Salka ja Eka

Etusivu

Salka

Filla

Eka

Kuvia

Sukulaiset

Koirani

Ystävät

Linkit

SALKA

Salka syntyi 6 pennusta pienimpänä, mutta ei vähäisimpänä. Rodun valinta oli pitkän ja tarkan harkinnan tulos. Nimensä Salkavalka koira on saanut Islannin Nobel-palkitun kirjailijan Halldor Laxnessin romaanin Salka Valka mukaan. Salka Valka on köyhä kalastajatyttö joka omalla kovalla ja ankaralla työllään ponnistelee eteenpäin elämässä.

Salkan näyttely-, agilitykoe- TOKO-koe -ja terveystiedot KoiraNet jalostustietojärjestelmässä.

FIN MVA BH TUNTURIKETUN SALKAVALKA (FIN 23744/99) s. 17.5.1999 "SALKA" LTE+144

HD B, POLVET 0 JA SILMÄT TERVEET, SYDÄNKUUNTELU 2005: EI SIVUÄÄNIÄ

photo: Tuula

Salka 7 vuotiaana toukokuussa 2006 photo: Tuula

Kasvattaja: Riitta Lumiluoto, Kerimäki, Tunturiketun kennel

Emä: FIN MVA Tunturiketun Asta-Sollilja "Sola" SF 23442/94 LTE+220, HD B

Isä: FIN MVA ESt MVA BALTV 98 PL&PZSG 98 ULLÄLVAS SORTI "Sälli" S34187/96 ja FIN 31415/96 LTE + 112 , HD C

Urokset: FIN MVA Tunturiketun Skundi, LTE+140, Tunturiketun Skuggi, Tunturiketun Snoppi

Nartut: FIN MVA Tunturiketun Skessa, FIN MVA Tunturiketun Svala

Salka Tre kv.

Salka Tampereen kv näyttelyssä 2004, photo: Paula Ruotsalainen

Salka on luonteeltaan iloinen ja puuhakas islanninlammaskoiranarttu.Maan hiljaisimpiin se ei kuulu, mutta sisätiloissa kuten linja-autossa tai kotona se on hiljainen tyttö. Tyypillisenä islanninlammaskoirana Salka on hyvin säänkestävä, se ei välitä sen enempää pakkasesta tai helteestä.Koiran turkki on helppohoitoinen ja sitä tarvitsee harjata oikeastaan vain karvanlähtöjen aikaan. Se on luonteeltaan itsestään puhdistuva ja olenkin toistaiseksi joutunut pesemään vain turkin valkoisia osia jos syksyisen metsälenkkiä seuraavana päivänä on ollut näyttely tai koira on kierinyt hirven jätöksissä. Salka ja Filla ovat molemmat pitkäkarvaisia islanninlammaskoiria ja Salkalla on takatassuissaan kaksoiskannukset. Salka on pienempikokoinen islanninlammaskoiranarttu säkäkorkeus on 40 cm ja paino 10 kg.

Salka taljana

photo: Tuula


LUONNETESTI

Salkan luonnetestitulos Tampere 10.11.2001, tuomarit: Pasi Halme ja Hannu Mäki,
yhteispisteet LTE +144

I Toimintakyky +1 kohtuullinen

II Terävyys +3 kohtuullinen ilman jäljelle jäävää hyökkäyshalua;

III Puolustushalu +3 kohtuullinen hillitty

IV Taistelutahto -1 pieni

V Hermorakenne +1 hieman rauhaton

VI Temperamentti +3 vilkas

VII Kovuus +1 hieman pehmeä

VIII Luoksepäästävyys +3 hyväntahtoinen, luoksepäästävä avoin

Laukauspelottomuus + laukauskokematon

 

Agirotu03

Salka Agirodussa 2003 photo: Jari Nevalainen

 

HARRASTUSKOIRA

TOKO eli TOTTELEVAISUUS

Salka on TOKO-tyttö ja sillä on kilpailuoikeus TOKO:n Voittajaluokassa.Treenaamme Tampereen seudun koirakerhon (TAMSK) TOKO-kilpailevien ryhmässä ja Tampereen vetokoiraseuran TAVES tottistreeneissä.Harjoituskumppanina Salka on kovasti työhaluinen ja innokas, mutta hyvin ohjaajaherkkä koira. Tuon ohjaajaherkkyyden takia olenkin joutunut opettelemaan ihan erilaista ohjaustyyliä ja koulutustapoja. Salkalla on hyvä kontakti ja se tarkkailee herpaantumattomasti jokaista liikettäni. Me harjoittelemme positiivista palkkausta hyväksikäyttäen joko narupallon tai namin avulla. Kilpailemme ihan omaksi iloksemme tarkistaaksemme miten olemme edistyneet harjoittelussa. Valitettavasti ohjaajan "huono hermorakenne" eli jännittäminen kilpailuissa häiritsee kilpailusuorituksiamme.Vuonna 2001 Salka oli II-sijalla TAMSK:n ( Tampereen seudun koirakerho)Vuoden tottelijatulokas kilpailussa ja vuonna 2003 Salka on TAMSK:n Vuoden tottelija kilpailun II. Vuonna 2002 Salka oli mukana TAVES:n (Tampereen vetokoiraseura)joukkueessa joka voitti Pohjois-Hämeen kennelpiirin joukkuemestaruuden TOKO:ssa. Voittajaluokassa tähän menessä paras tulos on 2. tulos 235,5 pistettä ja toinen sija luokassa. Kun ohjaaja lakkaa töpeksistämästä I tulos on realistinen tavoite.

