Kameraopas aloitteleville kuvaajille
Etusivu Miksi perinteinen 35mm? Runko Salamalaite Objektiivit Filtterit Filmit Muut varusteet Kuvia Linkkejä ja jorinoita Muut

Arkistoidut 3 (tekstejä ajalta 10.12.2005-28.02.2006)

Digitaalikameroiden suosio on syrjäyttänyt uusien filmikameroiden myynnin lähes täysin. Käytetyt filmikameratkin ovat nyt uskomattoman halpoja.
Nikon lopettaa muiden filmikameroiden kuin F6 valmistuksen viimeistään maaliskuussa. Jo nyt tilanne kaupoissa on pitkälti se, että myydään eioota. Kaupat eivät enää halua hyllyihinsä tavaraa, mikä saattaa jäädä pitkäksi aikaa käsiin.

Saksalaisten nettipuotien filmikameratarjonta on viime aikoina supistunut rajusti. Tarkastellaan seuraavassa Nikon-merkkisten filmijärjestelmärunkojen tarjontaa:

AC-foto: tarjolla on vain mallit F6, F80, ja F55. Mallia FM3A ei enää liikkeen valikoimista löydy.

TechnikDirekt: Tarjolla on kolme järjestelmärunkoa Nikonilta: F75, F100 ja F6. FM3A:ta ei enää myydä.

Topfoto: Tällä nettipuodilla on laajin valikoima: F100, F55, F75, F80, F6, ja FM3A.
Ken mielii FM3A:ta, niin ostolla alkaa olla kiire.

Petri Leppänen
(Lauantaina 25.2.2006 klo 20.10)


Nikonin Suomen edustajalta, Interfotolta, löysin äsken tyhjän verkkosivupohjan. Onko niin, että kamera tyyppinumeroltaan D90 olisi tuloillaan?
(Keskiviikkona 22.2.2006 klo 22.30)


Windows XP- käyttöjärjestelmän tuki, ja tietoturvapäivitykset, saattavat loppua jo kahden ja puolen vuoden kuluttua kun XP:n seuraaja, Vista, erittäin todennäköisesti tuodaan markkinoille ensi syksynä. XP:lle luvataan tukea vain kahden vuoden ajaksi Vistan markkinoille tulon jälkeen.

Vistasta tultaneen näkemään yllättävän monta eri versiota. XP:stä oli tarjolla vain Home- ja Pro-versiot, Vistasta saattaa tulla tarjolle jopa kahdeksan eri versiota.
Kaupan tarjousten hintavertailu eri mikroista tulee olemaan entistäkin hankalampaa...

Petri Leppänen

(Keskiviikkona 22.2.2006 klo 20.35)


Nikon tuo markkinoille makro-objektiivin, jossa on VR-järjestelmä: 105 mm:n Nikon AF-S Micro-Nikkor f/2,8G IF-ED. Ideana VR-järjestelmä makro-objektiivissa on loistava: juuri lähietäisyyksillä ja suurilla suurennoksilla objektiivin ja rungon tärinä aiheuttaa eniten ongelmia.
Sisäänrakennettu tarkennusmoottori on asiallinen, sillä makrokuvauksessa vaatimukset tarkennusmekanismin toimivuudelle ovat kaikkein vaativimmat. Käytännössä monet tarkentavat silti käsin.
Se, että kyseessä on G-sarjan objektiivi, ei suuria hurraa-huutoja ansaitse. Aukkorenkaan puuttuminen estää objektiivin käytön vanhimmissa runkotyypeissä.
Tässä objektiivissa ns. Bokeh-pitäisi olla erinomainen. " Yhdeksänlehtisen pyöreänä sulkeutuvan himmentimen ansiosta aukko on entistä pyöreämpi (ilman reunoja), ja näin terävyysalueen ulkopuoliset osat näyttävät luonnollisemmilta".

