Kameraopas aloitteleville kuvaajille
Etusivu Miksi perinteinen 35mm? Runko Salamalaite Objektiivit Filtterit Filmit Muut varusteet Kuvia Linkkejä ja jorinoita Muut

Arkistoidut 3 (tekstejä ajalta 2.8.2005-9.12.2005)

Olen kehittänyt APX100-filmit aina Rodinalilla, vaikka tästä taloudesta löytyy myös Ilford ID-11 ja Kodak D76 kehitteitä. Rodinal sopii kuin nenä päähän APX100:n kanssa. Rae ei ole liian suurta näin hitaassa filmissä. Monesti Rodinalia moititaan juuri liian suuresta rakeesta. Silloin Rodinalia on käytetty juuri jonkin nopean filmin kanssa.
Rodinal on halpa, erittäin hyvin säilyvä, riittoisa ja kertakäyttöinen, ts. kehitysaika on filmeille aina sama – koskaan ei tarvitse muistaa, montako filmiä kullakin valmiilla käyttöliuoksella on kehitetty. Samoin kehitysajan lisäyslaskelmia ei tarvitse tehdä.
Alla olevan kuvan olen kuvannut APX100:lle ja kehittänyt Rodinalilla. Sen jälkeen olen vedostanut kuvan väliaikaisessa kotipimiössä. Kuva on skannattu tavallisella tasoskannerilla vedoksesta.
Vedosten tekemisessä olen käyttänyt Kodakin ja Ilfordin Multicontrast RC-papereita. Käyttämäni vedoslitkut ovat Ilfordin, jotka olen mukavasti saanut sopivaan hintaan eli ilmaiseksi. ;~)

Antti
(sunnuntaina 20.11.2005 klo 17.25)


Mikäli haluaa kokeilla mustavalkokuvausta ja ei kuitenkaan halua kehittää filmejä itse, on mahdollista kuvata C-41 väriprosessissa kehitettäviä filmejä. Näitä ovat mm. Kodak T400CN, Kodak BW400CN ja Ilford XP-2. Kodak T400CN-filmin valmistus on lopetettu ja tilalle tuli tuo BW400CN. Filmiä on kuitenkin ollut myytävänä ainakin viime keväänä.

Oheinen kuva on vuoden 2003 helmikuulta ja sen kuvasin T400CN-filmille. Helmikuun päivä oli sisällä kuvaten vielä suhteellisen vähävaloinen, mutta oheinen kuva on kuvattu pelkässä huoneen luonnonvalossa. Salamalaitetta en käyttänyt, koska pienokainen olisi siitä häiriintynyt. Ylivalotin negan vajaalla aukolla, jotta saisin aikaiseksi parhaimman sävymaailman ja kehitytin normaalisti C41:ssä.

Pelkällä ikkunan valolla kuvaaminen sisällä merkitsi sitä, että suljinaika jäi pitkäksi. Käytin 90 millistä Sigman makroa aukolla f4. Suljinaika oli 1/8 sekuntia. Otin useamman kuvan muutaman minuutin sisällä ja kaikki kuvat olivat täysin skarppeja, vaikka en käyttänyt jalustaa. Kameran vakautta oli varmistamassa ainoastaan se, että tuin kameran ja käteni pinnasängyn reunalle. Otin nämä valotusajat poikkeuksellisesti muistiin paperille, sillä arvelin pitkän valotusajan tuottavan sutta ja sekundaa. Arvelin onneksi väärin. ;~)
Tätä aiemmin olen todennut, että 50 millisellä normaaliobjektiivilla pääsee täysin tärähtämättömään tulokseen polviasennosta samaisella 1/8 sekunnin ajalla. Tosin tuulisella säällä tilanne muuttuu nopeampia suljinaikoja vaativaksi.

Oheiseen kuvaan olen ollut nämä runsaat pari vuotta oikein tyytyväinen. Kuvaan liittyy paljon henkilökohtaisia muistoja ja onpa tämä seinälläkin kehyksissä roikkumassa.
Jos joku tuumailee, että onpa tutun näköinen kuva, se selittyy sillä, että tämä kuva oli joskus esillä sittemmin kuolleella valokuva.net-foorumilla.

antti

(Isäinpäivänä, sunnuntaina 13.11.2005 klo 23.20)


APX100-mustavalkofilmiä löytyi tänään Vantaan Jumbon kauppakeskuksen Anttilan Top Ten-osastolta oikein hyvin. Ostin pakastimeen pienen erän tulevaa käyttöä varten. Ostin erää 697. Muita kaupan olevia valmistuseriä olivat 694 ja 699. Vielä jäi kauppaan tavaraa. ;~)
Mv-kemioita Anttilassa ei näkynyt.
Telefotosta mieluiten ostaisin mv-kamat, mutta kun Telefoto ei ole lauantaisin auki, liikkeessä vierailu on ainakin minulle käytännössä mahdotonta.
(lauantaina 12.11.2005 klo 14.05)


Testattavat teipit

Kuvien saattaminen albumiin vaatii paitsi suunnatonta viitseliäisyyttä ja aikaa, myös erinomaista teippinauhaa kuvien kiinnittämiseksi. Teippinauha tulee kiinnittää kuvan kääntöpuolelle siten, että kuva on asetettu kovaa pintaa vasten. Täten paperin kuvapuoli ei tärvelly kun liimateippi painetaan kuvan kääntöpuolelle.

Muutamana iltana olen kiinnittänyt vaimoni kanssa kuvia albumeihin. Olen havainnut kiinnitysteippien ominaisuuksissa merkittäviä eroja. Seuraavassa arviot kolmesta teipistä.

Clas Ohlson myy teippiä nimeltä Omniwell Permanent Glue Tape. Teipissä on pituutta 8 metriä ja leveys on 8mm. Käytännössä tämä teippi osoittautui todella surkeaksi. Teippi pitää painaa voimakkaasti kuvan kääntöpuolelle – muuten se ei tartu. Vaikka alustana olisi puinen pöytälevy, paperin emulsiopuoleen jää painallusjälki.
Kelvoton teippi valokuvien kiinnitykseen. Itse käytin tätä teippiä vain muutamaan kuvaan. Halusin välttyä kuvien tärveltymiseltä. Pohjanoteeraus. Jos tätä myytäisiin Yhdysvalloissa, teipin valmistaja olisi jo haastettu oikeuteen henkisten kärsimysten aiheuttamisesta ;~)
Hinta 2,25/rulla.

Pritt Glue-It. Tästä teipistä minulla ei ole jäljellä pakkausta, joten en muista montako metriä rullassa on. Tätä teippiä olen käyttänyt useasti ja kysymyksessä on toimiva teippi huolimatta siitä, että teipin leveys on vaatimaton, noin 4 millimetriä. Puoliksi käytetty rulla kannattaa säilyttää hyvin suljetussa muovipussissa - muuten teipin liima kuivuu.
Tätä teippiä ei löytynyt tällä kertaa useammastakaan kaupasta, mistä sitä haimme. Tiettävästi sitä kuitenkin on edelleen saatavissa. Hinta on noin 3,50/rulla.

Tiimarin valokuvateippi myydään Tiimarin omalla tuotemerkillä. Valmistajaa ei ilmoiteta. Rullassa on 10 metriä noin 8 millistä teippiä. Tähän teippiin ei suuria odotuksia kohdistunut, koska aina Tiimarin tuotteet eivät ole niitä laadukkaampia. Käytännössä tämä on osoittautunut erinomaiseksi teipiksi. Pitävyys on hyvä, ja kuitenkin kuva on irrotettavissa veitsellä avittaen ilman, että kuvan emulsiopuoli vaurioituisi. Käytännössä teippiä ei tarvitse painaa kuvan kääntöpuoleen ollenkaan, se ottaa helposti kiinni. Erinomaista. Testin absoluuttinen ja suvereeni voittaja.
Hinta 4,50/rulla.


 • Suomen Agfan toiminta on kuulemma tullut loppupisteeseensä. Näin kerrottiin Kameralaukku.comissa. Itse en verkosta moista uutista löytänyt, mutta näin ikävästi on kuulemma käynyt. Epävarmuus emoyhtiöAgfa-Photon toiminnan jatkumista johti epäsuotuisaan tulokseen Suomen osalta. Agfan verkkosivuilla ei uutisia ole ollut sitten toukokuun. Ehkä sekin kuvastaa jotakin?
 • Kävin tänään Espoon Sellon Anttilasta ostamassa 80 prosenttia heidän APX100-varastostaan eli yhteensä 4 filmiä. Helsingin Kruunuhaan Telefotossa tavaraa vielä lienee? Rodinal on loppu sieltäkin.
 • Nikonin verkkosivuilla on käyttöturvallisuuteen liittyvä tiedotus Nikon D50, D70s ja D100 -kameroiden sekä ladattavien EN-EL3 litium-ioniakkujen käyttäjille.
  (keskiviikkona 9.11.2005 klo 20.30)

Digipokkari on aivan kiva vempele myös filmille normaalisti kuvaavalle harrastelijalle. Digin tuotokset ovat nopeasti laitettavissa esille ja tarvittaessa värikuva voidaan konvertoida mustavalkoiseksi. Voidaanpa kuvaan lisätä hieman raettakin matkimaan perinteisen mv-filmin jälkeä.

Oheisen kuvan otin Nikon Coolpix 4600-taskudigipokkarilla tänään kello 17 jälkeen, jolloin poikaani heräteltiin päiväunilta. Kuvien purku koneelle ja nopea käsittely Photoshopilla tuotti mv-filmiä matkivia piirteitä.
Oheiselle kuvalle on tehty seuraavanlaisia säätöjä: Levels, Brightness/Contrast, Adjust>Channel mixer, Filter>Film grain – tavoitteena oli matkia hieman Rodinalin ja Tri-X:n jälkeä. Lopuksi vielä terävöitys: Sharpen>Unsharp Mask.

pikkumies
Klikkaa kuva suuremmaksi. Painamalla F11 saat suuremman selainruudun käyttöösi. Normaalitilaan voit palata painamalla F11 uudestaan.

Kymmenessä minuutissa koneelle siirrosta valmis ”mv-kuva” oli valmis. Pikkuisen nopeampaa siis kuin pimiössä mustavalkokuva tehden. Tosin se perinteinen pimiöfiilis tästä työskentelyprosessista jää uupumaan. Negatiivia ei jää arkistointimediaksi, joten jpg-tiedoston säilymisestäkin on huolehdittava. Koneen kovalevy ei ole riittävän turvallinen, sillä mikä tahansa kone saattaa simahtaa milloin tahansa - siksi varakopio tiedostosta on välttämätön.
Tämä kuva on verkossa nähtävillä reilu tunti kuvan otosta. Kätevää, mutta ei tämä perinteistä mv-kuvausta vastaa. Hauskaa toki tämäkin on, mutta jotenkin kuvaa ei arvosta niin paljon kuin perinteistä arkistointikelpoista hopeahalidivedosta.

(maanantaina 7.11.2005 klo 18.32)

Nikon D200-kameran hintataso alkaa pikku hiljaa selkenemään. Verkkokauppa nimeltä Maitolaituri myy kameran saksalaisella ohjekirjalla hintaan 1690,00. Tuovat siis mitä ilmeisemmin tuotteen itse Saksasta. Suomenkielisellä manuaalilla kameran hinnaksi tulee 1820,00. Englanninkielisen manuaalin saa muuten Nikonin Euroopan verkkosivuilta lähiaikoina pdf:nä ilmaiseksi, kunhan ensin rekisteröityy palvelun käyttäjäksi. Tänään tuota manuaalia ei vielä Nikonin sivuilta löytynyt.
Maitolaiturin mainoksessa mainitaan ”rajoitettu saatavuus, toimitusaika jopa kuukausia". Hyvä kun sanovat rehellisesti.

Verkkokauppa.com:in hinta D200:lle on 1699.90. Kameran mukana ei tule suomenkielistä ohjekirjaa, joten kamera on epäilemättä Saksan peruja. Verkkokauppa.comin sivulla on maininta ”tuotteella varastosaldona 0 kpl, joista yli 25 kpl tilattu”. Ilmeisen hyvin on kauppa käynyt jos tuohon on uskomista. Toimitusajasta ei ole tietoa, mutta tuskin ainakaan ennen joulukuun puoltaväliä kameroita saadaan maahan, jolloin kamera on yleisemmin saatavilla Euroopassa.

Pro-Rajala ei vielä hintaa kameralle ole ilmoittanut. Sivuilla on vain maininta ”kysy lisää”.
(maanantaina 7.11.2005 klo 00.25)


mittarit

Mustavalkofilmien kehittämiseksi on erittäin tärkeätä tietää kehitteen lämpötila. Se vaikuttaa suoraan tarvittavaan kehitysaikaan. Mutta onko erityisesti pimiötyöskentelyyn suunniteltu lämpömittari mv-filmien kehityksessä ehdottoman tarpeellinen?

