THOMDY DOM'S KASVATTAJALUOKKA
vas. Thomdy Dom's Popeye, Love Me Die, Love Dove, Orange de Luxe

Vuolasvirtapalkinto nro 492 mittelspitzien kasvatustyöstä


Mittelspitz

Mittelspitz kuuluu saksanpystykorvien viisijäseniseen perheeseen, joista se on keskimmäinen kokonsa puolesta ja historiallisesti se alkuperäisin ja vanhin rotu. Mittelspitz oli alun alkujaan maatilojen ja käsityöläisten vahtikoira.

Luonteeltaan mittelspitz on seurallinen, uskollinen, valpas ja ystävällinen. Se tulee toimeen toisten koirien ja lasten kanssa. Mittelspitz saattaa suhtautua vieraisiin hieman epäluuloisesti, mutta sen ei kuulu olla arka eikä aggressiivinen.

Vartioiminen haukkumalla kuuluu mittelin tehtäviin, mutta ylimääräistä haukkumista ei pidä suvaita.

Mittelspitz on hyvä harrastuskoira, se on helppo kouluttaa ja on miellyttämishaluinen. Agilityyn ja tokoon rotu sopii hyvin.

Perinnöllisistä ongelmista kannattaa mainita ainakin patellaluxaatio (polven sijoiltaan meno)ja Legg-Perthes(pari tapausta raportoitu Englannissa) ja silmäsairauksista RD ja PRA. Onneksi sairastapaukset ovat kuitenkin hyvin harvinaisia.

Ulkonäkö: kettumainen pää ja valpas, silmät parhaimmillaan pienehköt hieman vinot. Korvat ovat pienet, kolmionmuotoiset ja tiiviisti asettautuneet. Mittelspitzin tulee kantaa tuuheaa häntäänsä terhakkaasti selän päällä. Koiran liikkeet ovat tehokkaat, sujuvat ja joustavat. Kaunis turkki kaksinkertainen, tiivis alusvilla pitää karkeamman päällysturkin oikeaoppisesti pystyssä. Väri valikoimasta löytyy valkoinen, musta, ruskea, oranssi, harmaa, oranssi-soopeli, kerma-soopeli, kerma, black&tan ja kirjava (valkoinen päävärinä). Myös sinistä väriä tavataan.

Koko 30-38 cm

Valkoiset merkit muuten yksivärisessä koirassa eivät ole toivottavia. Näyttelyissä erikseen arvosteltavat rotumuunnokset ovat: Valkoinen, musta ja ruskea sekä muun väriset

Katso myös ROTUMÄÄRITELMÄ.