Petri Leppänen

(Tiistaina 21.2.2006 klo 19.25)


Hintavertailu kameraromppeiden osalta on hauskaa puuhaa. Vertailu kannattaa taloudellisesti, mikäli kalustoa on täydentämässä.
Vertaillaanpa esim. Nikon SB-800 salamalaitteen hintaa:

Eli suomenkielisestä ohjekirjasta joutuu käytännössä maksamaan pari sataa euroa. Se on paljon.

Seuraavan kuvan taltioin digihärpyttimellä viime vuoden kesäkuussa. Kesä on kyllä aika mukavaa aikaa...

Petri Leppänen

(Maanantaina 20.2.2006 klo 21.05)


EP-Kameran (Uudenmaankadulla Helsingissä) ikkunalla on näytteillä Zeiss Ikon-mittaetsinkamera. Mielenkiintoista, että moinen kamera ylipäätään on tullut markkinoille. Perinteisesti Leica on hallinnut mittaetsinkameramarkkinoita, ja viime vuoden tuloksen seurauksena Leica ajautui vaikeaan tilanteeseen.

Mittaetsinkamerat ovat sikäli hyvin mielenkiintoisia, että niissä ei ole kameraa täräyttävää peiliä. Niinpä niillä voi käyttää hyvin pitkiä suljinaikoja.
Perinteisesti Leican ja Zeissin linssit ovat olleet alansa parhaita, joten kiinnostavuus ei ainakaan vähene korkean laadun myötä. Kaiken kaikkiaan kiinnostava uutuus siis.
Zeiss Ikonin rungon esite pdf-tiedostona.

Minkähän takia EP-Kameralla ei ole nettisivuja? Markkinointiponnistelut tuottaisivat varmasti parempaa tulosta jos sivuilta näkisi, mitä kulloinkin on myynnissä. Palvelintilaa saa yrityskäyttöön 50-70 eurolla vuotta kohti. Ei ole siis kallista. Yksinkertaisten html-sivujen tekeminen ei ole kallista, samoin säännöllinen päivittäminen on yksinkertainen juttu. Olen tarvittaessa käytettävissä.

Laitetaanpa taas yksi digipokkarikuva näytteille. Tuo digipokkarin 3:4-kuvaformaatti on minusta ärsyttävä. Kinofilmin 2:3-formaatti on matalampana jotenkin mieluisampi. Tässä seuraavassa digiräpsykuvassa olen rajannut kuva-alasta voimakkaasti ylhäältä ja alhaalta.

Petri Leppänen

(Sunnuntaina 19.2.2006 klo 9.00)


 • Kävin heti aamuseltaan katsomassa Klassisia kameroita Balderin salissa. Rompetta oli paljon, mutta kun itse olen enempi valokuvien kuin kameroiden ystävä, en paljon tuosta myyntitapahtumasta koennut saavani. Viivyin noin 15 minuuttia ja jatkoin matkaani.
 • Etsin tänään Fuji Xtra 400 kinofilmiä 36-ruutuisena, mutta sitä ei myynyt niin Espoon Sellon Anttila kuin Helsingin Makkaratalonkaan Anttila. 24-ruutuisena pätkänä filmiä oli saatavissa. Lyhymmän filmin käyttämisessä ei kuitenkaan ole paljon järkeä, sillä kehitys ja skannaus alan liikkeissä on saman hintaista kuin pidemmän filmin osalta.
 • Kävin katsomassa Sanomatalossa Finlandia-kisan kuvasarjat. Paras kuvasarja mielestäni oli Ritva Kovalaisen kuvakavalkadi "Kauniiden hevosten maa".
  Kaunis mustavalkosarja olisi ehkä voittanut jos henkilökuvien määrä olisi ollut vähäisempi ja jos sarjassa olisi ollut mukana kuvauspaikan arkisen elämän taltiointia.
  Sarjassa ollut panorama ränsistyneestä kylästä oli vaikuttava sekä teknisesti että taiteellisesti. Kuvasta löytyi paljon hienoja yksityiskohtia.

