Kameraopas aloitteleville kuvaajille
Etusivu Miksi perinteinen 35mm? Runko Salamalaite Objektiivit Filtterit Filmit Muut varusteet Kuvia Linkkejä ja jorinoita Muut

Arkistoidut 2

 • Ostin eilen Makkaratalon Anttilasta APX100 mustavalkofilmiä. Saatavuudessa oli kolmen viikon tauko. Hinta on erittäin kohtuulliset 3,50 euroa/rulla (135).
 • Valokuva.net on ollut nurin nelisen viikkoa. Saa nähdä saadaanko siellä säilytetyt keskustelut vielä pelastetuksi. Toivottavasti asiaan saadaan suotuisa lopputulos.
 • Puolessatoista kuukaudessa olen ottanut halvalla digipokkarillani 1100 kuvaa. Moista kuvaustahtia minulla ei ole koskaan ollut. Myönnettäköön, että digillä tulee lauottua ihan turhiakin otoksia, koska kuvaaminen on "ilmaista". Tosin ilmaisuus on harhaa, sillä alan pikku hiljaa kaipaamaan ulkoista kovalevyä tietokoneen kapenevia kovalevytiloja täydentämään. Yhtään kuvaa en ole vielä saanut paperille asti. Ongelma taitaa olla yleinen digikuvaajille...
  (keskiviikkona 20.7.2005)

 • Helsingin Makkaratalon Anttilasta Agfan APX100- filmi on loppu. Toivottavasti maahantuojalta saadaan vielä tavaraa huolimatta Agfa-Photon selvitystilasta.
 • Kävin pari päivää sitten EP-Kameran ikkunan takana. Ovessa oli lappu loma-ajasta 1.8.2005 asti.
 • Omalla Nikon 4600- digikamerallani olen ottanut kuukauden aikana yli 700 kuvaa. Suuri määrä selittyy sillä, että olen ottanut kuvia suuren organisaation veppikuvitukseksi. Kyllä - tälläkin kameralla tulee moiseen hyväksyttävän laatuista jälkeä.
 • Ehkä, siis ehkä, teen tästä Nikon 4600 - digistä pienen esittelyn tälle sivustolle.
 • mv- kuvaaminen on parin viime kuukauden aikana ollut todella vähäistä. Asiaan toivoakseni tulee muutos. :)
  (torstaina 30.6.2005)

Rajalassa Nikon D70 Kit hintaan 899,00. Objektiivina on Nikkor 18-70mm. Hinnat laskevat nyt yllättävän hyvin. Nikon D70s-mallista on turha maksaa paljon enempää kuin perusmallista. Käytännössä ne ovat samanlaiset hilavimputtimet.
(maanantaina 13.06.2005)


Vajaassa kahdessa viikossa olen ottanut n. 350 digikuvaa. Suuri määrä selittyy sillä, että olen mukana tekemässä veppisivuja isolle organisaatiolle, ja kuvituksen teen tällä ostamallani Nikon 4600- digipokkarilla.
Melkoisen suuri tynnyrivääristymä tässä kamerassa on laajakulmapäässä.
(lauantaina 11.06.2005)


Ensimmäiset 70 kuvaa Nikonin 4600-pokkarilla on kuvattu. Muutama huomio: laukaisuviive näillä pokkareilla on liian suuri. Lasten telmimiskuvista suurin osa oli epäteräviä. Kuvat oli otettu hämärissä sisätiloissa salaman kanssa.

Kameran tarkennushakasia ei ole merkitty etsimeen eikä LCD- näyttöön ja se on selvä puute.
Kamera varoittaa alvariinsa kameran tärähtämisestä. Punainen räpylänkuva paistaa koko ajan LCD-näytössä, mikä ärsyttää hieman.
Vastavaloon kuvattaessa zoomi on zoomien maineen mukainen. Heijasteita esiintyy jonkin verran.
Paristojen suhteen Nikon 4600 on armollinen. Leikein kameran kanssa kolme päivää ja otin yli 60 kuvaa ennenkuin kamera varoitti alkaliparistojen heikentyneestä jännitteestä. Kamera käyttää AA-paristoja/-akkuja. Halpaa virtaskaa tiedossa. Mainittakoon, että taannoin kokeilemani Minoltan X31:n paristokestävyys oli murto-osa Nikonin suorituskyvystä.
Ostin kameraan sopivan suojuskotelon. Lowepro D-RES 8S on tälle kameralle kuin tilaustyönä tehty. Telefotossa moinen maksoi 10 euroa hihnan kera.
Tässä kamerassa parasta on pieni koko. Pieni pokkari kulkee vaivatta mukana vaikka joka päivä. Paino ei pääse hartioita painamaan.
Kuvat vaikuttavat kohtuullisilta. Nikon ei näköjään terävöi kuvia ohjelmallisesti, joten kuvat kannattaa ennen paperille vedostusta terävöittää esim. Photoshop Elements- ohjemalla.
Kokonaisuutena sanoisin, että kyllä tällä veppikäyttöön kuvat ottaa keveysti ja näyttää riittävän asiallisten paperikuvien aihioiden tekemiseen - edellyttäen, että käyttää kuvat kuvankäsittelyohjelman kautta.
(perjantaina 3.6.2005)


Astuin digiaikaan, heh heh. Ostin Anttilasta Nikon 4600- digipokkarin kun moisen mukaan sai ilmaisen Kingstonin SD-muistikortin. Hintaa koko lystillä oli 199,90 euroa. Varsin kohtuullinen hinta, sillä paikka paikoin Saksassakin hinta on kovempi.
Aion käyttää kameraa dokumentaaristen räpsyjen ottamiseksi. Kunnon kuvat otetaan edelleen mustavalkofilmille ja dialle vanhalla 35 mm Nikonillani.
(tiistaina 31.5.2005)


Netanttila.comin tarjous: Nikon d70 runko +sigma 18-50mm: 799,00 euroa. Hinta lähestyy pian oikeata tasoa. Hyvä.
(maanantaina 30.5.2005)


Agfa-Photo on hakeutunut selvitystilaan. Olipahan taas varsinainen uutinen. Agfa Photo muodostui viime vuoden puolella sen tultua pilkotuksi erilleen Agfa-Gevaertistä. Ihmeellistä venkoilua, mutta tälläkin joku varmasti teki taas rahaa.

Onkohan nyt niin, että sitä on lähdettävä filmiostoksille hankkimaan APX100:sta? Harmillista, että näin mainio filmi on nyt kirveen iskun alla. Rodinal onneksi on hyvin varastoituvaa. Sitä voi ostaa puolen litran purkin lisää, vaikka sitä ei juuri nyt tarvitsisikaan. Se kestää varastointia vaikka 20 vuotta.
Agfa-Photon nettisivuilla ei ainakaan tänään ole mitään mainintaa selvitystilaan menosta.
(perjantaina 27.5.2005)


Kävimme eilen sunnuntaina perheen kanssa Espoon Pirttimäessä. Paikka on mainio ulkoilualue ja heti pihassa on lapsille oiva leikkikenttä. Vaimon suosiollisen tuen turvin minulla oli mahdollisuus lähteä samoamaan metsän siimekseen.
Tein Pirttimäen majalta kävelyreitin Hyngänlammen kautta Sulalammelle. Suhteellisen mukavia maisemia, vaikka Espoon keskusta ei ole kuin kunnollisen kävelymatkan päässä.
Hyngänlammella on aikaisempien kokemusteni mukaan erittäin mukava uida. Nyt vedet ovat kyllä vielä niin kylmiä, että moinen pulahtelu ei heti tule mieleen. Kameran ulkoilutuskohteeksi Hyngänlampi on kohtuullisen mukava näin keväällä. Alueella on todella vehreää.
Itselläni oli kamerassa mustavalkofilmiä ja uusi vihersuotimeni sai tulikasteensa. Vihreän eri sävyt mv-kuvassa pitäisi erottua tuolla suotimella melko mukavasti.

Paluureittini tuli Sulalammen kautta. Otin sielläkin piruuttani pari, kolme kuvaa. Saas nähdä tuleeko niistä mitään vedostettavan arvoista. Todennäköisesti keskinkertaista tusinakamaa.
Sulalammella astuin melkein kyyn päälle. Maassa oli pirusti risuja ja eikös vain yksi ”risu” alkoi kiemurrella. Tuli hypättyä varmaan hieman ylöspäin, sillä olin liikenteessä kumitossuilla. Kumitossut ovat noihin maastoihin huonot, sillä Pirttimäessä on suhteellisen paljon käärmeitä. Kuinkahan monta kertaa olen uinut takavuosina noissa alueen vesissä lähellä käärmeitä. Vedestähän ne mokomat tykkäävät.

