World Cup of Hockey 2004 - Uutiset

15.9.2004
World Cup turnauksen viimeinen herkkupala pelattiin Air Canada Centressä Torontossa. Tasainen ottelu tarjosi silmäniloa kaikille valvoneille, vaikka Suomi hävisikin ottelun niukasti numeroin 3-2.

Ensimmäinen erä alkoi Suomen kannalta pahimmalla mahdollisella tavalla, kun Kanadan Joe Sakic iski ottelun avausmaalin Mario Lemieuxin syötöstä alle minuutissa. Maalista Suomi sai peliinsä uutta sykettä ja erä alkoi kääntyä Suomelle. Suomen uurastus palkitaan, kun erää on pelattu 06.34, kun Toni Lydmanin siniviiva laukauksen ohjaa maaliin Riku Hahl, ohi rannevammasta toipilaana pelanneen Martin Brodeurin. Erän lopun Suomi painoi ja Kanadan tilanteet oli lähinnä ykköskentän Sakic-Lemieux-Iginla varassa. Erän lopussa Kanada sai ylivoiman, kun Selänne sai jäähyn estämisestä, mutta Suomi selvitti alivoiman hienosti. Näin toiseen erään lähdettiin 1-1 tasatilanteesta.

Toinen erä alkoi Suomen painostuksella, mutta kun painetaan, niin vastustajalle jää tilaa hyökkäyksiin. Näin Kanada pääsi 4-2-hyökkäykseen ja viime kauden parhaaksi puolustajaksi valittu Scott Niedermayer ohittaa helpohkon näköisesti kylmillään olevan Miikka Kiprusoffin jalkojen välistä. Suomi jatkoi painamista koko erän. Taklauspeli ainakin Suomen osalta koveni ja voitontahtoa Leijonilla riitti. Minuutti ennen erän loppua hyvässä vireessä pelannut Tuomo Ruutu tekee röyhkeän suorituksen ohittaen kolme Kanadan pelaaja ja lopulta maalivahdin tehden ansaitun tasoitusmaalin Suomelle. Näin Ruutu, Hahlin tavoin, tekee ensimmäisen A-maaottelumaalinsa tärkeään paikkaan. Erän loppu oli tarkkaa peliä molemmin puolin ja kolmanteen erään lähdettiin 2-2 tilanteesta.

Kolmannen erän alku oli täysin identtinen muiden erien kanssa. Kanada rankaisi heti ensimmäisellä minuutilla, kun Shane Doan väänsi kiekon ohi Kiprusoffin. Suomi haki kovasti tasoitusta, mutta se viimeinen leijonanmieli touhusta puuttui. Erä oli kuitenkin hyvää taistelua ja paikkojakin oli. Erän lopun Suomi pelasi ilman maalivahtia, mutta ei saanut tasoitusta aikaiseksi. Näin Kanada voitti turnauksen jo viidennen kerran turnaushisrtorian aikana. Joka kerta Kanada on ollut loppuottelussa ja hävinnyt vain kahdesti.

Näin saatiin päätös World Cup of Hockey 2004 turnaukselle, joka ainakin suomalaisten mielestä olisi voinut olla toinen. Suomen toinen sijoitus on loistava saavutus maailman kovatasoisimmassa turnauksessa, jossa kaikki huiput ovat mukana. Alkuasetelmat huomioon ottaen Suomi yllätti kaikki, vaikka kruunu turnaukselle jäikin puuttumaan. Kiitokset mukanaolosta!

Pekka (15.9.)

12.9.2004
Perjantai yönä pelattu Suomi - USA ottelu tarjosi kaikille valvoneille todellisen namupalan, kun Suomi voitti ottelun numeroin 2-1. Ottelu oli todellinen leijonien taisto.

Ensimmäinen erä oli todella tasaista vääntöä molemmin puolin. Molemmat joukkueet pelasivat tarkkaa keskialueen peliä ja virheitä välteltiin. Tilanteita oli kuitenkin molemmissa päissä, mutta maaleja ei ensimmäisessä erässä nähty.

Illan ensimmäisestä maalista vastasi USA:n Doug Weight toisessa erässä kauniin ylivoimakuvion päätteeksi. Loistavasti pelannut Kiprusoff ei voinut maalille mitään. Erän lopun Suomi haki tasoitusta, mutta kolmanteen erään lähdettiin USA:n johtolukemista 1-0.