Lätkästäänpä tähän vielä yksi kuva, minkä olen taltioinut jo myymälläni digipokkarilla. Kuvasta on rajattu rajusti ylhäältä ja alhaalta, ja niinpä tuloksena on eräänlainen panoraama:

Petri Leppänen

(Lauantaina 18.2.2006 klo 14.30)


 

 • PMA 2006- messut ovat Orlandossa, Floridassa 26.2-1.3.2006. Kamerauutuuksia on luvassa.
 • Ihan noin pitkälle ei tarvitse mennä jos kamerat kiinnostavat. KLASSISET KAMERAT 2006 on tiedossa 18.2.2006 klo 10-15. Paikkana on Balderin sali, Aleksanterinkatu 12, Helsinki.
  Järjestäjänä on Suomen Valokuvahistoriallinen Yhdistys.
 • Verkkokauppa.com myy Huuto.netissäkin kameroita. Kauppaa käydään parhaillaan mm. Nikon D50-rungosta.
 • Pistetääs yksi kuva viime kesältä esille. Julkaisin jo puoli tuntia sitten yhden version, mutta kroppasin sitä matalammaksi ja käpistelin Hue/Saturation- kanavia. Tuli hiukan parempi. (Editoitu 150206 klo 20.45).

pallukat
(Keskiviikkona 15.2.2006 klo 20.15)


 • Pitkästä aikaa kuvasin mv-filmille. Latasin aamupäivällä Tri-X 400 filmin kameraan ja kuvasin koko rullallisen samalla kun ulkoilimme lasten kanssa kotipihassa. Kuvaaminen oli hauskaa; valo oli pehmeää, sillä harmaa pilvikate pehmensi valon henkilökuviin sopivaksi.
 • Lainasin taannoin erinomaisen kirjan kirjastosta: Salo, Olli (2005): Tunne tietokoneesi. Kodin PC-laiteopas. Docendo Finland Oy. ISBN: 951-846-249-6.
  Kirja antaa erinomaisen katsauksen tietokoneen sisälmyksiin ja toimintaan. Luin tämän kirjan melkein kolmeen kertaan läpi ja voin vain kehua kirjaa. Tämä opus kannattaa lukea jos tietokoneen sisälmysten salat kiinnostavat edes hitusen .
 • Toinen löytö kirjastosta on kotimaisen bändin Poets of the Fall'in levy Signs of Life. Tältä levyltä on ainakin Radio Novalla soinut pari hittibiisiä ahkeraan ja kun kuulin, että kyseessä oli kotimainen yhtye, olin yllättynyt. Kun en ole itse aktiivinen musiikinharrastaja, luulin aluksi, että kyseessä on joku seattlelainen bändi. Älkää naurako ;~) ...
 • Pro-Rajala myy Canon EOS 20D- kameraa hintaan 999,00. Jotakuta, joka osti edellisellä viikolla kameran hintaan 1499,00 saattaa nyt hieman harmittaa.
  Rajalan tarjous on varma merkki siitä, että Canonilta tulee korvaava malli 20D:lle.
 • Nikon D50 digirunkoa on saanut Verkkokauppa.comista jo kolmen viikon ajan alle 500 eurolla. Ei maksa digirungot enää mahdottomasti. Lisääntyköön kilpailu edelleen.
  (Sunnuntaina 12.2.2006 klo 17.55)

Tulisipa jo kesä ja kärpäset. Vielä täytyy odottaa. Ylen sääsivut kertovat: " Helmikuu alkaa melko pilvisessä säässä. Tuuli voimistuu ja monin paikoin sataa vähän lunta lounaassa myös jäätävää sadetta ja räntää."
Eikun pipo huomenna syvälle päähän jos tauti vain hellittää...

Taskudigipokkarin tuotoksia

(Tiistaina 31.1.2005 klo 18.55)


Vatsatauti ei ole kivaa, mutta nyt se on päällä. Toinen lapsista sairastui lauantaina ja vaimo sunnuntaina. Nyt he ovat jo kunnossa, mutta nyt minä on taudin temmellyskenttänä.
Viime mummilan reissulla pistin lapset mumminsa kanssa istuskelemaan kameran eteen. Valaistuksen hoidin seinän kautta SU-4 orjalaukaisimella, johon oli kytketty SB-28 salamalaite. Orjan laukaisi kamerarungon pieni integraalinen salamatuikku, minkä eteen oli laitettu pehmentämään SU-4:n kanssa mukana tullut valon pehmennyslevy. Orjalaukaisin ja SB-28 olisi saanut olla korkeammalla, mutta jalusta ei ollut tällä reissulla mukana, joten asetin sen pienelle pöytätasolle ja valo heijastettiin seinän kautta.
Filmille on tämäkin räpsy kuvattu.

