Pentuesuunnitelmat!

Jofan ja Vilin pentue syntynyt (2 urosta ja 4 narttua), 17.3.2018, kaikki pennut varattu!
Jófa on lonkkakuvattu B/C lonkkaiseksi (lonkkaindeksi 94), polvet, kyynärät, silmät ja sydän ovat terveet. Jófalla on kaksi sertiä näyttelystä, luonnetesti läpikäytynä pistein + 173 pistettä, laukauskokematon (osa-alueet +2,+1a,+3+2+1a+1+3+3). Jófa saa toteuttaa kotona paimennusviettiään lampaiden kanssa, sillä onkin erinomaiset paimennusominaisuudet, se kiertää luonnollisesti lampaita. Jofa on vauhdikas koira, sen emä, emänemä ja emänisä ovat menestyksellä kisanneet agilityssä. Jofan kanssa vauhtia on hyödynnetty talvisin hiihtovaljaiden kanssa.

 

Jofan sulhanen on Metsäkasteen Snjor Sokkur eli Vili. Vili asustaa Punkaharjulla lehmätilalla eli on myös työkäytössä Jofan tavoin. Vilillä on yksi pentue entuudestaan Metsäkasteen kennelissä, siinä on vain kaksi narttua. Vili on myös luonnetestattu + 162 laukausvarma sekä petotestattu. Terveystulokset: lonkat B, silmät, sydän ja polvet terveet. Lonkkaindeksi 108. Vili on näyttelyistä kerännyt titteleitä ja on CIB&FI&EST&LT&LV&BALT MVA.
Yhdistelmä koiranetissä, sukusiitos 0,6 % 6 sukupolvella
Molemmilla vanhemmilla on MyDOG dna tulos ja pentueen odotettu terveysindeksi on 109.

 

Jofan puolisisaruksia Tunturiketun B pentueesta.


KUVIA VIIMEISIMMISTÄ PENNUISTA!

PAIMENNUSTA

Paimennuskausi jatkuu lähes ympäri vuoden, tervetuloa paimentamaan! Paimennuskokeilu 20 e / koira, koulutusta paimennusalkeisiin myös saatavilla!
Linkki videoon, jossa näkyy millaista paimennusharjoittelu on. Maria ja Kuura (2v) videolla. Kuuralla takana siis jo useita harjoittelukertoja.


Kannattaa tulla porukalla, sopiva ryhmäkoko on 3-10 koiraa. 
Kysyä voi myös arkiaikoja.
Lisätiedot: riitta.lumiluoto@elisanet.fi


Pentu meiltä

Kasvatukseni tavoitteeksi on muodostunut vuosien saatossa kasvattaa rotua mahdollisimman monimuotoisesti eli eri sukulinjoilla, erilaisilla ulkomuodoilla koko rodun kirjossa: eri väreillä, niin pitkä kuin lyhytkarvaisilla pitäen samalla terveysasioita mahdollisimman tarkasti ykkösperusteena. Erilaisten sukulinjojen käytön merkitys pennunostajalle on lähinnä siinä, että sukusiitosprosentti (miten läheisesti pentueen vanhemmat ovat sukua toisilleen) on hyvin matala, mikä laskee haitallisten (sairauksia aiheuttavien) geeniyhdistelmien esiintymistä. Toki se ei ole tae täysin terveestä elämästä, mutta parantaa sen mahdollisuutta. Kotona meillä ei ole kuin pari koiraa, mutta erilaisten linjojen käytön mahdollistaa, se että suurin osa pentueista syntyy sijoituskoirille (koira asuu muualla kuin meillä muulloin kuin pentueensa ajan tai vaihtoehtoisesti pennutkin syntyvät koiran omassa kodissa ja viettävät vain luovutusta edeltävät viikot meillä). Sekä yhteistyö usean muun kasvattajan kanssa, yhteis/sijoituskoirien muodossa. Samoin terveydeltään pentujen vanhemmat ovat täydellisesti tutkittua (lonkat, kyynärät, polvet, silmät, sydän sekä mahdollisesti kilpirauhasarvot). Vuodessa meillä syntyy maksimissaan kaksi, yleensä yksi pentue, viime vuosina on pentue ollut tosin vain parin vuoden välein. 