Kolmas erä oli suomalaisfaneille todellinen namupala. Suomen uurastus palkitaan, kun Olli Jokinen ohittaa USA:n maalissa pelanneen Robert Eschen, kun erää on pelattu reilut 5 minuuttia. Erän aivan viime minuuteilla Suomi siirtyy johtoon, kun Ossi Väänänen löytää maalin takatolpalta Saku Koivun, joka siirtää kiekon maaliin pienen veivauksen jälkeen. Näin Suomi voitti ottelun numeroin 2-1 ja selvitti tiensä finaaliin. Finaalivastustajaksi Suomi sai Kanadan sen voitettua Tshekin numeroin 4-3 jatkoajan jälkeen.

Pekka (12.9.)

4.9.2004
Lauantai-illan trilleri oli huippuluokkaa ja Suomi-Ruotsi asetelma toi mukanansa perinteisen totutun lisäpanoksen. Ottelussa nähtiin useita, kauniita maaleja ja paljon taklauksia. Trilleri oli valmis.

Ensimmäisen erän alku näytti lupaavalta Suomen kannalta, kun Ville Peltonen onnistui sutimaan kiekon ilmasta Ruotsin maaliin. Hetkeä myöhemmin Suomi oli ylivoimalla, ja turnauksessa ensimmäisiä minuutteja pelaava Ossi Väänänen laukoi siniviivalta kovan lyöntilaukauksen ohi Mikael Tellqvistin. Turnauksen tämän hetken kovin ylivoimajoukkue Ruotsi pääsi erän puolessa välissä ylivoimalle ja Fredrik Modin siirsi kiekon maalin edestä ensimmäistä kertaa turnauksessa Miikka Kiprusoffin selän taakse. Suomen kuittaus tuli seuraavasta hyökkäyksestä, jolloin Suomen kapteeni Saku Koivu ohitti Tellqvistin selkä maaliin päin. Ruotsi tuli kuitenkin erän lopussa taas ylivoimalla, nyt viidellä kolmea vastaan, ja Nicklas Lidström laukoi Ruotsin maalin päähän. Vielä erän loppuhetkillä Fredrik Modin teki toisen maalinsa ja toiseen erään lähdettiin 3-3 tilanteesta.

Toinen erä alkoi lupaavasti, kun Olli Jokinen laukoi hieman onnekkaasti kiekon Ruotsin maaliin, kun erää oli pelattu alle minuutti. Maali jäi erän ainoaksi, vaikka tilanteita oli molemmilla joukkueilla. Ruotsi pääsi parikin kertaa ylivoimalle, mutta Kiprusoff piti maalinsa puhtaana. Kolmanteen erään lähdettiin näin Suomen 4-3 johtolukemista.

Kolmas erä oli huikeaa taistelua. Taklauksia ja tiukkoja tilanteita riitti koko erän ajan. Ruotsin oli tehtävä kaksi maalia ottaakseen lohkovoiton ja kaukana se ei ollut. Nimittäin erän viimeisellä minuutilla Suomen pelatessa alivoimaa ja Ruotsin ilman maalivahtia syntyy ottelun tasoitus. Maalintekijänä on Tomas Holmström maalin edestä 10 sekuntia ennen erän loppua. Jotenkin tyypillistä Suomi-Ruotsi meininkiä.

Sitten oli edessä viiden minuutin jatkoaika. Suomelle riitti tasapeli varmistaakseen lohkovoiton. Erä pelattiin NHL sääntöjen mukaan 4-4 vastaan. Onneksi Ruotsi otti kahden minuutin jäähyn aivan jatkoajan loppuhetkillä, sen pelatessa ilman maalivahtia ja hakiessaan ottelun voittomaalia. Näin ottelu päättyi 4-4 tasapeliin ja Suomi otti lohkovoiton paremman maalieron turvin.

Pekka (4.9.)

2.9.2004
Suomi otti tiukan ja vaikean ottelun jälkeen 3-0 voiton Saksasta. Suomen avain pelaajana oli maalinsa puhtaana pitänyt Miikka Kiprusoff.

Ottelun alussa näytti, että Suomi tulee ottamaan helpon voiton Saksasta, mutta Saksa sai laitettua Suomen todella ahtaalle keskialueen "sumppupuolustuksellaan". Ensimmäisessä erässä Suomen Kimmo Timonen onnistui tekemään ylivoimalla ottelun avausmaalin Teemu Selänteen loistavasta syötöstä. Maalin jälkeen Suomen ote hiipui ja erä pelattiin "nyhjäten" loppuun maaleitta.

Toinen erä oli samanlaista nyhjäämistä kuin ensimmäisen erän loppu. Saksa sai pelattua Suomelta tilan pois, eikä antanut periksi, vaan taisteli tosissaan ottelun voitosta. Kuitenkin illan hahmo Miikka Kiprusoff onnistui pitämään maalinsa puhtaana. Erän ainokaisesta vastasi Teemu Selänne kahden pelaajan ylivoimalla Kimmo Timosen syötöstä.

