Iiro Viinanen, Vaaran vuodet 1991 – 1995. Paasilinna 2014, s. 271.

Marion tiesi, että näissä hiuksissa oli taikaa. Märkinä ukrainakaiset pörrööntyivät tyvestä juuri sopivan luuontevasti, latvat pysyivät silkkisen laineikkaina.
Ei Lambert voinut vastustaa sellaista yhtälöä. – Sofi Oksanen, Norma. Like 2015, s. 212.

Tätä yhtälöä on Suomesta kasottuna vaikea ymmärtää. Laki ja oikeus -puolueen menestysresepti ei tunnu asettuvan loogiseksi osaksi historiallista jatkumoa eikä liioin vieraalle välittyvää käsitystä nykytodellisuudesta. – Antero Mukka, Helsingin Sanomat 13.10.2019, s. A 5.

Olen aina ollut huono matikassa, enkä mitenkään ymmärrä yhtälöä, jossa allin ampumisesta saa kuuden tonnin sakot, mutta kännissä ajamisesta voi selvitä muutamalla satasella ja ajokiellolla. – Inka Töyrylä, Uusimaa. Siteerattu Maaseudun Tulevaisuudessa 10.2.2016, s. 2.

Norma ryhtyi irrottamaan hiuksiaan rottingista, saksi irti niihin takertuneen mehiläisen ja pukkasi sen kauemmas. Hän ei ymmärtänyt yhtälöä. Alvarin tyyneys oli käsittämätöntä. – Sofi Oksanen, Norma, Like 2015, s. 275.

Ihmisten pitäisi vain ymmärtää nivelten ja painon yhtälö. – Nimimerkki Niin, Ilta-Sanomien verkkosivuston kommentit, 9.10.2016.

Tässä kohtaa ei-varsinaisesti-tapahtumia Ernst harhautuu myös jupisemaan jotakin konkreettis-abstraktista "tapahtumahorisontin tomuisesta latteudesta, mutta koska en ymmärrä yhtälöstä oikeastaan yhtään mitaan, en kiusaa sinuakaan asialla enempää. – Mikko Rimminen, Maailman luonnollisin asia. Teos 2017, s. 138.

Kymmenen maalia viikon sisään kolmessa pelissä muodostaa yhtälön, joka on saanut Bayern München -fanien odotukset taivaisiin. – Vilja Päätalo, Helsingin Sanomat 1.10.2015, s. A 37.

Oulu on maailman mittakaavassa leijasurffarin paratiisi, kertoo lajia harrastava Päivi Majava. Yhtälöä vahvisti alkukesän unelmasää: paljon tuulta ja tyrskyjä. – Kaleva 30.6.2015, s. 3

Eräs tekee omapäisiä päätöksiä. On melkein tyhmyyttä, ettei hän kysy neuvoa sinulta, sillä yhteispelillä saisitte aikaan paremman yhtälön. – Horoskooppi, Ilta-Sanomat 24.8.2015, s. 35.

Yhtälön voisi muotoilla esimerkiksi näin. Kärpille liigajohdon tuonut vire+Ben Maxwell+Lukas Kaspar=Suomen mestaruus. – Kimmo Siira, Kaleva 14.2.2015, s. K1 51.

"Hän uskoi, että suurenmoiset sadot kasvavat karuilla mailla ja että mielihyvä kumpuaa pidättyvyydestä", Lisa huomioi. "Hän tunsi yhtälöt, jotka useimmille muille ihmisille ovat tuntemattomia: asiat johtavat vastakohtiinsa." – Walter Isaacson, Steve Jobs, suom. Jyri Raivio. Otava 2013, s. 282.

Ammatillisen koulutuksen vetovoima on kasvanut ja tulokset parantuneet, mutta voimavaroja leikataan. Inkeri Toikka kummeksuu yhtälöä. – Kuvateksti Matti Rutosen artikkelissa, Opettaja 7.7.2014.

Pyöritti tätä yhteiskunnan yhtälöä kuinka tahansa, kaksi asiaa käy selväksi. Rahat eivät riitä. Apparaatti ei toimi. – Jari Sarasvuo, Helsingin Sanomat 19.1.2014, s. D 5.

