Yhtälö kokee muutoksen tai vastustaa sitä

Ei käy kateeksi valtiovarainministeriön uutta kansliapäällikköä Juha Majasta, joka joutuu laskemaan, miten hallituksen yhtälöt pannaan pursuamaan paitsi vihreää vetyä myös päätösperäisiä työpaikkoja. – Pekka Ervasti, Suomen Kuvalehti 26.3.2021, s. 18.

Pääomien tulevat tuotot on jo laskettu mukaan helpottamaan tulevien eläkkeiden maksutaakkaa. Jos rahoja "irrotetaan", pitää muitakin kohtia yhtälössä muuttaa. – Helsingin Sanomien pääkirjoitus 9.11.2019, s. A 5.

Suhde lähti rullaamaan omalla painollaan sitten, kun tv lähti yhtälöstä. – Niina Enqvist, Ilta-Sanomat 10.8.2019, s. 22.

Samoihin aikoihin yhtälössä muuttui kaksi tekijää. Etelä-Koreassa vaihtui 2017 johto. Pohjoiseen kielteisesti suhtautunut presidentti Park Geun-hye joutui korruptiosta syytettynä pois virastaan. Hänen tilalleen valittiin entinen ihmisoikeusjuristi Moon Jae-in, joka taas haluaa parantaa suhteita pohjoiseen. Trump puolestaan näytti vuoden 2017 lopussa oivaltaneen, että läpimurrosta suhteessa Pohjois-Koreaan olisi apua sekä kongressin välivaaleissa 2018 että presidentinvaaleissa 2020. – Robert Wihtol, Kanava 3/2019, s. 22–23.

Sekin täytyy ottaa huomioon, etten voikaan kääntää Jesperille selkääni tuosta vain ja jatkaa elämääni. Yhtälö on muuttunut, ja hänellä on oikeus tietää, että odotan vauvaa – vaikka hän olisikin vuosisadan pahin kusipää. – Camilla Grebe: Kun jää pettää alta. Suomentanut Sari Kumpulainen. Gummerus 2018, s. 175.

Vuosien mittaan yhtälö kumuloituu niin, että on pakko tehdä korjausliike kiinteissä kuluissa ja muuttuvissa kuluissa, sikäli kuin se on tällaisessa toiminnassa on mahdollista. – Maija Palonheimo Esko Ahon kirjoituksessa, Kaleva 24.8.2016 s. 34.

Insinöörin maailmassa yhtälö joko menee umpeen ja kone toimii, tai yhtälö ei mene umpeen eikä kone liioin toimi. – Juha Akkanen, Helsingin Sanomat 25.5.2016, s. A 4.

Messin taitoihin johtavan yhtälön monistaminen on kuitenkin äärimmäisen vaikeaa. – Erkka V. Lehtola Jan Vilénin artikkelissa. Helsingin Sanomat 13.6.2019 s. A 34.

Miten sellainen yhtälö on edullinen veronmaksajille, jossa verovarat siirtyvät holding-yhtiöiden, ketjutusten ynnä muiden vastaavien kautta veroparatiiseihin, Kela-korvauksilla kuorrutettuna? – Riitta Kuismanen, Kaleva 30.4.2016, s. K2 53.

Panostukset ovat edelleen suhteellisesti OECD-maiden keskitasoa, mutta paljolti sen ansiosta, että yhtälön jakaja, bruttokansantuote, on pudonnut enemmän kuin vertailumaissa. – Kari Raivio, Helsingin Sanomat 21.1.2016 s. B 11.

Aina uusia kaupunkeja, vaihtuvia hotelleja, tavarat odottamassa koko ajan laukkuihin pakkaamista tai kaappeihin purkamista. Sellaisesta yhtälöstä tuuppasi unohtumaan joskus sana koti. – Kirsikka Kiviniemi Erja Häkkisestä. Ilta-Sanomat 26.9.2015, s. 48.

Sdp on korostanut menonlisäyksiä ja sanonut rahoittavansa ne veronkiristyksillä. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo on nostanut tärkeimpien tehtäviensä joukkoon Rinteen esittämien veronkorotusten estämisen.
Tästä yhtälöstä uhkaa jäädä jäljelle menonlisäyksiä, joita ei rahoiteta. – Tuomas Niskakangas, Helsingin Sanomat 25.3.2019, s. A 6.