BH-koe läpäisty 9.4. 2005 Toijala tuomarina Juha Kurtti.


AGILITY

Salka tutustui agilityyn pikkuisena pentuna kun se oli mukana minun toimiessani koulutusohjaajana. Salka sai tehdä putkea ja pujotella. Agilityn peruskurssi aloitettiin keväällä 2000. Salka jäi kooltaan vanhojen sääntöjen mukaisessa jaossa juuri mini- ja maxiluokan rajalle, niinpä keskityimme TOKO:n Sääntöuudistus toi kesällä v. 2002 midiluokan ja syksyllä aloitimme treenaamisen vuoden tauon jälkeen uudestaan, harjoittelutahti on ollut rauhallinen ja marraskuu 2002-maaliskuussa 2003 harjoittelukertoja kertyi 10 kpl .Keväällä tahti kiristyi kun huhtikuussa päästiin ulos harjoittelemaan Toukokuussa osallistuimme Tamsk:n harjoituskilpailuihin ja Salka voitti midi-kilpailevien luokan. Toukokuussa 2003 saimme tehotreenausta Tamsk:n erikoiskursseilla: Jukka Leppälän 1-2 luokkaisille suunnatussa ja Lesley Oldenin(Englanti) ja Sylvain Jacquemin (Ranska) koulutuksisssa. Ensimmäinen virallinen agility kisa oli 28.6. 2003, jossa nollatulos oli lähellä. Kolmaksi viimeisellä esteellä tein ohjausvirheen ja koira teki kiellon. Vuonna 2004 olimme Jonathan Wattsin (Englanti) koulutuksessa. Agilityn 2 luokkaan noustiin lokakuussa 2004 Salka on hyvä agilitykoira minulle , aina valmis ja innokas treenikumppani. Se on koulutettu agilityyn narupallolla ja kontaktit namulla. Tällä hetkellä suurimpana vaikeutena on koiran irtoaminen, koska se haluaa pitää katsekontaktia minuun. Harjoittelemme takaaohjausta ja irtoamista erikseen ihan itseksemme.

AGILITYKILPAILUT 2003

Uran ensimmäinen agilitykilpailu midi 1 luokka agility TAMPERE 28.6. tuomari Vesa Sivonen, tulos 9,45 (ratavirhe: 5 ja ajasta 4,45), 6. sija

Tunnistusnouto TOKO:n Voittajaluokan kisa 2005

Salkan kanssa TOKO:n voittajaluokan kilpailussa elokuussa 2005 vas. tunnistusnouto oik. seuraaminen photo: Lili Scarpellini

 

Iltakisat heinäkuu 2005

Iltakisat heinäkuu 2005


PAIMENTYTTÖ

Salka ja lammas

Salka ja pässi pääsiäisenä 2006 photo: Tuula

Salkalla on runsaasti paimenviettiä ja se pääsi kokeilemaan taitojaan kesällä 2002 Rovaniemellä, poromiesten opastuksella. Se paimensi innokkaasti ja komeasti kymmenkunnan sarvipäisen poron tokkaa. Ja osasi itse hakea takaisin kaksi tokasta irtautunutta vasaa.Jo pentuiässä se osoitti tämän kykynsä yrittämällä paimentaa fasaaneja, kettuja ja sen partacollieita Putneyta ja Petsua. Paimennustaipumus on sukuvika ja emo Sólan pennuista Salkan velipuoli Tunturiketun Trölli "Rölli" on porotilalla työkoirana.

Islanninlammaskoira on ns. keholla paimentava koira joka menee lähelle paimenettavaa ja käyttää usein haukkua. Islannin lammaskoiran paimennustapa on vastakohtainen ns. silmäkoirien esim. bordercollien paimennustyylille, johon kuuluu työskenteleminen kauempaa, katseen käyttö ja tyypillinen matala ryömivä asento. Joidenkin islanninlammaskoirien sanotaan omaavan myös tapumusta silmien käytölle, mutta se ei todellakaan ole tyypillistä rodulle. Paimentaessaan suurempia eläimiä hevosia, nautoja ja poroja käyttää islannin lammaskoira takaa paimennusta ajaakseen eläimiä kuten Salka alla olevassa kuvassa.Silloin etäisyys paimennettaviin on suurempi ja koira ajaa paimenettavia haukulla. Esimerkiksi poroja paimennettaessa on koiran osattava pitää oikea etäisyys tokkaan, liian lähelle menevä koira hajoittaa tokan.

