Mitä McSorleylle kuuluu?

Seuraavan jutun on kirjoittanut Jussi Jatkoaika.comin sivuilla 3.4.2003:

Marty
" Ei kannata yllättyä, jos Phoenix Coyotes päättää kauden jälkeen antaa potkut vasta vuosi sitten NHL:n vuoden valmentajaksi valitulle päävalmentajalleen Bobby Francisille, vaikka tällä on vielä kolme kautta sopimustaan jäljellä Kojoottien kanssa $800.00 per kausi.

Loukkaantumiset ovat olleen paha ongelma valmentajalle Phoenixissä, peräti 435 menetettyä miesottelua loukkaantumisten vuoksi ovat sitoneet valmentajan kädet ja tehneet menestyksen vaikeaksi.

Teppo Numminen on pelannut koko NHL-uransa samassa seurassa; ensin Winnipegissa sitten Phoenixissa. Estettyään treidin Detroitiin siirtotakarajalla Nummisesta tuli NHL:n ainoa pelaaja, joka on pelannut 15 kautta liigassa selviämättä kertaakaan ensimmäistä kierrosta pitemmälle playoffseissa.

Syy siihen, että toisen polven valmentaja Bobby Francis saattaa olla lähdössä, on se, että hän ei ole seuraa nykyisin johtavan Mike Barnett/Wayne Gretzky parivaljakon alunperin palkkaamaa henkilöstöä - Francis oli edellisen GM:n Bobby Smithin showhun tuoma mies.

Francisin isä on pitkän uran ensin ammattilaismaalivahtina ja sen jälkeen valmentajana, GM:nä ja sikariportaan miehenä tehnyt Emile "The Cat" Francis. Emile Francis on parhaiten tunnettu miehenä, joka rakensi ja valmensi NY Rangersin alakastista Stanley Cupin finaaleihin saakka vuosina 1962-1976. Sen jälkeen hän toimi vielä St.Louisissa ja Hartfordissa samoissa tehtävissä.

NHL:ssä on valmentanut viisi valmentajaa, jonka isä on myös valmentanut liigassa aikaisemmin; mm. San Jose Sharksin nykyisen valmentajan Ron Wilsonin isä Larry on joskus voittanut Stanley Cupin valmentajana. Bob ja Emile Francis ovat ainoa isä/poika yhdistelmä, jotka kumpikin ovat voittaneet vuoden valmentaja palkinnon NHL:n historiassa.

Seuraajan nimi onkin sitten todella mielenkiintoinen: juuri ensimmäistä kauttaan AHL:ssä Coyotesin farmijoukkuetta Springfield Falconsia valmentanut Marty McSorley. McSorley muistetaan hyvin pitkästä 17:n vuoden NHL-urastaan, kaksi Stanley Cupin mestaruutta Edmontonissa; McSorley oli yksi pelaajista, jotka siirtyivät NHL:n lähihistorian kuuluisimmassa pelaajakaupassa elokuun 9. 1988 - Marty lähti Wayne Gretzkyn kanssa Edmontonista Los Angelesiin tuona päivänä; josta tänä kesänä tulee kuluneeksi jo 15 vuotta.

Marty McSorley tunnettiin kovana pelaajana; hän on edelleen NHL:n historian kolmanneksi eniten jäähyjä urallaan ottanut pelaaja - edellä ovat vain Tiger Williams (3.966) ja Dale Hunter (3.565) - Martyllä 3.381 minuuttia. McSorley ei ollut koskaan lahjakas juniori, jonka pelejä kykyjenetsijät olisivat katsoneet kynät sauhuten - häntä ei koskaan varattu NHL:ään - hän teki ensimmäisen ammattilaissopimuksensa Pittsburghin kanssa 1982. McSorley teki pitkän NHL-uran kovalla yrityksellä harjoituksissa ja peleissä jokaikinen päivä ja kovalla kunnollaan.

Pelaajana McSorley voitti NHL:n plusmiinustilaston tuloksella +48 jakaen voiton Theoren Fleuryn kanssa kaudella 1990-91. +/- tilaston mestaruus tullaan tällä kaudella voittamaan suunnilleen samanlaisella tuloksella - tätä kirjoitettaessa Peter Forsberg oli NHL:n ykkösenä +46:lla. NHL:n ennätys on Bobby Orrin uskomaton +124 kaudelta 1970-71! Historian huonoin tulos on taas Washington Capitalsin Bill Mikkelsonin niinikään uskomaton -84 seuran ensimmäiseltä kaudelta 1974-75.

"Minulla oli tapana heittäytyä laukausten eteen usein. Kunpa olisin heittäytynyt vielä 84:n laukauksen eteen tuolla kaudella - sitten plusmiinustilastoni olisi ollut tasoissa", naureskeli Mikkelson viime viikolla TSN:n haastattelussa.

Washington Capitals kaudelta 1974-75 oli varmaankin yksi kaikkien aikojen huonoimmista joukkueista NHL:n historiassa. Nykyisin 54-vuotias Mikkelson nauraa "ennätykselleen" ja lopettuaan pelaamisen vuonna 1977 naulasi luistimensa varmuuden vuoksi seinään ikuisiksi ajoiksi.

Samalla tavalla kuin Orrin ennätys +124, myös Mikkelsonin ennätys -84 tullee säilymään ikuisesti.

Valmentajana AHL:n Springfieldissä Marty McSorley on jo yhden kauden aikana tehnyt mainetta yhdellä hauskalla tempulla: yleensä valmentajat antavat sapiskaa aamuharjoituksiin myöhässä saapuville nuorille pelaajille ehdottamalla herätyskellon ostamista tms., mutta McSorley meni vielä askeleen pitemmälle. Erään nuoren pelaajan myöhästyttyä aamuharjoituksesta, valmentaja McSorley kertoi tälle rangaistuksen olevan pieni pyöräilyretki valmentajan kanssa jääharjoituksen jälkeen kuntosalilla. Hirmukuntoinen McSorley polki pelaajansa kanssa kuntopyörällä niin kauan kunnes pelaaja oli täysin uupunut.

Tämän jälkeen valmentaja McSorley kutsui kolme kapteeniaan toimistoonsa ja kertoi heille, että jos joku vielä kerran myöhästyy - kapteenit itse saisivat polkea kuntopyörää hullun valmentajansa kanssa..

Yksi Marty McSorleyn pelaajauran huippuhetkistä oli tietenkin syötön antaminen Wayne Gretzkyn historialliseen 802:een NHL-maaliin Los Angelesissa Vancouveria vastaan pelatussa pelissä maaliskuun 23. 1994. Gretzkyn maali rikkoi Gordie Howen entisen ennätyksen 801 maalia. "

Kommentti
Jutusta käy hyvin ilmi, kuka McSorley todella oli. Hän oli yksi parhaista pelaajista NHL:ssa, tavallaan. Hän on ansainnut kolmanneksi eniten jäähyjä koko NHL:n historiassa, syöttänyt Wayne Gretzkyn historiallisen 802:n maalin, valmentaa nykyisin "kovin ottein" uusia junioreita ja on yksi tunnetuimmista NHL puolustajista NHL:n historiassa. Ei ihme, että McSorley faneja riittää vielä pilvin pimein ja että hänessä on sitä jotakin, jota monelta puuttuu...