Kameraopas aloitteleville kuvaajille
Etusivu Miksi perinteinen 35mm? Runko Salamalaite Objektiivit Filtterit Filmit Muut varusteet Kuvia Linkkejä ja jorinoita Muut

Nikon F6: kamera, minkä ei koskaan pitänyt syntyä.

Nikon F6:n ensiesittely oli jonkinlainen yllätys. Yllätys se oli siksi, että ammattikuvaajat kuvaavat nykyään digikameroilla ja moni piti F5:sta viimeisenä analogisena ammattirunkona, mitä Nikonilta koskaan tulisi. Näin ajateltiin jo vuonna 1996 kun F5 tuli markkinoille.

Nikon F6 on painava. Painoa sillä on ilman paristoja 975 grammaa. Tällä kameralla on ilo kuvata, mutta sen kanniskelu saattaa tuntua raskaalta. Itse pidän suurta painoa etuna: peilin liike ei saa kameraa helposti tärähtämään ja kamera on muutenkin tukeva. Suuri paino johtuu siitä, että Nikonissa on metallirunko, kuten muissa F-sarjan edeltäjissäkin.

Tarkennus on F6:n yksi vahvemmista puolista: kamerassa on 11- alueinen automaattitarkennus yhdeksällä ristikkäistyyppisellä sensorilla. Multi-CAM2000 AF-moduuli pitää huolen siitä, että tarkennus tällä rungolla on todella nopea, itse asiassa nopein kaikista 35 millisistä järjestelmäkameroista.

Valotuksen mittaus noudattelee F5:n aikanaan esittelemää värimatriisimittausta. Tämä valotusmittaus on osoittautunut erittäin luotettavaksi.

Täytesalama noudattelee D2H:n ja D70:n tyyppistä i-TTL-tyyppistä toimintoa. SB-800 salamalaite pääsee tässä kamerassa loistamaan. Vanhemmat salamalaitteet ovat silti edelleen täysin käyttökelpoisia F6:n kanssa.

F6 pystyy 5½ kuvan sekuntinopeuteen. MB-40 paristoperällä nopeus ulottuu 8 ruutuun sekunnissa, siis samaan kuin 8 vuotta vanhalla F5:lla.

Nikonin ammattirungoissa on perinteisesti ollut erittäin kestävä suljin. Viime talvena Saksan Nikon huoltoon tuotiin eräs F5-runko rutiininomaiseen intervallihuoltoon ja siinä yhteydessä havaittiin, että ko. kameran suljin oli räpsähtänyt toista miljoonaa kertaa.
F6:n suljin on todennäköisesti yhtä vankka. Suljinverhon materiaaleina on käytetty alumiinia ja Kevlaria. Kevlariahan käytetään myös luotiliiveissä. Kevlar on erittäin luja materiaali ja samalla kevyttä.
F6:seen on rakennettu suljinjärjestelmän toimivuutta tarkasteleva toiminto F5-rungon tapaan. Mikäli suljinajat poikkeavat yli sallitun rajan, kamera suorittaa kompensoivan säädön itse.

Suljinta F6:ssa mainostetaan erittäin hiljaiseksi. En tiedä, kuinka hiljainen tämä kamera on, mutta lupaukset ainakin vaikuttavat vahvoilta. Ominaisuus on kallisarvoinen. Itselläni on vanha Nikonin harrastelijarunko ja sillä kuvaaminen ei totisesti tapahdu huomaamatta vähänkään hiljaisemmassa ympäristössä.
F6:n peilin hyvä vaimennus vaimentaa myös tärähdysvaaraa.

Runko on magnesiumtarkkuusvalua ja alumiinia. Rungon pölykestävyys on F5:n ja F4:n tapaa erittäin hyvä.

Uutta F6:ssa on kuvadatan tallennus. Tiedot voi tarkistaa takakannessa olevasta LCD-paneelista ja sen voi myös tallentaa filmiruutujen väliin. Datan voi myös tallentaa tekstitiedostona CF-kortille.

Tähyslaseja on seitsemän erilaista.

Merkittävä puute tässä kamerassa on se, että etsin ei ole vaihdettavissa. Tämä lienee kompromissi siitä, että tässä kamerassa on pyritty käyttämään paljolti DSLR-sarjan kameroiden rakenneratkaisuja.
Tämä puute on mielestäni ammattisarjan kamerassa merkittävä. Kuitenkin DR-5 lisälaite tuottaa ratkaisun joihinkin tilanteisiin. Jotenkin F6 kuitenkin tuntuu poikkeavan aikaisemmista F-sarjan rungoista; markkinakohderyhmänä kun vaikuttaa olevan enemmän valokuvauksen aktiiviset harrastajat kuin kameraa työssään käyttävät ammattilaiset.