Täytyisi alkaa kuvaamaan enemmän. Jotenkin inspiraatio on ollut jo monta viikkoa täysin kadoksissa ja kamera käyttämättä. Moni virkeyttää inspiraatiotaan uusilla varusteilla. Moinen inspiraation haku kylläkin köyhdyttää rahapussia.
(maanantaina 23.5.2005)


Tämän sivuston päivitys on jäänyt työn vaatiessa pitkiä päiviä. Tilanne on sama kuten monilla muillakin. Pelkkiin työmatkoihin menee vähän kolmatta tuntia, joten harrastustoiminta jää pakostikin vähäiseksi. Uskon, että ajankäyttö tasoittuu tästä jonkin verran ja kuvausharrastustakin pystytään taas jollakin tasolla harjoittamaan.
(tiistaina 17.5.2005)


Viime viikolla vedostin mustavalkokuvia kahtena päivänä. Moinen operaatio onnistui sen takia, että vaimo teki jälkikasvun kanssa reissun mummolaan. Siten pimiön pykääminen kylppäriin onnistui ilman suurempaa tuskaa.
Vieläkään minulla ei ole suurennoskoneen yhteydessä ajastinta. ”Ajastimena” toimii vanha valkotauluinen seinäkello - valotus onnistuu silläkin. Tuumailen toki, että esimerkiksi Durstin ajastinlaite voisi olla poikaa, mikäli näihin vedostusoperaatioihin innostun oikein toden teolla. Innostusta moisen ostamiseen hidastaan sadan euron hinta.
Hauskaa tuo vedostaminen on. Kun valotetun paperin tyrkkää kehitteeseen, runsaan kymmenen sekunnin kuluttua paperille muotoutuu kuva. Siinä on jokaisella kerralla tiettyä magiaa, minkä haluaa kokea yhä uudestaan ja uudestaan.
Täytyy toki todeta, että kyllä tuo vedostaminen on sen verran aikaa vievää hommaa, että jos joku tekisi sen puolestani, sanoisin ”go ahead – make my day”. Itse kuvaaminen ja filmien kehittäminen on niin paljon nopsempaa hommaa, että tuo viimeisin vaihe – vedostaminen – tuntuu sangen vaivalloiselta. Mukavaahan se on, sitä en voi kieltää, mutta aikaa se vaatii ja perheellisellä ihmisellä aika tuntuu alvariinsa olevan kortilla. Harrastukset toki saavat viedä aikaa ja palkkaa käytetylle ajalle ei harrastustoiminnassa voi laskea.

Ostaessani suurennuskojeen, Durst M670:n, taannoin vajaa puoli vuotta sitten, sain samassa rytäkässä Kodakin multikontrastista paperia (Kodak Polymax II RC Lustre) avaamattoman laatikon. Paperit olivat vuodelta 1998 ja tietty epäilys kaihersi ennen vedostuskokeilujani, että paperit eivät toimisi enää odotetulla tavalla. Kissan kontit; paperit toimivat kuin uunituoreina tehtaasta tulleina. Olin peräti tyytyväinen moiseen lopputulokseen; nyt tavallaan sain tehtyä ilmaisia vedoksia, sillä en noilta papereilta täyttä toimivuutta enää odottanut.
Kodakin paperi oli muuten siitä vänkää, että onnistuin valottamaan sen pari kertaa väärältä puolelta. Ihmettelin hetken aikaa, miten kuva näkyi peilikuvana paperilla ennen kuin älysin karmaisevan totuuden: sormeni ei ollut erottanut kyllin tarkasti kumpi puoli paperista oli emulsiopuoli. Ilfordin kiiltopintaisessa paperissa ero paperin takapuoliskoon on sen verran selvempi, että moista erhettä kohdalleni ei ollut aiemmin sattunut.

Kaiken kaikkiaan kuvia tuli vedostettua kymmeniä. Jokaisesta vedostamastani ruudusta tein useamman version eri valotuksilla ja multikontrastisuotimilla ja nyt edessä on parhainten valitseminen kehystettäväksi seinälle. Arvelen, että noin 6-7 kappaletta lopulta pääsee seinälle. Hiukankaan epätyydyttäviä versioita on turha seinälle ripustella, sillä moiset epätäydellisyydet alkavat ärsyttämään yllättävän pian.
(lauantaina 5.5.2005)


Terveiset Kuva_05- tapahtumasta Helsingin Wanhasta Satamasta. Kokonaisvaikutelma näistä messuista oli aika samantyyppinen kuin viime vuonnakin. Nämä olivat digikuvauksen messut - yhtään filmijärkkäriä en nähnyt. Kodakin osastoa en edes huomannut – toiveissa oli saada ilmainen filmirulla koekäyttöön, heh heh. Messuesitteestä nyt jälkikäteen katsottuna heidän kyllä piti olla paikalla. Taisivat olla hyvin maastoutuneina.

Kummallista, että Suomen Nikon ei osallistu tällaisiin messuihin. Canon oli hyvin edustettuna Rajalan välityksellä, mutta Nikon jäi siinä suhteessa lapsipuolen asemaan.

Näitä messuja voisi digimessujen lisäksi kuvata sanalla laukkumessut. Esillä oli erittäin hyvä valikoima sekä Tamracin että Lowepron kameralaukkuja ja reppuja. Kiinnostava tarjous oli Fotoyks- liikkeen myymä Lowepro Stealth Reporter 400 AW- laukku hintaan 88,20.

Rajalalla oli perinteiseen valokuvaukseen liittyvät Hoyan suotimet edullisesti tarjolla, kympin kappaleelta. Itse ostin parit mv- kuvaukseen sopivat suotimet, punainen 25A ja keltavihreä- suodin. Edellisellä saa taivaaseen messevät sävyt, jälkimmäinen sopii henkilökuvaukseen. Samoin se lisää kontrastia vihreän ja punaisen välille, vihreät sävyt kevenevät ja punaiset tummenevat. Henkilökuvauksessa se antaa antaa iholle sopivan pehmeän vaikutelman. UV-/Sky- suotimia näistä alelaatikoista on turha metsästää.

Väkeä paikalle siunaantui perjantaiseksi aamupäiväksi yllättävän paljon, itse asiassa huomattavasti enemmän kuin viime vuonna. Lauantaiksi on odotettavissa jo jopa ruuhkaa.
Itselläni nämä messut olivat aika nopean visiitin paikka. Runsaassa tunnissa näin kaiken haluamani. Mielestäni mitään oleellista ei jää väliin, vaikka näihin messuihin ei ehtisikään mennä tutustumaan. Tulipahan nyt kuitenkin käytyä.
(perjantaina 22.4.2005)


 • Adobe Reader- ohjelma on edennyt versioon 7. Asensin sen koneelleni eilen, koska ohjelman aiempi versio ilmoitti auki ollessaan päivityksen olevan käytettävissä. Oleellisena parannuksena näyttää olevan se, että seiskaversio käynnistyy huomattavasti varhaisempia versioita nopeammin.
 • Huomenna alkaa Kuva 2005- tapahtuma. Rajalan veppisivuilla näkyy joitakin messutarjouksia – kiinnostavimpana Canon EOS 20D runko hintaan 1299,00 euroa. Hoyan suotimia on myytävänä 1200 kappaleen erä hintaan 10 euroa kappaleelta.
 • Nikonin kansainvälisen sivuston uutispalstalla on paljon D50 ja D70S- kameroihin liittyvää asiaa. Mukana on mm. Quick Timella toteutettu video kameran käytöstä. Nikonilla on näköjään opittu paremmin markkinoimaan tuotteita. Se onkin ollut Nikonilla aina akilleen kantapäänä. Itse tuotteissahan ei pahemmin vikaa ole ollutkaan.
  (torstaina 21.4.2005)

Nikonilta pitäisi tänään tulla virallinen julkistus uusista digijärjestelmärungoista, D50 ja D70S. Minkähän takia tuleva D70S ei ole Euroopassa nimetty X:llä – D70X? Tuo S- pääte on perinteisesti ollut Yhdysvaltain markkinoilla myytävissä Nikoneissa. Edit: Suomen Nikonin sivuilta tietoa jo löytyy (klo 11.15), mutta Nikonin kansainvälisiltä sivuilta tietoja ei vielä löydy.
Pari päivää sitten uutinen tulevasta uutuustuotejulkistuksesta hävisi Nikonin sivuilta. Mitähän tuo venkoilu oikein tarkoitti? Kaiken sekoilun jälkeen kaikki ainakin ovat kiinnostuneita Nikonin julkistuksista. Se kai kaiken takana olikin?
(keskiviikkona 20.4.2005)


