Silja Puraselle Pohjoismaiden merkittävin tekstiilitaiteen palkinto The Nordic Award
in Textiles

 

 

 

 

Tekstiilitaiteilija Silja Puraselle on 22.1.2009 myönnetty Pohjoismaiden suurin tekstiilitaiteen palkinto, The Nordic Award in Textiles, jonka jakaa Stiftelsen Fokus Borås- säätiö. Palkintosumma on 250 000 kruunua. Palkinnon myöntäjät kiittävät erityisesti Purasen omintakeista tapaa hahmottaa taiteessaan ihmiselämän haurautta ja vaillinaisuutta.

Silja Puranen liikkuu taiteessaan kuvataiteen ja tekstiilitaiteen rajapinnoilla. Tuusulalainen taiteilija kiinnostui aikaisin tekstiilin ilmaisumahdollisuuksista, mikä johti hänet opiskelemaan Kuopion muotoiluakatemiaan, josta hän valmistui vuonna 1987. Työelämässään hän on yhdistänyt taiteilijan ja opettajan työt.

Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Puranen piti vuonna 1990. Siitä lähtien hän on ollut mukana yli sadassa kotimaisessa ja kansainvälisessä näyttelyssä.

90-luvun puolivälissä Puranen alkoi työskennellä tavalla, joka yhä leimaa hänen taidettaan. Hän käsittelee valokuvia, joissa hän usein on ollut itse mallina, ja siirtää kuvat kierrätystekstiileihin: mattoihin, sängynpeitteisiin, vaatteisiin.

Silja Purasen teosten kantavana teemana on yksilön suhde yhteiskunnassa vallitseviin normeihin ja ihanteisiin. Palkintolautakunnan puheenjohtajana toiminut Boråsin tekstiilimuseon johtaja Margaretha Persson luonnehtii Purasen taidetta näin:

- Silja Puranen on kehittänyt aivan oman tavan hahmottaa taiteessaan ihmiselämän haurautta ja riittämättömyyttä. Hänen taiteensa huokuu sisäistä inhimillistä lämpöä, ja se käsittelee meitä kaikkia askarruttavia olemassaolon peruskysymyksiä. Teoksillaan hän onnistuu sekä uudistamaan tekstiilitaidetta sekä luomaan jotakin joka koskettaa voimakkaasti katsojaa.

Palkintoon liittyy Purasen teoksia esittelevä yksityisnäyttely Boråsin tekstiilimuseossa.

http://www.stiftelsenfokus.nu/