Kameraopas aloitteleville kuvaajille
Etusivu Miksi perinteinen 35mm? Runko Salamalaite Objektiivit Filtterit Filmit Muut varusteet Kuvia Linkkejä ja jorinoita Muut

MUUT VARUSTEET

Yksi tärkeimmistä lisävarusteista on lankalaukaisin. Lankalaukaisin sovitetaan kierteellä kamerarungon laukaisimeen ja tämän avulla kuvaajan ei tarvitse koskea kameraan halutessaan laukaista kameran. Lankalaukaisijaa ei luonnollisesti kannata käyttää sellaisilla suljinajoilla, jolloin kuvataan käsivaralta. Sen sijaan pitkillä suljinajoilla jalustalta kuvattaessa lankalaukaisimen käyttö on välttämätöntä terävien kuvien aikaansaamiseksi.
Eräissä kalliimmissa kameroissa laukaisinnastassa ei ole kierrettä lankalaukaisinta varten. Tällöin kameran rungosta löytyy erityinen kontakti elektroniselle laukaisimelle. Elektroninen laukaisin on huomattavasti kalliimpi vaihtoehto kuin perinteinen lankalaukaisin. Toisaalta jotkut elektroniset laukaisimet mahdollistavat kameran laukaisun infrapunasäteen avulla pidemmältäkin. Kameraharrastajalle perinteinen lankalaukaisin on halpa ja toimiva ratkaisu.

Kaikkein edullisimmissa kamerarungoissa ei ole kumpaakaan edellä mainittua laukaisutapaa. Jalustakäyttöön sovellettavissa on vitkalaukaisin, joka löytyy lähes jokaisesta kamerasta. Tämänkin avulla kamera on mahdollista laukaista ilman tärähdysvaaraa. Kamera on jalustalla ja kuvan ollessa sommiteltu halutulla tavalla painetaan vitkalaukaisinta, ja tietyn viiveen jälkeen kamera laukeaa ilman pelkoa kuvan tärähtämisestä. Laukaisimen painalluksen jälkeen kamera saattaa resonoida painalluksen vaikutuksesta jonkin verran, mutta kun laukaisuviive on esim. 10 sekuntia, resonointi ehtii loppua ennen suljinverhon aukeamista ja valotuksen alkamista.


Jalusta on lähes välttämätön varuste valokuvauksen harrastajalle. Se mahdollistaa kuvauksen pitkillä suljinajoilla. Jalusta takaa terävät kuvat myös makrokuvauksessa.
Jalustaa valittaessa on huomioitava se kuinka painavaa jalustaa jaksaa kuvausmatkoillaan kantaa mukana. Käytännössä painava jalusta on usein kevyttä vakaampi. Toisaalta liian raskasta jalustaa ei tule helposti otettua mukaan kuvausretkille. Jonkinlainen kompromissi siis on tehtävä. Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että noin 2½ kiloa painavat jalustat täyttävät tehtävänsä jo erittäin hyvin.
Hiilikuidusta valmistetut jalustat ovat keveitä ja vakaita, mutta vielä monen ulottumattomissa korkean hintansa takia. Tunnettuja jalustavalmistajia ovat mm. Slik, Manfrotto, Gitzo, Benbo ja Uni-loc.
Jalustaa käytettäessä kannattaa muistaa, että pidennettäessä jalkoja korkeammalle kannattaa aloittaa jalkojen paksuimmasta osasta. Jalustan keskiputkea ei kannata nostaa jos siihen ei ole pätevää syytä. Tuulinen sää ottaa kameraan- ja objektiiviin kiinni purjeen tavoin ja tuloksena on kameran värähtely.


Kameralaukku on tärkeimpiä varusteita kuvaajan arsenaalissa. Hyvä kameralaukku suojaa kuvauskalustoa iskuilta, kosteudelta ja pölyltä. Hyviä kameralaukkuja valmistavat mm. Tamrac ja Lowepro. Kameralaukut Suomesta voi ostaa edulliseen hintaan jos verrataan tilannetta muun Länsi-Euroopan tilanteeseen. Tämä on yllättävää, sillä kamerarungot ja-objektiivit Suomessa maksavat enemmän kuin monessa muussa Euroopan maassa. Yhdysvalloissa kameroiden ja siihen liittyvien tarvikkeiden hintataso on paljon halvempi kuin Euroopassa.

Linssinpuhdistusliina on erittäin tarpeellinen varuste objektiivin päätylinssien puhdistamiseen. Mitään puhdistusaineita ei kannata käyttää. Puhdistusaineet saattavat olla liian voimakkaita linssipinnoitteille. Edullisimmissa objektiiveissa linssit saattavat olla valmistettu muovista ja alkoholipohjaiset puhdistusnesteet eivät luonnollisestikaan sovi näille herkille elementeille.


 
60K, 15 sek. 33,6Kbps modeemilla

 
 

Tamrac- kameralaukku
Kameralaukku on ehdottoman tärkeä väline harrastajakuvaajan arsenaalissa. Hyvä laukku suojaa sateelta, kolautuksilta ja pitää välineistön ojennuksessa.
Suomessa kameralaukkujen hintataso on edullinen, joten hankintaa ei kannata viivytellä.
Erinomaisia kameralaukkuja valmistavat mm. Lowepro ja Tamrac.
 
sivun ylälaitaan
All rights reserved. Petri Leppänen, 2004. Email: vastausosoite@hotmail.com   Search powered by Google hakutoiminne auttaa etsimisessä