Kolmanteen erään lähdettiin Suomen 2-0 johtolukemista. Saksan pelistä paistoi jo luovuttamisen merkit, mutta hyvin Saksa taisteli loppuun saakka. Erä oli kuitenkin samanlaista peliä kuin aiemmat erätkin ja maalipaikat oli vähissä. Erän loppupuolella Jere Lehtinen teki kuitenkin loistavan osuman veivatessaan kiekon loistavasti pelanneen Olaf Kölzigin selän taakse tarkalla ja kovalla rystylaukauksellaan. Näin Suomi otti tärkeät pisteet Saksalta ja jatkaa puhtaalla pelillä kohti lauantaista Ruotsi-ottelua.

Pekka (2.9.)

31.8.2004
Ruotsi voitti sitkeästi taistelleen Saksan numeroin 5-2 toisen päivän ottelussa Ruotsissa. Ruotsi voitti ottelun sen loistavan toisen erän ansiosta, joka meni Ruotsille 4-0.

Ensimmäinen erä oli tiukkaa vääntöä, vaikka koko ottelun ajan näkyi tasoero Ruotsin hyväksi. Niinpä ottelun luonne olikin Ruotsi hyökkäsi ja Saksa puolusti. Ensimmäisessä erässä silti molemmat onnistuivat maalin teossa. Ensin Ruotsi ylivoimalla, jolloin maalin edestä kiekon survoi sisään Tomas Holmström. Hetkeä myöhemmin Ruotsi oli taas ylivoimalla ja huonon Kim Johnssonin viivapelaamisen takia Saksan NHL-tähti Marco Sturm pääsi läpiajoon ja ohitti maalissa kylmillään olleen Tommy Salon helpon näköisesti.

Toiseen erään lähdettiin 1-1 tilanteesta. Erän vei kuitenkin Ruotsi selvin numeroin 4-1, vaikka Saksa onnistuikin taas alivoimalla tasoittamaan tilanteeksi 4-2, Tommy Salon haparoinnin seurauksena. Ruotsin tähtipelaajat olivat kuitenkin hyvässä iskussa ja niin Ruotsi oli erässä Saksaa selvästi parempi.

Viimeiseen erään lähdettiin Ruotsin 5-2 johtolukemista. Erä oli tarkkaa pelailua ja virheitä välteltiin molemmin puolin. Erässä ei nähty maalin maalia ja näin Ruotsi otti turnauksen avausvoittonsa Saksasta numeroin 5-2.

Pekka (31.8.)


30.8.2004
Suomi kukisti World Cup of Hockey-turnauksen avausottelussa Tshekin numeroin 4-0. Ottelu oli selvää Suomen hallintaa ja Tshekki oli aseeton Suomen kovan karvauspelin ansiosta.

Suomi aloitti turnauksen loistavalla esityksellä Tshekkejä vastaan ja oli illan ottelussa 4-0 numeroin Tshekkejä parempi. Suomen avausmaalin ensimmäisessä erässä Tshekin maalin edestä teki Jukka Hentunen Niko Kapasen loistavasta esityöstä. Ensimmäinen erä oli tasaista vääntöä molemmin puolin ja kovia tilanteita riitti.

Toinen erä jatkui siitä mihin edellinen jäi. Erä oli tiukkaa vääntöä ja tarkkaa peliä. Kuitenkaan kumpikaan ei onnistunut erässä maalinteossa, joten viimeiseen erään lähdettiin Suomen 1-0 johtolukemissa.

Viimeisessä erässä alkoi Tshekin isokoiset puolustajat väsyä ja Suomi sai heti erän alkuun Tshekki jäähyn päätteeksi toisen maalinsa. Jere Lehtisen loistavan karvauspelin ansiosta Saku Koivu siirsi kiekon hyvin pelanneen Tshekki-vahti Tomas Vokounin jalkojen välistä maaliin, kun ottelun kolmatta erää oli pelattu alle minuutti. Jatkoa seurasi ylivoimalla, kun Sami Salon tulikovan laukauksen ohjasi maaliin Niko Kapanen. Ottelun loppuhetkillä Mikko Eloranta sinetöi voittolukemat 4-0 Kimmo Timosen laukauksen reebaundista. Suomen maalissa nollapelin pelannut Miikka Kiprusoff esitti varmoja otteita koko ottelun ajan ja mukaan mahtui ne muutamat paraatipelastukset, jotka huippumaalivahdin tuleekin tehdä.

Turnaus jatkuu huomenna Ruotsi - Saksa ottelulla, joka tulee kanssa olemaan tiukkaa vääntöä.

Pekka (30.8.)