Päiväkirjakuva
N ä ä t ä m ö s t ä   N e l l i m i i n

Kesäretkiä Vätsärin ja Kessin erämaissa vuosina 2003 - 2006
Sakari Savolainen

Päiväkirja 6

4.7. - 10.7.2006


  Kesän 2006 Vätsäri-kokemus

Viikko tuli vietettyä jälleen Vätsärissä tänäkin kesänä. Kokemus oli antoisa ja samalla rankka. Olin yksin erämaassa. Viikon aikana en nähnyt muita ihmistä. Oli upeita luontoelämyksiä, rankkaa psyykkistä ja fyysistä rasitusta ja myös rauhoittumista luonnon helmassa. Kuvia tuli mukavasti, vaikka ei koskaan tarpeeksi. Opin alueesta uutta ja koin yhden elämäni kovimmista ukonilmoista.

Pääkohteeni oli tällä reissulla Iso Rovijärvi, ennen kokematon alue, jonka luoteisrannalla vietin noin kaksi vuorokautta. Tavoitteenani oli saada paljon kuvamateriaalia, tehdä luonnon ja varsinkin lintujen havainnointia, lisätä Vätsärin tuntemusta, kohentaa kuntoa ja olla ja rauhoittua luonnossa.

Tilastoa

- kuvia noin 700 kpl
- kävely maastossa 60 km
- teltassa 6 yötä
- muistiinpanoja noin 30 sivua
- neljät tulet


4.7.2006, tiistai

Yö autossa, vanhassa paikassa Ivalon ja Inarin välillä. Nukuin varsin hyvin. Aamukahville Ranta-Mariin Inariin ja käynti kaupassa. Inarista matka jatkui Sevettijärvelle ja Sevetin baariin munkkikahville. Baarissa jututin ihmisiä, mm. kolmen kaverin porukkaa, joista yhdellä oli 28:s kerta Vätsärissä putkeen kesäisin ja vain yksi kerta talvella. Kävin vielä Kolttien perinnetalossa, kuten myös kolmen kopla, mukavia kavereita. Olivat nähneet naalin. Talolla kävi myös kaksi tyttöä, joista toinen ihan tummaihoinen, toinen vaalea blondi ja kysyin englanniksi, että mistä ovat, kuulemma ihan Helsingistä ja puhuivat suomea. Sadesäällä mukavaa silmänruokaa. Kehotin laittamaan nimet vieraskirjaan, kun olivat lähdössä pois.

Sitten kohti Sanilan porotilaa, jossa kahvikuppi ja jätin lapun, jossa oli lyhyt selvitys siitä missä liikun, ihan varmuuden vuoksi. Sitten auto parkkiin metsätien varteen ennen iltaseitsemää ja perusteellinen pakkaus ja odotin samalla sateen loppumista ja liikkeelle läksin 22.09. Tihutti.

Autolta leiri ykköseen

On viides lapinreissupäivä, mutta ensimmäinen maastopäivä. Ajoa on takana noin 1 300 km ja edellinen yö autossa ja sateinen sää. Nämä kaikki rasitteet huomioiden ajattelin, että kävelen sen kuin kävelen ja kun löydän kelvollisen paikan, laitan leirin ja käyn nukkumaan. Kova halu oli kyllä maastoon ja nimenomaan Vätsäriin. Tätä olin odottanut taas koko edellisen talven.

Auto jäi ylös harjulle, metsätien varteen. Sitten rinkka selkään ja liikkeelle. Alkutaival oli metsätietä ja sitten hiekkaisia polkuja ja kangasmaastoa, harjujen ylittelyä, kunnes tulin alavammalle maalle ja Saamenpolulle, jota olin edellisenä vuonna talsinut pätkän Sevettijärven kohdalla. Harjuilla oli yhdessä kohtaa tuota päänkokoista pyöreää kiveä. Muutama poro kuljeskeli lähellä polkua. Yhdellä poroista sininen kaulapanta. Polku oli sillä kohtaa kivinen, mutainen ja kapea, merkitty oranssinvärisillä merkeillä.

Hetken käveltyäni tulin kahden lammen väliselle pikkukoskelle, jonka yli oli rakennettu oikein silta. Paikka oli kaunis ja päätin jäädä siihen yöksi. Teltan laitoin polulta näkymättömiin, pienen harjun päälle. Olin päässyt maastoon, ensimmäiset kuvat oli otettu. Huomenna eteenpäin kohti Isoa Rovijärveä.

5.7.2006, keskiviikko

00.05, Siikajärvien ja Sencuojan välillä olevalla pikkuharjulla, kahden lammen välissä. Harju lienee viime jääkauden muodostumia, joita täällä näkee paljon. Tämä on ensimmäinen leiri maastossa. Paikka on kaunis. Koski kohisee ja tuuli humisee. Läksin autolta niin myöhään, että kävelin vain 2,25 km ja pystytin leirin. Läksin autolta 22.09 ja teltassa olin 23.48. Tuossa vieressä kulkee Saamen polku, joka on merkitty reitti. Tulin jonkin matkaa polkua pitkin. Toivottavasti sade lakkaa. Sää on kyllä parantunut.