Valokuvauksesta siirrytään välillä joustavasti ohjelmistoyhtiöiden välisiin kauppoihin. Tänään maanantaina 18.4.2005 Adobe kertoi, että se ostaa veppiohjelmistoihin erikoistuneen Macromedian. Kauppa toteutetaan osakevaihdolla ja sen arvo on 3,4 miljardia dollaria. Kuluttajan kannalta kauppa on minusta valitettava; ohjelmistojen hintataso ei ainakaan tule tämän operaation jälkeen laskemaan.
(maanantaina 18.4.2005)


Kodak ei valmista enää C41- prosessissa kehitettävää T400CN mustavalkofilmiä, mutta sitä on saatavissa edelleenkin Suomesta. Väripaperille jpg- tiedostosta vedostettuna T400CN on loivempikontrastista kuin BW400CN.
(maanantaina 18.4.2005)


 • Huuto.netin valokuvauspuolella on myyntikohteena 547 artikkelia. Enpä muista näin suurta määrää valokuvaustarvikkeita olleen kaupan Huuto.netissä ihan viime aikoina. Itse olen tuolta foorumilta ostanut jokusen artikkelin. Paras ostokseni on ollut ilman muuta uuden veroinen AF Nikkor 28mm/f2.8 hintaan 60 euroa. Siitä tuli tällä hetkellä eniten käyttämäni objektiivi.
  Yleistoteamuksena Huuto.netistä sanoisin, että ainakin valokuvaustarvikkeiden puolella hintataso on tällä hetkellä markkinatilanteeseen nähden liian korkea. Itse tutkailen tarjontaa lähinnä uteliaisuudesta.
 • Jari Söderberg on puuhaamassa katuvalokuvauksesta kiinnostuneille Tri-X/Rodinal- harrastajille omaa koulukuntaa. Keskustelu tästä on käynnissä Valokuva.netissä. Foorumin rekisteröityneiden on mahdollista seurata keskustelua tästä.
 • Agfa Photo järjestää valokuvauskilpailun mustavalkokuvauksen harrastajille. Kilpailun aiheena on Body Language - Your vision of body and face. Kilpailusta annetaan tarkempia tietoja 2.5.2005. Kilpailuaika kestää 12.8.2005 asti. Lue tästä alustavat tiedot.
  (maanantaina 18.4.2005)

Kehitin tuossa äsken pari Tri-X mustavalkofilmiä. Ensimmäistä kertaa käytin kehitteenä Kodak D-76 kehitettä laimennettuna suhteessa 1:1. Kehitysaikana minulla oli 8 min 10 sekuntia. Kehitteen lämpötila oli 22,6 Celsiusta. Filmin oli ampunut nelisatasena. Tuloksena oli kauniin sävyisiä negatiiveja, missä rae ei kuitenkaan ollut paljon pienempi kuin Rodinalilla aikaisemmin kehittämissäni Tri-X negoissa.
Kehitys uudella kehitteellä onnistui siis hyvin. Kuvat sinällään olivat sellaista perusjööttiä, että ne eivät itsessäni juuri hurraa-huutoja herättäneet. Ehkä pitäisi taas alkaa kuvaamaan hieman enemmän muutakin kuin omia lapsia. Toisaalta aika monessa ruudussa huomasi, että suljinaika oli ollut liian pitkä tai tarkennus ei ollut osunut aivan kohdalleen. Olen yliherkkä hiemankin epäskarpeille kuville. Eri asia on kuvat, missä epäterävyyttä on käytetty tehostamaan kuvan ideaa.

Kyllä näissä mustavalkokehityshommissa menee niin paljon aikaa, että jos itselle laskisi edes jonkinlaista tuntipalkkaa, hommasta menisi heti maku pois. Harrasteena näitten kehityslitkujen kanssa on hauska touhuilla. Eri asia on se, että lapsiperheessä kemikaalin kuin kemikaalin kanssa tulee olla äärimmäisen varovainen. Suhteellisuudentaju on silti hyvä säilyttää. Arvatkaapa kuinka kovaa ainetta esim. Kodin Putkimies on. Todella kovaa happoa, mikä pienokaisen käsissä olisi kuin pahaa painajaisunta.
Saas nähdä, koska saan taas aikaiseksi tehdä vedoksia. Siihen hommaan saa varata koko päivän, joten muulle perheelle saa taas keksiä sopivaa tekemistä.

 • Asiasta kolmanteen: Kuva_05- tapahtuma on viikon päästä Helsingin Wanhassa Satamassa, Pikku Satamakatu 3-5:ssä. Perjantaina 22.4.2005 messut ovat auki klo 9-17, ja lauantaina 10.30-16.30. Ehkäpä sinne menen itsekin, ellei mitään parempaa siunaannu…
  Veikkaan, että siellä saattaa Rajala tarjota Nikon D70- kameraa erikoishintaan – tai sitten ei. ;)
  (perjantaina 15.4.2005)

Eilen illalla otin siivouskaapista esiin gallonan pussin Kodak D-76 jauhemaista mustavalkofilmikehitettä. Sekoitin sen huolella ensin 0,8 litraan reilut 50 asteiseen veteen. Jauheen sekoituttua hyvin lisäsin astiaan 3,0 litraa vettä. Odotin jonkinlaista jauheen pöllyämistä ilmaan siinä vaiheessa kun kaadoin pussin sisällön veteen, mutta homma onnistui yllättävän siististi.
Valmiin kehiteliuoksen säilöin useampaan varastointipulloon tulevaa käyttöä odottamaan. Jos pullo on täysi, valmis käyttöliuos kestää säilytystä kuusi kuukautta. Jos pulloon jää turhaa ilmatilaa, säilytysaika laskee kahteen kuukauteen.
Tulen käyttämään D-76 kehitettä suhteessa 1:1, eli valmista liuosta yksi osa ja vettä toinen mokoma. Tuloksena tulee olemaan normaaliin käyttösuhteeseen verrattuna jonkin verran suurempi rae, mutta parempi raeterävyys.
Itse asiassa D-76 kehitteen käyttöön en olisi sortunut muuten, mutta tämän pussin sain tavallaan ilmaiseksi muun valokuvaustarvikeoston yhteydessä. Tri-X:n kanssa minua olisi kiinnostanut enemmän Kodak Xtol- kehite, mitä on kovin kehuttu mm. Apug.org ja Photo.net- nettipalstoilla.
Agfa APX100- filmin kanssa tulen vastaisuudessakin kehittämään Rodinalilla, sillä APX100:n ja Rodinalin avioliitto on poikkeuksellisen menestyksekäs.
(keskiviikkona 13.4.2005)


 • Terveiset Tukholmasta. Teimme perheen voimin risteilyn Vikingin Gabriellalla. Laiva oli yllättävän siisti. Ennen muinoin Vikingin laivoilla oli hieman ryvettynyt maine, mutta Gabriella oli siisteydessään todella myönteinen yllätys.
  Kameraa en Tukholman reissulle raahannut. Vanhassa kaupungissa pyörimme noin puolitoista tuntia, mikä pienille lapsille on aivan tarpeeksi. Sitten alkaa väsymys ja nälkä painamaan lapsilla siinä määrin, että tilanne kannattaa ennakoida hyvissä ajoin. Perheemme pienin on vasta kaksivuotias, joten tällaisella matkalla valokuvaukset täytyy unohtaa. Luova valokuvaaminen ja lasten kanssa matkailu on käytännössä mahdoton yhtälö.
 • JP Fotoprocess on aikaansaanut omat veppisivut. Niitä pääsee tutkailemaan tästä. Käydessäni tutkimassa sivustoa eilen maanantaina, sivusto ei ladannut alasivuja ollenkaan. Lienee ollut serveri jumissa. Tänään tiistaina sivusto näytti toimivan moitteetta.
 • Viime viikon Helsingin reissulla mukanani oli kamera luovaa hetkeä varten - heh. Vaikka olen joskus nuoruudessani asunut ydinkeskustassa kymmenen vuotta, aina jotain kuvattavaa löytyy. Tällä kertaa tallennusmediana oli Tri-X. Seuraavan mv-satsin taidan kehittää Kodak D-76 kehitteellä. Sitä sattuu olemaan gallonan pussi siivouskomerossa käyttöään odottamassa.
 • Käytettyjen filmikameroiden markkinahinta jatkaa laskuaan. Nyt erästäkin Nikon F90X- runkoa myydään Valokuva.netissä hintaan 175 euroa. Porukka tuntuu siirtyvän digirunkoihin vauhdilla.
  EP-kameran ikkunalla muuten majaili männä viikolla siistin näköinen F4S- runko. Hinta oli alle viisisataa euroa. Kymmenen vuotta sitten hintaa tällaisella rungolla oli yli 15.000 markkaa. Koskahan EP-kamera saa aikaan veppisivut? Asiakaskunta alkaa kaivata sellaisia pikkuhiljaa.
  (tiistaina 12.4.2005)

Kerroin tuossa edellisessä viestissäni alempana kuinka lasten pappa on varsin kuvauksellinen, mutta inhoaa joutumista kameran eteen yli kaiken. Nyt hän sai eilen vakavan sairaskohtauksen, ja ennuste ei hyvältä näytä. Toivotaan, että mies selviytyy. Silloin kun olen hänet saanut sopivasti lasten kanssa kuvaan, hän on ollut kuvista niin iloinen, että on pistänyt kuvat kehyksiin.

