Kameraopas aloitteleville kuvaajille
Etusivu Miksi perinteinen 35mm? Runko Salamalaite Objektiivit Filtterit Filmit Muut varusteet Kuvia Linkkejä ja jorinoita Muut

 

Poikani

Photo by Petri Leppänen

Tämä kuva on otettu Kodak T400CN-mustavalkofilmille, mikä kehitetään väriprosessissa C41. T400CN-filmin valmistus loppui nelisen vuotta sitten ja tilalle tuli BW400CN-filmi. Oma kokemukseni on pari rullaa kumpaisestakin, ja sen perusteella voin todeta näiden olevan kelpo filmejä. Uusi versio on huomattavasti kontrastikkaampaa, mutta hyvin hienorakeista. Filmit skannautuvat digitaaliseen muotoon varsin hyvin. Hienorakeisuus ja hyvä skannautuvuus ovatkin näiden filmien edut jos verrataan näitä perinteisiin hopeahalidifilmeihin.
Huonona puolena on se, että valokuvaliikkeessä kehitettynä (harvempi kehittää kotona C-41 prosessissa, vaikka jotkut siihenkin vertyvät) kontrolli filmin käsittelystä on kokonaan liikkeellä. Filmi saatetaan kadottaa, filmi voi naarmuuntua tai niihin saadaan aikaan sormenjälkiä.
En ole koskaan yrittänyt vedostaa näitä C41-prosessissa kehitettyjä filmejä perinteisen mustavalkofilmin tavoin. Kokeneempien veikkojen mukaan sekin onnistuu pohjaväristä huolimatta, joten kyllä nämä C41-prosessissa kehitetetyt filmit ovat sikälikin kokeilemisen arvoisia.

Tämän kuvan otin helmikuisessa luonnonvalossa sisätiloissa Sigman 90 millisellä makro-objektiivilla. Valotusaika oli about 1/8 sekuntia, joten otin tukea pinnasängyn laidasta. Jalustaa tuossa tilanteessa ei ollut mahdollista pystyttää, koska toinen sänky oli liian lähellä moiseen operaatioon. Kamerana oli Nikon N6006.

Jos joku tunnistaa tämän kuvan, niin mainittakoon, että tämä on ollut esillä Valokuva.net- sivustossa. Tuo sivusto kaatui sittemmin ilmeisesti perustajiensa rahapulaan. Minusta tuo foorumi olisi ollut mahdollista pitää pystyssä jos apua olisi pyydetty sen jäseniltä, mutta lieneekö ylpeys estänyt moisen avunpyynnön esittämisen. Harmi, sillä tuon foorumin tietokannassa oli paljon tietoa ja tietämystä, mikä pyyhkiytyi kerralla bittien avaruuteen.

Tämä kuva on ollut myös erään vauva-lehden sivuilla.


Klikkaa kuvaa päästäksesi takaisin sivulle "Kuvia"
.

26.11.2008/ Petri Leppänen.

All rights reserved. Petri Leppänen, 2002-2008. Email: vastausosoite@hotmail.com   Search powered by Google hakutoiminne auttaa etsimisessä