Kameraopas aloitteleville kuvaajille
Etusivu Miksi perinteinen 35mm? Runko Salamalaite Objektiivit Filtterit Filmit Muut varusteet Kuvia Linkkejä ja jorinoita Muut

TERVETULOA SIVUSTOLLENI            

                                       

Tämä sivusto sai alkunsa vuoden 2002 loppupuolella, jolloin eräällä Helsingin Yliopiston jatkokoulutuskurssilla sain tehtäväkseni laatia www-sivusto vapaavalintaisesta aiheesta. Tuolloin tuumailin, että voisin tehdä sivuston omasta harrastusalastani, eli valokuvauksesta. Nuo tekstit ovat nähtävissä tässä sivustossa edelleenkin. Roikkukoot mokomat toistaiseksi vielä täällä webissä. Täytyy sanoa, että ajan hammas on kyllä purrut teksteihin. Nykyään digijärjestelmäkamerat ovat todellinen kilpailija hyvälle filmirungolle.

Viimeaikaisen teknologisen kehityksen myötä harrastajillekin on nyttemmin tarjolla digijärjestelmäkameroita kohtuullisilla hinnoilla. Toista oli vuonna 2002 – surkealaatuiset digipokkaritkin maksoivat maltaita. Joidenkin ammattilaisten käyttämä Canon D60 maksoi nykymittapuun mukaan hirveästi. Silloin valokuvaharrastajan oli järkevintä aloittaa harrastuksensa 35 millisellä järjestelmärungolla.

Nyttemmin harrastajalle on tarjolla digijärjestelmärunkoja kohtuullisella hintatasolla, esim. Nikon D50, D70S, Canon 350D ja Canon EOS20D. Mielestäni digikameralla oppii kuvaamaan huomattavasti nopeammin kuin filmikameralla. Tuloksen näkee heti ja virheistä voi ottaa heti oppia, toisin kuin analogisilla kameroilla.

Harmi muuten, että digitaalisuuden marssi eteenpäin ei ole olennaisesti halventanut filmiskannereiden hintoja. Niiden kysyntä kun on suhteellisen vaatimatonta ja valmistajilla ei ole syytä erityiseen tuotekehittelyyn.

Täytyy sanoa, että filmeissä on etuja, mihin digi ei pysty. Diafilmeistä esimerkiksi Velvia 50:ssä on sellainen väritoisto, että digikamera ei moiseen hevin pysty. Digillä toistetaan enemmän kuvan muodollisia elementtejä kuin valoa - siinä filmin toistokyky on parempi.
Käsityönä vedostettu mustavalkovedos on laadultaan parhaimmillaan erinomainen.
Mustavalkofilmien kanssa pelatessa on myös sellaista fiilistä, mihin digillä ei yllä.

Analogisten kameroiden hinnat ovat romahtaneet. Nyt käytettyjä ammattitason kinofilmirunkoja saa digipokkareiden hinnoilla. Ei moista hinnanlaskua olisi uskonut vielä kolme vuotta sitten.

Suositukseni on aloittaa digijärjestelmärungolla ja taitojen karttuessa kannattaa ostaa edullinen käytetty kinorunko, millä voi kokeilla myös dialle ja mustavalkoiselle filmille kuvaamista.
Työväenopiston kursseilla on tarjolla opetusta mustavalkofilmien kehittämiseksi pimiössä ja vedosten tekemiseksi. Kameraseuroissa pimiöt ovat käytettävissä nimellistä korvausta vastaan. Ne tarjoavat myös asiantuntevaa opastusta pimiötyöskentelyn saloihin.

Pokkareita ei kannata väheksyä. Pokkari kulkee helposti mukana. Järjestelmäkameraa joutuu usein kuljettamaan varusteineen kameralaukussa ja sen raahaaminen ei ole aina herkkua.

Pokkari on joskus parempi myös henkilökuvauksessa. Teknisesti huonompi tasoinen kuva on parempi kuin ei kuvaa laisinkaan. Lasteni isoisä ei suostu kuvaamiskohteeksi jos kalustona on järjestelmäkamera. Sen sijaan digipokkarin kohteena hän suostuu yllättäen olemaan. Kun kuvan voi näyttää heti kuvattavalle, hommasta tulee hauskaa. Pokkarin pieni koko ei aiheuta esiintymispaineita, joten kuvassa voi esiintyä vapautuneemmin. Kaikki kunnia siis pokkareille, niin digi- kuin filmipokkareillekin.

Kameroiden hintatason kanssa kannattaa olla tarkkana. Joskus kotimaasta saa kamerat erittäin kilpailukykyisin hinnoin, joskus hintataso Saksassa on selvästi halvempi. Veppimaailmassa hintojen vertailu on helppoa. Jos englannin kieli on hyvin hallussa, Saksasta ostamisesta saattaa koitua merkittävä rahallinen hyöty.

Ostin ensimmäisen digirutkuni vasta kesäkuussa 2005. Valintani oli Nikon Coolpix 4600. Lähinnä ostopäätökseeni vaikutti laitteen hinta ja pieni fyysinen koko. Käytännössä minulla on tuo Nikon aina mukanani. Parin ensimmäisen kuukauden aikana olen ottanut sillä jo liki puolitoistatuhatta kuvaa. Kuvanlaatu kamerassa on hyvä. Optiikka on laadukas, mutta laajakulmapäässä tynnyrivääristymä on huomattava. Rakennusten suorat linjat tällä muuttuvat herkästi kuperiksi. Paperikuvissa ei huomaa, onko kuva otettu järjestelmärungolla vai tällä pokkarilla. Nikonin optiikka on terävyytensä osalta niin hyvä.

 
Tällä sivustolla olevat kuvat ovat Nikonilta.
Tätä sivustoa tehtäessä lupaa valmistajien tuotekuvien käyttämiseen kysyttiin sekä Canonilta että Nikonilta. Jälkimmäiseltä myöntävä vastaus tuli, mutta Canonilta ei vastausta koskaan saatu.

eXTReMe Tracker
Nikon FM3A
Nikon FM3A tuotiin markkinoille FM2N:n tilalle ja siinä tehtävässä se onkin mainio pajavasara. Tätä runkoa ei normaali harrastekäyttäjä saa helposti rikki. Erinomainen back-up kamera nykyisille digi-ja muuten elektroniikkaa täynnä oleville kuvantallentimille.

sivun ylälaitaan
Restricted area (please use Internet Explorer to load this one)
 
 
 
 
 
 
 
sivun ylälaitaan
Get Firefox!
All rights reserved. Petri Leppänen, 2004/2006. Email: vastausosoite@hotmail.com   Search powered by Google hakutoiminne auttaa etsimisessä