Kokemukseni mukaan riittävä mittaustarkkuus saavutetaan aivan tavallisella, lasten kylpyveden mittaamiseen tarkoitetulla lämpömittarilla. Sellainen tulee jokaisen äitiyspakkauksen mukana ja käytännössä sen tarkkuus riittää mv-kehitystyöskentelyyn riittävästi.
(Oheisesta kuvasta aukeaa klikkaamalla suurempi kuva).
Kuvassa vauvan kylpyveden mittaamiseen tarkoitettu mittari sekä Haman 8504 mittari

Samoja lasten kylpyveden mittaamiseen tarkoitettuja mittareita myydään tavaratalojen lastentarvikeosastoilla, yleensä läheltä niitä hyllyjä, missä myydään lasten vaippoja. Hintaa tällaisella mittarilla on noin 3,50 euroa.
Innostuessani itse mv-filmien kehittämisestä parisen vuotta sitten päätin ostaa erityisen pimiötyöskentelyyn tarkoitetun lämpömittarin. Hama 8504-mittarissa lämpötilan nimellistarkkuus on +/-0,2 astetta ja hintaa moisella on noin 30 euroa. Innostusta moisen hankkimiseen minulla vaikutti tapaus, jolloin olin kehittänyt APX400-filmin ohjeiden mukaan ja kehitys meni jonkin verran yli, ts. negoista tuli liian tiheitä. Silloin olin alkanut epäilemään sitä, josko tuo ”vauvamittarini” tarkkuus oli riittävä.
Käytännössä olen havainnut, että tuo vauvan kylpyveden mittaamiseen tarkoitettu mittari näyttää Haman mittariin verrattuna n. 0,5 astetta pienempiä lukemia, ts. ”vauvamittarilla” mitattuna todellinen lämpötila menee yli tarkoitetusta tasosta.
Kuitenkin kehitykseen em. lämpötilavirhettä saattaa vaikuttaa enemmän se tekniikka, miten kehityspurkkia kääntelee. Jos kääntelyliikkeet ovat voimakkaammat ja pitempikestoiset, vaikutus negan tiheyteen voi olla suurempi kuin 0,5 asteen virhe kehitteen lämpötilassa. Kannattaa myös huomioida, että jos kehitysaika on esim. parinkymmenen minuutin luokkaa, on ehkä syytä mitata kehitteen lämpötila myös siinä vaiheessa kun kehite kaadetaan purkista pois. Itse moista en ole koskaan tehnyt, mutta on hyvä muistaa, että kehitteen lämpötila kehittämisen lopussa saattaa olosuhteista riippuen olla eri kuin kehitystä aloittaessa.

Mielestäni mv-filmien kehittämiseksi lasten kylpyveden mittaamisen tarkoitettu mittari on riittävä. Sillä pääsee helposti harrastuksen alkuun. Pääasia on, että lämpötila mitataan aina samalla mittarilla. Näin olosuhteissa olevat tekijät voidaan vakioida, ja jos siltä tuntuu, että negatiiveista tulee liian tiheitä, kehitysaikaa voidaan hieman lyhentää.
Käytännössä tämän hintatason vauvan kylpyveden mittaamiseen tarkoitetuissa mittareissa on yksilöllisiä eroja. Kaupassa olevista mittareista voi nähdä, että ne kaikki näyttävät hieman eri lukemaa. Silloin mittareista kannattaa valita se, mikä näyttää suurin piirtein keskimääräistä lämpötilaa.
(lauantaina 5.11.2005 klo 10.20)


Kävin perheen kera risteilyllä Tallinnassa. Viking Rosellan meno-paluu Tallinnaan maksoi koko perheeltä seisovan pöydän ruokien ja juomien sekä hytin kera 57 euroa. Halpaa hubaa, täytyy myöntää.
Menomatka oli työssyinen, pieni purtelo keikkuu aallokossa herkästi.
Laivan lähtiessä Tallinnan satamasta kotimatkalle, olin pakkaamassa ostoksiamme hytissä. Yht’äkkiä hyttiin pelmahtaa omalla avainkortillaan joku mummo. Olimme varmasti molemmat tilanteesta yhtä äimistyneitä. Mummeli meni takaisin käytävään ja kuulutti siellä jollekulle ”siellä oli jo joku”. No joo, Viking Line oli buukannut samoja hyttejä kahteen kertaan ja niinpä hytin avainkortteja oli muillakin kuin meillä. Meidän hyttimme ei ollut ainoa tuplabuukattu.

Tästä episodista oppi taas sen, että hyttiin ei kannata jättää mitään arvokasta. Jos hytti olisi ollut tyhjillään ja sillä aikaa hytistä olisi kadonnut kamerat ja rensselit, olisi ollut aika hankalaa saada tavaroista korvauksia. Kannattaa miettiä hyvin tarkkaan, mitä hyttiin jättää. Ensi kerralla ovesta ei välttämättä tule sisään vanha mummo vaan joku pitkäkyntisempi.

 • Myin alempana esitellyn Patersonin kehitystankin Huuto.netissä. Kaupaksi se meni 9:llä eurolla. Huutoja oli vain kaksi, joten hintataso jäi matalalle.
 • Ilfordin ID-11 kehite meni kaupaksi tämän verkkosivun kautta ennen kuin ehdin laittaa sitä myyntiin huudettavaksi. 10 litran paketti meni kaupaksi hintaan 14 euroa. Annoin päälliskauppaan ID-11 tuorestepaketteja.

Nikon D200-rungon hintataso Suomessa on vielä hieman epäselvä. Alkuvaiheessa epäilemättä uutukaisella rungolla yritetään rahastaa viimeisen päälle, joten jos ostolla ei ole kiire, kannattaa ehkä antaa tilanteen hieman tasoittua. Voi olla, että hintaero Saksaan jää alussa kohtuullisen suureksi.

 • AC-Foto GmbH kertoo D200-rungosta seuraavaa:
  D 200 >> NEU, lieferbar ab Mitte Dezember!, 1.696,00
 • TechnikDirekt.de hinnoittelee D200-rungon samaan hintatasoon, 1689,00.

Parina päivänä olen vaimon kanssa liimannut talkoohengellä vuosien takaisia kuvia albumiin. Jotenkin ne vain ovat jääneet laittamatta, ja nyt niitä on sitten *todella paljon*.
No, hitaasti mutta varmasti ne nyt näyttävät löytävän paikkansa albumista. Albumeita ja valokuvakiinnitysteippiä tarvitaan vielä hyvä läjä.
(torstaina 3.11.2005 klo 10.05)


AC-Foto ei vielä listaa Nikon D200 hintoja, mutta Topfotolta tiedot jo löytyvät:
Nikon D200 Body: 1699,00
Nikon D200 Body + Nikon 18-70/3,5-4,5 AF-S G DX IF-ED Nikkor: 1.999,00
(tiistaina 1.11.2005 klo 12.34)


thumbnail

Lauantaina päivitin sivustoani ja otin yhteyden palvelutarjoajani serveriin. Yllätyksekseni koneeseeni asennettu virustorjunta- ja palomuuriohjelma antoi seuraavanlaisen hälytyksen:
Hälytystiedot:
Edellinen hälytys: 29.10.2005 19:20 osoitteesta XXX.XX.XXX.XXX, palvelu: Malware – MyDoom in.
6 hälytystä 29.10.2005 10:28 alkaen.
5 eniten estettyä palvelua: Malware – MyDoom in
5 eniten estettyä konetta: XXX.XX.XXX.XXX
(F-Securen ohjelman antama IP-tieto on poistettu yo. raportista)

Klikkaa pikkukuvaa - saat isomman kuvan.

Palveluntarjoajani mainostaa tarjoavansa asiakkailleen palomuurin, mutta onneksi en ole tuohon lupaukseen uskonut.
Selvittäessäni, kuka hälytyksessä mainitun IP-osoitteen omistaa, koin uuden yllätyksen. MyDoom-mato oli tulla koneelleni internet-yhteyteni tarjoajan palvelimelta!
Kysyin sähköpostitse palveluntarjoajaltani selvitystä tapahtuneeseen, mutta ratkaisua tapahtuneelle ei löytynyt. ”Yleisesti ottaen palvelin on puhdas”, kertoi palveluntarjoajani selitys. Sinänsä palveluntarjoajalla töissä oleva kaveri vastani tiedusteluun nopeasti ja ystävällisesti, mistä hänelle plussia.

Minulla on ollut nyt nykyisen palveluntarjoajani HomePNA-yhteys 16 kuukauden ajan. Tuona aikana nettiyhteyksissä on ollut satoja katkoja ja nyt palveluntarjoajani tarjosi minulle kiusallista MyDoom-matoa.

Olisikohan minun aika vaihtaa palveluntarjoajaa?


(tiistaina 1.11.2005 klo 11.15)

Nikon D200 on julkistettu. Suomenkielinen 24-sivuinen pdf, ole hyvä.
(Nikonin serveri on kovasti kuormittunut, joten yhteys sivustoon kangertelee)
(tiistaina 1.11.2005 klo 9.03)


Ilford ID-11 on jauhemuotoinen, kahdesta pussista sekoitettava mustavalkofilmikehite. Pussien sisältö valmistetaan käyttöliuokseksi noin 40 asteiseen veteen. Sekoitusastiaksi käy hyvin tavallinen 10 litran ämpäri. Valmis käyttöliuos voidaan varastoida esim. lasipulloihin, jotka on hyvä täyttää mahdollisimman täyteen, jotta hapettumispinta-ala saadaan mahdollisimman pieneksi.
ID-11 on ns. hienoraekehite – se on sovelias tuottamaan useista eri filmityypeistä pienirakeista jälkeä

ID11
Ilfordin tuotteiden tarkat, seikkaperäiset ohjeet ovat pdf-tiedostoina Ilfordin verkkosivuilla.

ID-11 kehitteen ohjeistus on julkaistu sivulla http://www.ilford.com/html/us_english/PDF/ID-11.pdf (pdf:ssä kaikkiaan 10 sivua). Ilfordin pdf:stä löytyy kehitysajat mm. Delta-sarjan filmeille, Tmax-filmeille, Tri-X:lle, Agfa APX:lle sekä Fujin mv-filmeille.
ID-11 ei ole Rodinalin tapaan ns. kertakäyttökehite. Sama ID-11 kehite voidaan käyttää useamman filmierän kehittämiseen.

ID11_label


Kunkin filmierän kehittämisen jälkeen kehitysaikaa tulee lisätä noin 10 prosenttia. Tarkka taulukko kompensaatiosta on nähtävissä Ilfordin em. pdf-tiedostosta.
ID-11 kestää jauheena varastointia käytännössä ikuisesti. Laitan myyntiin nyt 10 litran valmistamiseen tarkoitetun erän. Itselläni jää myynnin jälkeen kehitettä vielä toinen mokoma. Sen aion käyttää itse.
(lauantaina 29.10.2005 klo 19.23)


Nikon D200-rungosta valuu epämääräisiä huhuja. Eräällä sivustolla (http://www.christianmusicianradio.com/d200/) teknisiksi tiedoiksi annetaan seuraavia määreitä:

 • 10,2 megapikselin CCD-kenno
 • kuvausnopeus maksimissaan 5 kuvaa sekunnissa
 • 1005 pikselin 3D RGB-värimatriisivalotusmittaus
 • täydellä akulla 1800 kuvaa.
 • magnesium-runko

Tuo 1800 kuvaa yhdellä latauksella kuulostaa varsin hurjalta luvulta. Nikonit, esim. D70s, ovat kyllä olleet aiemminkin varsin virtapihejä…
Hinta-arvioksi em. sivu kertoo 1699,95 dollaria, mikä kuulostaa uskomattoman alhaiselta kameran ominaisuuksiin nähden. Euroissa tullaan pysymään jotakuinkin samoissa lukemissa. Jos hintatieto pitää paikkansa, tästä kamerasta tulee suuri menestys Nikonille.
Saa nähdä, koska tätä kameraa tulee saamaan kaupoista. On muistettava, että Nikon ei ole virallisesti kertonut tästä kamerasta yhtään mitään. Saattaa kulua kuukausia, ennen kuin kamera on ostettavissa. Jos nyt on kova kamerakuume päällä, D70s-runkoa kannattaa edelleen harkita vakavasti. Sillä ehtii ottamaan monta kuvaa, ennen kuin D200 on rantautunut Suomeen asti.