Yhtälö oli ollut valmiiksi kirjoitettu ja laskettu jo silloin, kun he menivät naimisiin. Valdemar oli kymmenen vuotta liian vanha ja Alice vastineeksi kaksikymmentäviisi kiloa liian painava. – Håkan Nesser, Herra Roosin tarina, suom. Päivi Kivelä. Tammi 2013, s. 27.

Yhtälö pitäisi toteuttaa niin, että verotus ei kiristy ja kulutuskysyntä pysyy vireänä. – Kalevan pääkirjoitus 5.8.2013, s. K2 4.

Suomeen syksyllä saapunut turvapaikanhakija Mazin Waad olisi valmis kolaamaan ja lapioimaan lunta vanhusten pihoissa vapaaehtoisena. Yhtälöä ei kuitenkaan ole niin yksinkertaista ratkaista kuin ensin tuntuu. – Maria Kalliokoski, Kaleva 21.1.2016, s. K1 14.

Vanhakantainen opetusvelvollisuuksiin nojaava työaikamalli ei tue muutosta eikä YT-aika riitä alkuunkaan uuden omaksumiselle. Toisekseen palkkausjärjestelmä on yhä selvemmin vain jäänne menneestä maailmasta. Kun edellisiin lisätään vielä opettajien tulevaisuuden taitojen vakavat puutteet ja perusopetuksen toimintakulttuurin kaksijakoisuus (ala- ja yläkoulu), on kirjoitettu yhtälö, jolle on hyvin vaikea keksiä viisasta ratkaisua. – Oululaisten peruskoulunrehtorien kirjelmä OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkaiselle 4.11.2014.

Macbookin kanssa samoista markkinoista kilpaileva Acer Aspire S7 ratkoo huippuohuen kannettavan yhtälöä aivan toisella tapaa. – Olli-Pekka Komonen, Helsingin Sanomat 6.6.2015 s. D 11.

Ratkaise nuoruuden salainen yhtälö. – Lancôme-kosmetiikan mainos, Gloria, toukokuu 2013, s. 11.

Nuoret haluavat unelmaduunin ja työnantajat valmiin ammattilaisen eikä aloittelijoita. Miten tällaisen yhtälön voi ratkaista. – Ilta-Sanomien verkkosivuston etusivu, 28.11.2012.

Riitta Pollari ratkaisee luovuuden ja tehokkuuden yhtälöä. --- "Luovia yhteisöjä on johdettava tehokkaasti, mutta samaan aikaan niissä pitää voida tehdä luovia ratkaisuja. Tätä yhtälöä me ratkaisemme koko ajan." – Katri Kallionpään kirjoituksen alaotsikko ja Riitta Pollarin haastattelulausunto, Helsingin Sanomat 7.6.2012, s. C 8.

Pohdi arvoasi, hyödyllisyyttäsi, motivaatiotasi ja tulevaisuudennäkymiesi yhtälöä. – Markku Manninen, Eeva, helmikuu 2013, s. 84.

Tämä on täysin höpöhöpöä, kukaan ei ole koskaan tuommoisia yhtälöitä edes lähtenyt miettimään. – Kyösti Kakkonen Ilkka Kanervan vaikutuksesta maakuntakaavaan, Kaleva 15.11.2011, s. 6.

Olisiko mahdollista laatia yhtälö, johon sopisivat Boris Kartašovin ja Olga Kolobovan toive päästä eroon Viktoria Jerjominasta, puhelinvastaajaan jätetty salaperäinen viesti sekä Vasili Kolobovin pahoinpitely, josta hän ei ensin suostunut kertomaan kenellekään ja jonka hän myöhemmin jopa kielsi kokonaan? – Alexandra Marinina, Varastettu uni, suom. Liisa Viitanen. Otava 2010, s. 128.

Olet todennut saman asian kuin moni muukin: kitkarenkaat voivat olla hiljaisemmat kuin kesärenkaat. Aivan suoraan tällaista yhtälöä ei voi vetää, koska ääneen vaikuttaa moni asia renkaan ja tien välissä. – Kaleva, sunnuntailiite 23.4.2011, s. 7.