Pistetäänpä tähän syssyyn vähän iloisempiakin uutisia: Nikonilta on tulossa pari uutta digijärkkärirunkoa, D50 ja D70S. On hassua, että näiden uutuuksien tuotekuvia ja pdf- muotoisia käyttöohjeitakin vuodatetaan muka vahingossa nettiin, mutta vahingosta ei kyllä ole kysymys. Taitavaa markkinointitaktiikkaa se on. Harrastajat saadaan kiinnostumaan tulevasta tuotteesta paljon voimallisemmin kuin millään kalliilla mainosbudjetilla.
Koskahan Nikonilta – ja muilta valmistajilta – tulee markkinoille kunnon digijärkkäri, missä olisi kunnollinen etsin? Joskus tuntuu, että kameroita suunnittelevat muut kuin ne, jotka todella käyttävät kameraa siihen tärkeimpään, eli kuvaamiseen.
(perjantaina 1.4.2005)


Pääsiäinen oli ja meni. Juhlapyhät meni reissussa isovanhempien luona. Kamera oli mukana, mutta kuvia ei tullut napsittua. Sinänsä lasten pappa olisi hyvinkin kuvauksellinen, mutta hän ei pidä kuvauksen kohteena olemisesta. Mikähän siinä muuten on, että edes kaikki kuvaajat eivät pahemmin pidä kuvauksen kohteena olemisesta – minä mukaan lukien.
Sonyn digivideokameralla, TRV22E, tuli jonkin verran kuvattua. Oikeastaan tuo videointi on vaimon heiniä, mutta otanpa itsekin joskus kameran käsiini ja annan nauhan surrata. Valokuvaus ja videointi ovat perheen touhujen tallentamiseen oivia välineitä. Kumpikaan ei ole toistaan korvaavia- tai toistaan parempia medioita vaan pikemminkin ne ovat toisiaan oivalla tavalla täydentäviä tallennusmuotoja.
(tiistaina 29.3.2005)


Maanantaina 14.3.2005 lähetin Kodakin Helsingin toimipisteelle Kodachrome 64 diafilmini edelleen lähetettäväksi Sveitsiin. Filmi tuli takaisin tänään keskiviikkona 23.3.2005 kehitettynä ja kehystettynä. Reissu kesti siis kaikkinensa yhdeksän päivää. Minusta suoritus oli hyvä. En edes ehtinyt tuota filmiä vielä kaipaamaan.
Kuvat onnistuivat yli odotusten. Ainoastaan 4 ruutua koko filmistä oli teknisesti epäonnistuneita, ja ne siitä syystä, että salama ei ollut ehtinyt varautua täydellisesti ennen kuin olin ottanut kuvan. Tuloksena oli siis näiden osalta alivalotus. Muuten muut kuvat olivat hyvin valottuneita, skarppeja ja suhteellisen hyvin sommiteltuja. Tämä oli ehkä paras kuvaamani filmi tähän asti, missä kuvat ovat onnistuneet näin hyvin. Näistä kuvista voisi tehdä useita Cibachromeja jos pussi vain kestäisi. Täytyy myöntää, että olen tyytyväinen tuloksiin. Minulla on jääkaapissa vielä lisää käyttämätöntä Kodachromea; taidanpa tuonkin käyttää lapsikuvauksiin jahka sopiva tilaisuus- ja inspiraatio iskee.
Täytyy antaa täysi tunnustus wanhan Nikon- runkoni salamaosaamiselle: SB-27 ja SB-28 pelaavat SU-4:n kanssa todella hyvin yhteen. Tuloksena on hyvin valottuneita kuvia jopa kinkkisesti valotettavalla diamateriaalilla, missä ali- ja ylivalotus näkyvät todella helposti.
(keskiviikkona 23.3.2005)


Myyn seuraavat tuotteet itselleni tarpeettomina:

 • Ilford ID-11 mv-filmikehite, 10 litres x 2 kpl. (Telefoton hinta: 60,00 euroa).
 • Ilford ID-11 tuoreste, 2,5 litres x 7 kpl (Telefoton hinta: 16,20 euroa x 7kpl =113,40 euroa) .
 • Kodak D-76 filmikehite, 3,8 litres (Telefoton hinta: 9,30 euroa). Tämän exp. date 12/2004, mutta tavara lienee vielä kelpo kamaa. Ilfordin tuotteista en pikaisella tarkastuksella löytänyt viimeistä käyttöpäivämäärää.   

Huom. Kodak D-76 otettu omaan käyttöön 12.4.2005. Katsotaanpa onko tästä kehitteestä potentiaalia pidempi aikaiseen ystävyyteen.

Kaikki em. tarvikkeet pakettihintaan 50 euroa. Yhteydenotot sähköpostitse: vastausosoite@hotmail.com
(maanantaina 21.3.2005)


Joskus viime vuoden puolella televisiosta tuli dokumentti sotakuvaajana tunnetusta James Nachtweystä. Tämä on tullut kuuluisaksi eri kriisialueilla ottamistaan kuvista, mutta hän kuvaa myös muita inhimilliseen kurjuuteen kuuluvia aiheita: aids-uhreja, aliravittuja, äärimmäistä köyhyyttä kärsiviä. Voisi helposti kuvitella, että kuvat otettaisiin tirkistelynomaisesti. Kuitenkin Nachtwey tekee kaiken äärettömän kunnioittavasti kuvattaviaan kohtaan. Ehkäpä juuri siksi mies on edelleen hengissä; sotatoimialueella ärsyttävät tyypit eivät välttämättä säily kauan hengissä.
Nachtway on kuvannut Time- lehdelle vuodesta 1984. Magnum- kuvatoimistolle hän kuvasi 15 vuotta vuodesta 1986 lähtien. Vuonna 2001 hän oli perustamassa kuvatoimistoa nimeltä VII.
Nachtwayn omiin veppisivuihin voit tutustua täällä.
(lauantaina 19.3.2005)


Ifiltä tuli sähköpostia. Ifin nettikaupasta löytyy myytävänä nyt kaikki Vuoden Luontokuva 2005- kilpailun voittajat sekä kunniamaininnan saaneet luontokuvat. Kuvat ovat kooltaan 50x75cm. Mitenkähän resoluutio mahtaa riittää esim. voittaneen kuvan osalta, sillä olen ymmärtänyt, että kuva on napattu digipokkarilla?
Tarjolla on 30 kuvaa. Julisteet on valotettu Ifin käyttämälle valokuvapaperille, joten siltä osin laadussa ei liene huomauttamista. Resoluution riittävyys on kysymys erikseen.
Itse en tästä tarjouksesta innostu. Omien kuvien tehtailu riittää minulle vallan mainiosti; niistäkin tulee seinän täytettä ja vallanpa edullisesti.
(torstaina 17.3.2005)


Filmejä myydään monesti Yhdysvalloissa varsin sopuisalta tuntuvalla hinnalla. Moni suomalainenkin alan harrastaja on tilannut filmejä suurten vetten takaa. Adorama on yksi näistä suurista alan kaupoista Jenkkilässä. Filmikuvaajille tarkoitetulla The Analog Photography Users Group- foorumilla – APUG.ORG – on ollut viime päivinä keskustelua Adoraman palvelun tasosta. Kovin moni tuntuu saavan postimyynnin kautta sieltä vanhentuneita filmejä. Tapauksia on ollut niin monta, että vaikuttaa siltä, että kysymyksessä ei ole ollut yksittäinen tapaus. Ongelmat tuntuvat koskettavan nimenomaan postimyyntiä - paikan päällä New Yorkissa ostaen kuluttajalla on mahdollisuus tarkistaa tavaran laatu ennen ostopäätöstä.
APUG.ORG- foorumin keskustelujen perusteella ehdottaisin harkitsemaan filmin tilauspaikaksi jotain muuta liikettä, mikäli ulkomailta haluaa tavaran tilata itse. Itse olen joskus tilannut filmejä Saksasta, ja itselläni ei sieltä tilaten ole ollut ongelmia päiväysten suhteen . Nyttemmin filmin kulutus on itselläni niin vähäistä, että mielelläni ostan tarvitsemani tavaran kotimaisilta toimittajilta.
(tiistaina 15.3.2005)


