Muut Simo Kivelän kirjat
Simo K. Kivelä
Perspektiivikuvan geometriset perusteet

Renessanssitaiteilijat loivat perspektiivisäännöt, jotka pohjautuvat kolmiulotteiseen geometriaan. Aksonometriset kuvat (eli yhdensuuntaisprojektiokuvat) ovat hieman helpommin piirrettäviä, mutta niitäkin koskevat säännöt voidaan ymmärtää kolmiulotteisen geometrian avulla. Käänteinen tehtävä, kohteen mittasuhteuden selvittäminen kuvan perusteella on ratkaistavissa geometrisilla konstruktioilla, mikäli kohteesta ja kuvasta voidaan tehdä säännöllisyysoletuksia. Tarkkojen kuvien laatiminen on aiemmin perustunut lähes yksinomaan piirtämiseen tai valokuvaamiseen. Tietotekniikka on tuonut uuden mahdollisuuden: kuvien laskemisen.

Kirjassa esitetään tarvittavat geometriset perusteet ja näihin perustuvat piirtämismenetelmät. Mahdollisuudet kohteen rekonstruoimiseen kuvan perusteella käsitellään. Lopuksi johdetaan lyhyesti kaavat kuvien laskemiseen. 116 sivua, 80 kuvaa; julkaistu 2008.

Kirjoittaja on matematiikan emerituslehtori, joka on vuosikymmenien ajan opettanut teekkareille matematiikkaa, muun ohella deskriptiivistä geometriaa ja perspektiivioppia. Hän on myös laatinut useita oppikirjoja.

Saatavana kirjakaupoista (esim. Booky.fi, Adlibris, Suomalainen) ja kustantajalta (AMK-Kustannus Oy).

Sisällysluettelo (pdf-muodossa)

Näytesivuja (kuvat ovat linkkejä isompaan pdf-kuvaan)

sivu 36     sivu 64     sivu 80


SKK 14.10.2018

Valid HTML 4.0!