Rivitalon maalämmitys. 

Muutimme puolitoista vuotta sitten omakotitalosta rivitaloasuntoon.
Yhdentoista asunnon  taloyhtiö oli vaihtanut 2011 keväänä  kaukolämmöstä Lämpöässä:n maalämpöön.
Loppukesästä kun muutimme kuulin, että  laitteiden toiminnassa oli kaikenlaista viilaamista käyttöönoton jälkeen.
Kaikki kuulosti silloin ihan luonnolliselta, sillä vain pulloja pihaltamalla tehdään.
Ensimmäinen talvi meni oikeastaan ihan hyvin kun kukaan ei osannut kiinittää huomiota kaikkiin seikkoihin.

Keväällä 2012 kun siirryttiin pois lämmityskaudesta alkoivat ongelmat.
Ne olivat paljolti samoja kuin edellisenä kesänäkin jolloin ne menivän ylösajon piikkiin.
Kompurat laukeilivat useati pois päältä varolaitteiden toiminnan vuoksi.
Paikalla ravasi asentajia pyörittämässä peukaloitaan ja heidän vakio toteamuksensa oli, " ... kun teillä on nuo rättipatterit, niistä se kaikki johtuu..."
Rättipattereilla tarkoitettiin kuuman käyttöveden kiertoon liitettyjä pesuhuoneiden pyyheiden kuivatuspattereita.

Taloyhtiössä ei löytynyt minkäänlaista asiantuntemusta kyseiseen asiaan.  
Olin aikaisemmassa elämässäni ollut sähkömiehenä ja saanut kaikenlaita kokemusta tekniikkapuolelta, kuten noista lämmitysjärjestelmistäkin.
Eläkemiehen korvaan särähti pahasti nuo selitykset, joten viime elokuussa aloin pommittaa laitetoimittajaa kysymyksillä havaitsemistani epäkohdista.

Lähinnä ihmettelin tuon kuuman käyttöveden kiertoa. Pumpun kierrättämä vesi kiersi vain käyttövedenvaraajan (ylävaraaja) kautta ja lämmitysvaraajaa (alavaraajaa) ei jäähdytetty kesällä ollenkaan. Maalämpöpumput ovat tulistuspiireillä varustettuja. Niiden lauhdepuoli lämmittää alavaraajaa ja tulistuspuoli ylävarajaa. Lämpöpumppujen käynnin ohjaus oli kesällä ylävaraajalla. Rättipattereiden jähdyttäessä ylävaraajaa niin, että se haki lämpöpumput käymään oli alavaraajan lämpö vielä melkein sama edellisen käyntjakson jäljiltä. Uuden käyntijakson aikana alavaraajan lämpö nousi niin korkeaksi, että kompressorien lauhdepaineet nousivat liian korkeaksi ja turvalaitteet toimivat kuten niiden pitikin.

Lähetin laitetoimittajalle sähköpostia kertoen ihmetykseni:

Tervehdys!

Olen maalikkona seuraillut tämän kesän rivitaloyhtiömme Lämpöässän maalämpöpumppujen ongelmia enkä voi olla puuttumatta siihen.

Liitteenä on tekstiä ja vapaallakädellä töherrettyjä kuvia.

Toivottavasti saat niistä selvää niin, että tarkoitukseni selviää.

Odotan yhteydenottoa vaikka ampuisitte ajatukseni alas heti kättelyssä.

Hyvää syksyä!

Pekka

Sain heiltä vastauksen josta huomasin olevani oikeilla jäljillä: (Heidän kekinäistä kirjeenvaihtoa)

Onko sinulla tästä tietoa ?

_________

Olen Jannalle ja kaikille sanonut, että lkv kierto on pakko laittaa alavaraajaan. Nyt kierto on tulistuspuolella ja alavaraaja lyö tappiin. Muutos olisi helppo tehdä, jos joku viitsisi tehdä sen.

_________

Eli samasta asiasta on ollut keskustelua jo asennusliikkeen kanssa, mutta he eivät ole sitä tehneet. Kysymyksessä on juuri sama asia, jota piirroksissa olet esittänytkin. Nyt pitäisi saada joku tekemään tämä muutos.


