Kameraopas aloitteleville kuvaajille
Etusivu Miksi perinteinen 35mm? Runko Salamalaite Objektiivit Filtterit Filmit Muut varusteet Kuvia Linkkejä ja jorinoita Muut

Arkistoitu 1.4.2007

Perustin tämän sivuston loppuvuonna 2002. Sivuston ulkoasua on sittemmin uusittu kerran tammikuussa 2004.

Viime aikoina kuvausharrastukseni on jäänyt elämässä pienelle sivuosalle. Kuvaan ne vähät kuvat, mitkä kuvaan, edelleen filmille. Kuvaus ei kuitenkaan ole niin monipuolista ja toistuvaa, että sitä voisi sanoa harrastukseksi. Niinpä olen päätynyt siihen tulokseen, että tämän sivuston päivittämisen on aika loppua. Jääkööt nämä tekstit tänne verkkomaailmaan bittien hautausmaalle roikkumaan.

Kiitos kaikille sivustolla vierailleille. Teitä on vuosien mittaan ollut melkoinen joukko.

Nauttikaa kuvaamisesta – ja ennen kaikkea elämästä.

Keskiviikkona 26.4.2006 klo 20.10,
Petri Leppänen.


  • Vajaa kaksi viikkoa sitten huomasin, että Anttilasta saa Suomen halvimman Nikon D50 Kitin 18-55mm Nikkorilla. Hintaa on yhteensä599,00 euroa. Anttilan kameroissa ontietämäni mukaan suomenkieliset ohjekirjat.
  • Itselläni kuvauspuoli on ollut aika vaisua viime aikoina. Mustavalkofilmien kanssa tulee lähinnä räpellettyä ja luoja yksin tietää, koska saan mahdollisuuden vedostaa kuvia. Kotipimiön pystyttämiseen ei ole usein mahdollisuuksia, sillä pimiönä toimii vessa. Vessaan on aina joku haluamassa...

Muutama linkkivinkki:

Yliopiston päärakennus


Kehitin tänään kaksi mustavalkofilmiä. Helmi- ja maaliskuun ulkoriennoista oli kertynyt jääkaappiin kaksi valotettua Kodak Tri-X TX400-rullaa.

Otin pienen riskin kehitteen suhteen, sillä olin sekoittanut D76-kehitteen 11 kuukautta sitten valmiiksi käyttöliuokseksi. Tehdas takaa litkulle neljän kuukauden varastointiajan. Ylitin suurimman suositeltavan varastointiajan siis 7 kuukaudella.

Mikä oli tulos? Negatiiveissa ei ole mitään vikaa. Ehkä puolisen minuuttia kauemmin olisin voinut kehittää, jotta negatiiveista olisi tullut hieman tiheämmät. Nyt kehitteen lämpötila oli 20,7 astetta ja kehitin tasan minuuttia.
Tuloksena oli hyvän näköiset negat. Näyttää siltä, että vedostus ei tule olemaan vaikeata. Valitettavasti mahdollisuuteni pimiön pystyttämiseksi kylppäriin on niin harvinaista herkkua, että en tiedä, koska näistä negatiiveista saadaan aikaiseksi vedoksia.
Vaikka D76-kehitteen voi käyttää useammankin kerran kompensoiden samalla kehitysajan pituutta, käytin kehitteen one shot-periaatteella. Minusta kehite on niin halpaa tavaraa, että erityistä syytä nuukailuun siinä suhteessa ei ole. Itselläni on ID-11-kehitettä varastossa 10 litran satsi, joten eiköhän tuolla määrällä vähän aikaa pärjäillä.

Petri Leppänen

(Lauantaina 18.3.2006 klo 17.25)


Kuvataituri Tarmo Pekola tunnetaan yleensä digikuvaajana, mutta nyt Tare on ladannut omistamaansa filmirunkoon Fuji Sensia 100-diafilmiä. Odotetusti Tarmon tuotokset tietäen tulokset olivat hyviä.
Kommentoin Taren blogilla diafilmejä seuraavasti:

