Aivotrusti r.y.

- tieteellis-teknillistä harrastustoimintaa pääkaupunkiseudulla vuodesta 1979

 


Aivotrusti r.y. perustettiin vuonna 1979, kun Suomi harhaili pysähtyneisyyden ajassa, radiotoiminta oli valtion monopoli, poliittiset nuorisojärjestöt nauttivat valtaosan yhteiskunnan avustuksista ja tieteellis-teknillisen/luonnontieteellisen maailmankuvan ja harrastustoiminnan arvostus oli aallonpohjassa. Yhdistys harrasti aktiivisesti tähtien ja taivaankannen ilmiöiden tutkimista ja valokuvausta, rakensi tuulivoimalan, säteilymittaus- ja radiokojeita, suurjännitteiden demonstraatiolaitteita, ruutiraketteja, malminetsintälaitteita ja kunnosti elektronimikroskoopin. Lisäksi koottiin vanhempaa teknillistä kirjallisuutta, julkaistiin vuosikertomuksen muotoon koottuja pamfletteja, tehtiin ekskursioita mm. tutkimuslaitoksiin ja revontuliretki Lappiin.

 

Valitettavan suuren osan Aivotrustin voimavaroista sitoi Vantaan Pyymosassa sijaitsevan harrastustilan kunnostus ja ylläpito, taistelu luonnonvoimia ja ilkivaltaa vastaan.

 

Mikä on muuttunut kolmen vuosikymmenen kuluessa?

 

Poliittinen keskustelu on vapautunut, radiomonopoli on murtunut. Poliittiset nuorisojärjestöt nauttivat valtaosan yhteiskunnan avustuksista. Luonnontieteellinen maailmankuva on vahvoilla, joskin vaatii jatkuvaa taistelua maailmanlopunmaalareita ja kulttiliikkeitä vastaan. Aivotrusti oli pieni osa vasta-vastaliikettä, sitä jonka suurempina seurauksina Suomeen perustettiin Tiede(2000)–aikakauslehti, Tiedekeskus Heureka, ja agraarijohtoisesta yhteiskunnasta kehittyi korkeaan teknologiaan, tutkimukseen ja kansainväliseen kauppaan nojautuva klusteri.

 

Aivotrustista ei koskaan kasvanut suurten joukkojen järjestöä. Sen valtaosin keski-ikään ehtineet jäsenet ovat sijoittuneet mitä erilaisimpiin tehtäviin tuotannon, talouden ja tutkimuksen parissa ja muodostavat edelleenkin toimivan verkoston.

 

Nyttemmin aurinkosähköllä valaistussa Pyymosan mökissä tavataan yhä ajoittain tähti-iltojen ja saunomisen merkeissä.  

 

 

Yhdistyksen yhteystiedot:

 

Postiosoite:

Aivotrusti r.y.

c/o Arsi Saukkola
Kiertolinnuntie 19

02660 Espoo

 

Pyymosan kerhomaja:

Pyymosantie XX

1 km pohjoiseen Petikon täyttömäestä

Petikko, Vantaa

 

 

Suomalaisen vaahterasiirapin valmistus

BMW 8026 –suihkumoottorin  koekäyttö

 

 

 

 

 

Aivotrustin kirjasto:

Skannattua vaikeasti saatavissa olevaa kirjallisuutta:

 

Jalm.Maunola: Vesivoimat – niiden merkitys ja käyttö. Porvoo 1930. Perustietoa pienten ja keskisuurten vesivoimalaitosten rakentamiseksi.

Vesivoimat s. 0-61 ja hakemisto
Vesivoimat s. 62-123

Vesivoimat s. 124-187

Vesivoimat s. 188-239

Vesivoimat s. 240-278

 

J.W.Player: Watch Repairing. London 1945. Perusteos ranne- ja taskukellojen korjaamisesta.


Watch Repairing s 0-45
Watch Repairing s. 46-89
Watch Repairing s. 90-137
Watch Repairing s. 240-278 ja hakemisto

Skannataan, jos kysyntää ilmenee:

Jalo Wuorinen: Räjähdysaineoppi, Helsinki 1928
 V.T.AaltonenR.V.Stigell: Kotikemistin reseptikirja, Porvoo 1931

 

Paljon muutakin mielenkiintoista vanhempaa tietokirjallisuutta on käytettävissämme. Näitä listataan kun ehditään, ja skannataan jos tekijänoikeus on vapautunut. Skannaus joskus hauraistakin kirjoista on aika hidasta, ja joudutaan tekemään kompromissejä resoluution ja tiedostokoon kanssa.