Työsulku jatkuu 3.2.2005

Kestääkö työsulku koko loppu kauden? Vahvalta se näyttää, että maailman parasta kiekkoliigaa ei tällä kaudella pelata, mutta toivo elää vielä. Toisaalta muut huipputasoiset liigat ovat nostaneet huomattavasti tasoaan, koska NHL tähdet ovat siirtyneet pelaamaan mm. Euroopan sarjoihin.

Mielestäni on aivan kohtuutonta pelaajien pyytää mielettömiä palkkoja ja näin pitkittää lakkoa, koska muutkaan kovatasoiset Pohjois-Amerikan urheilulajien ammattilaiset eivät yllä lähellekään samoihin palkkalukemiin kuin NHL-pelaajat. Onhan se aivan selvä asia, jos hyppää ajatuksen tavoin NHL seurojen omistajien kenkiin, että kellään ei ole varaa maksaa sellaisia palkkoja kuin eräät toivovat. Jos kaikilla pelaajilla olisi sama palkkataso kuin huipputähdillä, niin liiga tuskin pyörisi viikkoakaan.

MTV3-nettisivuilla 3.2.2005 julkaistu STT:n uutisjuttu käsitteli työsulkua seuraavasti:

" USA Today -sanomalehden ja CNN:n yhdessä teettämän kyselytutkimuksen mukaan puolet urheilufaneista ilmoitti, etteivät he olisi pettyneitä, vaikka NHL:stä tulisi ensimmäinen Pohjois-Amerikan palloilusarjoista, joka menettää kokonaisen kauden työtaistelun takia. Ja kaapeliurheilukanava ESPN2:lla NHL-kiekon tilalle nostetut korvaavat ohjelmat kuten alemman tason yliopistokoripalloilu ja pokeri ovat keränneet kaksinkertaiset katsojamäärät NHL:ään verrattuna.

Tällä viikolla omistajat ja pelaajayhdistys ovat jälleen käyneet pienen piirin neuvotteluja. Kuluvaa viikkoa on kuvattu kauden pelastamisen kannalta ratkaisevaksi. Aivan samoin sanottiin viikko sitten. Ja kaksi viikkoa sitten.

Kaikkein huonoin tv-sopimus
Todellisuudessa ratkaisu tapahtui jo viime vuoden toukokuussa. Silloin NHL julkisti uuden tv-sopimuksensa NBC:n kanssa. NBC maksaa NHL:lle rahaa vain, jos kiekkolähetykset tuottavat kanavalle voittoa. ESPN olisi maksanut NHL:lle 60 miljoonaa dollaria, jos täysi kausi olisi pelattu. Näin huonoa tv-sopimusta ei suuri pohjoisamerikkalainen urheiluliiga ole koskaan aiemmin joutunut solmimaan.

Vertailun vuoksi: amerikkalaisen jalkapalloilun NFL-liiga saa ensi vuodesta lähtien kaksi miljardia dollaria vuodessa tv-sopimuksestaan Foxin ja CBS:n kanssa. Mutta silti NFL-pelaajien keskimääräinen vuosipalkka on puoli miljoonaa dollaria pienempi kuin NHL-kiekkoilijoiden. Tätä taustaa vasten on selvää, että NHL:n taloudellinen tilanne on kestämätön. Ja selvää on myös, ettei pelaajien rimpuilu palkkakattoa vastaan saa mitään vastakaikua omistajilta, varsinkin kun koripalloilijat, jenkkifutaajat ja baseballpelaajat ovat palkkakattoon työehtosopimuksissaan suostuneet.

Katoaako NHL kokonaan?
Pessimistisimmät ennustavat, että NHL voi pahimmillaan kadota kokonaan Yhdysvaltain urheilukartalta, jos työsulku venyy vielä ensi kauteen. Esimerkkiä on haettu Pohjois-Amerikan suurista palloilusarjoista, joissa työtaistelut ovat perinteisesti saaneet katsojaluvut notkahtamaan useiksi vuosiksi.

Jääkiekon kohdalla tämä logiikka ei todennäköisesti toimi aivan näin yksioikoisesti. Jääkiekolta puuttuvat satunnaiset katsojat, joita koripalloilu, baseball ja amerikkalainen jalkapalloilu kiinnostavat. Pohjoisamerikkalaisen jääkiekkoyleisön muodostaa uskollisten ikifanien pieni joukko. Heidän intoaan pitkäkään pelitauko tuskin hillitsee, mutta amerikkalaisista satunnaiskatsojista viimeisetkin karsiutunevat.

Vaikutusta on varmasti myös sillä, miten työsulku jonain päivänä päättyy. Jos neuvotteluratkaisua ei synny ensi kauteen mennessä, NHL voi yrittää palkkakaton määräämistä yksipuolisesti. Tässä vaihtoehdossa sopimuksesta kieltäytyvien kiekkoilijoiden tilalle otetaan korvaavia pelaajia. Jos näin käy, katsojat tuskin ryntäävät halleihin.

Jos jonkinlainen sopimus saadaan aikaan ja tutut pelaajat jäälle, katsomot Kanadassa voivat hyvinkin pullistella. Mutta huonosti vetäneillä markkinoilla kuten Floridassa, Atlantassa, Anaheimissa tai Nashvillessä jääkiekko voi hyvinkin olla tiensä päässä. "

(MTV3-STT)

Aiempi juttu työsulusta