Helsingin Sanomatalon Rajalan vaihtolistalla ei ole viime viikkoina ollut yhtäkään filmirunkoa myynnissä. Tämä viittaa vahvasti siihen, että liike ei mielellään ota enää käytettyjä filmirunkoja vaihtolaitteena?
(lauantaina 29.10.2005 klo 11.40)


Uudesta Nikon D200-rungosta ”vuosi” eilen kuvia julkisuuteen Britannian Nikon-sivuilta. Kuvat olivat esillä vain vähän aikaa, mutta useampikin taho ehti ottamaan niistä kopiot omalle koneelleen.
Nikon osaa nyt tämän julkisuuspelin aika mukavasti. Firma käyttää verkkomaailmaa sangen tehokkaasti hyväkseen. Ei nämä kuvat Nikonin verkkosivuille vahingossa ilmesty – hyvin harkittua strategiaa se on. Saa nähdä, koska kameraa saadaan kaupoista. Veikkaan, että siihen menee vielä useampi kuukausi – toisaalta voin olla hyvinkin väärässä.
Hyvän näköinen kamera tuo D200 näyttää olevan. Integraalinen salama on minusta melko turha tämän tasoisessa kamerassa. Ehkä se kuitenkin on perusteltu härpäke orjasalamalaitteiden kanssa käytettäväksi. Muuta käyttöä en sillä oikein näe, sillä näiden integraalisten salamalaitteiden kantama on kuitenkin niin lyhyt. Kuvaus menee herkästi pokkaritason kuvaukseksi jos tämän tasoisessa rungossa tyytyy näin vaatimattomaan salamalaitteeseen. Erillinen salamalaite, esim. SB-800 tai SB-600, on perusteltu hankinta tämän rungon kanssa.
Mitä ilmeisimmin D200 on edelleen 1,5-kroppikertoiminen runko. Canonilta tuli jo täyskennoinen runko, 5D. Minusta Nikoninkin olisi pikku hiljaa syytä harkita moisen valmistamista, koska markkinat sellaista haluavat. Täyden kinokoon kennon valmistaminen on kallista, mutta teknologia kehittyy lähivuosina mahdollistaen moisen valmistamisen entistä pienemmillä kustannuksilla.
(torstaina 27.10.2005 klo 10.50)

 • PS: TV2:n Farmin esitysaika on muuttunut. Kamera-aiheista jaksoa päästään seuraamaan 23.11.2005 klo 15.56, Yle TV2.

Ennen Nikon D70s-rungon esittelyä, sen edeltäjää, D70-runkoa, myytiin Suomessakin kohtuullisilla hinnoilla. Nyt D70s:n hintataso Suomessa tuntuu mielestäni hieman ylimitoitetulta. Sikäli tilanne on kummallinen, koska D50-mallia on Suomessa myyty erittäin kilpailukykyiseen hintaan.
Katsotaanpa, minkälaisia tarjouksia D70s-rungosta tällä hetkellä on. Hintatiedot on kerätty eilen, 25.10 .2005. Mahdolliset reklamaatiot näppäily- ja muista virheistä voi osoittaa Jurvan kuntaan. ;~)
Verkkokauppa.comin Nikonit liike ilmeisesti tuo itse Saksasta, joten suomenkielistä ohjekirjaa kameran mukana ei mitä ilmeisemmin tule. Toimitusaika on sangen pitkä. Englanninkielinen ohjekirja on tulostetttavissa Nikonin sivustolta.

http://www.rajalacamera.fi/www/  
NIKON D70s RUNKO 995,00
NIKON D70s + AF-S DX 18-70/3.5-4.5 IFED 1299,00
NIKON D70s + AF-S DX 18-70/3.5-4.5 IFED + NIKKOR AF 70-300/4-5.6D ED

1399,00


 
http://www.topshot.fi  

Nikon D70s SuperKit FI
D70s SuperKit paketti pitää sisällään AF-S DX Zoom-Nikkor 18-70mm f/3.5-4.5G IF-ED objektiivin sekä AF 70-300 f/4-5.6D objektiivin.

1397.00

 

http://www.telefoto.fi/

 
Nikon D70s -runko 1095.00
Nikon D70s + 18-70mm / F3,5-4,5 G DX 1260.00
Nikon D70s + 18-70mm F3,5-4,5 + 70-300mm 1445.00

 

www.verkkokauppa.com

 
Nikon D70s pelkkä runko (ei sisällä objektiivia). Mukana 1GB Sandisk Ultra II CF-kortti. Toimitusaika 2-5 viikkoa. 863.90 

 
Ja sitten saksalaisten puotien tarjouksia. Ensimmäisenä http://www.topfoto.de/  
Nikon D70s + Nikon 18-70/3,5-4,5 AF-S G DX IF-ED Nikkor 999,90 
Nikon D70s + SanDisk 1024MB (1GB) Ultra II CompactFlash-Speicherkarte (60x) 769,00 
Nikon D70s Body 719,00 

 

http://www.ac-foto.de/

 
D 70s + AF-S DX 18-70 1.099,00
D 70s Gehäuse (inkl. 1GB CF Karte) 848,00
D 70s Kit (mit AF-S DX 18-70, inkl. 1GB CF Karte): 1.141,00

 

http://www.technikdirekt.de

 

 Nikon D 70 s Gehäuse inkl. 1GB CF Ultra II Karte

757,00
Nikon D 70 s Kit mit AF-S DX 18-70 inkl. 1GB CF Ultra II 1045,00

Vertailun tuloksena voi vetää sen johtopäätöksen, että jos kittiputkea ei välttämättä tarvitse, rungon saa Saksasta 1 gigan tallennuskortin kanssa verrattain edullisesti Technikdirektistä ja Topfotosta. Jos englanninkieli tai saksankieli ei taivu, kamera kannattaa hankkia kotimaasta, koska erikseen ostettuna ohjekirja maksaa noin sata euroa.

(Keskiviikkona 26.10.2005 klo 10.45)


klikkaa

Brittiläinen Paterson on valmistanut pimiötarvikkeita yli 50 vuoden ajan. Patersonia pidetään yleisesti eräänlaisena standardina, minkä mukaan muiden alan valmistajien tuotteiden laatua arvioidaan.
Paterson markkinoi pimiötarvikkeidensa lisäksi myös muita valokuvausalan tuotteita, esim. studiosalamalaitteita, halogeenivalaisimia, heijastimia, taustakankaita, telineitä valaisimille ja -taustakankaille. Suomeen Patersonin tuotteita tuo maahan Fimeko Oy.

Kuvissa näkyvän Patersonin valmistaman kehitystankin ostin vuosi sitten käytettynä. Se tuli mukana erään kaupan yhteydessä. Tämä tankki on malliltaan Paterson Super System 4 Film Developing Tank, ja vielä tarkemmin Multi-Reel 3 Tank, ts. tankkiin mahtuu maksimissaan kolme kinofilmispriraalia.
Pohjaan on leimattu filmien tarvitsema kehitteen määrä, ts. kinofilmi tarvitsee kehitettä 290 ml, 120/220-sarjan filmi vaatii jo 500 ml kehitettä.
Tämä tankki tuli minulle kolmen spiraalin kera. Yhdestä spiraalista toinen metallilaakeri oli kuitenkin lähtenyt irti. Tankkia voi luonnollisesti käyttää myös vain yhdellä tai kahdella spiraalilla ladattuna.

Ainakin espanjalaisissa AP:n tankeissa on erillinen pyöritysakseli, jolla spiraalitankoa voi pyörittää kehityksen aikana. Itse käytän aina kääntö- eli inversiotekniikkaa, jolloin tuo akselin pyöritys on tarpeetonta. Vaikuttaa siltä, että tässä Patersonin tankissakin moinen akselinpää on joskus ollut, mutta kun useammat eivät spiraaliakselia pyöritä, ko. pää on jossain vaiheessa viskattu jonnekin romulaatikkoon. Tämä nimenomainen tankki on ollut erään valokuvauskerhon käytössä ja joku hyväkäs on tarpeettomaksi katsomansa osan heittänyt pois. Valtaosa mv-filmien kehittäjistä käyttää kääntö- eli inversiotekniikkaa, ja niinpä menetys ei ole ollut suuri. Akselinpäätä ei muuten voisi edes kieputtaa jos päällikansi on paikallaan.

Patersonin kansi on kimmoisa ja pehmeä. Uskon, että litkut pysyvät tässä tankissa ilman vuotoja reippaammassakin agitaatiossa. Jos tätä Patersonin tankin kantta vertaa espanjalaisen AP:n kanteen, voi todeta, että AP:n kansi suhteellisen kovana muovina vuotanee todennäköisemmin.

Itse taidan pistää tämän tankin myyntiin, sillä minulla on nyt jo kolme kehitystankkia ja siinä on ainakin yksi liikaa. Tämä kolhoosikäytössä ollut purkki saa mennä takaisin aktiivikäyttöön jollekin sitä tarvitsevalle.

Tankki oli minulle tullessaan kemikaalijäänteiden peittämä. Niinpä viime viikonloppuna pesin tankin kloriitilla ja nyt tankki näyttää jo asiallisen kuntoiselta.

Patersonin tankkeja on valmistettu jo yli 2 miljoonaa kappaletta. Melkoinen määrä on siis kautta aikain filmejä kehitetty Patersonin purkeilla.

Yllätys ei varmaankaan ole se, että Patersonilla oli jo pari vuotta sitten merkittävissä taloudellisissa vaikeuksissa. Syynä oli digikauden aiheuttama tuotteiden kysynnän lasku. Firma on kuitenkin edelleen pystyssä, mutta tuskin pimiötarvikemyyntinsä ansiosta. Studiotarvikkeiden myynti lienee pelastanut tämän firman ennenaikaiselta kuolemalta.

Oheisista kuvista aukeaa uusi verkkosivu, missä kuvista on suuremmat versiot.

Patersonin verkkosivut ovat osoitteessa: http://www.patersonphotographic.com/

klikkaa klikkaa  
Spiraalitanko pitää spiraalit ojennuksessa ja sen läpi kulkevat kaikki prosessissa tarvittavat kemikaalit. Purkki koottuna  

(Maanantaina 24.10.2005 klo 21.15)

Paterson tankin osat
klikkaa
Tästä tankista näkee, että tankki on ollut aktiivikäytössä.
klikkaa
Spiraalitangosta on kovan käytön seurauksena murtunut pala. Valokuvauskerhoissa käyttö on joskus säälimätöntä.
 
klikkaa
Tankki tuli kolmen spiraalin kera. Myyntiin tämä tankki menee kahdella spiraalilla, sillä kolmannesta spiraalista toinen metallilaakeri oli pudonnut pois.
klikkaa
Valonpitävä kansi on kunnossa kovasta käytöstä huolimatta.
klikkaa
 

Agfa Photo on todellisissa vaikeuksissa. Agfa Photon toiminta on ollut toukokuusta lähtien suojattuna velkojiltaan selvitystilassa. Yritystä on yritetty myydä brittiläiselle PMI:lle, mutta nyt neuvottelut ovat kariutuneet ilmeisesti lopullisesti.

Belgialainen isäntäyhtiö Agfa Gevaert myi perinteiseen valokuvaustarvikekauppaan keskittyneen osan yrityksestä pääomasijoittaja Hartmut Emansille syksyllä 2004. Emans osti Agfa Photoksi nimetyn yritysosan lähinnä myyntitarkoituksessa, mutta ostajaa ei lopulta ole yritykselle löytynyt. PMI oli varteenotettavin ostajaehdokas, mutta sen tekemässä tarjouksessa yhtiön 1700 työntekijän tulevaisuutta ei turvattu millään tavoin. Tärkein syy neuvottelujen kariutumiseen on kuitenkin ollut tuotenimien myynnin rahallisiin korvauksiin liittyneet erimielisyydet, ts. Emans ei saanut mielestään riittävän hyvää tarjousta.
Nyt Agfa Photoa yritetään myydä osissa, mutta tämänkään myyntiyrityksen tulos ei ole millään tavalla kirkossa kuulutettu. Itse asiassa ihmettelen, miten yritystä enää voitaisiin pilkkoa.
Saa nähdä, kaatuuko vuonna 1867 perustetun yrityksen toiminta näin nolosti. Suosittelen mustavalkofilmien käyttäjiä hamstraamaan APX-filmejä ja Rodinalia, sillä voi olla, että ensi vuoden puolella näitä legendaarisia tuotteita ei enää valmisteta.
Lisää aiheesta kertoo Deutsche Welle.
(lauantaina 22.10.2005 klo 20.05)


Telkkarista TV2:sta tulee 23.11.2005 klo 15.56 (aiempi päivämäärä, 9.11.2005, on siis muuttunut tuotannollisista syistä kahta viikkoa myöhäisempään esityshetkeen) ohjelma nimeltään Farmi. Jakso käsittelee kameran hankkimista harrastelijakäyttöön. Jakson esittelevällä Ylen verkkosivulla on mainittu tämä tekemäni sivusto. Kiitoksia vain Ylen suuntaan Ollille.
(perjantaina 21.10.2005 klo 14.42)


Huomenna lauantaina alkaa Fotokaapeli 2005 - Fotoalan ammattimessut 22-23.10.2005. Kuukausi sitten otin yhteyttä sähköpostitse messut järjestävään tahoon ja kysyin lippua ko. messuille. Messuille kun ei pääse tutustumaan muuten kuin kutsukortilla. No, mitään ei ole kuulunut, joten nämä messut jäävät osaltani väliin. Joissakin valokuvausliikkeissä jossakin vaiheessa lippuja tiettävästi oli jaossa.
Tulevana viikonloppuna ehkä paneudunkin kuvaamiseen, sillä lapsista en ole ottanut kunnollisia kuvia pitkään aikaan. Täytyypä tuo asia korjata. Luulen, että tallennusmateriaalina saa olla tällä kertaa Fuji Xtra 400- värinegafilmi. Hyvin valotettuna, ts. hieman yli nimellisnopeuden, tuo filmi on hyvin pienirakeista.
(perjantaina 21.10.2005 klo 14.32)


Toissapäivänä pystytin väliaikaisen pimiön kylppäriin. Ei muuta kuin suurennuskone ja muut releet ja rensselit kylppäriin ja menoksi.
Edellisen kerran kuvia vedostelin puoli vuotta sitten, joten jo oli aikakin päästä pimiön huuruihin humaltumaan vanhan ajan pimiötekniikan saloista. Ihan lyhyen ajan takia kaikkia tarvikkeita ei kylppäriin viitsi alkaa kantamaan, joten sen takia kuvien vedostaminen jää varsin harvinaiseksi herkuksi. Käytännössä väliaikaispimiötä ei viitsi pystyttää ellei käytettävissä ole 6-7:ää tuntia.