Eilen sunnuntaina kuvasin yhden rullallisen dioja Kodachrome 64- filmille, mistä oli päiväykset menneet jo umpeen. Kuvauskohteena olivat jälleen lapsoset, joista yritän säännöllisin väliajoin ottaa kuvia. Näiden veijareiden olemus vaihtuu niin nopeasti, että kameraa kannattaa laulattaa säännöllisin väliajoin. Eipä sitten muutaman vuoden päästä tarvitse päivitellä, että olisipa pitänyt kuvata lapsia enemmän. Kodachrome tuottaa iholle luonnonvalossa usein sinertävän sävyn, mutta salamalaitteita käytettäessä tuota ongelmaa ei ole.
Tuossa keväämmällä täytyy tehdä sopiva taustakangas lapsipotretteja varten. Matka HongKongiin Vantaan tai Nummelan puolelle tulee tuolloin ajankohtaiseksi. Jore Puusa on joskus antanut taustakankaiden tekemisestä hyvät ohjeet netissä. Googlelle epäilemättä löytyy.
Kodachrome diafilmi lähti kohti Kodakin keskuskehittämöä Sveitsiin tänään maanantaina 14.3.2005. Tulen tällä palstalla kertomaan, koska filmi tulee kehitettynä minulle takaisin. Veikkaan noin paria viikkoa, joskin joskus on mennyt kolmekin viikkoa.
Lähetin filmin edelleen lähetettäväksi osoitteeseen Kodak Oy, PL 49, 00611 Helsinki. Tuo osoite löytyy kehityspussin kyljestä. Toisaalta Kodachrome- boxin sisältä löytyvästä ohjelehtisestä löytyy lähetysosoite Kodak Kuvavalmistamo, PL 19, 01511 Vantaa. Molemmista osoitteista filmi lähtee epäilemättä luotettavasti eteenpäin, mutta sitä en tiedä kumpi osoitteista käytännössä toimii nopeinten.
(maanantaina 14.3.2005)


Taannoin uudelleen järjestäytynyt Ilford Photo on saanut tulevaisuutta koskevat pasmansa selviksi - näin kertoo The British Journal of Photography.
Tulevaisuus perinteisen mv-kuvauksen ystäville näyttää hyvältä. Ilford jatkaa nykyisen tuotevalikoimansa tarjontaa ja palauttaa joitakin aiemmin karsittuja tuotteita tuotantoonsa. Poikkeuksen tekee SFX200- mustavalkofilmi, mikä on pysyvästi historiaa. SFX olikin siitä kranttu filmi, että se ei kestänyt säilytystä erityisen hyvin. Vanhemmiten sen infrapunamaiset ominaisuudet pakkasivat häviämään, joten se oli hyvä käyttää ennen viimeistä suositeltua käyttöpäivämäärää. Tällaista olen kuullut viisaammilta harrastajakollegoilta – itse en koskaan tätä filmiä ole kokeillut.
Ilford Photon arvioiden mukaan mustavalkotuotteiden kysyntä on viime vuosina heikentynyt 5-7 prosenttia vuodessa. Poikkeuksen teki viime vuosi, jolloin kysyntä laski karkean arvion mukaan jopa 20-30 prosenttia. Kysynnän laskun arvioidaan olevan samaa tasoa myös tänä vuonna. Tuon jälkeen kysynnän arvioidaan vakiintuvan tasaiselle kulutuskäyrälle kun ostajakunnaksi vakiintuvat mustavalkokuvaukseen vihkiytyneet alan harrastajat ja -ammattilaiset. Vuosi 2004 aiheutti uudelleen järjestelyjä Ilfordin lisäksi myös muille mv-tuotteistaan kuuluille tuottajille, kuten Agfalle ja Fortelle.
(sunnuntaina 13.3.2005)


Cheryl Jacobs on amerikkalainen kolmekymppinen nainen, jonka kuvat ovat harrastelijaksi todella hyviä. Cheryl ei ole päätoiminen kuvaaja, mutta se ei millään tavalla näy epäedullisesti hänen kuvistaan. Päätyönään tämä toimii yritysmaailmassa projektijohdollisissa tehtävissä.
Cheryl kuvaa pääasiassa mustavalkoiselle filmille. Formaattina on rullafilmi 6x6 senttiselle ruudulle. Objektiivina hän käyttää pääasiassa 80 millistä optiikkaa.
Pimiötyöskentely on oleellinen osa kuvaajan työtä. Cheryl käyttääkin melkoisen osan ajastaan pimiössä. Cherylin omat veppisivut ovat osoitteessa http://www.cheryljacobsphotography.com/
(lauantaina 12.3.2005)


Tuli tarve hommata muovisia, läpinäkyviä negalehtiä kinokoon negatiiveille. Muovisia ja läpinäkyviä halajin sen takia, että niitä käyttäen pinnakkaisten teko on helppoa. Ei muuta kuin negat negataskuissa mv-paperin päälle, ja painolevyksi lasi.
Kodin Ykkösen hyllyillä negasäilytyslehtiä oli taannoin näkynyt, joten sieltä kysyin ensimmäiseksi kun tein samalla kertaa valokuvakehysostoksia. Eipä näkynyt nyt hyllyillä – myyjä kertoi, että vielä jokunen aika sitten niitä oli kaupan, mutta epäili niiden nyt tulleen pudotetuksi tuoteohjelmasta pois. Digitaalisuus on valokuvauksessa edennyt niin pitkälle, että kysyntä analogisen puolen tuotteille on supistunut oleellisesti.

Alpha- merkkisiä, edullisia arkistointikelpoisia, negalehtiä myi taannoin Telefoto, mutta kun Alphaa maahantuonut Arkistovedos lopetteli toimintansa, Telefoton nettisivuilla niitä ei enää myytävänä näkynyt. Taannoin sain vinkkiä, että eräs toinen pääkaupunkiseudun valokuvaustarvikeliike myisi Alphan tuotteita. Pistin viime viikonloppuna liikkeen nettisivujen kautta kyselyn, olisiko Alphan negalehtiä saatavana kinokoossa. Liike vastasi pari päivää myöhemmin, että saatavana on. Niinpä tänään matkasin liikkeeseen ostosmatkoille. Vaan eipä tavaraa ollutkaan tarjolla, liikkeen Alpha- tuotteet olivatkin arkistointilehtiä kehystetyille kinodioille. Kieltämättä hieman potutti, että tavaraa ei sitten ollutkaan tarjolla, vaikka varta vasten olin asian varmistanut. Kotimaiselta erikoisliikkeeltä saattaisi perustellusti odottaa parempaa ja täsmällisempää toimintaa, mikäli kovan eurooppalaisen ja amerikkalaisen kilpailun kanssa aikovat pärjätä. (Tässä yhteydessä en mainitse liikkeen nimeä, sillä en halua kenenkään yritystoimintaan vaikuttaa epäsuotuisalla tavalla. )

No, ei siinä mitään – päätin lampsia toiseen valokuvausliikkeeseen ja nyt tuuri oli jo parempi. Alphaa ei löytynyt, mutta brittiläistä Kenron tavaraa löytyi. Sadan sivun säilytyspaketissa oli hintalappu 37,00 euroa. Pienen hintaneuvottelun tuloksena hinta laski vitosella, joten nettohinnaksi jäi 32 euroa.
Jälkimmäisestä liikkeestä jäi yllättävän mukava tuntuma. Kauppaa käytiin ystävällisessä hengessä ja myyjä vakuutti ammattitaidollaan. Kehuipa käyttäneensä itsekin Kenron tavaraa pinnakkaisia tehdessään.
Saatanpa tässä liikkeessä toistekin käydä ostoksilla, mutta arvelen, että suutariksi jääneen liikkeen palvelutasosta en vastaisuudessa tule nauttimaan.
(torstaina 10.3.2005)