Kuva: P. Leppänen
(Tiistaina 31.1.2006, klo 9.40)


Myydään salamalaite Nikon SB-28 tarpeettomana. Manuaali on englanniksi, mutta sitähän nyt ymmärtää jo useammat.
Itselläni on nyt kaksi salamalaitetta, SB-27 ja SB-28, ja toinen näistä on käytännössä tarpeeton. Kokeillaanpa tarvitsisiko kukaan tästä mainiota valaistuksen luojaa.
Löpinää salamasta löydät täältä. Sopii käytettäväksi myös digeissä A-ja M-moodeilla.
Hintapyynti 140 euroa eli halvalla lähtee.
(Sunnuntaina 22.1.2006 klo 20.10)


Konica ja Minolta sulautuivat viime vuonna yhdeksi yhtiöksi. Tänään Konica-Minolta ilmoitti, että se lopettaa kameroiden valmistuksen maaliskuuhun mennessä. Filmien ja väripapereiden valmistus loppuu ensi vuoteen mennessä.
Päätös merkitsee irtisanomista 3700 ihmiselle.
Sääli, että näin kävi. Minoltalla on ollut hyviä objektiiveja ja rungoissa hyviä innovaatioita. Merkkinä Minolta on aina ollut Canonin ja Nikonin varjossa. Ja kun harrastajat ostavat mielellään samanmerkkisiä kameroita kuin mitä ammattilaiset käyttävät, on oikeastaan ihme, että Minolta on näinkin kauan pystynyt porskuttamaan isompien peräaalloissa.
(Torstaina 19.1.2006 klo 20.35)


Helsingin Sanomissa on jälleen käynnistynyt keskustelu Finlandia-taloa päällystävien italialaisten Carrera-marmorilaattojen kestävyydestä. Laatat uusittiin 6 vuotta sitten ja laatat ovat jälleen vääntyilleet. Yhtään laattaa ei sentään ole vielä tippunut.
Vuonna 1999 tehty päätös julkisivun uusimisesta marmorilaatoilla oli huono. Vaaleata graniittia ei pidetty tuolloin Aallon suunnitelman mukaisena ja kotimainen kestävä vaihtoehto hylättiin. Laattojen kupruilua ei ole estänyt edes se, että laatat ovat aikaisempia pienempiä ja ainevahvuudeltaan paksumpia.
Toivottavasti nyt aletaan uskoa, että italialainen laatta ei kerta kaikkiaan kestä näillä lakeuksilla.

Finlandia-talo

(Keskiviikkona 18.1.2006 klo 20.25)


Vein tiistaina filmin kehitettäväksi samaan paikkaan kun edelliselläkin kerralla – siitäkin huolimatta, että tuolloin liike naarmutti negat. Liike on kuitenkin niin näppärästi työmatkan varrella, että otin riskin.

Liikkeen skannauskone oli rikki, joten nämä lupasivat toimituksen vasta torstaiksi. No, mikäpäs siinä, ei se nyt päivästä kiinni ole, tuumailin.
Torstaina vähän ennen kello 17 kännykkäni soi. Filmi oli viety kehitettäväksi toiseen toimipisteeseen ja negat olivat unohtuneet sinne. Kysyivät, hakisinko filmin sieltä. Enpä lähtenyt hakemaan, sillä tuo toimipiste oli yli kymmenen kilometrin päässä ja bussiseikkailu ei innostanut. Pyysin palauttamaan filmin siihen liikkeeseen, mistä se oli toiseen toimipisteeseen lähetetty.