Tein vedoksia kaiken kaikkiaan kuudesta negatiiviruudusta. Lopullisesti tästä vedossessiosta seinälle pääsee kolme kuvaa, ts. ei tässä määrillä mässäillä - tärkeämpää on kuvan laatu. Tällä kertaa vedostin Tri-X filmin negoja ja ne olivat hankalempia vedostettavia kuin APX100- filmi. Satasen APX on todella helppo vedostaa verrattuna jyrkempiin negoihin, esim. Rodinalilla kehitettyihin TX400:n negaruutuihin.
Oheisista kuvista aukeaa klikaten isommat kuvat. Paina F11, jotta saat selainruudun isommaksi. Saat selainruudun takaisin normaalikokoiseksi painamalla uudelleen F11.


Pimiötarvikkeita Säilytän pimiökemikaaleja yli 2 metrin korkeudella siivouskaapin päällä kylpyhuoneessa. Tämä siksi, että lapset eivät pääse käsiksi myrkyllisiin aineisiin. Kemikaalipullot on sijoitettu muoviseen altaaseen. Vaikka pullot jostain syystä kaatuisivat ja korkki antaisi periksi, myrkyllinen substanssi valuisi muovialtaaseen ja siten se ei pääsisi aiheuttamaan vaaraa lapsille.
Pimiöön kannattaa varata ainakin kolme mittakannua ja kolme mittasylenteriä. Filmin kehityksessä esim. Rodinalin annostelu onnistuu parhaiten injektioruiskulla.
Valotus Rajaaja on ehdottoman tärkeä apuneuvo kuvaa valotettaessa. Se pitää vedospaperin suorana ja tasaisena. Samalla valotettava kuva saa sopivat reunukset.
Objektiivin alle sijoitettavilla Multigrade-suotimilla saadaan säädeltyä vedoksen jyrkkyyttä Multigrade-papereita käytettäessä. Punasuotimen avulla projisoitu kuva voidaan tarkentaa paperille ilman, että paperi valottuu.
Tarkentamista helpottaa oleellisesti raetarkennin. Kuvan raetarkennin on Patersonin valmistama.
Vedoksen huuhtelu Vedoksien huuhteluun valmistetaan erityisiä tankkeja. Satunnaisessa harrastuskäytössä moinen on turhan kallis ratkaisu. Itse ratkaisin huuhtelujärjestelyn siten, että ostin parilla eurolla muovisen sangon ja kolmella eurolla metallisen kehikon sangon sisälle. Johdatan veden sankoon suihkuletkun avulla. Vesi kiertää mukavasti ja kuva tulee huuhdeltua kiinnitejäämistä tehokkaasti.
Kiinnitejäämien huolellinen huuhtelu on tärkeää, jotta kuvan arkistointiominaisuudet olisivat mahdollisimman hyvät. Periaatteessa muovipaperille riittää parin minuutin tehokas huuhtelu. Itse huuhtelen käytännössä kauemmin - varmuuden vuoksi.
(torstaina 20.10.2005 klo 15.05)

Olen kuvannut mv-materiaalille viime kuukausina laiskasti. Latasin edellisen Tri-X- filmini kameraani huhtikuussa ja otin sen kamerasta pois eilen. Kamerastani takakannen lukitus on rikki, joten se osaltaan hyydyttänyt kuvaushaluja. Toinen tekijä on ollut digipokkari, mikä on kulkenut joka päivä mukanani. Sillä olen kuvannut kohtuullisen ahkerasti ja se on vienyt filmikameralta ”töitä” pois.
Kinorunkoni rikkoutunutta takakantta on pitänyt kiinni tavallinen ruskea pakkausteippi. Kesän kuumissa ilmoissa on kuitenkin se huono puoli, että pakkausteipin liima antaa periksi.

Loppuhuuhtelu
Filmin loppuhuuhtelu käynnissä. Klikkaa kuva suuremmaksi.

Tämä fakta johti sellaiseen lopputulokseen, että pari viikkoa sitten huomasin takakannen olevan kolmisen milliä, tai ylikin, auki. Varsinaisesti yllätys havainto ei ollut, sillä eräänä hellepäivänä vuotta aiemmin takakansi pyrki aukeamaan teipin antaessa vastaavalla tavalla periksi. Silloin rako oli pienempi ja C41-prosessissa kehitetty värinegafilmi sai onnellisen lopun. Tällä kertaa rako oli kuitenkin merkittävästi suurempi ja kamera oli valoisassa kaapissa koko kesän. Olin aika varma, että filmi on saanut valoa enemmän kuin suljinverhojen kautta oli annettu.
No, ajattelin kuitenkin kehittää filmin varmuuden vuoksi. Minulla oli valmista sekoitettua D76 kehitettä vajaa muovipullollinen. Se oli sekoitettu käyttöliuokseksi jo puoli vuotta sitten ja tehdas lupaa valmiiksi sekoitetulle tavaralle käyttöaikaa vain kaksi kuukautta. Ajattelin käyttää sen tähän filminkehitykseen, sillä mitään arvokkaampia kuvia en sillä malttaisi enää kehittää epävarman lopputuloksen pelossa. Kodakin varoitus pitkään varastoidun käyttöliuoksen mahdollisesta toimimattomuudesta kirpaisi sieluni syövereitä sen verran rankasti.
Ennen olin kehittänyt D76-kehitteellä suhteella 1:1. Nyt ajattelin kehittää täysvoimaisella kehitteellä. Muovipullo oli seissyt kylppärin katonrajan tuntumassa siivouskaapin päällä koko ajan. Kaikessa hötäkässä en huomannut edes mitata liuoksen lämpötilaa. No, kyllä katonrajassa lienee aika lämmin olla, ehkä yli 22 astetta, tuumailin siinä vaiheessa kun litku oli jo kaadettu kehitystankkiin. Kehitysajaksi sävelsin siinä samassa Kodakin pdf:ää tutkailtuani 5½ minuuttia. Aika perustui arvattuun lämpötilaan, joten kehitysaika oli vain suuntaa antava. Ei muuta kuin normaali alkuagitaatio ja sen jälkeen sekoittelin summittaisesti silloin kun muistin muilta hommiltani. Viiden ja puolen minuutin jälkeen kaadoin kehitteen pois. Keskeytettä en vaivautunut tätä yksittäistä filmiä varten valmistamaan – epäonnistuisihan tämä filmi tuon kannen raon takia kumminkin, tuumailin. Kaadoin suoraan kiinnitteen – Agefixistä summittain sekoitetun sekin – purkkiin ja ravistelin. Annoin kiinnitteen vaikuttaa hyvän aikaa ja kaadoin pois. Tässä vaiheessa avasin kehitystankin ja vilkaisin filmin loppupäätä spiraalilta: perhana, siellähän näkyy kuvia. Ei muuta kuin loppupesuun: 20 minuuttia juoksevassa vedessä riittää. Jotta homma ei olisi mennyt turhaksi hienosteluksi, jätin tällä kertaa normaalin HCA-käsittelyn pois. Tiettyä skeptisismiä koko kehitysprojektin suhteen oli kemistillä tässä vaiheessa vieläkin, kait.
Huuhtelun jälkeen kaasin lirauksen Ilfotolia ämpärin pohjalle ja kaadoin vettä päälle. Itseltäni kummallista suurpiirteisyyttä, sillä normaalisti mittaan Ilfotolinkin injektioruiskun asteikon avulla. Purin filmin spiraalilta ja asettelin Ilfotol-liuokseen estämään kalkkitahroja. Ilfotol on siinä hommassa pätevä aine. Suosittelen lämpimästi.
Lopuksi jäljellä oli filmin ripustaminen kuivumaan. Vedän filmin tuossa vaiheessa filmin peukalon ja etusormen välistä siten, että pahimmat vedet tippuvat jo siinä vaiheessa. Sormet on hyvä pehmittää valmiiksi loppuhuuhteluaineessa, sillä märkä emulsio naarmuuntuu helposti, vaikkakaan omalla proseduurillani en ole emulsiopuoleen koskaan vielä saanut vaurioita.

Nyt kun filmi on jo pätkitty valmiiksi arkistointikelpoisiin filmitaskuihin, on loppupäätelmien aika. Ensinnäkin on ihme, että yleensä filmistä tuli kuvia. Kameran takakannen rako näytti **niin** pahalta. Kiittelen mielessäni, että oma runkoni on suunniteltu niin hyvin, että noinkin iso kannen rako ei ole päästänyt valoa läpi. Toiseksi, vaikka kehitin filmin vain varmuuden vuoksi kuin ohimennen muiden hommien ohella, kehityskin onnistui suhteellisen hyvin. Ilmeisesti litkun lämpötila oli kuitenkin lähempänä 24 astetta, sillä 40 sekuntia lyhyempi kehitysaika olisi riittänyt. Nyt negoista tuli pikkaisen liian tiheitä. Kuitenkin kehitys onnistui niin hyvin, että olen kallistumassa siihen suuntaan, että Tri-X:n yhteydessä käytän vastaisuudessa D-76:tta tai Ilfordin ID-11:sta, mikä on ominaisuuksiltaan samaa tavaraa. Minulla on ID-11:sta kaksi kymmenen litran jauhepakettia varastossa. Nämä ovat aikanaan tulleet muun kaupan yhteydessä. Jauheena tuo kehite säilyy kuivana säilytettäessä ikuisuuden. (Toisen paketin muuten voisin myydä pois. Ei kukaan sattuisi tarvitsemaan hyvää kehitettä? Päälliskauppaan saa ID-11 tuorestepaketteja. Käytännössä 10 litran paketilla ja tuorestepaketeilla kehittelee filmejä valtavan läjän.)
Xtol on Tri-X:n kanssa erittäin harkitsemisen arvoinen yhdistelmä. Toki taidan käyttää tuota ID-11 kehitettä, koska sitä minulla on riittämiin. Rodinal on muuten hyvä kehite, mutta se soveltuu lähinnä hitaille filmeille. Sillä ei kannata puristaa filmistä liikaa nopeutta, sillä Rodinalilla tulee varsin kontrastikasta jälkeä ja rae alkaa kasvaa. Toki jotkut pitävät raetta kauniina, mutta itse en pidä, jos lopullisessa vedoksessa kasvojen alueella huomio kiinnittyy liialliseen rakeeseen.
(keskiviikkona 19.10.2005 klo 12.55)


Suurennuskoneeni on mallia Durst M670. Durst Phototechnik AG on italialainen valmistaja, jolla on 70-vuotta kokemusta suurennuskojeiden valmistuksesta.
Tämä kuvassa näkyvä suurennuskone on ollut käytössäni vajaan vuoden. Ostin sen käytettynä Nikkor EL 50mm f2.8-objektiivin kera. Mainio vekotin kerta kaikkiaan tämä Durst, vaikka en yleensä italialaisen metallurgian ylin ystävä olekaan.