Olen antanut jo useiden vuosien ajan pennunostajilleni alennusta pentuhinnasta, jos on mahdollista saada pentu aikuisena terveystarkastuksiin (PEVISA tarkistukset eli silmät, polvet ja lonkat), tällä hetkellä meiltä lähtevät pennut maksavat 1100 euroa, jos ottaa terveystarkastusalennuksen, niin hinta on 900 euroa, jolloin väli melko hyvin kattaa terveystarkastuksiin menevän summan. Kaikkia ei toki jatketa jalostuksessa, mutta jokainen tieto on minulle arvokas jatkoa ajatellen. 

Tavoite on myös säilyttää rodun perinteiset käyttöominaisuudet kasvateissani, jalostukseen käytettävien koirien tulee lisäksi olla rodunomaisesti avoimen ystävällisiä. Tätä tavoitetta tukien toivon, että mahdollisimman moni meiltä lähtevä pentu tulisi aikuisena testattua paimennusominaisuuksiltaan ja luonnetestattua.  Paimennusominaisuudet voidaan nykyisellään tutkailla tarvittaessa meidän omien lampaiden kanssa, jos ei pääse yhdistyksen epäviralliseen paimennustaipumustestiin. Käytän itse mahdollisuuksien mukaan tietoa hyväkseni, niin epävirallista kuin virallistakin suunnitellessa yhdistelmiä. Toivon siis, että kasvattamista koiristani olisi normaaliin harrasteluun sopia kaveri saatavissa. Paimenenkin saattaa saada, jos ei odota bordercolliemaista tarkkuutta koiraltaan. Islanninlammaskoira kun paimentaa haukkumalla ja liikkeellä.

Toki rodunomainen ulkomuoto on myös tavoite, mutta koska rodun rotumääritelmä ei ole tiukkarajaisimmasta päästä ja sallii monenlaisten kukkien kukkia on mahdollista pysyä tässä melko helposti ihan vain periaatteella, ettei yhdistä kahta virhettä. On lähes mahdotonta saada koko pakettia toteutumaan, joten joustoa otetaan sitten ulkomuotopuolelta. Rodun kirjo vielä takaa sen, että jokainen pentue on pienimuotoinen yllätys ulkomuodollisesti teki mitä valintoja tahansa :) Normaaleja islanninlammaskoiria kasvattini silti ovat ja kasvattamilleni  pääsääntöisesti vanhemmat/vähintään toinen ovat ERI:n/MVA tittelin näyttelystä saavuttanut eli pennun kanssa voi kyllä hyvin näyttelyitäkin harrastella.

Luovutettaessa pentu on ehtinyt saada yllin kyllin totutusta autoiluun, hoitotoimenpiteisiin, lapsiin, muihin koiriin, lampaisiin, hevosiin, kissoihin, perusjuttuja (sisäsiisteys, hihna&pantatotuttelu, luoksetulo) harjoiteltu jne jne. Eläinlääkäri on siruttanut ja tarkistanut pennut sekä pennut on madotettu kolmasti. Liitän pennunostajat jäseniksi Islanninkoirat - yhdistykseemme sekä mukaan saa pentuoppaan ja kuivamuonaa, jota pentu on syönyt meillä & tarpeen mukaan muita tarvikkeita. Pennut ovat luonnollisesti myös rekisteröityjä kennelliittoon. Koiranetistä voi helposti tarkastaa minkälaisia pentueita meillä on syntynyt. Näiden sivustojen kuvagalleriasta löytyy kuvia kasvateistani ja omistamistani koirista.