Forsblom vertaa kulttuurikohteita urheiluareenoihin: harva niistä sellaisenaan on kannattava, mutta ympäristö hyötyy ja yhtälöstä muodostuu taloudellisesti järkevä kokonaisuus. – Markku Rättilä, Kaleva 19.1.2020, s. 7.

"Pomo saattoi soittaa kesken päivääkin, että nyt se äijä menee rakastajatterensa luo. Laitoin kamat kassiin ja painuin perään." Yhtälö kävi niin hankalaksi, että etsivän työt jäivät. – Anna von Herzen, Helsingin Sanomat 27.7.2013, s. C 20.

Suomen yhtälö on käymässä toivottomaksi. – Olli Kivinen, Helsingin Sanomat 21.5.2013, s. A 5.

Edessä on hieronta, puntarilla punnitun lounaan syöminen, siirtyminen iltapäiväksi koululle ja sen jälkeen päivän tärkein harjoitus. Yhtälön vaikeusastetta lisää lääkiksen lukujärjestys, akateemisen vapauden vähyys. – Pekka Peura, Kaleva 24.3.2018, s. 50–51.

Iltakeikat loppuivat tyypillisesti puoli kahden maissa yöllä ja lapset heräsivät aamuisin seitsemältä. Yhtälö alkoi käydä raskaaksi. – Matilda Katajamäki, Anna 28.5.2014, s. 25.

Keskeinen syy EU-eron puolesta äänestäneille oli se, että Britannia saisi takaisin kontrollin maahanmuuttoon. Tähän yhtälöön ei sovi se, että Irlannin raja pysyy avoimena. – Seppo Ylönen, Kaleva 1.12.2017, s. 24.

Kleopatra istui tarkoin vartioidun aarrekasan päällä. Roomalainen sotilas näki mielelään kenraalinsa syövän vanhaa leipää ja nukkuvan yksinkertaisella kenttävuoteella. Kleopatra ei soveltunut tähän yhtälöön.– Stacy Schiff: Kleipatra. Suom. Anuirmeli Sallamo-Lavi. WSOY 2011, s. 358.

Kun glukoosia kuluu kuntosuorituksissa, on hyvä nauttia vähän lisää hiilihydraatteja koko ajan. Uskomuksessa, että proteiinin lisääminen tähän yhtälöön vähentäisi lihasten proteiinien hajoamista, on sen verran perää, että jos hiilihydraattia ei ole tarpeeksi, elimistö tekee glukoosia lihasten proteiinista. – Marja Mutanen Esko Ahon artikkelissa. Kaleva 7.2.2017, s. 26.

Kun yhtälöön ynnätään odotettavissa oleva, yleisen tason ylittävä palkkaratkaisu kevään tes-neuvotteluissa sekä heikkenevä yleinen talouskehitys, näkymä on jopa historiallisen huono. – Markku Rättilä, Kaleva 12.1.2020, s. 4.

Jokinen tuo Lipon toimintaan uskottavuutta, mutta kapteenin uran jatkuminen kuluvan kauden jälkeen on kysymysmerkki. Haasteita yhtälöön tuovat siviilielämän kiireet. Perheenisä käy päivittäin Raahessa töissä. – Kimmo Siira, Kaleva 10.7.2017, s. 23.

Hän on vienyt lapsia metsään, pulkkamäkeen ja pelaamaan jalkapalloa. Yhteiset hetket ovat Esalle tärkeitä muistoja. "En aiemmin osannut yhdistää parisuhdetta tähän yhtälöön. Ehkä se johtuu siitä, että pusken itseni joskus niin ahtaaseen rakoon, että identiteettini on hukassa." – Esa Latva-Äijö Ninni Sandelinin artikkelissa. Eeva 11/2017, s. 52.

Kun yhtälöön lisätään kaupungin eri toimialoja johtavat virkamiesjohtajat, jää eri johtajien keskinäinen roolitus ja apulaispormestarien valta helposti hähmäiseksi. – Sanna Keskinen, Kaleva 15.11.2020, s. 2.

"Nyt velkaantuvat myös ne, joilla on ihan hyvät tulot. He käyvät töissä ja saavat velkansa maksettua, eikä talous välttämättä kriisiydy. Mutta se tarkoittaa sitä, että eletään koko ajan kuukausi tai pari miinuksella. Se tulee tietysti korkojen takia kalliiksi."
Jos tähän yhtälöön lisätään työttömyys tai asuntolainojen korkojen nousu, syömävelkainen talous voi ajautua katastrofiin. – Virpi Salmi, Suomen Kuvalehti 23.8.2019, s. 26.