Durst M670EL Nikkor 50mm

Nikkoreita pidetään erittäin korkealaatuisena suurennuskoneoptiikkana ja enpä ole eri mieltä. Nikkor tekee erittäin terävää jälkeä. Omassa yksilössäni aukkorengas on valaistu, joten pelkkään tuntumaan ei tarvitse luottaa aukkorengasta väännellessä. Vanhemmissa Nikkoreissa valaistusta ei ollut, mutta se ei sinänsä ole suuri puute.
Tarkennuksesta täytyy pitää huoli, ja raetarkentimella se käykin mainiosti. Paljain silmin oikeaa tarkennusta ei näe prikulleen. Itselläni on tällä hetkellä kaksikin raetarkinninta.
Nyt tällaisen laitteiston hankkiminen on takavuosiin verrattuna todella halpaa. Digeihin siirtyminen on tehnyt monien pimiötarvikkeista tyhjän pantteja ja niinpä nyt on ostajan markkinat. Jos mustavalkokuvaus kiinnostaa, eri foorumeihin kannattaa laittaa ostoilmoitus. Odotettavissa ei ole suurta rahanmenoa. Kerrankin näin päin.
Olen laittanut Durstini suodinpidikkeen eteen pakkausteippiä, sillä suodinpidin falskaa jonkin verran valoa. Itse käytän pienempiä, objektiivin alle sijoitettavia Multigrade-filttereitä, joten tuo ylempi suodintaso on sinetöity näin valovuodolta paperin hunnuttumisen estämiseksi.

 • Klikkaa kuvista isompaan kuvaan ja lisätietoihin.
  (tiistaina 18.10.2005 klo 00.07)

Windows XP:n seuraaja, Windows Vista - työnimeltään Longhorn - on perässä alkuperäisestä aikataulustaan. Syynä on ns. spagettikoodi. Mutta mitä spagettikoodi on? Siitä kertoo Tietokone-lehden artikkeli.
(maanantaina 17.10.2005 klo 16.33)


Cafe ILFOPRO on alun perin brittiläisen Ilfordin alulle panema foorumi mustavalkokuvauksen ystäville.
Ilford vetäytyi oman fooruminsa aktiivisesta ylläpidosta viime vuoden talousvaikeuksien jälkeen – samalla foorumista katosi Ilfordin palkkalistoilla olleet kaksi asiantuntevaa tiedotusammattilaista, David ja Wendy. Molemmat joutuivat Ilford USA:n saneerauksen kohteiksi. Foorumi jäi kuitenkin verkkoon elämään ja nykyään sitä pyöritetään vapaaehtoisvoimin. Foorumi keskittyy perinteiseen mv-kuvaukseen.
Cafe ILFOPRO ei ole volyymiltään yhtä vilkas foorumi kuin APUG, mutta mielenkiintoista jutun juurta löytyy tästäkin foorumista.
(maanantai 17.10.2005 klo 9.44)


APUG Analog Photography Users Group - APUG- on traditionaaliseen filmikuvaamiseen erikoistunut foorumi, millä on varsin suuri käyttäjäkunta. Tätä kirjoittaessa foorumia tutkailee kolmatta sataa valokuvauksen harrastajaa. (Lauantaina 15.10.2005 klo 21.12)

Rajala Pro Shopissa Canon EOS 20D-kamera on tarjouksessa hintaan 1366 euroa. Keväällä tarjouskampanjassa ko. kameraa myytiin hintaan 1299 euroa, joten tarjous on nyt selvästi huonompi.
EOS 350D-kameran tarjoushinnat eivät ole erityisen houkuttelevat. Selvästi parempi hintalaatu-suhde on Nikon D50-kamerassa (Kit-paketti hintaan 599,-). On selvää, että 350D:n hinnan on lähiaikoina pakko laskea, muuten Nikon nielee kansandigijärjestelmäkameroiden markkinat.
(perjantaina 14.10.2005 klo 18.42)


Nikon D200-järjestelmädigiä ei ole olemassa, mutta silti mbnetin hintaseuranta listaa ko. kameran. Hyvällä syyllä voi kysyä, että mistä ihmeestä on kysymys.
Eräs liike on ilmeisesti halunnut saada itselleen ilmaista mainostilaa mbnetissä. Kuvakin on liikkeen omille nettisivuille kamerasta löytynyt. Mielestäni kyse on virheellisestä mainonnasta ja hyvän kauppatavan vastaisesta toiminnasta. Harhauttavaa ilmoittaa mbnettiin hintatietoja jos tuotetta ei ole edes olemassa.
(torstaina 13.10.2005 klo 17.03)


Tukholma on kaunis ja selvästi vauras kaupunki. Näkee selvästi, että Ruotsi on hyötynyt maantieteellisestä asemastaan. Suomi on käynyt monta sotaa 1800-luvun alun jälkeen: 1808-1809 Suomen sota, sisällissota ja vapaussota vuonna 1918, Talvisota 1939-1940, Jatkosota 1941-1944 ja Lapin sota 1944-1945.
Suomi on toiminut eräänlaisena puskurivyöhykkeenä. Ruotsin hyvinvointi on osaksi Suomen ansiota.
(Torstaina 13.10.2005 klo 13.04)

Tukholman ilma oli aurinkoinen ja lämmin. Mittari näytti +15 astetta. Turisteja vanhassa kaupungissa oli varsin paljon.
Kuvia reissulla tuli otettua useita kymmeniä. Klikkaa pikkukuvasta suurempaan kuvaan.
(torstaina 13.10.2005 klo 09.42)
Tukholma

Myytävänä viihtyisä, pieni koti nuorekkaalle urbaanisinkulle. Hyvä näkyvyys jokaiseen ilmansuuntaan.

klikkaa suurempaa kuvaan

Perustukset terästä ja pohja tuuletettu tehokkaasti: ei hometta!
Rakenteet puuta – sopivat materiaalit ekologista elämäntyyliä rakastavalle. Lähellä hyvät harrastusmahdollisuudet kalliokiipeilyä harrastavalle. Pientalon edut keskellä kaupunkia vanhojen lehmusten äärellä. (keskiviikkona 12.10.2005 klo 18.52)


Pro-Rajalan tarjouksia alkaen 10.10.2005:

 • Nikon D50+18-50mm: 599 euroa.
 • Nikon D50+18-50mm+70-300G+1GB muistikortti: 799 euroa.
 • Nikon D50+18-50mm+55-200+1GB muistikortti: 799 euroa
 • Nikon D2X-runko +SB800-salamalaite: 4700 euroa.
Rajala pystyy näköjään hyvin vastaamaan Saksan poikien tarjouksiin ja jopa ylittämään ne. Nyt D50-digijärjestelmää voi hyvällä syyllä sanoa kansandigiksi. Hinta alkaa olla sopivalla tasolla.
(maanantaina 10.10.2005 klo 00.01)

Olen harkinnut toisen filmirungon hankkimista. Käytettyjen markkinoilla tavaraa on hyvin tarjolla, joten homma ei välttämättä kävisi kovin rankasti rahapussin päälle. Filmirunkoa kaipailen sen takia, että aion kuvata edelleen mv-materiaalille ja satunnaisesti myös dialle. Oma vanha Nikon-runkoni takakannen lukitus on rikki, ja moinen ei oikein innosta kuvaamiseen. Kannen saa pysymään kiinni teipillä, mutta kyllä se kieltämättä hankalaa touhua on. Nopea filminvaihto ei tällä rungolla onnistu. Toisaalta jos hommaan hyvän filmirungon, jääkö digiräpsy käyttämättä – siinäpä kysymys. Täytyisiköhän digiräpsy myydä pois? Sillä kyllä ottaa näpsäisykuvia, mutta sillä ei tehdä taidetta.

Lokakuun ilmat ovat olleet poikkeuksellisen lämpimät. Epäilen, että kun tämä korkeapaine väistyy Suomen Skandinavian yltä, ilmat viilenevät nopeasti lähes talvisiin lukemiin. Siinäpä taas palellaan muutama kuukausi.
Nuorempana miehenä (=muutama vuosi sitten, heh heh) olin niin viitseliäs, että ulkoilutin kameraa jalustan kera jopa parinkymmenen asteen pakkasessa. Näin ukkomiehenä ja pienten lasten isänä moiseen ei enää löydy aikaa eikä tarpeellisia perusteluja itselleen, että umpihankeen pitäisi lähteä kuvaamaan.

Niinpä tällaisen epäaktiivisen harrastajavalokuvaajan kuvaus jää sattumanvaraiseksi näpsimiseksi. Sana näppäilijä kuvaa minunkin harrastusastettani valokuvauksen piirissä tällä hetkellä oivallisesti.

Näiden jaaritusten jälkeen pistänpä esille yhden kuvan tällä viikolla vietetyistä silakkamarkkinoista Helsingin kauppatorilla. Sää oli mitä suosiollisin. Tämä Nikon Coolpix 4600:n telepäällä kuvattuna. Klikkaa suurempaan kuvaan.
(lauantaina 8.10.2005 klo 20.22)


Kävimme eilen koko perheen voimin silakkamarkkinoilla. Ilma oli uskomattoman lämmin lokakuun sääksi. Vaikutti aivan elokuun säältä. Porukka viihtyi laivaravintoloiden kansilla t-paitasillaan. Kylmyydestä ei ollut tietoakaan. Silakkamarkkinoilla oli todella upea fiilis.
Pläimäsin digipokkarilla silakkamarkkinoilta useita kymmeniä kuvia. Kuvanotto oli nopeatahtista, sillä perheen pikkuisista piti samalla pitää huolta.

Täytyy sanoa, että jos käytössä olisi filmipokkari, kuvaustahti olisi oleellisesti hitaampaa. Nyt kun kuvaus on tavallaan ”ilmaista”, kuvia tulee otettua paljon estottomammin. Oheisena yksi esimerkkikuva silakkamarkkinoilta.
Klikkaa kuva suuremmaksi. Painamalla F11 saat koko selainruudun käyttöösi. Palauta alkutila painamalla uudelleen F11. Kuva Nikon 4600:lla. (Torstaina 6.10.2005 klo 17.15)Tekijänoikeuslaki on tänään eduskunnan käsittelyssä. Iltapäivällä yhden aikaan lakia vastaan, tai sen puolesta, osoitti mieltään parisen sataa mielenosoittajaa.
Tekijänoikeuslain valmistelu on ollut osoitus huonosta valmistelutyöstä. Oikeusoppineiden mukaan lain soveltaminen käytäntöön tulee olemaan vaikeaselkoista ja tulkinnanvaraista.
(tiistaina 4.10.2005 klo 15.40)


PC-Superstorella ei mene hyvin. Uudenmaan verovirasto hakee yrityksen omistajaa, Sekvencia Suomi Oy:tä, konkurssiin. Maksamatta on 460.000 euron verovelat.
PC-Superstorella on 10 myymälää, mistä kaksi on pääkaupunkiseudulla. Jos yritys pääsee yrityssaneeraukseen, tarkoituksena on lopettaa muut kuin pääkaupunkiseudulla toimivat myymälät. Toiminta keskittyisi entistä enemmän verkossa tapahtuvaan kauppaan. [Lue lisää »]
(tiistaina 4.10.2005 klo 9.50)


Taitavalla harrastekuvaajalla Juha Kokolla näyttää olevan Huuto.netissä myynnissä oikein siistin näköinen Nikon FE2 kinorunko. Olen kerran herra Kokon kanssa käynyt kauppaa ja homma toimi hienosti.
Juha kuvaa mv-materiaaleille ja kuvat ovat hienoja. Juhalla taitaa kameravarustukset kiertää aika nopeassa tahdissa – varsinainen valokuvaustarvikekauppiaan unelmaasiakas.
(maanantaina 3.10.2005 klo 20.53)


Ostin 4 kpl NiMH AA-akkuja, merkiltään Duracell. Mukana tuli laturi, mikä toimii myös AAA-akkujen latauksessa. Akkujen kapasiteetti on 1800 mAh ja latausaika mukana tulleella laturilla on 6 tuntia. Laturissa on merkkivalot latauksen edistymisestä, ei tosin kennokohtaiset. Hinta koko satsille Suomenojan Tarjoustalossa oli 24,90 euroa.
Nyt käytössäni on 12 kpl AA-akkuja, ja moiset ovat ehdottoman hyödylliset salamalaitteiden ja digiräpsyn kanssa. Akuilla salamalaitteen varautumisaika on merkittävästi lyhyempi kuin tavallisilla AA-paristoilla.
(maanantaina 3.10.2005 klo 14.57)


Adobe Photoshop Elements 4.0 on ilmestynyt. Aika yllättävää, sillä vasta huhtikuussa kauppoihin tuli 3-versio ja nyt lokakuussa tulee jo nelosversio.
(lauantaina 1.10.2005 klo 15.22)


Yllättävä uutinen: " Nikon ja JAS Tekniikka Oy tiivistävät yhteistyötään.
Yhteistyön tavoitteena on edelleen kehittää asiakastyytyväisyyttä tehostamalla ja nopeuttamalla Nikon Nordicin kameroiden huolto- ja korjaustoimintaa.
Nikon Nordic - kaikkien kameroiden huolto ja korjaustoiminta on 1.10.2005 lähtien keskitetty JAS Tekniikan – ammattitaitoisiin huolto- ja korjauspisteisiin Helsingissä ja Turussa."
(lauantaina 1.10.2005 klo 13.54)


Pläimäisenpä vielä yhden kuvan Ruttopuistosta esille. Syksyn ruska näkyy tässäkin kuvassa hyvin.Vuosi, pari sitten kun Ruttopuisto kunnostettiin melko perusteellisesti, kaivuutyössä olleet miehet käyttivät suojanaamareita alueen synkän historian takia. Ruttopuistoon nimittäin haudattiin aikoinaan ruttoon kuolleet helsinkiläiset. ruttopuu
Periaatteessa virus saattaa maan uumenissa olla hengissä vuosisatojenkin jälkeen, siksi moisia varotoimenpiteitä noudatettiin. Ehkä kysymyksessä oli hätävarjelun liioittelu. Kuolemanvaara läheisiä katuja ylittäessä on todennäköisesti korkeampi kuin kaivuutyö tällä surullisen historian omaavalla alueella.
Klikkaa kuvan päältä suurempaa kuvaan. Suurenna selainikkuna F11:llä. Palaa takaisin klikkaamalla suurentunutta kuvaa. Kuva Nikon Coolpix 4600:lla. Alkuperäinen rajaus.
(lauantaina 1.10.2005 klo 10.14)
Pääkaupunkiseudun ruska etenee vauhdilla. Jos haluat ottaa ruskakuvia Helsingistä, homma on parasta toteuttaa tulevana lauantaina ja sunnuntaina. Ruska on edennyt vauhdilla mm. Ruttopuistossa ja Kansallismuseota vastapäätä olevassa Finlandia-talon puistossa. Yksikin sade saattaa pilata värikkäät näkymät.
Klikkaa kuva suuremmaksi. Painamalla F11 saat koko selainruudun käyttöösi. Palauta alkutila painamalla uudelleen F11. Kuva Nikon 4600:lla.