Kuvia kannattaa laittaa seinille katseltavaksi. Sopiviin kehyksiin menee –totta kai– jonkin verran rahaa, mutta nähdäkseni se kannattaa, jos kuvat ovat riittävän hyviä katseltavaksi.
Oma hovihankkijani kehyksille on Kodin Ykkönen, eli käytännössä vanha tuttu Anttila. Kodin Ykkösessä oli taannoin myynnissä kehyksiä 50 prosentin alella. Omaan kotitalouteemme oli tullut postitse samaan syssyyn samaisen liikkeen alekuponki, millä sadan euron ostoksista sai vielä 20 prosentin lisäalennuksen. Tuo tuli tietysti käytettyä hyväksi ja nyt hyllyssämme on kohtalainen pino erikokoisia kehyksiä odottamassa tulevaa tarvetta. Suurin ostamamme kehys oli b+h Galleryn (www.b-h-Gallery.com) valmistama 30x40 senttinen metallikehys, missä valmis paspis oli kokoa 20x28cm. Mielestäni nämä b+h Galleryn hopean väriset metallikehykset soveltuvat erityisen hyvin mustavalkoisille kuville. Jotenkin mv-kuva ja hopean värinen kehys sointuvat hyvin yhteen. Muutenkin b+h vaikuttaa kohtalaisen laadukkaalta kehykseltä, joten näitä voi hyvin suositella luomustensa kehystämiseksi.
b+h kehyksiä myy myös Tarjoustalo. Siellä lähtöhinta kehyksille on Anttilaa edullisempi, mutta Anttilan alennukset monesti kääntävät tilanteen päinvastaiseksi. Tarjoustalo myy myös Artlink- merkkisiä puisia kehyksiä. Itse olen mieltynyt metallinväriseen puukehykseen, mikä sopii mustavalkotuotoksille varsin hyvin. Esimerkiksi 13x18 senttinen kehys maksaa normaalihintaisena vain 3,90 euroa. Tällä hetkellä omat vedokseni mv-pimiössä teen juuri koossa 13x18cm.
Pimiöhommiin pääsen valitettavan harvoin. Pimiölle tulisi olla sille pyhitetty huone. Lapsiperheessä pimiön pykääminen kylppäriin on harvoin tapahtuvaa herkkua – valitettavasti.
Bilteman hopean väristä metallijäljitelmäkehystä kehotan välttämään. Itse ostin niitä kokeeksi kolme kappaletta 13x18 senttisenä hintaan 2 euroa kappaleelta ja niissä kehyksen muovisuus kyllä tökkii. Niitä ei kehtaa laittaa esille. Tarjoustalon Artlink- kehykset vievät niistä voiton 10-0. Ennakkoluulottomasti päätin näitä Bilteman kehyksiä ostaa kokeeksi muutaman kappaleen, mutta kyllä ne ovat käyttämättömiksi jääneet. Älkää tehkö samaa virhettä.
(tiistaina 8.3.2005)


Valokuva.netissä on käyty keskustelua C41- prosessin kanssa yhteensopivista mustavalkofilmeistä. Valokuva.net vaatii rekisteröitymisen omalla nimellä, jotta keskustelua voisi seurata. Rekisteröityminen kannattaa, sillä foorumi on erittäin mielenkiintoinen valokuvauksesta kiinnostuneille.
Viimekertaisilta Kuva2004- messuilta sain Kodakin osastolta ilmaiseksi yhden BW400CN filmin. Tuon yhden rullan perusteella sanoisin, että kyseessä on kelpo tavaraa, mutta mitä ilmeisimmin BW400CN on kontrastikkaampaa kuin edesmennyt T400CN, minkä BW400CN korvasi. T400CN-filmiä on kaupoissa vielä myytävänä, joten jos aiot sitä kokeilla, niin nyt on korkea aika mennä ostoksille. Sitä on saatavissa mm. Anttiloista. Itse melkein pidän vanhasta versiosta enemmän, joskaan en mielipidettäni vielä kirkossa kuuluta, sillä olen kuvannut sitä tasan kaksi rullallista.
Esimerkkikuvani BW400CN:llä taltioituna ovat seuraavat: kuva 1, kuva 2, kuva 3.
(lauantaina 5.3.2005)


Rajalassa on uusi tarjous Nikon D70 kamerasta. D70- runkoa tarjotaan nyt Nikkor 18-70/3.5-4.5- ja Nikkor 70-300/4-5.6G objektiivien kanssa pakettihintaan 1199,00 euroa. Nämä siis ilman 1Gb muistikorttia.
Toisaalla veppisivuillaan Rajala mainostaa D70 runkoa Kit- pakettina Nikkor 18-70 millisellä objektiivilla salaperäisesti kehoituksella ”kysy hintaa”. Selvää on, että jossain vaiheessa Nikoniltakin pukkaa uutta kansandigirunkoa markkinoille ja sitä odotellessa D70:n hintataso tulee laskemaan. Muistettakoon, että vajaa pari viikkoa sitten Canonin 300D digirunkoa myytiin Rajalassa hintaan 495,00. Olisikohan seuraava Nikonin digirunko mallia D75?
(keskiviikkona 2.3.2005)


Ilfordin mustavalkopuoli joutui viime syksynä vakaviin taloudellisiin vaikeuksiin ja käytännössä ILFORD Imaging UK Ltd:n kannattamaton toiminta meni myyntiin.
Perinteisiä mustavalkofilmejä ja –papereita valmistaneen 125 vuotiaan yhtiön kohtalo on nyt ratkennut. Parhaimman tarjouksen teki yhtiön johtajisto, joten yritys jatkaa toimintaansa tutuissa käsissä. Nimi tosin muuttuu kuvastaen osaltaan erityistä keskittymistä analogiseen kuvaukseen; uusi nimi on ILFORD Photo.
Jäljellä jäänyt loppuosa pilkotusta yhtiöstä, Ilford Imaging Groupista, menee myyntiin. Tuo osa yhtiöstä koostuu sveitsiläisestä tulostinpapereiden valmistukseen erikoistuneesta valmistusyksiköstä sekä Yhdysvalloissa, Ranskassa, Benelux-maissa, Sveitsissä ja Australiassa toimivista myyntikonttoreista.

Mustavalkokuvausta harrastavat kuvaajat voivat olla lopputulokseen erittäin tyytyväisiä. Tuotteiden saatavuus on jatkossakin turvattu ja markkinoilla olevien valmistajien määrä on nyt riittävä, jotta hintataso pysyy siedettävällä tasolla.
Lue Ilfordin oma tiedote (21.2.2005) täältä.
(lauantaina 26.2.2005)


Rajalalla on viikonloppuna Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa pidettävillä Photo 2005- messuilla jokunen hyvä tarjous. Otettakoon hintaesimerkeiksi seuraavat:

 • Nikon Coolpix 4600: 179,00 (Anttila myy samaa härpäkettä hintaan 199,-. Suomen hinnat näissä Nikonin digikompakteissa on jo niin edulliset, että saksmannit pian hakevat niitä meiltä päin. No ei ehkä ihan, mutta hintaetua Saksasta tilaten ei saa).
 • Nikon D70 Kit (18-70mm): 1099,00 (Rajalan normaalihinta 1249,-)
 • Sony DCR-HC 42 digivideokamera: 699,00 (Rajalan normaalihinta 899,-) Olikohan se Verkkokauppa, mikä myi taannoin samaista videovempelettä samaan hintaan tilauksien mukaan Saksasta tuotuna?
 • Sigma 70-200 f2.8 EX APO: 785,00 (normaalihinta 999,-)
 • Slik Pro 400 jalusta: 99,00 (viime keväänä tätä myytiin Rajalassa tarjouksessa samaan hintaan). Itse ostin viime huhtikuussa Pro 700 DX- jalustan hintaan 125,00 ja siinäpä on verrattoman tukeva peli.
  (perjantaina 25.2.2005)

Keskiviikkona 23.2.2005 Helsingin Sanomien kuluttajasivuilla oli esittely Photoshop Elements 3.0- ohjelmasta. Hesari antoi ohjelmasta hyvin myönteisen arvion. Ihan hyvä ohjelma hintaisekseen tuo uusin Elements- ohjelma varmasti onkin, joskin oman 30-päivän koekäyttöni lopetin parin päivän sisällä huonon toimivuuden takia. Kone tökki aivan liikaa ja oli tavattoman hidas. Sikäli tuo hidastelu oli ihmeellistä, että Photoshop CS- versio koneellani toimi 384 megan keskusmuistilla tavallisten jpg-kuvien käsittelyssä ihan hyvin. Hesarin esittelyssä CS- ammattiversiota moitittiin ”tietokoneen tehot syöväksi hirmuksi”. Oman kokemukseni mukaan CS kuitenkin toimii huomattavasti paremmin kuin Elements 3.0. En tiedä oliko tuo kokeilemani Elementsin trial-versio lopullinen, nyt kaupoissa myytävä versio vai joku beetta-painos, mutta minun koneellani se ei toiminut hyvin. Keskusmuistin lisäys olisi varmasti parantanut tilannetta. Samanlaiseen tulokseen olen päätynyt toisella kompuutterilla, missä prosessori on 2,8 gigainen ja keskusmuistina vaatimaton 256 megainen palikka.
(keskiviikkona 23.2.2005)