Filmin takaisinkelaus MB-40 paristoperällä on tavattoman nopea, noin 4 sekuntia (36-kuvainen rulla). Ilman paristopidintä aikaa menee noin 9 sekuntia. F6 käyttää CR123A-tyyppisiä paristoja. Saa nähdä, miten tämä sopii ammattilaiskameran virtalähteeksi. Nämä lithium-paristot ovat verrattain kalliita ja saatavuus on huono. Jos lähtisin ulkomaille reissuun tälläisen kameran kanssa, paristot tulisi hommata mukaan jo kotoa lähtiessä. Niiden etsiskylyyn jossakin tuppukylässä ulkomailla saattaa mennä liian paljon aikaa. AA-tyypin virtalähde olisi siinä suhteessa paljon parempi. CR123A:lle luvataan kovin lyhyttä käyttökestävyyttä; 20 asteen lämpötilassa 15 rullallista filmiä. Voitte varmasti kuvitella paljonko paristojen kestävyys ja kameran virrankulutus muuttuvat suomalaisessa 30 asteen pakkasessa. Epäilen, että moni haluaa siinä vaiheessa lisävirranlähteen. Paristokahva MB-40 käyttää 8:aa AA-tyyppistä akkua/paristoa. Paristokahvan kanssa F6 on muuten kooltaan jo isompi kuin F5.

Etsinkuva kattaa 100 prosenttia kuva-alasta. Kerrankaan ei tarvitse kurkistella, mitä reunan alle jää. Hyvä ominaisuus, joskin kannattaa muistaa, että diakehyksien alle jää aina osa kuvasta.

Suljinajat ovat 30 sekunnista 1/8000 sekuntiin. Jälkimmäinen tuntuu hätävarjelun liioittelulta. Itse olen vain kerran elämässäni käyttänyt 1/2000 sekunnin suljinaikaa. Silloin halusin varmentaa, että herra Boris Jeltsin tallentuu filmille terävänä ohimenevässä autossa. Kaikki toistuikin veitsenterävänä.

Salamasynkronisointi ulottuu 1/250 sekuntiin. Muistaakseni F5:lla se oli hieman nopeampi, 1/300 sekuntia Nikonin omilla salamalaitteilla. FP synkka-aika ulottuu 1/8000 sekuntiin.

Peili on lukittavissa yläasentoonsa. F100 tähän temppuun ei pysty.

Tässä kamerassa voi käyttää AI-Nikkoreita. Valonmittaus toimii näilläkin objektiiveilla jopa matriisimittauksella.

Tässä lyhyesti osa F6:n ominaisuuksista. Mitään järisyttävää kuvia parantavaa ominaisuutta F5:een nähden ei mielestäni ole tarjolla. Kuitenkin se, että kameran koko on pienempi ja että paristoperä on mahdollista kiinnittää tarpeen mukaan, tarjoaa joillekin lisäarvoa. F5:sta monet pitivät liian isona ja käyttivät mieluimmin F100:sta. Kuitenkin ominaisuuksiltaan uusi F6 muistuttaa minusta enemmän F100:sta kuin F5:sta.

Pidän F6:sta jonkinlaisena Nikonin kunnianosoituksena omalle F-sarjalleen ja niillä kuvanneille ammattikuvaajille. Arvelen, että Nikon F6 jää loppujen lopuksi harvojen herkuksi, lähinnä nostalgikoille, jotka haluavat kuvata parhaalla mahdollisella 35 millisellä filmikameralla. Tässä hintaluokassa monet valitsevat kamerakseen jo digin, koska hintataso ei ammattirungoissa ole enää merkittävän suuri tähän F6:seen verrattuna. Digin toistokyky lähestyy koko ajan filmikameran suorituskykyä.
Kuitenkin, tässä Nikon on esitellyt kameran, mitä koskaan ei pitänyt tulla. Nikonilta F6 on yllättävä veto. En olisi uskonut, että Nikon vielä olisi panostanut analogiseen puoleen näin paljon.

Entä ostaisinko itse tämän kameran? Jos olisin rikas, aivan varmasti. Mutta nykyisellä budjettitilanteellani tämä kamera jää haaveeksi. Valitettavasti.
Uskon, että tämä on kautta aikain paras 35 millinen kinokamera.


Teksti 16.9.2004 Nikonin antamien teknisten tietojen pohjalta/Petri W. Leppänen.
Kuva: Nikon.

 
60K, 15 sek. 33,6Kbps modeemilla
f6

Nikon F6 esiteltiin pari viikkoa ennen Photokina 2004- messujen alkua. Näin sille pystyttiin takaamaan maksimaalinen julkisuus.Brittiläinen Simon Stafford on tehnyt varsin mukavan pikaesittelyn Nikon F6:sta. Hänen tekemäänsä esittelyyn runsaan kuvakavaldin kera voit tutustua täällä.


Nikon F6:n hintataso:

  • Topfoto: 1899,00 euroa.
    F6&MB-40: 2099,00 euroa.
  • AC-Foto: 1999,00 euroa.
    MB-40 kahvan hintaa ei ilmoiteta.
  • TD: 1979,00 euroa (pelkkä runko)
  • ylivoimainen hintavoittaja on tällä hetkellä Topfoto. Gratulieren!

Hintatiedot lisätty per 17.9.2004. 

F6 takaaF6 ylhäältä


Nikon F6 :n toimitukset alkavat lokakuussa 2004.
Nikon F5 on useassa alan liikkeessä nyt poistomyynnissä. F5:n hinta on noin 2450 euroa, ts. se on kalliimpi kuin uusi F6.
F5:ssä on kuitenkin vaihdettavissa oleva etsin, mitä F6:ssa ei ole. Paristokahva MB-40 on ostettava F6:seen erikseen.
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
All rights reserved. Petri Leppänen, 2004. Email: vastausosoite@hotmail.com   Search powered by Google hakutoiminne auttaa etsimisessä