Jalusta kannattaa ottaa mukaan, sillä mikäli haluaa oksistoon tallentuvan tuulen aiheuttamaa liikettä, jalusta on paikallaan.

 • Kävin pitkästä aikaa ostamassa diafilmiä. Telefotossa Fuji Provia 100F 135-36 maksoi 7,30 euroa kipale. Mikäli ostaa kymmenen rullan satsin, hinta alenee 6,50 euroon. Minun täytyisi ostaa ehkä käytetty, hyväkuntoinen kinorunko, sillä nykyisessä rungossani takakantta pitelee kiinni teippi. Se hyydyttää jonkin verran kuvaushaluja.
(perjantaina 30.9.2005 klo 18.55)
 • Pekolan Tarella Canon 20D-rungon integraalinen salama ei enää noussut napista painaen. Rohkeana miehenä Tare korjasi vian itse. Ei suositella miehille, jotka saavat rautakangenkin mutkalle…
  http://www.pekola.net/
 • Kymppikuvien laitto albumiin on hieman venähtänyt. Pelkästään kesäkuulta on odottamassa 94 kuvaa albumiin laitettavaksi. Vaimon kanssa äsken järjestimme kuvat päivämäärän mukaan järjestykseen. Parempi puolisko lupasi hoitaa kuvien liimailun albumiin.
  Itselläni on Photoshop Elementsille töitä. Heinä-, elo-, ja syyskuun perhekuvat täytyisi käsitellä (ts. oikeat mitat ja resoluutio kuntoon, Levels, ja kirkkaus/kontrasti sekä ripaus unsharp maskia. Punasilmät saavat väistyä, mikäli niitä löytyy).
  (keskiviikkona 28.9.2005 klo 19.46)

 • Kerroin aiemmin, kuinka kävin muutama päivä sitten työhaastattelussa. No, huonosti kävi. Olin kuulemma ylikoulutettu. Hassua, että koulutuksen merkitystä aina korostetaan, mutta tosiasiassa korkea koulutustaso voi olla työnsaantia hankaloittava tekijä. En törmännyt tähän ongelmaan ensi kertaa. Ihmeen kronkeleita nykyajan työnantajat ovat: joko olet yli- tai alikoulutettu.
 • Pääkaupunkia terrorisoinut somaleiden tekemä rikossarja on pikku hiljaa selviämässä. Pari jehuista on siirretty vankeinhoitolaitoksen hoiviin. Näillä kun oli jo vanhoista rötöksistä lainvoimaiset tuomiot päällä, mutta tuomion täytäntöönpano oli jäänyt tekemättä. Poliisin tutkimukset jatkuvat. Muita tekijöitä on vapaalla vielä toistakymmentä.
 • Tänään oli peltoaukeilla Leppävaaran lähellä melkoisen tiheä, matala sumukerros tuossa ennen kello seitsemää aamulla. Jos sumukuvia aikoo saada, on parasta herätä kukonlaulun aikaan.

 • Nikonin järjestelmädigeihin D70 ja D2H on eksynyt joihinkin yksilöihin viallisia komponentteja:

"•Tietoomme on tullut että valotukseeen liittyvät sähköiset osat saattavat joissain olosuhteissa lakata toimimasta.
•Jos kyseisiä ongelmia ilmenee niin Nikon vaihtaa kyseiset vialliset osat veloituksetta. Tämä koskee myös niitä D70 kameroita joiden takuuaika on umpeutunut.
•Olemme pahoillamme ongelman aiheuttamasta haitasta.
•Varmistuaksesi siitä että kyseinen vika koskee juuri sinun kameraasi, lue allaoleva kuvaus.

•D70 Digitaalinen SLR

•Kun muistikortti on asennetuna: Muistikortin vihreä merkkivalo välkkyy eikä kamera vastaa mihinkään säätönappuloiden painalluksiin.
•Kun muistikortti ei ole asennettuna: Kamera ei käynnisty vaikka akkujen merkkivalo näyttää täyttä lataustilaa. "

(tiistaina 27.09.2005 klo 19,52)


 • Hallituksessa valmistellaan lakia, jolla määritellään teleoperaattoreille vastuuvelvollisuus tarjoamistaan palveluista. Lakia voidaan soveltaa internetliittymien yhteydessä ilmaantuneisiin ongelmiin, kuten liian usein tapahtuvista katkoista tai yhteyskatkoihin, joiden kestoa ei voida pitää kestoltaan kohtuullisena.
  Mikäli laki saadaan Suomessa sovellettavaksi aiotussa aikataulussa, Suomi on alan edelläkävijä. Tosin joissakin muissakin maissa vastaava kuluttajien asemaa teleoperaattoreihin nähden turvaava laki on suunnitteilla.
  Pidän suunniteltua lakia kuluttajan kannalta erittäin suotavana. Tällä hetkellä laajakaistaliittymien tarjoajat sysäävät toimimattomuuden syyt helposti kuluttajan syyksi – syy huonosti toimivasta internet-yhteydestä saatetaan sälyttää toistuvasti esim. jatkojohdon syyksi tutkimatta asiaa tarkemmin.
  Oma kotitaloutemme oli Elisa Kolumbuksen asiakas. Kaikki toimi hienosti kunnes vaihdoimme hinnan takia Samtelen HomePNA-yhteyteen. Sen jälkeen ongelmia on ollut liian usein. Pidän uuden liikenne- ja viestintäministeri Susanna Huovisen esille tuomaa teleoperaattoreita velvoittavaa lakiesitystä hyvänä.
 • Espoon Viherlaaksossa on ollut ojaan ajanut auto kyljellään ojassa jo kolmatta viikkoa. Kysyä sopii, kuinka paljon moottorista on valunut öljyä ojaan ja sitä myötä pohjavesiin. Tilanne on jotenkin surkuhupaisa: valkoposkihanhien ulosteista jaksetaan valittaa pääkaupunkiseudun lehdissä ja televisiossa , ja samalla todellisilta saastuttajilta ummistetaan silmät. Tuoreen laskennan mukaan valkoposkihanhia majailee pääkaupunkiseudulla n. 5.000 yksilöä.
  Pääkaupunkiseutulaisten valituksen valkoposkihanhista ovat sikälikin huvittavia, että itäisessä Suomessa karhut ja sudet aiheuttavat paljon pelkoja eritoten lapsiperheissä. Helsingissä karhuihin ja susiin on helppo ottaa suojeleva kanta; niitä ei täällä pihapiiriin eksy. Läjästä valkoposkihanhia jaksetaan valittaa kovaan ääneen Helsingin Sanomia myöten.
 • Liitin tämän ”päiväkirjani” Blogilistaan viime viikon puolivälissä. Tällä hetkellä sivuston sijoitus on vaatimaton. Hauska silti seurata, onko suosiossa tuleva tapahtumaan kehitystä.
 • Yleensä minulla on aina ruokiksella digiräpsy mukana kulkemassa mukana vyöllä. Tänään ei ollut. Ja tietysti muutama kuvan arvoinen paikka tuli eteen.
  Syksyn ruska alkaa etelässäkin pikku hiljaa näkyä. Pian alkaa koko vuoden parhaimmat kuvauskelit.
  (maanantaina 26.9.2005 klo 19.17)

Espoon Leppävaaran Sellon kauppakeskus on Suomen toiseksi suurin kauppakeskus heti Itäkeskuksen jälkeen. Tilanne tosin muuttuu kuukauden päästä, kun Vantaan Jumbon laajennusvaihe valmistuu.
Keskeinen osa Leppävaaran Sellon kauppakeskusta on aseman ympäristö. Leppävaarasta liikennöi tihein vuorovälein VR:n juna- ja lähiliikenteen bussivuorot. Hyvä niin, sillä Sellossa on vain 2500 parkkipaikkaa ja jos yhtenä ruuhkapäivänä kauppakeskuksessa asioi jopa 100.000 ihmistä, on selvää, että joukkoliikennettä tarvitaan.

Klikkaa kuva suuremmaksi

Koko kesän aikana en huomannut, että aseman portaita tai tasanteita olisi pesty. Niinpä sieltä löytyy kaikki inhimillisen elämän eritteet.

Minusta on outoa, että Leppävaaran asema on näin epäsiisti. En tiedä, kenen hoitoon tehtävä on uskottu, mutta sen voin sanoa, että seutu on siivoton. Luulisi, että kauppakeskus Sellon johto olisi kiinnostunut tästä epäsiisteydestä. Ympäristön sotkuisuus leimaa kauppakeskus Sellon epäedullisella tavalla.

Klikkaa kuva suuremmaksi. Painamalla F11 saat koko selainruudun käyttöösi. Palauta alkutila painamalla uudelleen F11.

(sunnuntaina 25.9.2005, klo 13.58)

Rekisteröidyin tänään veppisivustoon nimeltään Kameralaukku.com. Aika moni tuttu entisen Valokuva.netin jäsen tuolla näyttää olevan jäsenenä.
Harmi, että Valokuva.netille kävi niin ohraisesti. Se oli alansa tähän mennessä paras sivusto.
(lauantaina 24.9.2005, klo 22.13)


 • Koneeni vapaa kiintolevytila on digipokkarin hankkimisen jälkeen huvennut uhkaavasti. Koneessani on kaksi kiintolevyä, C- ja D-asemat. Päätin kokeilla paljonko kiintolevyn pakkaamisella voidaan vapauttaa. D-levyn koko on 8,97 Gt. Ennen pakkaamista vapaata tilaa oli 1.61 Gt eli 17,95 prosenttia. Pakkaamisen jälkeen vapaata tilaa on 2.31 Gt eli 25,75 prosenttia.
  Pakkaaminen on siis tekohengitystä hupenevalle kovalevytilalle. Pian kovalevyjä pitää alkaa siivoilemaan. Tähän koneeseen en enää investoi, sillä koneeni on pian neljä vuotta vanha. Yllättävän hyvin tälläkin vielä pärjää. Toista olisi jos pitäisi käsitellä kookkaita RAW-tiedostoja.
  Kovalevytilaa on yhteensä 20Gt, keskusmuistia 384 Mt ja prosessorina on 996MHz Intel Celeron. Keskusmuistia oli alun perin 128 Mt ja sitä lisäsin myöhemmin 256 Mt muistikammalla. Polttavaa CD-asemaa tässä koneessa ei alun perin ollut; LG:n polttavan CD-aseman hankin vajaa kolme vuotta sitten. Eli melkoinen mopo tämä koneeni on nykystandardein tarkasteltuna, mutta toistaiseksi se on riittänyt.
  Edellinen koneeni on vuodelta 1993, 486-sarjan prosessori ja huikea 8 Mt keskusmuisti. Kovalevytilaa oli 170 Mt. Kone muuten toimii edelleen. Maksoin siitä vuonna 1993 11.500 mk. Nyt sen saa käytettynä minulta puoleen hintaan, heh heh.
 • Työkaverini asensi koneelleen uuden version Macromedia Dreamweaveristä, eli version 8. Nopeasti tarkasteltuna olennaista eroa MX2004-versioon ei ole. DW 8 taitaa olla eräänlainen välimalli. Saa nähdä, mitä Adoben ja Macromedian yhdistyminen merkitsee tuleville Dreamweaver-versioille. Päivitys MX2004-versiosta versioon 8.0 maksaa noin 280 euroa. Minusta ihan liikaa.
  (perjantaina 23.9.2005 klo 20.10)

Turistien eniten kuvaama kohde Helsingissä on Tuomiokirkko Senaatintorilla. Joskus on naureskeltu, että kaikilla japanilaisilla on kamera reissuillansa mukana. Tämän kesän havaintojen perusteella uskallan vahvistaa väitteen. Japanilaiset ja korealaiset ovat todella innokkaita kuvaajia. Senaatintorilla olen nähnyt sellaisia judoka-kuvausasentoja, että hymyilemättä ei ole voinut kävellä ohi.
Tuomiokirkkoa kannattaa mielestäni kuvata auringon laskettua horisontin alapuolelle. Silmin katsoen taivas on silloin jo lähes pimeä, mutta filmille (eritoten Fuji Velvia 50:lle) taivas tallentuu upean sinisenä. Valotusajat ovat tällöin pienillä aukoilla pitkät, joten vakaa jalusta on enemmän kuin tarpeen. Itselläni on pari Slik-merkkistä jalustaa ja niihin olen ollut kovin tyytyväinen. Manfrotoissa (www.manfrotto.com) ei mielestäni Suomesssa ole yhtä hyvä hinta-laatusuhde.