Sensiat kehitettiin vielä nelisen vuotta sitten Suomessa. Loppuvaiheessa oli pieniä ongelmia, mm. naarmuja dialiuskoissa. Nyt Suomen Fuji taitaa kehittää ne Ruotsin puolella.
Velvia maksaa Telefotossa määrästä riippuen 7-8 euroa kipale. Filmi on aika jyrkkää tavaraa, ja mielestäni oikein kirkkaat olosuhteet eivät ole sille parasta mahdollista käyttöaluetta. Hämärissä ja suhjuisissa olosuhteissa se tallentaa värimaailman, mitä silmä ei ole edes tajunnut. Ylllätykset ovat silloin yleensä erittäin myönteisiä.
Kodachrome 64:sta kannattaa myös kokeilla. Se on hieman sinisävyistä, mm. ihoalueet näyttävät joskus turhan kylmäsävyisiltä. Filminä se on kuitenkin terävää ja mielestäni halpaa, n. 12 euroa kehitettynä ja *kehystettynä* (tehdään Sveitsissä). Nopeaan työprosessiin se ei sovellu, koska kehitysreissu vie pari viikkoa.
Kodachrome kannattaa ostaa Anttilasta. Siellä se lienee halvinta. Kodachromessa on myös laajempi valotusvara kuin Velviassa.

Mielestäni Provia 100F on myös kokeilemisen arvoinen filmi. Pesee Sensian mennen tullen. Sensia ja Provia eivät ole samaa tavaraa, vaikka wanha mantra niin kertookin. Sen näkee helposti omilla silmillään. ;~) E6-filmit kannattaa kehittää esim. JP Fotoprocessissa. Siellä työn jälki on aina moitteetonta. Siitä maksaa mieluusti hieman extrahintaa.

Petri Leppänen

 

(Lauantaina 11.3.2006 klo 21.55)
  • Verkkokauppa.com on jälleen laskenut Nikon D50- digijärjestelmärungon hintaa. Nyt D50 maksaa mustana 481,90. Hopean värisenä kamera on jostain syystä kalliimpi, hinta 516,90.

  • Viime sunnuntaina kävimme viettämässä perheen voimin laskiaisriehaa Espoon Pirttimäen ulkoilualueella. Kamerassa oli mustavalkoista Tri-X filmiä. Vajaa rullallinen tuli kuvattua. Aion tuon rullan kehittää 11 kuukautta sitten sekottamassani Kodak D76-kehitteessä. Ohjekirjan mukaan kehite kestää varastointia 4 kuukautta, mutta koska olen säilyttänyt kehitteen pienissä, täpötäyteen ahdetuissa puolen litran pulloissa, uskon kemian toimivan vielä hyvin. Viileä varastointilämpötila edesauttaa säilymistä. Jos kuitenkin tässä käy ohraisesti, tulette sen kuulemaan.

  • Perheemme nuorin täytti kolme vuotta. Provia 100F-filmiä kului potrettikuviin tasan rullallinen. Espoossa ei uskalla filmiä jättää kehitettäväksi, joten täytyy odottaa Helsingin reissua. Jääkaapissa kuvattu filmi säilyy hyvin värien kärsimättä jopa muutaman kuukauden, vaikka Fuji suosittelee kehittämään filmin mahdollisimman pian - kuinkas muuten. Syntymäpäiväsankari poseerasi kuvissa mielellään.
  • Ilford panostaa markkinointiin taannoisten talousvaikeuksiensa jälkeen kiitettävästi. Firma on pykännyt uudet nettisivut. Löysin uusitut sivut vasta eilen ja netissä ne julkaistiin vain parisen viikkoa sitten. Itsellänikin tutustuminen on ollut vielä pintapuolista.
  • Huomenna alkaa laajamittainen bussilakko. AKT on viime vuosina lakkoillut usein. Sympatiaa on vaikea AKT:lle antaa, koska liitto ei taida oikein tietää, mitä se haluaa. Ei kai vain puheenjohtaja halua näyttää kovaa poikaa liittonsa jäsenten ja matkustajien kustannuksella? Työmatkat tulevat olemaan osaltani täyttä tuskaa ja en tiedä, miten matkustaminen käytännössä nyt järjestyy.
  • Microsoft julkisti uuden käyttöjärjestelmän, Vistan, eri versiot. Kotikoneille tulee kolme erilaista versiota. Myydyin versio tullee olemaan Vista Home Premium. Joka tapauksessa on selvää, että laitteiden hintavertailu on vaikeaa kun laitepaketeissa on erilaajuiset käyttöjärjestelmät.

Photo by Petri Leppänen
(Lauantaina 4.3.2006 klo 21.50)

 


 


 


Firefox

 
 
sivun ylälaitaan
All rights reserved. Petri Leppänen, 2004/2006. Email: vastausosoite@hotmail.com   Search powered by Google hakutoiminne auttaa etsimisessä