Islannin lammaskoiralle ei ole myöskään tyypillistä "heeler" paimennustyyli, jossa koira näykkäämällä kintereistä ohjaa tarvittaessa karjaa, tällaisia heeler koiria ovat karjakoirat esim. länsi göötanmaan pystykorva ja gorgit. Monilta islanninlammaskoirilta puuttuu ns. kaari eli tapa kiertää kaaressa vaikkapa lampaan ympäri päästäkseen sen taakse. Islanninlammaskoira sen sijaan juoksee ennemmin suoraa kohti paimennettavaa eläintä. Salkalle tuo suoraa kohti juokseminen on hyvin tyypillistä käytöstä. Hyvä paimen on maastotietoinen ja Islannissa koirat käyttävät hyväkseen paljon maastonmuotoja esim. kukkuloita ja rinteitä ajaakseen lampaat alas tunturilta laaksoon.

Salka paimentaa poroja

Poropaimenessa-herding reindeers

SALKAN NÄYTTELYT

sertifikaatit

Tampereen Kv näyttely 17.3. 2001, Erkki Tuominen: NUO 1/1 SA PN 1 SERT CACIB ROP
Helsingin voittajanäyttely 8.12. 2001 Anneli Sutela: AVO 1/1 SA PN 2 SERT
Rovaniemi mlk 3.8. 2002 Antti Aarnio: AVO 1/1 SA PN 1 SERT VSP FIN MVA

HATTULA islanninlammaskoirien erikoisnäyttely 19.7.2003 Hans-Åke Sperne (Ruotsi)-rodun erikoistuomari, VALIOLUOKKA EH 4

"Mycket rörlig tik som inte i dag inte i dag är i bästa pälskondition vilket stör helheten. Feminin huvud som kunde vara mer uppfyllt i nospartiet. Välformade ögon. Tillräcklig hals o. benstomme till storleken. Passande bröstkorg. Något långt ländparti. Dubblasporrar. Något flat tassar. Faller i korset och rör sig ngt underställt bak annars livligt. Trevligt temperament o. väluppvisat."

Suomennos: "Hyvin liikkuvainen narttu joka ei ole tänään parhaassa turkinkunnossa mikä häiritsee kokonaisuutta. Feminiininen pää joka voisi olla täyteläisempi kuono-osasta. hyvin muotoutuneet silmät. Riittävästi kaulaa ja luustoa kokoon nähden. Sopiva rintakehä. Hieman pitkä lanneosa. Kaksoiskannukset. Hieman matalat tassut. Laskeutuu ristiselän kohdalta ja liikkuu hieman ala-asentoisesti takaa mutta muuten eloisasti. Miellyttävä luonne ja hyvin esitetty."

Salkalla on 2 kpl CACIBIA ja 2 kpl vara-CACIBIA

 

Salka 9 viikkoisena riiviönä Kipinä skyenterrierini kanssa

Salka 9 viikkoisena riiviönä Kipinä skyenterrierini kanssa

Salka Islannin lammaskoirien II erikoinäyttelyssä Hattulassa 19.7.2002 Lapsi ja koirakilpailussa yhdessä handlerinsa Viljan (melkein 3v.) kanssa photo: Katriina Kannisto

VUODEN 2004 NÄYTTELYT

TAMPEREEN KV.NÄYTTELY 20.3.tuomarina Merja Heikkilä,VAL ERI 1 PN-2

ISLANNINLAMMASKOIRIEN ERIKOISNÄYTTELY 5.8. Kuopio, tuomarina Gert Christenssen (Tanska)
VAL ERI 2

TAMPERE 12.9. tuomari Istvan Czepai Unkari,VAL ERI 1 PN-1 ROP

TAMPERE 3.10. tuomari Marja Talvitie, VAL EH 1

HYVINKÄÄ 7.11. tuomari Zidy Munsterhjelm-Ehnberg, VAL ERI 1 PN-1 VSP

HELSINKI KV Voittaja 5.12. tuomari, Ruotsi, VAL ERI 2 PN-4>

VUODEN 2005 NÄYTTELYT

Keuruu 6.2. tuomari Antti Aarnio, VAL ERI 1 PN-1 ROP

Lappeenranta 27.3. tuomari Tapio Eerola, VAL ERI 1 PN-1 ROP

Liminka 11.6.islanninlammaskoirien erikoisnäyttely, Sigridur Petursdottir, VAL ERI

 

Takaisin ylös

 

Etusivu | Salka | Filla | Eka | Kuvia | Sukulaiset | Koirani | Ystävät | Linkit