Klikkaa suurempaan kuvaan Tämä oheisena olevan kuvan (klikkaa kuva isommaksi) olen pläjäyttänyt taskudigini Nikon Coolpix 4600:n telepäällä käsivaralta. Kuvassa on alkuperäinen rajaus. Taskudigillä laukaisu tarvitsee suorittaa huolellisesti, sillä kevyt pokkari tärähtää helposti. Yleensä pidän yhtä sormea kameran pohjalevyn alapuolella kompensoimaa ylhäältä päin tulevaa puristavaa laukaisua.
Hitaasti puristaen laukaisu onnistuu tärähtämättä näinkin pienellä kameralla, mutta asiaan on kiinnitettävä huomiota.
Klikkaa kuva suuremmaksi. Painamalla F11 saat koko selainruudun käyttöösi. Palauta alkutila painamalla uudelleen F11.

Coolpix 4600:ssa laukaisu on varsin jäykkä, joten asian suhteen tulee olla entistäkin tarkempana. Kevyempi laukaisu olisi paikallaan.


Stockmannin kodinelektroniikkaosasto laitettiin taannoin uusiksi. Nyt tietokone- ja televisiotarvikkeet löytyvät Stockan alakerrasta – ennenhän tietotekniikka myytiin Akateemisen kirjakaupan alakerran puolelta.
Kävin tänään tutustumassa Stockan uusittuun kodinelektroniikkamyymälään. Täytyy sanoa, että muutos on ollut onnistunut. Nyt sieltä löytyy kaikki kameroista telkkareihin ja atk-vimpaimiin. Joissakin tuotteissa hintataso tuntui olevan hinnoiteltu liian korkeaksi, mm. LaCien 250 GB:n ulkoinen kovo maksoi 199,90 kun mm. Mikromafia on myynyt samaa tuotetta hintaan 149,00 euroa. Toisaalta joitakin mukaviakin tarjouksia löytyi, kuten LG:n tallentava DVD-soitin hintaan 199,00 euroa. SanDisk Cruzer 1 Gb Mini- USb muisti kustansi 59,90. Samsungin ML-1610-lasertulostimen hinta on 89 euroa. Arvelen, että seuraava tulostin minullakin on jo laser, tosin lattialla minulla on odottamassa avaamattomassa pakkauksessa Gigantista ostamani mustesuihku, minkä hinta oli 19,90 euroa. Käytänpä sen musteet ensin loppuun.
Kameraharrastajille tarjolla oli Manfroton M390-jalusta hintaan 49,90. Kokeilin jalustaa ja totesin sen niin heppoiseksi, että moiseen ei kannata eurojaan tuhlata.
Ilfordin mustavalkopapereita Stockmannilta löytyy kohtalaisen mukava valikoima. Hintataso on kuitenkin korkeampi kuin Telefotossa. Muutenkin suosittelen käyttämään erikoisliikettä tämän luonteisten tuotteiden ostamiseen – muuten meillä ei näitä erikoisliikkeitä kohta enää ole.
(torstaina 22.9.2005)


Kävin tänään työpaikkahaastattelussa. Kieltämättä oman työpaikan tehtäviin oli vaikea keskittyä kun tiesi päivän päätteenä olevan työpaikkahaastattelu odottamassa.
Pienoinen yllätys haastattelussa oli se, kuinka monipuolisia tietotekniikkataitoja hakijalta vaadittiin. Photoshop, Dreamweaver, InDesign olivat vain eräitä vaatimuksia. Onneksi nuo ovat kaikki kohtuullisen hyvin hallinnassa työkäyttöä varten. Haastattelu kesti 1h 10 minuuttia, joten aika paljon siinä kerittiin keskustella.
Palkkataso ei kummoinen tässä hakemassani tehtävässä ole, mutta työnkuvaus oli mielenkiintoinen: opetusmateriaalin siirto weppiin, valokuvausta, kuvankäsittelyä, julkaisuiden taittamista jne.
Valitettavasti tämä haastattelukierros ei vielä ratkaissut kuka duunin saa. Toinen haastattelu järjestetään lähiaikoina, enkä saanut edes vihiä siitä, olenko mukana jatkossa. Suhtaudun asiaan niin, että jos on tarkoitus, että tämän työpaikan saan, niin sitten se on minulle tarkoitettu. Jos käy huonommin, läikkynyttä maitoa ei kannata murehtia.
(keskiviikkona 21.9.2005 klo 18.56)Silloin tällöin käyn Akateemisessa kirjakaupassa tutustumassa tarjolla oleviin valokuvausalan lehtiin. Niinpä tein tänäänkin. Tein syvällisen kolmen minuutin analyysin Pikseli- ja Kamera-lehdistä.
Minusta Pikselin taitossa on vieläkin puutteita– siitäkin huolimatta, että sitä jo erääseen otteeseen parannettiin. Kirjasinväli, fonttityyli, fonttikoko ja rivinvälistys ovat seikkoja, joita tulisi edelleen miettiä. Sisällöstä en parin minuutin tutkimuksen perusteella anna tuomiotani.
Kamera-lehti vaikuttaa taiton osalta laadukkaammalta. Kuvien toiston tekninen laatu vaikutti paremmalta, ilmeisesti käytetty painotalo ja paperi ovat tässä suhteessa Kamera-lehden ”salaiset aseet”. Kamera-lehdessä oli EISA-palkituista tuotteista monen sivun mainosliite. Minusta turhaa paperinhaaskuuta, mutta mainoseurot tietysti ovat ratkaisseet julkaisupäätöksen.

Valokuvausalan lehden tekeminen ei ole rahasampo. Suositun brittiläisen Photography Monthlyn keskimääräinen nettolevikki 07/2004-12/2004 oli 36.006 kpl. Tämä osoittaa sen, että valokuvausalan lehti ei voi kasvaa kovin suureksi edes eurooppalaisella tasolla.
(tiistaina 20.9.2005, 18.06)


Kävin tänään tutustumassa Espoon Leppävaaran kauppakeskus Sellon laajennusosaan, mikä avattiin eilen.
Valokuvaajan kannalta seuraavia havaintoja:

 • Anttilassa kolmannessa kerroksessa näkyi myytävänä mustavalkofilmeistä Agfa APX100 ja APX400. Muita diafilmejä kuin Fuji Sensia 200 ei pistänyt silmään. Velviaa ei näkynyt hyllyssä. Samoin pimiötarvikkeita ei näkynyt. Yleensähän Anttiloista on yleensä löytynyt Rodinalia ja Agefixiä sekä leegio mv-papereita.
 • Ensimmäisessä kerroksessa vierekkäin ovat Kodakin ja Agfa-Photon toimipisteet. Digikuvien vedostamisessa ei siis ole tarjonnan puutetta.
 • Näiden em. vieressä oli liike nimeltä Tietoasema. Siellä 1 gigan SD-kortti oli tarjouksessa hintaan 50 euroa. 512 megan Kingstonin USB-muistitikku maksoi 30 euroa. Varsin halpa hinta kun ottaa huomioon, että Helsingin keskustan kirjakaupoissa sama tuote maksaa 20 euroa enemmän.
  (torstaina 15.9.2005)

Taloyhtiöllämme oli viikonloppuna talkoot. Ohjelmassa oli aidan tekoa, pensaiden leikkausta ja uusien pensaiden istutusta sekä yleistä piha-alueiden siistimistä. Itse käytän taloyhtiömme yhteisten piha-alueiden kunnostamiseen viikossa vajaan tunnin. Otan sen hyötyliikunnan kannalta. Korvaan kävelylenkin reippaalla ruohonleikkuulla perinteisellä kelaleikkurilla. Siinä hiki lentää mukavasti - nurmikko on hyvässä ja tuuheassa kunnossa. Tällainen perinteinen ruumiillinen työ on ihan piristävää touhua sisähommien jälkeen.

klink klonk Tuossa viime perjantaina olin menossa valokuvanäyttelyyn ja katseeni kiinnittyi näihin kolmeen ahkeraan hahmoon. Oli ilma mikä tahansa, nämä hahmot eivät työmaaltaan väisty. Melkoista sitkeyttä ja päällisin puolin katsottuna ukot ovat ihan hyvässä kunnossa. Itse kun heiluttelin lekaa talkoissa, huomasin sen käsivarsissani jo samana iltana. Kummasti vasen käsi tärisi.

No, näistä ukoista pläimäytin kuvan taskudigilläni, Nikon Coolpix 4600. Klikkaa isompaan kuvaan tai kuten amerikkalaiset sanovat: Click for a bigger picture. Säädä selainikkuna sitä ennen suuremmaksi painamalla F11. (Ruudun saat takaisin normaalikokoon painamalla F11 uudestaan).
(maanantaina 12.9.2005)


 • Tarmo Pekola on taitava harrastekuvaaja, jonka blogia on mielenkiintoista seurata. Hänen sivuihinsa kannattaa tutustua.

Tein perjantaina tutustumisreissun Yann Arthus-Bertrandin ”Maa ilmasta”- näyttelyyn Helsingin lasipalatsiaukiolle. Alun perin näyttelyaika oli suunniteltu 17.6-18.9.2005 väliseksi ajaksi, mutta se sai sittemmin kolmen viikon jatkoajan.
Olen poikennut tähän näyttelyyn lyhyesti jo pari kertaa aiemminkin, mutta lyhyessä ajassa näyttelystä ei ehdi kiertää kuin pienen murto-osan. Nyt toissapäivänä varasin aikaa yli tunnin ja siinäkin ajassa tulee kiire jos kaiken aikoo nähdä. Kuvia on esillä yllättävän paljon, itse asiassa ehkä liikaakin.

Maa ilmasta-näyttely Kuvien tekninen laatu vaihtelee. Joissakin kuvissa on nähtävissä epäterävyyttä, mikä onkin ymmärrettävää, sillä helikopterista tai lentokoneesta kuvaaminen on tärinän takia vaativaa. Kuvien vedoskoot näyttelyssä ovat niin suuria, että terävyysongelmat tulevat heti näkyviin. Suurin osa kuvista on kuitenkin erittäin teräviä ja värikkäitä.