Asia jäi pitkäksi aikaa sikseen enkä saanut vastausta jatkokyselyihini. Olin ronkkaisut "kusiaispesään"!  
Koska lähestyin heitä yksityisenä taloyhtiön asukkaana niin en saanut juuri lainkaan kontaktia.
Pia tuon jälkeen hain isännöisijältä valtakirjan hoitaa tätä lämmitysasiaa virallisesti taloyhtiön nimissä.
Valtakirja hiukan paransi keskustelua mutta kyllä se vieläkin aika pallottelua oli.
Lokakuussa sain ensimmäisen myönnytyksen tuo käyttöveden kierto muutettiin ehdotukseni mukaisesti.
Tuon putkimuutoksen jälkeen alkoivat ilmetä kaikenlaiset säädölliset ongelmat.
Ilmeni, että Lämpöässä toimitetaan yleensä yhdellä varaajalla. Sen yläosaa käytetää lämpimän käyttöveden tuottamiseen ja alaosaa lämmitykseen.
Taloyhtiömme lämpökeskushuone on niin matala, että sinne ei sopinut yksi iso varaaja vaan sinne asennettiin kaksi pienempää.
Säätöjärjestelmä oli kuitenkin tuon yhden varaajan mukainen eikä soveltunut kahdelle.
Painostuksestani alettiin lopulta muokata uutta säätöversiota meidän käyttöön.
En tässä ala selostaa yksityiskohtaiseti tapahtumia, mutta ongelmallisuutta kuvaa se, että tällä hetkellä käytössä on viides ohjelmaversio ja kuudetta odotellaan.

Putkitus puolella oli lisäksi omia ongelmia.
Esimerkiksi talvella parhaaseen pakkasaikaan  kun ulkona oli sellaiset 29 astetta pakkasta alkoi patteripiirin lämpö pudota vaikka ylävaraajassa lämpötila oli +90 astetta. Sen tilanteen pelasti nopea ulkoilman lauhtuminen. Tutkiessani tilannetta havaitsin, että varaajien välissä oleva yhdysputki oli 22 mm kuparia.
Säädön hakiessa täyttä lämmitystehoa verkkoon kääntyy nelitieventtiili asentoon jossa varaajat ovat veden kierron kannalta sarjassa jotta saadaan molemmista pytyistä kaikki irti. Asuntojen pattereille lähtevät putket ovat 50 ja 35 millisiä joten tuo 22 millinen putki oli melkoinen pullonkaula juuri sellaisella hetkellä kun tarve on äärimmillään.
Kertoessani havainnoistani suunnittelijalle, laitetoimittajalle ja asennusliikkeelle alkoi melkoinen pallottelu.
Minut tuomittiin amatööriksi ja syytä yritettiin vähätellä ja siirtää vastuuta toisille. Lopulta suunnittelija myönsi virheensä ja putki vaihdettiin 35 milliseksi.
Talvi oli siinä vaiheessa siksi pitkällä, että pakkaset pysyivät alle 20 asteen joten uusi putki jäi silloin testaamatta. Uskon sen asian olevan nyt kunnossa.

Palaan myöhemmin noihin yksityiskohtiin kunhan vedän välillä hiukan henkeä.
Tässä vaiheessa kun eletään elokunn puoltaväliä 2013 on kulunut tasan vuosi kun ensi kerran puutuin taloyhtiömme lämmitysasioihin ja nyt kaikki näyttäisi toimivan kohtalaisen mukavasti.
Neuvottelut laitetoimittajan kanssa nimellisistä korvauksista hässäköinnin aiheuttamista "kivuista ja säryistä" on vielä kesken kun keskustelu siitäkin on kovasti yksipuolista.
Mikäli harkitsette maalämpöön siirtymistä niin annan pienen neuvon. Hankkikaa taloyhtiölle ensimmäiseksi lämmitystekniikasta perillä oleva valvoja joka ei ole sidoksissa laitetoimittajaan eikä asennusyrittäjään. Hän tienaa varmasti palkkansa taloyhtiölle.
Sopivasti lämmintä jatkoa!
Pekka