Eka ja Salka

Etusivu

Salka

Filla

Eka

Kuvia

Sukulaiset

Koirani

Ystävät

Linkit

ETUSIVU

På Svenska       In English       Lue vieraskirjaa       Kirjoita vieraskirjaan

Sivut päivitetty 18.07.2007, päivityksiä mm. Ekan kuvia

Minulla on kahta eri rotua olevia koiria: Islanninlammaskoira ja Australian kelpie. Tämä kotisivu esittelee koirani ja niiden rodut.

Islanninlammaskoira:

On hyvin vanha pohjoinen paimenkoirarotu. Asuttaessaan Islantia 800-luvulla, Viikingit toivat mukaansa Pohjois-Skandinaviasta koiria joista kehittyi Islanninlammaskoira. Rotu on Islannin kansalliskoira joka kuuluu FCI:n luokitukseessa roturyhmään 5 pystykorvat ja alkukantaiset tyypit. Suomeen ensimmäinen Islannin lammaskoira tuli vuonna 1989 ja tällä hetkellä koiria on 250 kpl. Rotu on levinnyt Pohjoismaihin, Saksaan ja Hollantiin sekä lisäksi Yhdysvalloissa ja Kanadassa on pieni kanta. Koko maailmassa kanta on n. 6.000 koiraa.

Islanninlammaskoira on monipuolinen harrastuskoira, joka soveltuu yhtähyvin agilityyn, TOKO:n, PK-lajeihin tai pelastuskoiraksi. Aktiivisia harrastajia ja kilpailijoita on mukavasti ja islanninlammaskoirilla on Suomessa omat agility ja TOKO mestaruuskilpailunsa erikoisnäyttelyn yhteydessä. Vuonna 2003 osallistuivat islantilaiset midi- ja maxikilpailevien joukkueilla agirotu tapahtumaan.

Australian kelpie:

Australialainen paimenkoirarotu, kelpie, on nimetty skotlantilaisten paimenten usein käyttämän koirannimen mukaan. Kelpie on gaelin kieltä ja tarkoittaa veden henkeä. Tämä usein hevosen hahmossa ilmestyvä henki houkutteli ihmisiä veteen ja jossa sitten hukutti heidät. Rodun juuret juontavat Brittein saarille, josta siirtolaisten mukana kulkeutui 1800-luvun puolen välin jälkeen collie-tyyppisiä paimenkoiria Australiaan. Näiden paimenkoirien jälkeläisistä löytyy kolme koiraa, joista katsotaan koko rodun saaneen alkunsa: Kelpie (n) , Moss (u) ja Caesar (u).

Rotumääritelmän mukaisesti kelpie on luonteeltaan hyvin tarkkaavainen, innokas ja erittäin älykäs; lauhkea, sopeutuvainen, väsymättömän tarmokas, uskollinen ja työteliäs. Luontainen taipumus lampaiden paimennukseen sekä maastossa että kotipiirissä. Kaikki muut kuin käyttökoiramaiset piirteet epätyypillisiä.

Eka ja Salka

Eka ja Salka marraskussa 2006 photo: Tuula

Eka lamaspaimenena

Eka 7 kk lampaita paimentamassa photo: Tuula

Filla ja poikansa Kurre

Tammikuussa 2005 Filla ja Kurre-poikansa photo: Hanna Laasanen

midikilpailevien joukkue

Midikilpailevien joukkue Agirodussa 2003.
Vasemmalta Sirpa ja Tritla, Tuula ja Salka, Satu ja Disa, Alina ja Saga, photo: Kari Turpeinen

Islannin lammaskoiran rotumääritelmä kuvaa koiran luonnetta seuraavasti: Se on kestävä ja ketterä paimenkoira, joka työskentelee haukkuen. Er ittäin hyödyllinen paimennettaessa tai ajettaessa karjaa laitumilla, vuorilla tai etsittäessä kadonneita lampaita. Luonteeltaan erittäin valpas ja ottaa vieraat aina innokkaasti vastaan olematta aggressiivinen. Metsästysvietti ei ole voimakas. Iloinen, ystävällinen, utelias, leikkisä ja peloton.

Filla ja Kurre

Filla ja Kurre

joenylitys

Islantilainen talonpoika Indridi Arnason Gilhagista Skagatfjödurista
ylittämässä Svartá jokea Hofsjökull jäätiköstä pohjoiseen 13.8.1898

salka ja filla

Salka ja Filla Islanninlammaskoirien tokoleirillä Janakkalassa toukokuussa 2003 photo: Satu Grahn

 

 

ISLANNINLAMMASKOIRA KIRJALLISUUTTA

Gísli Pálsson: íslenski fjárhundurinn, Der Islandhund, The Icelandic Sheepdog, 1999, Bókaútgáfan á Hofi, Islanti

Dansk Kennel Klub, Islandsk Fårehund -racehund i Danmark, 2000, Atelier, Tanska

 

Copyright: Tuula Pessa, email: tuula.pessa(at)elisanet.fi

Olet       sivuillani kävijä

Takaisin ylös

 

Etusivu | Salka | Filla | Eka | Kuvia | Sukulaiset | Koirani | Ystävät | Linkit