Perjantaina sainkin filmin ja kuva-cd:n. Liikkeen toimihenkilö pyysi siinä vaiheessa viittä euroa kalliimpaa hintaa kuin oli sovittu filmiä jättäessäni. Selittämällä, mitä olin jo aiemmin hinnaksi sopinut, sain neuvoteltua hinnan samaksi kuin filmiä jättäessäni. Kuvaliikkeen toimihenkilö sanoi korkeamman hintapyynnön syyksi sen, että kun en teettänyt vedoksia, he perisivät korkeamman taksan. ”Ette kuitenkaan teetä kuvia täällä vaan jossain halvemmalla”.
Hmmm, tuumailin – enpä ollut ajatellut teettää kuvia muualla halvemmalla. Pitäisikö minun?

Syy siihen, että en halua joka ruudusta vedoksia on se, että huonoista ruuduista on turha teettää vedosta jos niitä ei kuitenkaan laittaisi albumiin. Mieluimmin valkkaan itse parhaat kuvat ja teetän vedokset vain niistä. Silloin tärkein kriteeri vedoksille ei ole kappalehinta vaan vedoksien tekninen laatu.

Värinegalle kuvaaminen on sikäli turhauttavaa, että tavallisille kuluttajille tarkoitetut valokuvakehittämöt näyttävät naarmuttavan negat sangen usein. Niin tälläkin kertaa parissa negaliuskassa oli selvät pitkittäiset naarmut. Moinen on harmittavaa. Enpäs julkaise liikkeen nimeä, sillä vaikka viime kerran naarmuista suivaantuneena moista uhkailin tekeväni, tällä kertaa filmit naarmuuntuivat saman ketjun toisessa liikeessä.

Ymmärrän, että monet siirtyvät digin käyttäjiksi. Liikkeissä negat voidaan hukata tai negat tulevat naarmuuntuneina takaisin. Tosin jos mv- tai diakuvaus kiinnostaa, digi ei ole ratkaisu.

Mustavalkofilmeissa minulla ei ole koskaan ollut naarmujen kanssa ongelmia, sillä kehitän filmit itse. Diafilmeissä naarmuuntumista ei ole esiintynyt enää vuosiin, sillä siinä vaiheessa kun aloin käyttää Lehtikuva Oy:n laboratoriota, ongelma häipyi tyystin. Sittemmin Lehtikuvan labran lopetettua toimintansa siirryin JP Fotoprocess’in asiakkaaksi ja tuossa yrityksessä työn laatu on moitteeton. Valitettavasti kaikissa E6 diafilmejä kehittävissä yrityksissä työn laatu ei ole yhtä hyvä.

No, tulipas taas joristua. Pläimäisenpä yhden kuvan näytteille tuolta perjantaina saamaltani kuva-cd:ltä. Kuva on Joulupäivältä ja rajaamaton versio. Kuva on tiedostokooltaan aika suuri, lähes 100 kt, sillä jpg-algoritmi pakkaa näin risukkoista näkymää sangen huonosti. Nukenvaunut tässä kuvassa ovat 60-luvun vaihteesta. Hyvin ovat kestäneet parin sukupolven leikit.

Joulupäivä 2005

 • Viikon uutinen oli se, että Nikon lopettaa filmikameroiden valmistuksen. Poikkeuksena ovat vain viime vuonna julkistettu F6 ja FM10. Jälkimmäistä myydään vain Euroopan ulkopuolelle.
  Täytyisiköhän hommata kauan himoitsemani FM3A nyt kun niitä vielä saa?

(Sunnuntaina 15.1.2006 klo 10.30)