Hämmästyttävän suuria vedoksia kinodiaoriginaalista näköjään saa ilman, että kuvanlaadussa tulee ongelmia. Vedokset on tehty Fujicolor Crystal Archive-tyyppiselle CP-paperille.
Kuvaaja on kuvannut nämä kuvat enimmäkseen Fuji Velvia 50:lle. Velvia on erittäin hienorakeinen ja terävä diafilmi. Saa olla todella hyvä digijärjestelmäkamera, että pystyy vastaavaan.
Velvia viiskymppisen valmistus loppuu lähiaikoina, tilalle Fuji tarjoaa uutuusfilmiään Velvia 100 Professional, mikä on siis eri filmi kuin pari vuotta sitten lanseerattu Velvia 100F-filmi.
Näyttelyssä kiinnitti huomiota eräs seikka: kuvakehyksissä on merkintä "ethän koske kuviin". Eikös vain joku neropatti ole vartavasten hinkannut ja naarmuttanut kuvien pintaa. Moiset hunsvotit täytyisi pistää häpeäpaaluun vähäksi aikaa miettimään tekemisiään.
(sunnuntaina 11.9.2005)


cheers Sivusta olen seurannut yliopiston heräävän pikku hiljaa taas henkiin. Omista opiskeluajoistani on jo monta vuotta, mutta tiettyjä nostalgisia muistoja tulee mieleen nähdessään opiskelijoiden rientävän taas opiskeluiden polulle. Tänään tämä näkyi lähinnä sillä tavalla, että ruokalassa alkaa olla ikävästi ruuhkaa.
Ulkomaalaisia opiskelijoita pyöri päärakennuksessa tänään paljon. Ilmeisesti oli jokin tutustumispäivä. Saas nähdä, miten näiden ulkomaalaisille kaavailtujen lukukausimaksujen kanssa käy. Viime vuosikymmenellä opiskellessani ainakin afrikkalaisten opiskelijoiden menestys tiedekunnassamme oli huono. Omaan valmistumiseeni mennessä ainoastaan yksi afrikaani onnistui valmistumaan, ja lopulta kävi ilmi, että kyseinen herra oli huijannut. Yksi tärkeä ja laaja kurssi oli jäänyt suorittamatta onnistuneen merkintäväärennöksen myötä. Professorimme mutisi tapauksesta, että asiasta jäi hieman huono maku.
Vaan huonoa makua ei jää ainakaan niille veikoille, jotka liittyvät iloiseen laulajakuntaan. Tämä ilmoitustaululla oleva ilmoitus viittaa siihen suuntaan.Tosin lauluiltaa seuraavana aamuna olo ei ole välttämättä yhtä mainio [klikkaa suurempaan kuvaan]
(maanantaina 5.9.2005)

Teetin Tunnin Kuvassa tyttären syntymäpäivän kunniaksi kutsukortit 10x15- koossa. Ensimmäinen yritys Tunnin Kuvassa meni pieleen. Selitys oli, että heidän koneensa suurentaa kuvaa 3 prosenttia kanttiinsa alkuperäisistä mitoista. Se johti siihen, että kuvaan liitetty kehys leikkaantui ikävästi, ja outoa kyllä, vielä eri verran kultakin kantilta.
Lopputulosta myyjän kanssa katseltuamme tuumasimme, että nyt homma ei mennyt oikein puikkoihin. Niinpä myyjä oma-aloitteisesti ehdotti, että he vedostaisivat kuvat uudelleen. Näin tehtiin. Tänään keskiviikkona sainkin asiallisesti tehdyt vedokset. Hintaa oli 29 senttiä kappaleelta, mitä en pidä yksilöllisestä palvelusta ollenkaan pahana.
(keskiviikkona 31.8.2005)


Nikon Coolpix 4600 Nikon Coolpix 4600 on kamera, millä olen kuvannut kesäkuun alusta lähtien. Kameralla saa korkealuokkaisia paperikuvia ainakin kymppikoossa. Objektiivi on verrattain teräväpiirtoinen, mutta tynnyrivääristymässä löytyy, kuten olen joskus aiemminkin maininnut. Kameran kuva suurenee klikkaamalla.
Kaiken kaikkiaan Nikon 4600 on pärjännyt kuvauksissa ihan hyvin. Unohdinko mainita kameran parhaimman ominaisuuden: pieni koko. Käytännössä kamera on aina mukana. Mainio työjuhta vaatimattomaan käyttöön.
(maanantaina 29.8.2005)

Yritin teettää heinäkuussa paperivedoksia digiexpress.fi- liikeketjun kautta. Valitettavasti kuvien siirrossa digiexpress käyttää Java-sovelmaa, mikä ei ole erityisen kätevä. Yritin siirtää liikkeeseen 94 kuvatiedostoa. Nettiyhteyteni meni poikki kun 24 kuvaa oli siirretty. Aloitin kuvien siirron uudestaan tuon huomattuani. En kuitenkaan poistanut niitä tiedostoja, jotka olivat järjestelmään jo siirtyneet, koska tiedostot olivat varsin suuria. Järjestelmä ei kuitenkaan tunnistanut tuplatiedostoja. Yritin poistaa tuplatiedostot ”poista”- nappia painamalla. Java-sovelma kaatui tuota tehdessäni.
Seuraavaksi yritin tuplatiedostoihin merkitä kappalemääräksi nollan. Ohjelma ei kuitenkaan hyväksy nollaa kappalemäärän kohdalle - selvä suunnitteluvirhe. Toisaalta taas Java-sovelma kaatui jälleen pari kertaa yrittäessäni poistaa tuplatiedostoja.
Annoin digiexpress-ketjulle palautetta, mutta vastausta ei ole kuulunut. No, ei siinä mitään. Lähetin kuvatiedostot Ifille ja homma onnistui helposti. Ifi käyttää erillistä tiedostonsiirto-ohjelmaa ja se toimii paljon paremmin kuin digiexpressin Java-sovelmat.
Täytyy joskus kokeilla digiexpressin kuvanlaatua sillä tavoin, että vien kuvatiedostot henkilökohtaisesti CD:lle poltettuna.
(keskiviikkona 24.8.2005)


Canonilta julkistettiin eilen uusi mielenkiintoinen digirunko, EOS 5D. Siinä on täysimittainen kenno, joten vanhat 35mm kinofilmijärkkäriobjektiivit ovat taas arvossaan.
Varoittelen niitä, jotka havittelevat vajaakennoisille järkkereille tehtyjä objektiiveja kameralaukkuihinsa. Niille käy kuten APS-formaatille, eli ennemmin tai myöhemmin niiden jälleenmyyntiarvo laskee ikävästi. Peruszoomi voi olla vajaakennoiselle suunniteltu, muut releet ja rensselit kannattaa hankkia sillä mielellä, että täysikennoisiin kameroihin ollaan suuntaamassa. Ennemmin tai myöhemmin.
Se, milloin Nikonilta tulee täysikennoinen runko, on hämärän peitossa. Sellaista ei kuitenkaan kannata jäädä odottamaan jos kameranostointo on iskenyt. Ei muuta kuin kamera kaupasta ja kuvaamaan. Muuten jää monen vuoden kuvat ottamatta.
(tiistaina 23.8.2005)
Ps. tänään luin eräästä InDesign-kirjasta lähes kuolemattoman lauseen: " Pitkän asiakirjan tuntee siitä, että siinä on paljon sivuja".


Pläimäsin vanhempia jorinoita tältä sivulta arkiston puolelle. Sivulla alkoi olla jo niin paljon mittaa, että olisin joutunut muuten rakentamaan sivulle kilometripaalut. ;)

Tänään piti Canonilta tulla uusia digikamerajulkistuksia, mutta ainakaan Suomen sivulta en niitä onnistunut löytämään.
Canonilta pukkaa uusia malleja niin paljon, että oksat pois. Miten huoltotoiminta pysyy perillä kaikkien kameroiden rakenteesta, ja miten varaosahuolto pystytään turvaamaan pitkällä aikavälillä?
(maanantaina 22.8.2005)


Hesarin verkkoliitteessä oli tällä viikolla - olikohan se perjantaina - uutinen tutkimuksesta, missä todettiin, että perheet, joilla on seinillään perhekuvia, ovat keskimäärin onnellisempia. Tutkimuksessa puhuttiin eräänlaisesta kuvaterapeuttisesta vaikutuksesta.
No, hölynpölyä tai ei, sain vihdoinkin eilen lauantaina laitettua vaimon kanssa kaappiin kertyneitä mustavalkokuvia käytävän seinälle. Operaatioon meni 21 kuvan osalta 2½ tuntia. Porakoneesta oli hyötyä.
Lattia täytyi työn jälkeen imuroinnin jälkeen vielä pestä, sen verran hienojakoista pölyä levisi ympäriinsä.
Vielä hieman täytyy viimeistellä ruuvien syvyyttä ja kuvien asentoa, mutta nyt se suurin homma on tehty.
Kunpa saisi vielä kymppikuvat laitettua albumiin. Niitä on jokusen vuoden aikana kertynyt kohtalaisen iso satsi…
(sunnuntaina 21.8.2005)

Lopputulos

Kaisa tutkii lopputulosta. Kovin on kuvaaja vielä jättänyt kuvat suoristamatta, tuumaa hän. -No, pääasia, että isi sai vihdoinkin kuvat seinälle. Johan sitä saikin odottaa.
          

Kirjoitin aloitussivun täysin uusiksi. Käy katsomassa.
(maanantaina 15.8.2005)


Jore Puusa antoi joskus kauan sitten netissä ohjeet, kuinka tehdä edullisesti taustakangas valokuvaukseen. Vihdoinkin ryhdyin tuumasta toimeen. Tuumailin, että nyt on korkea aika, sillä kankaan maalaus käy ulkona vaikeaksi mitä kauemmas syksyä kohti mennään. Vesisateessa kun ei ole kiva maalailla. Itse asiassa minun piti tehdä homma jo huhti-toukokuussa, mutta jotenkin koko projekti vain unohtui.

Puusan ohjeistuksen mukaan ostin maakerrosten eristämiseen tarkoitettua kangasta. Se on tukevaa ja kestävää - ei ratkea kovin helposti. Ostopaikaksi valitsin Nummelan HongKongin ja siellä tavaraa olikin hyvin saatavilla. Kauppa on iso, varsinainen Isojen Poikien Tiimari.
Ostin harmaata maakerrosten suodatinkangasta 7 metriä. Tuumailin, että pituutta saa olla mieluimmin liikaa kuin liian vähän. Pakalla oli leveyttä 4,5 metriä, joten melkomoisen huoneenpäädyn tällä jo verhoilee. Hintaa lystille oli 5 euroa metriltä, eli kankaan hinnaksi tuli 35 euroa. Ei kovin halpaa, mutta harrastuksen vuoksi pitää uhrautua. Mustaa kangasta ei kannata hommata, sillä sen maalailemiseen menee maalia melkoinen liraus.
Samana päivänä kastelin kankaan lasten kylpyammeessa, jotta siihen saatiin mukavasti ryppyjä. Kuivuminen kesti kesäisessä tuulisäässä yllättävän kauan - siihen kannattaa varata tarpeeksi aikaa. Paksu kangas ei hevin kuivu.

Kyytipojaksi ostin 7 spray-pullollista maalia. 5 pulloista oli valkoista, yksi kultaa ja yksi mustaa. Pullot maksoivat 3,50 euroa kappaleelta eli hintaa tuli näiden osalta yhteensä 24,50. Koko projektin hinnaksi tuli siis 59,50.

Seuraavana viikonloppuna eli viime lauantaina levitin kankaan takapihalle maalausta varten. Aloitin valkoisella ja tein epämääräisiä kuvioita säännöllisen epäsäännöllisesti. Valkoista maalia oli 5 pulloa ja hyvin riitti. Tosin yhtään ylimääräistä ei jäänyt. Kultamaalia söhrein sinne sun tänne ja nyt alkoi jo näyttämään hyvältä. Lopuksi mustaa ja kangas sai lopullisen ilmeensä. Täytyy sanoa, että tuli parempi kuin odotin.

Kiinnityksen seinään teen joko verhokiskojen ja nipsujen avulla tai sitten kiinnitän verhokoteloon kymmenkunta koukkua kiinnitystä varten. Tuo kangas on sen verran tukevaa, että vähän epäilen, josko tuo nipsuilla pysyy kiinni, varsinkaan kun lapset telmivät taustakankaan päällä. Koukut täytynee hakea Tarjoustalosta. Kankaan päätyyn täytyy vielä neuloa pienet kangaspunokset kiinnitystä varten.

Koekuvauksiin aion ryhtyä kuin inspiraatio iskee eli syksyn tullessa sateineen. Valaistuksen aion hoitaa kahdella salamalaitteella, mitkä on kiinni jalustoissa. Salamamittari olisi poikaa, mutta ilmankin toistaiseksi pärjää kun laukoo TTL:llä.

Kerrassaan kiinnostava ja hauska projekti tämä taustakankaan teko oli. Suosittelen kokeilemaan, mikäli maalausprojektia varten on käytettävissä tarpeeksi suuri tila, esim. pihamaa. Sisällä maalausta ei voi suorittaa. Spray-pullo pöllyää siihen malliin, että kohta seinissäkin on uusi väritys. Lisäksi haju on niin karsea, että ulkonakin operaatiosta saa ilmaiset pöhnät.
(keskiviikkona 10.8.2005)


Valokuva.net on lopullisesti historiaa. Valitettavaa, mutta totta. Sivuston suunnittelijan yrityksen lopettaminen merkitsi myös tämän suositun sivuston kuolemaa. Yrittäminen on Suomessa vaikeaa - aina ei kyvytkään riitä jos asiakkaita ei ole tarpeeksi.
Vähän oudoksuttaa se, että jos rahat eivät riittäneet Nebulan laskun maksamiseen, miksi apua ei pyydetty foorumin jäsenistöltä. Pieni 5 euron panostus per aktiivijäsen olisi pelastanut foorumin.
Valokuva.netin tilalle tulee vuodenvaihteen jälkeen valokuvaportaali Focus. Osa Valokuva.netin sisältömateriaalista tulee siirtymään uuteen sivustoon. Focus sai alkupanokseksi valtiovallalta 19.000 euron panostuksen. Sillä pitäisi tulla oikein erinomainen sivusto.
(tiistaina 2.8.2005 ja 10.8.2005)


 


Kodak Tri-X Technical Data, pdf-file. 

Firefox

 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
All rights reserved. Petri Leppänen, 2004/2005. Email: vastausosoite@hotmail.com   Search powered by Google hakutoiminne auttaa etsimisessä