Viime viikon lauantaina ottamani poikani kaksivuotiskuvat onnistuivat hyvin. Vedoksien teko saa vielä odottaa, sillä varaan vedosten tekoon kokonaisen päivän ja silloin muu perhe saa olla jossain muualla.
Kehitin APX100- filmit Rodinalilla, 1+50. Kehitysaikana oli 17 minuuttia. Aloituslämpötilana 20,2-20,3 astetta. Ennen kehitystä tein lyhyen, noin minuutin esipesun. Esipesua ei Ilford muuten suosittele ollenkaan, mutta ainakin APX100 ja Kodak Tri-X 400TX moisesta tykkäävät vallankin.

Puolen minuutin välein käänsin ja kopauttelin kehityspurkkia reippain ottein. Niinpä sain hieman tiheämpiä negatiiveja kuin ennen. Toinen vaihtoehtohan olisi ollut kehitysajan pidentäminen. Kiinnityksen tein reippaamman mukaan, Agefix 1+7 noin 13 minuuttia. Kiinnitejäämien pesuun käytin Arkistovedos Oy:n HCA:ta, 2 minuuttia. Lopuksi vielä perusteellinen pesu juoksevassa vedessä, noin 30 minuuttia. Kiinnitejäämien pesuun kiinnitän erityistä huomiota, jotta filmit olisivat moitteettomassa kunnossa vielä 50 vuodenkin jälkeen.
Loppuhuuhtelua varten avasin uuden Ilfotol- pullon. Minkähän takia kaikissa Ilfotol-pulloissa on korkit jo uutena rikki? No, korkin mitoituksessahan on ollut selvä suunnittelumoka. Jos korkin kiertää kierteissään loppuun asti kiinni, korkki halkeaa yläosastaan.

APX100- ja Tri-X- filmipohjien väri muuten reagoi hauskasti eri tavalla Rodinaliin. APX100:sta kaadettu kehite on harmaanmustaa kun taas Tri-X:stä kaadettuna se on violettia.

 • Fujilta tulee muuten taas uusi Velvia, tällä kertaa Velvia 100 Professional. Velvia 100F on ollut markkinoilla jo puolitoista vuotta. Velvia Professional tulee korvaamaan Velvia 50:n, joten se katoaa markkinoilta vuoden loppuun mennessä. Veikkaan, että asiakaskunta sekoaa monet kerrat Velvia 100F:n ja Velvia 100 Professionalin kanssa.
  (lauantaina 19.2.2005)

Poikani täyttää lähipäivinä kaksi vuotta. Moisen merkkitapahtuman vuoksi päätin, että pikku-herrasta on syytä ottaa muutama kuva. Samalla tuli otettua kuvia myös tyttärestä ja toisaalta kuvia näistä molemmista veijareista yhdessä.

Kameraan ladattiin Agfan APX100 mustavalkofilmiä ja objektiiviksi kiersin Nikonin weteraanirunkoon normaaliobjektiivin, AF Nikkor 50mm f1.8N. Tuo N-sarjan objektiivi on valmistettu hieman ennen D-sarjan syntyä, mutta olen ollut näinä yli kymmenenä vuotena, joina olen tämän Nikkorin omistanut, kovin tyytyväinen tähän optiikkaan. 50 millinen Nikkor on kevyt, lyhyt, teräväpiirtoinen ja halpa objektiivi. Tuo 50 millinen ei tarvitse suojakseen edes UV-/Sky- filtteriä, sillä etulinssi on runkoputkessa verrattain syvällä, ts. hyvin suojassa naarmuilta ja kolhuilta. Kun kameraan lataa Velviaa ja käytössä on jalusta, tämä objektiivi tekee niin skarppia jälkeä kuin vain mahdollista on – ainakin jos malttaa himmentää aukolle f8 tai f11.

Tuollainen lasten kuvaaminen voi olla hauska hetki koko perheelle, eikä tällainen kuvaus muuten onnistuisikaan, elleivät kaikki perheenjäsenet siihen osallistuisi täysin sydämin ja hyvillä mielin. Itselläni oli kuvaussession jälkeen ääni melkein käheänä, sillä kuvaajan pitää olla melkoinen lavakoomikko, jotta lapsista saataisiin aikaan herkullisimman ilmeet. Vaimon tehtävänä on osaltaan toimia hengen ylläpitäjänä kuvaajan takana, jotta lapset saadaan katsomaan kohti kameraa.

Valaistukseen käytin kahta salamaa. SB-28:aa ammuin diojen esittämiseen alun perin ostetun valkokankaan kautta. Toinen salama, SB-27, oli toisella sivustalla Slikin jalustan päällä SC-17TTL- johdon päässä. SB-27:aa heijastin katon kautta yhdysrakenteisella läpikuultavalla heijastinlevyllä. SB-28 laukesi TTL:nä SU-4 orjaohjaimen avulla. Molemmissa salamalaitteissa oli täysiksi ladatut akut, ja ne totisesti ovatkin tarpeen, jotta salamat varautuisivat mahdollisimman nopeasti. Tuota ominaisuutta lasten kuvauksessa todella tarvitaankin, sillä usein parhaimmat ilmeet tulevat välittömästi salaman räpsähdyksen jälkeen. Akuista huolimatta toivoisi vieläkin nopeampaa varautumisaikaa. Jonkinmoinen lisävirtalähde olisi paikallaan.

Luulen, että huomenna sunnuntaina lasten iltapäiväunien aikaan pistän jälleen pimiön kylppäriin pystyyn ja kehitän nämä kaksi kuvauksissa käytettyä APX100-filmiä hetimiten Rodinalilla. Olen kieltämättä utelias näkemään tulokset. Vedoksien tekeminen saa vähän aikaa odottaa, sillä vedostamiseen varaan koko päivän ja silloin perhe täytyy hommata muualle ”evakkoon”.
(lauantaina 12.2.2005)


Telefoto on näköjään alentanut Ilfordin mustavalkofilmien hintoja. Seuraavassa on muutama kinokoon hintaesimerkki:
*Ilford PanF 50 135-36 Hinta: 4.00 eur
*Ilford FP4 Plus 135-36 Hinta: 4.20 eur
*Ilford HP5 Plus 135-36 Hinta: 4.40 eur
*Ilford Delta 100 135-36 Hinta: 4.60 eur
*Ilford Delta 400 135-36 Hinta: 4.90 eur
*Ilford Delta 3200 135-36 Hinta: 6.10 eur

Luonnollisesti moinen hinnan tarkistus on enemmän kuin tervetullut, sillä Ilfordin mv- filmit ovat olleet aiemmin arvokkaampia kuin kilpailijoidensa tuotteet. Ilfordin tuotteita monet haluavat käyttää pelkästään jo siksi, että Ilfordin web-sivut antavat erittäin kattavat ohjeet tuotteidensa käytöstä.
Tuo PanF 50 voisi muuten olla kokeilemisen arvoinen filmi…
(perjantaina 11.2.2005)


Digipokkari voi olla ihan hauska väline kuvalliseen pelleilyyn, ts. otosten taltioimiseksi esim. sähköpostin liitteeksi.
Töissä olen saanut tutustua Konica-Minoltan X31:een, millä pystyy tekemään yllättävän hyvälaatuisia otoksia. Tuota kameraa Anttila myy hintaan 125,00 euroa. Suomenojan Kodin Ykkösessä – Anttila sekin – tutustuin Nikon 4100- malliin, ja totesin jälkimmäisen kameran kontrollien olevan huomattavasti helppokäyttöisempiä kuin Minoltassa. Hintaakin oli enemmän, kaiken kaikkiaan 229,00 euroa. Tuommoinen digirutkutin voisi olla hauska vempele, mutta järkeni ei anna myöten tekosyitä moisen ostamiseen. Huomenna lataankin omaan Nikoniini Agfan APX satasta. ;)

Ps. digikameroita myydään hassuilla myyntiargumenteilla, esim. ”kolminkertainen zoomi”. Paljon hyödyllisempää olisi tietää, mitä polttovälialuetta kinokoossa zoomi kattaa.
(lauantaina 5.2.2005)


Telefoto on nostanut jälleen kinokoon Kodak Tri-X filmin hintaa. Nyt hinta on 4,00 euroa. Vielä pari viikkoa sitten hinta oli 3,80. Viime vuoden puolella Tri-X:n hinta oli 3,50. Mutta eipä tuo filmiklassikko vieläkään ole hinnan kiroissa. Itse ehkä suosin vastaisuudessa entistä enemmän - valon niin salliessa - Agfan APX100:sta, mikä Rodinalin kanssa kehitettynä tuottaa tavattoman kaunista jälkeä.

