Piirukujan iloinen puuhanurkka

Hei kaikki.

Tänään askarrellaan periskooppi. Periskooppi on optinen apuväline, jonka avulla voi tehdä havaintoja piilosta tai jonkin näköesteen takaa.
Pitkä periskooppi auttaa myös näkemään sellaisiin paikkoihin (naapuriin), joihin on vaikea ylettyä. Melkein kaikki ovatkin koulussa tehneet joskus periskoopin.

Periskoopin rakennusohjeet

Tarvikkeet:

 • Lautaa tai puulevyä
 • 2 nelikulmaista peiliä, n. 10x10 cm
 • Saha ja hiekkapaperia
 • Liimaa

 1. Sahaa ensin itsellesi kuvan osoittamat palat A, B ja C. Tarvitset jokaista palaa kaksi kappaletta. Tee sahalla varovasti A-kappaleisiin matala ura katkoviivan kohdalle. Liimaa sitten B-kappaleet kiinni A-kappaleisiin niin, että muodostuu laatikko, jonka kummallekin puolelle jää aukko vastakkaiseen päähän.
   

 2. Huomautus: Mallikuva ei ole mittakaavassa. D-kappaleet esittävät valmiin muotoisina hankittuja peilejä, joiden ei ole luonnossa tarkoitus olla suunnikkaita.
   

 3. Kiinnitä peilit (D) A-kappaleiden uraan viistosti peilipuolet vastakkain. Liimaa lopuksi C-kappaleet rungon kumpaankin päähän.
   

 4. Hio kulmat sileiksi hiekkapaperilla. Jos haluat viimeistellä periskoopin, voit käyttää maalia tai lakkaa.
   

 5. Varoitus: harjaa huolellisesti vaatteista sahanpurut ja pese käsistä maali ja liima, etteivät naapurin arvaa, että olet rakennellut periskooppia.

Muista sitten, että hienosta periskoopista ei ole hyötyä tyhjän panttina. Kokeile ylettyykö se naapurin ikkunan korkeudelle.
 

 • ____________________________________________________________________________  Hei taas.

  Tänään askarrellaan kamerakännykästä ja pahvilaatikosta koti-skanneri.

  Käsivaralla kuvattaessa kuvan tekstisisältöön tulee helposti epätarkkuutta. Tarkempia kuvia saa tekemällä helposti pahvilaatikosta koti-skannerin:

  1. Laatikon korkeus yleensä vähintään 31 cm
  2. Tee laatikon päälle, keskelle pieni aukko, josta mobiililaitteen kameralla voi kuvata
  3. Leikkaa laatikosta ainakin yksi sivu osin auki, niin että laatikko säilyy tukevana ja laatikon pohjaa voi valaista hyvin. Laatikon sisäseinät voi verhota kiiltävän valkoisella.
  4. Aseta kuvattava dokumentti laatikon pohjalle ja ota siitä kamerakännykällä vakaasti kuva (tarvittaessa voit käyttää myös kameran viivelaukaisinta). Kokeile sopivia asetuksia.
  5. Android-, WindowsPhone- ja iPhone/iPad -laitteille löytyy mm. ilmainen CamScanner-sovellus, jolla voi laitteen kameralla tuottaa dokumenteista monisivuisia pdf-tiedostoja.

  Huomioi kännykkäkameralla liitetiedostoja kuvatessasi

  Puhdista kamerakännykän kameralinssi hyvin.

  Kuvaa dokumentti hyvin valaistussa paikassa vaaleaa taustaa vasten (ei tummia reunoja!). Älä käytä kameran zoomia, eikä salamaa.

  Kuvaa kamerakännykän koko kuva-alalla, niin, että dokumentti näkyy kuvassa suorassa ja että dokumentin sisältö on selvästi luettavissa (muutoin dokumenttikuvaliitettä ei ehkä voida käyttää hakemuksen päätöksenteossa). Kuvaa vain enintään A4-paperisivukoon liite tiedostoon.

  Lähde: Helsingin Sosiaalivirasto

  ____________________________________________________________________________
   

  Linnunpöntön rakennusohje

  Linnunpönttöjä ei ole koskaan liikaa, sillä kolopesijöillä on pulaa luonnonkoloista. Kävi kisassa miten vain, rakentamasi linnunpönttö on iloksi ja hyödyksi linnuille sekä pihapiirin piristys.