Venäjällä töissä olevilta virtaa kumppanimaihin valtavia summia rahalähetyksinä. EU ei voi myöskään yhtäkkiä korvata Venäjää vientimarkkinana. Kun yhtälöön lisätään Venäjän kaupalliset kostotoimet, EU-lähentymisen kustannukset ovat kumppanimaille odotettua suuremmat. – Heidi Hautala, Helsingin Sanomat 20.5.2015, s. A 5.

Australian auringon alla kypsynyt viini on suorastaan trooppinen hedelmäpommi. Kun yhtälöön lisätään vielä tammen hentoa savuisuutta, niin kasassa on konstailematon mutta charmikas valkoviini. – Ilkka Sirén, Anna 1.6.2017, s. 51.

Uutena oululaisena en pysty ymmärtämään sitä miksi 41 prosenttia venäläismatkailijasta suuntaa Rovaniemelle ja vain yhdeksän prosenttia Oulun seudulle. Kun yhtälöön lisätään fakta, että 73 prosenttia ko. matkailijaryhmästä ilmoittaa tärkeimmäksi syyksi matkalleen ostoksilla käymisen on jonkin asteinen kummallisuus, ettei Oulun seutu ole pystynyt saavuttamaan edes kaksinumeroista prosenttiosuutta tuosta, varsin rahakkaasta kakusta. – Veli-Pekka Mäkinen, Forun24 5.11.2013, s. 4.

Hirvikannan pienentyminen ja hirvikolarien määrän puolittuminen vielä sopivat yhteen, mutta kun yhtälöön lisätään samanaikainen hirvien aiheuttamien metsätuhojen moninkertaistuminen, tulee yhtälöstä mysteeri. – Timo Myllykoski, Kaleva 28.9.2010, s. 18.

Antoni Gaudín modernistiset luomukset ja keskiaikaisen keskustan kapeat kujat ovat kuin sadusta. Kun yhtälöön lisätään vielä katalonialaisen keittiön herkut sekä Bornin, Gràcian ja L’Eixamplen houkuttelevat ostoskadut, tuloksena on kaupunkikohde, joka on pakko nähdä. – Finnairin verkkosivujen Barcelona-esittely, 7.2.2012.

Kärppien ainoa sauma nousta kuudenneksi ja suoraan pudotuspeleihin on voittaa Pelicans varsinaisella peliajalla Lahdessa lauantaina. Sen lisäksi Kärppien pitää toivoa, että Jukurit ottaa runkosarjan päätöskierroksella vähintään pisteen Pelicansilta. Kun yhtälöön lisätään se, ettei Ässät saisi ottaa yhtään pistettä HIFK:ta ja TPS:aa vastaan porilaisten kahdessa viimeisessä ottelussa, alkaa Kärppien kohtalo näyttää sinetöidyltä. – Joonas Hentilä, Kaleva 10.3.2017, s. 22.

Ekstrovertti ja introvertti sovittavat elämänsä yhteen, vaikka, tai ehkä juuri siksi, että erinapainen lataus aiheuttaa hankausta. Mutta kun yhtälöön lisätään lapsi, tuntee Douglas olevansa kuvion ulkopuolella. – Laura Kytölä, Helsingin Sanomat 27.10.2020, s. B 17.

Kuvausolosuhteet ovat joskus haastavia ja tätä ei voi yhtälöstä poistaa. – Aku Louhimies Mikko Juutin artikkelissa. Ilta-Sanomat Plus 19.5.2018, s. 5.

Jotkut väittävät, että kansanmurhasyyte itse asiassa heikentää pyrkimyksiä päästä rauhaan Sudanissa. Tämän argumentin mukaan al-Bashrin poistaminen yhtälöstä veisi maan yhä pahempaan anarkiaan. – Pekka Vahvanen, Kaleva 19.8.2010, s. 11.

Lienee suhteellisen loogista, että jos tästä yhtälöstä poistetaan ostaja, joudutaan kojuihin laittamaan laput luukulle, kuten Atso Almila jo ehdottikin (HS 18.5.). – Olavi Uusivirta, Helsingin Sanomat 21.5.2010; aiheena kulttuurin ilmaisjakelu verkossa.