Nikon FM3A on klassikko, vaikka kamera esiteltiin vasta vuonna 2001. Sen hinta Suomessa on ollut varsin korkea, yli 900 euron luokkaa. Saksasta sen saa halvimmillaan noin 700 euroon. Amerikkalaisessa valokuvauspuodissa, Adoramassa, hinta on näin halvan dollarin aikaan suhteellisen kiinnostava, 499,95 dollaria. Toki sen päälle tulevat tullit, alvit ja muut äksiisit, mutta siltikin FM3A:sta kiinnostuneen kannattaa huomioida rapakon takainen vaihtoehto.
(keskiviikkona 2.2.2005)


Latasin eilen USA:n Adoben sivuilta Photoshop Elements 3.0- ohjelman 30 päivän koeversion. Ohjelma hidasteli ja tuotti alvariinsa virheilmoituksia, ja niinpä poistin ohjelman koneeltani vuorokauden kuluessa. Myyntiversio ei voi mitenkään kangerrella näin paljon. Tuossa ilmaisversiossa oli pakko olla jotain vialla. Mutta mitä, se jää arvoitukseksi.
(maanantaina 31.1.2005)


KUVA 2005- tapahtuma järjestetään Wanhassa Satamassa Helsingissä 22-23.4.2005. Messupäiviä ovat perjantai ja lauantai. Tapahtuma lienee varsin digipainotteinen, mutta eiköhän sieltä perinteisestä kuvauksesta kiinnostuneillekin jotain löydy.
Itse sain vapaalipun Docendon kirjamainoksen mukana, joten todennäköisesti aion messuilla piipahtaa. Docendo tarjoaa messutarjouksena mm. Katrin Eismannin kirjaa ”Valokuvien korjailu & viimeistely” erikoishintaan, 29 euroa. Normaalihinta kirjalla on 58 euroa.

Pro-Rajalalla on parasta aikaa taas joitakin hyviä tarjouksia. Esimerkiksi Sigma NAF 28-105/4-5.6 kustantaa 69 euroa. Sigma NAF 28-80/3.5-5.6 maksaa 39 euroa. Aivan kelpo kuvia noillakin objektiiveilla saa, ja hinnaltaan eivät toden totta ole hinnan kiroissa. Kysymys kuuluu, montako kappaletta näitä on myynnissä – yksikö?
( sunnuntaina 30.1.2005)


Voiko Ilfotol- loppuhuuhteluaine vanhentua? Kyllä näköjään voi: Kehitin kolmen kuukauden tauon jälkeen mustavalkoisia filmejä. Tein kaikki rutiinien mukaisesti ja loppuhuuhtelua varten mittasin 5ml Ilfotolia ja litran vettä. Huuhtelin filmit valmiissa liuoksessa ja ripustin kuivumaan.
Parin tunnin kuluttua hain filmit pussitusta ja leikkausta varten. Filmi tuntui kovin tahmealta - niin tahmealta, että pussitus alkoi vaikuttaa huonolta idealta.
Uusin huuhtelun ja tein uuden Ilfotol- käsittelyn. Sama juttu: filmit olivat kuivumisen jälkeen siirappimaisen oloisia. Nyt alkoi vaikuttaa siltä, että Ilfotol oli muuttanut yliaikaisessa varastoinnissa (1v 3kk) ominaisuuksiaan.
Pistin filmit uudelleen vesihuuhteluun ja jätin Ilfotol- käsittelyn pois. Ripustin narulle ja filmit kuivuivat hetkessä pussituskuntoon.

Mitään mekaanisia rasitteita negoissa ei näkynyt vaikka jouduinkin homman toistamaan näin monta kertaa. Samoin valumajälkiä en onnistunut pikaisessa tarkastelussa huomaamaan. Ilman Ilfotoliakin näköjään pärjää.
Ilfordin ilmoittamien tietojen nojalla Ilfotolin pitäisi säilyä avatussa pullossa 12 kuukautta. Minulla säilytys meni kolme kuukautta yli tuon ajan. Pulloa oli säilytetty koko ajan lämpimässä kylppärissä; ehkä liian lämpimässä. Samoin alkuperäisen säilytyspullon korkki oli mennyt rikki heti uutena, joten litku oli saanut happea vähän liian kanssa. Olin siirtänyt tuon huomattuani Ilfotolin toiseen puhtaaseen pulloon, mutta käytännössä litku oli ollut ilman kanssa tekemisissä parin viikon ajan ennen kuin huomasin haljenneen korkin.
Onneksi minulla on varastossa kaksi avaamatonta Ilfotol- pulloa odottamassa käyttöään. Sain ne kaupanpäälliseksi suurennuskoneen hankinnan yhteydessä.

Täytyypä perehtyä näihin päiväyksiin vakavammin. Olen tähän asti ajatellut, että tehdas haluaa niiden avulla myydä enemmän tavaraansa, mutta ehkä niissä jotain perää sittenkin saattaa olla.
;) ( 23.1.2005 sunnuntaina)


Tänään työpaikalle saatiin ilmaiseksi Konica-Minoltan 3,2 megapikselin digirutku X31. Laitoin sen toimintavalmiiksi. Laite käyttää virranlähteenään kahta AA-koon paristoa tai akkua. Saas nähdä kuinka kauan tuo vekotin toimii tavallisilla alkaliparistoilla.
Kokeeksi otin pari kuvaa. Kuvausnautinnosta ei voinut puhua, sillä laitteessa ei ole minkäänlaista optista etsintä. Muutenkin laite on kovin kevyt ja pieni kooltaan, mutta kyllä sillä pärstäkuvia papereihin ottaa.
Paperiversiona laitteen mukana tuli maahantuojan suomentama pikaohje. Silläkin pärjää aivan kelvollisesti. Mukana tuli romppu, missä laajempi ohjeistus on pdf-tiedostona.
Kuvien imurointi koneelle on helppoa tumpelollekin, sillä XP-käyttöjärjestelmä tunnistaa kameran oitis.
( 19.1.2005 keskiviikkona)


Teetin muutaman kuvan jpg-tiedostoista IFI:llä. Siirsin tiedostot vedosten tekoa varten netin välityksellä. Osa kuvista oli otettu C41-väriprosessissa kehitettävälle Kodak BW400CN-filmille. Nämä mustavalkoiset kuvat onnistuivat IFI:n vedostamina erittäin hyvin. Mustat alueet olivat mustat ja valkoinenkin toistui asiallisesti. Toimitusaika kuville oli suhteellisen pitkä, 8 päivää.

Värikuviin liitin IFI:n ICC-profiilin ja kuvista tuli hieman liian punertavat. Tämä kielii siitä, että monitorini säädöt eivät ole kohdallaan. Itse asiassa tuo monitorin säätö vaatii niin paljon perehtymistä, että siinä riittää vielä töitä. Silti aivan kelvollisia ja käyttökelpoisia värikuvatkin olivat.

Tuo Kodakin BW400CN- filmi osoittautui vallan mainioksi. Aiemmin olen kokeillut T400CN- filmiä ja oiva mustavalkofilmi oli sekin. Valitettavasti sen valmistus on loppunut ensiksi mainitun filmin esittelyn myötä. Ainakin Jumbon Anttilasta sitä oli vielä viikko sitten saatavissa, joten vielä ei ole myöhäistä hamstrata vanhaa versiota.

Mainittakoon vielä, että IFI:n pro-sarjan 20x30- senttinen kuva on halpa, vain 2,25 euroa ja laatu on tosiaankin huippuluokkaa. Todella skarppia jälkeä.
Nyt täytyy hommata vähän kehyksiä. ;)
( 18.1.2005, tiistai)

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
All rights reserved. Petri Leppänen, 2005. Email: vastausosoite@hotmail.com   Search powered by Google hakutoiminne auttaa etsimisessä