  Näiden ohjeiden avulla osaat rakentaa lautapöntön perusmallin kottaraista varten. Rakentamassasi pöntössäsi viihtyvät myös tervapääsky, käenpiika sekä varpunen – eri lintulajeilla on omat vaatimuksensa pöntön mittojen suhteen. Paljon hyödyllistä lisätietoa mitoista, ripustuskorkeuksista sekä eri lintulajien erityisvaatimuksista löydät BirdLife Suomen sivuilta.

  Perinteinen lautapönttö kottaraiselle

  Tarvitset:
  - tuuman vahvuista höyläämätöntä lautaa (seinät)
  - 12-25 mm:n paksuista filmi- eli vesivaneria (katto ja pohja)
  - sinkittyjä 2-3 tuuman nauloja
  - silikonia
  - metallilankaa tai sinkittyä rautalankaa ripustukseen

  Työkaluiksi tarvitset vasaran, sahan, poran, suorakulman ja puukon. Kaiken tarvittavan löydät lähimmästä K-raudasta:
  www.k-rauta.fi/kaupat

  Höyläämätön lauta on hyvä materiaali pönttöön, sillä se on hengittävää, lämmintä ja sopivan karkeaa. Lauta ei saa olla kyllästettyä eikä maalattua. Lyö naulat eri suuntiin vinoon, jotta liitoksista tulee pitävät.

  Jätä laudan sydänpuoli ulospäin, jottei pönttö ala irvistellä kosteuden vaihdellessa. Paikkaa halkeamat tuubista pursotettavalla silikonilla; se on kestävää, halpaa ja linnuille vaaratonta.
   
  Tee katosta avattava, jotta pöntön voi siivota. Naulaa sisäkatoksi paksu filmivanerin pala, joka on pari senttiä pöntön sisämittaa pienempi. Katon kiinnityksen voit varmistaa rautalankalenkillä, joka kiinnitetään seinien yläosaan lyötyihin nauloihin. Sahaa pohja filmivanerista pöntön sisäläpimitan mukaan ja naulaa se pöntön sisäpuolelle. Pohjaa ei saa tehdä avattavaksi.

  Poikasten kannalta on olennaista, ettei vesi pääse pöntön sisään. Kuivana pysyvä pönttö toimii suojana myös talvella. Pönttö myös kestää pidempään, kun se kuivuu nopeasti sateen jälkeen.

  Pöntön turvallisuuteen vaikuttavat monet yksityiskohdat:
  - upota pohja seinien sisään, jottei seiniä pitkin valuva vesi jää makaamaan pohjan päälle
  - poraa pohjan jokaiseen kulmaan läpimitaltaan 0,5-1 cm:n suuruinen reikä, jotta kosteus pääsee ulos
  - poraa sekä lentoaukko että kiinnityslangan reiät sisäänpäin yläviistoon
  - viimeistele lentoaukon ympärys puukolla ja tilkitse silikonilla halkeamat ja raot, joihin linnun jalka tai kynsi voisi takertua
  - viistä takaseinän yläreuna, jottei vesi jää seisomaan
  - kiinnitä vahvikelauta kiinnityslangan reikien kohdalle
  - tee pönttöön 2-5 cm levyiset räystäät myös sivuille

  Kutsumattomien vieraiden varalta pönttöön ei kannata tehdä
  istumaortta. Oravilta poikuetta suojaa lentoaukkoon kiinnitettävä suojapelti (käpytikka saattaa silti hakata aukon pöntön kylkeen). Kiinnitä pelti tiukasti lentoaukkoon, älä jätä rakoa sen ja laudan väliin. Tuki halkeamat silikonilla.

  Pöntön voi ripustaa koska tahansa, sillä se on tarkoitettu monivuotiseen käyttöön. Parasta ripustukseen on sinkitty rautalanka. Ripusta pönttö tukevasti ja turvallisesti siten, ettei ripustuksesta aiheudu vahinkoa puulle eikä pöntölle. Ilmansuunnalla ei ole väliä, mutta älä laita pönttöä paikkaan, jossa se on koko päivän auringossa. Kiinnitä pönttö niin tukevasti, ettei se kolise kovallakaan tuulella ja karkota lintuja tiehensä.

  Jotta pöntöstäsi olisi iloa ja hyötyä myös tulevina vuosina, muista myös huoltaa sitä. Pönttö puhdistetaan ja tarkistetaan vuosittain talvella.

  ohjeet: K-Rauta

    •  

   

   

   

  ©Tirabitt.biz  2012-2017