Japaninpystykorva

Japaninpystykorva on nimensä mukaisesti japanilainen rotu. Alunperin sen käyttötarkoituksena on Japanissa ollut kotien ja puutarhojen vartiointi. Nykypäivänä herkkähaukkuisuutta ei kuitenkaan pidetä suotavana ja rodun rotumääritelmässäkin mainitaan, että äänekkyys ei ole sallittua. Käytännössä japaninpystykorva ilmoittaa vieraiden tulosta, mutta se ei hauku kaikkea mahdollista kuten pystykorvista usein oletetaan.

Luonteeltaan japaninpystykorva on iloinen, vilkas ja rohkea, voimakkaasti perheeseensä kiintyvä. Luonteen vuoksi rotu ei sovellu ns. ulkokoiraksi tai juoksulangassa pidettäväksi. 

Japaninpystykorva soveltuu erityisen hyvin agilityharrastukseen, koska se on ketterä ja nopealiikkeinen. Myös tottelevaisuuskokeisiin voi japaninpystykorvan kouluttaa. Japaninpystykorva on myös kestävä ja mainion kokoinen koira kaikenlaiseen toimintaan. Se kulkee mukana melkein missä tahansa ja nauttii kun saa olla mukana kaikessa perheensä tekemisissä.

Rodun perinnöllisistä sairauksista mainittakoon Patella Luxatio eli polvilumpion sijoiltaanmeno, vaikkakin yleensä vika esiintyy niin  lieväasteisena ettei aiheuta koiralle ongelmia. 

Japaninpystykorva on kooltaan 30-38 cm, väriltään puhtaanvalkoinen ja värin lisäksi tärkeimmät tunnusmerkit ovat korkealle kiinnittyneet pystyt korvat ja selälle nouseva tuuhea häntä.  Japaninpystykorvan turkki on tuuhea, pystyyn nouseva. Erityisen pitkää turkki on kaulassa muodostaen kauluksen sekä eturinnassa, lavoissa, housuissa ja hännässä. Turkki muodostuu kahdenlaisesta karvasta - pehmeästä pumpulimaisesta pohjavillasta ja karkemmasta suorasta peitinkarvasta.

Japaninpystykorvan turkin hoito ei ole erityisen vaikeaa ja karva pysyy kunnossa melkein pelkällä harjauksella. Silloin tällöin karva tulee kuitenkin kammata huolellisesti, varsinkin kaksi kertaa vuodessa olevien karvanlähtöjen aikaan. Turkki on myös likaa hylkivä eikä vaadi alituista pesemistä.

Katso myös japaninpystykorvan ROTUMÄÄRITELMÄ.