 • Tämän sivuston päivittäminen on viime aikoina jäänyt valitettavan vähälle. Syynä on työ, mikä vie ukosta mehut ja ajan lähes tyystin. Alipalkattuna oleminen on innostavaa…
 • Tarmo Pekola on tehnyt taustakankaan studiopotrettejen ottoa varten. Tarmo huomasi, että huoneen pituus loppuu helposti kesken näissä studiohommissa. Itse perheen joulukuvia ottaessani huomasin saman, vaikka kuvasin 50 millisellä normaaliobjektiivilla kinofilmille.
 • Vaimo kävi taannoin paikallisessa Citymarketissa ja poikkesi tietotekniikkaosaston kautta. Microsoftin Internet näppäimistö oli tarjouksessa hintaan 10 euroa, ja täytyy sanoa, että ostos oli kannattava. Vanhaan koneeseen tuli pienellä rahalla runsaasti lisää käyttömukavuutta. Neljässä vuodessa vanha näppäimistö oli menettänyt parhaan tuntumansa.
 • Esko Turkkilan ”Ihmisen kuvia”- näyttelyyn kannattaa tutustua. Eskolla on viime aikoina ollut kalustoa myynnissä Kameralaukku.comissa. Toivottavasti Esko ei jätä kuvaushommia kokonaan.
 • Heli Huhtala on hommannut oman Holgansa. Aika hauskoja kuvia huonolaatuisella vempeleelläkin saa, jos osaa käyttää kameran huonoa toistokykyä taiteellisena tehokeinona.
  Heli skannaa joskus isot 6x6-negat märkinä, mikä tuo oman hauskan lisänsä kuviin.
 • Microsoftilta tuli tänään jakeluun korjaus WMF-haavoittuvuuteen. Kotitietojärjestelmien käyttäjät voivat päivittää haavoittuvat tietojärjestelmänsä osoitteesta:
  http://update.microsoft.com
  Itse latasin päivityksen koneelleni jo heti aamulla.
 • Mustavalkofilttereitä joku kaipasi kameraansa; niitä on kuulemma vaikea löytää. No, Telefoto myy Hoyan filttereitä myös mv-kuvaukseen ja hinnat ovat kohtuulliset. Liikkeen löytää Helsingin Kruunuhaasta.
 • Kuvasin yhden rullan Kodachrome 64:sta. Lähetin filmin postitse Kodakin Vantaan toimipisteen kautta Sveitsiin kehitettäväksi 12.12.2005. Filmi tuli kehitettynä ja kehystettynä kotiin 2.1.2006, joten ihan kohtuullinen suoritus, vaikka joulukin oli tuossa välissä.
  Kieltämättä Kodachromen kanssa tulee mieleen, josko filmi voisi hukkua pitkällä matkallaan. Toistaiseksi minulle ei ole käynyt näin surkeasti vielä kertaakaan.
  (Lauantaina 6.1.2005 klo 18.40)

Heti kun myin digipokkarin pois, alkoi tehdä mieli ottaa ”oikeita” kuvia. Digipokkarilla tulee vain räpsittyä, ja siihen kyllästyy ennemmin tai myöhemmin.

Elokuussa valmistin Jore Puusan neuvojen opastamana itselleni taustakankaan tavallisesta piharakennustöissä käytetystä maaneristyskankaasta maalaamalla sen sopivasti. Nyt viime viikonloppuna päätin vihdoin kokeilla, miltä sen käyttäminen kuvauksissa tuntuu.
Aivan toimivalta tuo taustakangas vaikuttaa. Taustan saa kerrankin sellaiseksi, että aina ei tarvitse käyttää tylsää maalattua valkoista seinää taustana. Kun taustakangas on vielä kunnollisen mittainen, about 7 metriä, kankaan saa laskostettua kuvattavien eteen nätisti. Siten se antaa pelivaraa väljiä rajauksia haluttaessa ja lattialistatkaan eivät tule näkyviin ;~)

Alempana olevan kuvan pläimäsin vanhalla Nikon filmirungollani Fuji 400 Xtra-värinegafilmille. Kehitytin ja skannautin filmin espoolaisessa valokuvausliikkeessä ja nämä mokomat naarmuttivat kolmen ruudun osalta negat ikävällä tavalla. Naarmut olivat syntyneet vasta skannauksen jälkeen, sillä skanneissa naarmut eivät näy. Annoin välittömästi asian huomattuani palautteen puhelimitse ko. liikkeeseen ja nämä pyysivät tapahtumaa anteeksi. Korvauksia ei ehdotettu ja minä en niitä pyytänyt.
On kummallista, että negojen käsittely alan liikkeissä on näin leväperäistä ja huolimatonta. Useimmat kuluttajat eivät tarkista negojensa kuntoa, joten liikkeissä ollaan totuttu huolimattomaan työmoraaliin. Jos ensi kerralla kehitytän filmini samassa paikassa ja työn jälki on samaa luokkaa, ilmoitan liikkeen nimen julki. Tällä kertaa sitä en vielä tee.