Mökillä ollaan tilanteessa, jossa tervettä tekemistä molemmille sukupuolille riittää, ja yhtälöstä on karsittu lasikatosta jaarittelevat naisdosentit. – Ilta-Sanomat Plus, 17.7.2010, s. 22.

Julkisen vallan eli veronmaksajien rahoitettavaksi jäisi raskas ja kallis erikoissairaanhoito. Lisäksi he osallistuisivat yksityisten terveysyritysten osakkeenomistajien tukemiseen. Veronmaksajana yhtälöön on vaikea löytää järkeä. – Martti Hirn, Suomen Kuvalehti 29.4.2016. s. 66.

Eikö koulun yksi tärkeimmistä tehtävistä ole tukea lapsen fyysistä ja henkistä terveyttä? Miten kännykänkäyttö mahtuu tähän yhtälöön? – Mira Vihmo, Helsingin Sanomat 14.2.2015, s. C 16.

Treenaaminen on niin suuri osa elämääni, että juominen ei edes sopisi siihen yhtälöön. – Erkka Kangas Silja Aitoahon artikkelissa. Kaleva 30.1.2018 s. 43.

Sympatiat ja suurpolitiikka sopivat huonosti samaan yhtälöön. – Mikko Majander, Kanava 3/2012, s. 23.

Levantin valtiaiksi ISIS-joukon mieli, yhtälöön sovi vain ei heprean kieli. – Jami Järvinen, Kanava 6/2014, s. 69.

Andreas Thorkildsen ja perjantaiaamun keihäskarsinnan tulos 78,82 eivät sovi samaan yhtälöön, vaikka kuinka pyörittelisi. – Kimmo Siira, Kaleva 31.7.2010.

Kuntalaisnäkökulma on tervetullut, mutta päätöksessään jokainen on omine tietoineen ja tunteineen yksin. Tuohon yhtälöön ei mielestäni sovi asiantuntijoiden tai kenenkään muun osatotuudet, totuuden venyttelyt ja virheelliset väitteet. – Kari Lakaniemi, Järviseudun Sanomat 16.3.2011.

Rkp pakkoruotsista puhuttaessa toistaa, mitä jos matematiikka olisi vapaaehtoista. Vaihtakaa mainostoimistoa. – Nimimerkki Ei samaan yhtälöön, Kaleva 28.3.2012, s. 21.

Venäläinen yhtälö
--- Tähän yhtälöön on nyt alkanut ilmestyä konkreettisia lukuja. Venäläisten kerrotaan esimerkiksi löytäneen Atrian sianlihasta aknelääkettä ja muita antibiootteja. – Aamulehti, pääkirjoitus 29.7.2010.

Kun sitten olet aikasi erilaisin enemmän tai vähemmän liioitelluin kasvolihahölskytyksin rimpuillut irti tyynyn vaikutuspiiristä, jolta suunnalta jonkin haperon päättelykettingin nojalla olet hahmottavinasi kaiken tuon sekavuuden säteilevän, ymmärrät äkkiä täysin vastaväitteettömästi kylväneesi ympärillesi jälleen kerran jonkin lajin vahinkoa, törmänneesi johonkuhun tai johonkin joko jonkinlaisella ajoneuvola tai mahdollisesti tuolla hintavalla sängyllä, jonka reunalla nyt kuitenkin käsittääksesi istut, mutta yhtä kaikki olet siis jonkin omituisella tavalla määrätietoisen virhearvion kautta poistanut yhtälöstä jonkin elämääsi viime aikoina hallinneen olennon, syyttömän kalan tai viattoman pikkupojan tai todennäköisesti viattoman isäpuolen tai taatusti viallisen Tietäväisen ja on siinä pesuvesikyydissä saattanut mennä myös jokin erityispiirteetön nuorisoklusteri, mutta pelottavinta kaikessa taitaa sittenkin lopulta olla se, ettet sinä siinä hikiseksi mättääksi otsalle laskostuneita hiuksia ohimolta toiselle tuuppiessasi millään muotoa edes kummastele sitä, että näin pahasti on päässyt käymään, pahasti on käynyt ennenkin. – Mikko Rimminen, Jos se siltä näyttää. Teos 2019, s. 129.

Takaisin