Aamu: tein aamukahvit spriillä, söin ja läksin matkaan. Kohteena Vainoslompola. Ensin käytin hyväksi metsäautotietä ja poikkesin sitten maastoon kompassin avulla. Maasto oli kohtalaisen kuljettavaa. Lopulta alkoi oikealla alhaalla pilkottaa järvi eli lähestyin viistosti Vainoslompolan länsirantaa. Kiersin järven pohjoispuolelle ja pieneen niemeen, jonne laitoin leirin. Olin edelliskesänä nähnyt järven Vainospäältä. Ihan niin kaunis se ei ollut kuin olin odottanut, mutta mielenkiintoinen, karu ja pieni järvi.

Toinen leiri Vainoslompolan pohjoisrannan niemessä. Kävelin tänään 7,5 km.

6.7.2006, torstai

Keitin aamukahvit spriillä. Nopeasti tuli ja tein luicia (sokerin ja porojen päälle kiehuva vesi). Sitten kohti Vainosjärveä, jonka biitsillä pidin päivätaukoa ja lueskelin kirjaa teltassa. Kuljin Vainoslompolalta Vainosjärven laskujokea seuraillen Vainosjärvelle. Illaksi siirryin leiri kolmoseen Vainosjärven koilliskulmille, paikkaan, joka oli edelliskesältä tuttu. Maasto paikalla on hiekkaista, lukuunottamatta viereistä, jääkauden jättämää kiviharjua.

7.7.2006, perjantai

Kuljin Ylemmän Porijärven kautta Ison Rovijärven rantaan ja leiri neloseen. Kompassisuunnalla kulkeminen oli aika vaivalloista kunpuilevan ja täynnä esteitä olevan maaston takia. Pidin taukoa kauniin, Tuulijärvi - Ylempi Porijärvivälillä olevan lammen rannalla. Tuulijärven Ylempään Porijärveen laskevan joen yli rakensin vanhan pitkospuun jäänteistä sillan, jotta pääsin joen yli ja jatkoin sitten jonkin matkaa Tuulijärven polkua etelään, kunnes taas poikkesin kompassisuunnalla vaikeaan maastoon.

Leiri nelosen tein Ison Rovijärven rannalle, ylös kalliolle, jossa tein tulilla ruokaa ja keittelin kahvia, istuin ja katselin järvelle, kiikaroin, kuvasin ja kirjoittelin ja ihan olin vaan.

Iso Rovijärvi
Ison Rovijärven pohjoisosan karua ja kivikkoista maisemaa.

8.7.2006, lauantai

Päiväkävely Ison Rovijärven pohjoisrannoilla kuvaten, kiikaroiden, katsellen. Oli kaunis päivä. Sääskiäkin oli. Valtavat kivenjärkäleet tekivät jälleen lähtemättömän vaikutuksen. Uin Isossa Rovijärvessä, peseytyen samalla. Kavereina olivat isokoskelo- ja kuikkapariskunnat, joita molempia myös kuvasin. Toinen yö leiri nelosessa. Puoliltaöin alkoi ripsiä vettä ja yltyi kova ukonilma ja salamat läiskyivät ja jytisi kolme varttia niin, että kallio tärähteli. Tunsin itseni tosi pieneksi teltassa. Myöhemmin kuulin, että salamalaskurit olivat laskeneet noin 10 000 salamaa ja ainakin Sevettijärvellä sähköt olivat poikki.

9.7.2006, sunnuntai

Takaisin Vainosjärvelle, samaan paikkaan leiri vitoseen. Kuljin Ison Rovijärven laskujokea seuraillen vaikeakulkuisissa louhikoissa Ylemmälle Porijärvellä, jonka piitsillä ei ollut sielläkään isompaa tungosta. Laskujoki koskineen on aivan upea jylhyydessään.

Ison Rovijärven laskujoki
Ison Rovijärven pienempi laskujoki.

Tuulijärvestä laskevan joen ylitin villasukat jalassa ja tukisauvaa käyttäen ja vein ensin yli vedenpitävässä repussa arvokkaimmat tavarat ja noudin erikseen rinkan, etten horjahtaisi ja kastelisi tavaroita. Virta oli vielä heinäkuullakin melkoinen. Vesistöylityksiä kertyikin useita, helpompia ja vaikeampia.

10.7.2006, maanantai

Kävely autolle. Aika rankka loppumatka, mutta oli taas onnellinen olo, kun reissu oli tehty ja olin kokemuksista ja hyvästä kuvasaaliista rikastunut. Lapin Radiosta kuulin, että Italia oli juuri voittanut jalkapallon maailmanmestaruuskisat. Sanilassa otin sämpyläkahvit ennen matkan jatkumista kohti Ivaloa. Matkalla poikkesin tietysti munkkikahville Kaamasen kievariin.

 

(C) Sakari Savolainen - sakari dot savolainen at helsinki dot fi - sivua päivitetty viimeksi 19.2.2007.
Yläkuvassa päiväkirjoja merkintöineen.