Oheisessa kuvassa on alkuperäinen rajaus. Diojen kuvaajana minulla on vieläkin paha tapa tehdä lopulliset rajaukset jo kuvattaessa, ja joskus käytännössä teen liiankin nafteja rajauksia. Mutta ihminen on tapojensa orja, ja vanhoista tottumuksista on joskus vaikea päästä eroon, vaan liekö tuo loppujen lopuksi ihmisen elämässä niin paha pahe olla?
:~)

Antti ja Kaisa joulukuussa 2005

(Sunnuntaina 11.12.2005 klo 17.15)


Myin muutama päivä sitten alkukesällä hankkimani digipokkarin Nikon Coolpix 4600:n pois. Laitoin eräänä myöhäisenä iltana Lehmusvuoren ilmoituspalstalle lyhyen ilmoituksen kamerasta ja seuraavana aamuna kello 9 sovin jo kaupat. Nopeasti siis kamera meni.
Oikeastaan se, että pistin kameran myyntiin, oli pienoinen extempore-ajatus. Viime viikkoina sillä kuvaaminen oli jäänyt todella vähiin. Alkoi tuntua, että kamera makasi hyllyllä tyhjän panttina.

Jonkinmoisia kokemuksia tuosta Nikonista jäi mieleen. Kerättäköön tähän plussat ja miinukset:

Plussat:

 • Kamera on pienikokoinen. Kulkee helposti mukana.
 • Optiikka on teräväpiirtoinen, mutta laajakulmapäässä on suurta tynnyrivääristymää.
 • Suhteellisen pieni virrankulutus. Käyttää halpoja AA-akkuja.
 • Nikonin pokkarit ovat suhteellisen lujaa tekoa. Mitään virhetoimintoja tässä kamerassa ei ilmaantunut.
 • Objektiivin eteen lomittuu metalliset lamellit suojaamaan optiikkaa kun virta käännetään kamerasta pois. Estää objektiivin naarmuuntumisen.
 • Lowepron suojakotelot tällaiselle pikkupokkarille ovat halpoja, noin kympin.
 • Makrotoiminto on toimiva ja hyvää jälkeä tuottava.

Miinukset:

 • Laukaisuviive eritoten salamalla kuvattaessa johtaa monesti siihen, että tilanne on kuvaa otettaessa ohi.
 • Laukaisu on suhteellisen raskas ja epämääräinen kameran omaan painoon nähden. Sen kuitenkin oppii hallitsemaan.
 • Kennon herkkyys voisi olla parempi.
 • Mahdollisuutta manuaalitarkennukseen ei luonnollisestikaan ole, ja se on eritoten makrokuvissa ärsyttävää.

Coolpix 4600:lla saa aikaan kelvollisia perheräpsyjä. Nikkor-linssi tuottaa terävää jälkeä, joten siinä suhteessa ei ole valittamista.
Syväterävyys näillä digipokkareilla on huomattava. Joskus tuo liiallinen syväterävyys onkin se syy, miksi moni haluaa käyttöönsä järjestelmäkameran vähänkin vaativampiin kuviin.
Coolpix 4600 on tehty mahdollisimman helppokäyttöiseksi ja sen takia mahdollisuudet manuaaliseen kontrolliin on minimissään valotuksen korjailua lukuun ottamatta.

Klikkaa isompaan kuvaan
(Lauantaina 10.12.2005 klo 19.10)


 


Kodak Tri-X Technical Data, pdf-file.


Taustakangaskokeilu

 

Firefox

sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
All rights reserved. Petri Leppänen, 2004/2006. Email: vastausosoite@hotmail.com   Search powered by Google hakutoiminne auttaa etsimisessä