Kaisa, tarvitset valmentajan, joka osaa liikkeen ja ammunnan yhtälön. – Nimimerkki PK, Kaleva 4.12.2012, s. K2 5.

Tarkemmin pohdittuaan Harry oli kuitenkin tullut siihen tulokseen, ettei Olegin äiti, Rakel, varmaankaan arvostaisi yhtälöä, jossa entinen miesystävä ja alkoholisti esittelisi pojalle kappaleita, joissa puhutaan nimenomaan alkoholismista ja jotka oli kirjoittanut ja esittänyt nyttemmin kuollut huumeidenkäyttäjä. – Jo Nesbø, Pelastaja. Suom. Outi Menna. Johnny Kniga 2010, s. 23–24.

Patruunat ovat ihan muualla kuin aseet ja patruunat ovat aina niin, että kukaan ei niihin törmää edes vahingossa. Meillä asiaa tuntematon ei saa koskaan yhtälöä kasaan, eli aseita toimimaan. – Nimimerkki En ymmärrä, Ilta-Sanomat 27.8.2012, s. 7.

Yhtälöä mutkisti Akofievin murha, ja siksi hän tarvitsi kynää ja paperia. – Leif G.W. Persson, Ken lohikäärmeen surmaa, suom. Kari Koski, Otava 2009, s. 238.

Miten hoidetaan yhtälö nuorten pahoinvointi/syrjäytyminen ja "joustavat" oppilasryhmät? – Lukijakysymys, Kaleva 24.1.2013, s. K1 3.

Kasvissyöjävanhemmat, miten hoidatte tämän yhtälön: kasvavat pojat tarvitsee kunnon liharuuan. – Nimimerkki Kannattaa uhrata omasta elämästä se aika, Kaleva 27.3.2017, s. 33.

Vaikkapa jokin jumalan kaltainen "sanoinkuvaamattomuus" olisi kai ollut verrattomasti helpompi nakki, olkoonkin, että Ernst varmaan tässä kohdin huomauttaisi, ettei halua ryhtyä muotoilemaan mitään sellaista yhtälöä kuin "jumala = nakki" tai "jumala ≈ nakki", puhumattakaan mistään "jahve > nakki" -tyyppisistä yltiöpäisyyksistä. – Mikko Rimminen, Maailman luonnollisin asia, Teos 2017, s. 154.

Olen aikaisemmin käyttänyt yhtälöä win+win(+win) kuvatessani todellisen voittamisen olemusta. Yhtälössä molemmat osapuolet voittavat win+win ja tuottavat voittavia vaikutuksia myös kolmansille osapuolille, jotka eivät välttämättä ole mukana prosessissa (+win). – Voittamisvalmentaja Cristina Anderssonin blogikirjoitus 4.2.2010.
Nyt tarvitaan uusia, luovia, yhtälöitä! – Pentti Harisen kommentti edelliseen blogiin 4.2.2010.

Jos valtuustossa pidettyjä puheita on uskominen, nyt pistettiin viimeinen miljoona euroa likoon lentojen pönkittämiseen. Yhtälöä kaunistaa toki se, että samalla saatiin valtion 850 000 euron avustus varmistettua tälle vuodelle. – Ilkka 24.3.2012, s. 6.

Asperger-henkilöillä on yleensä kognitiivisia erityislahjoja mutta vaikeuksia ymmärtää vertauskuvia. Yleisölle yhtälön tekee helpoksi se, että näytelmän päähenkilö on rikkinäisessä kodissa asuva nuori poika. – Lauri Meri, Helsingin Sanomat 4.9.2014, s. B 8.

Hän ei ole mitään, mutta hänellä on itseisarvo, koska hän tiedostaa mitättömyytensä ja osaa mittailla sitä. Tätä yhtälöä Pascal ei väsynyt valaisemaan. – Martti Anhava, Johdanto Blaise Pascalin teokseen Mietteitä. WSOY 1996, s. 25

Takaisin