Historiaa
G1, G2 ja G3
My Little Ponyjen erityispiirteitä
Ponin osat
Ponien nimistä


Päivitetty 26.6.2012


Historiaa


My Little Pony on Hasbro Ltd.:n omistama ja lisensoima tuotenimi muovisille leluponeille, joilla on kammattava harja ja häntä. On myös monen muun valmistajan tuottamia muoviponeja. Esim. Simba, Just Group PLC ja Lanard tekevät/tekivät myös samantapaisia poneja, mutta ne eivät ole aitoja My Little Ponyja.

My Little Ponyja alettiin tuottaa 1980-luvun alussa. Idea sai alkunsa My Pretty Pony -nimisestä lelusta. Tämä kova muovinen poni oli hiukan myöhempien My Little Ponyjen näköinen, ja sillä oli mukana useita varusteita sekä harja ja häntä, joita saattoi kammata. My Pretty Ponyja oli kahta väriä: ruskea ja pinkki.

My Little Ponyt tulivat vuotta myöhemmin. Aluksi niitä tehtiin kuusi erilaista, kaikki samassa, My Pretty Ponyn asentoa muistuttavassa posessa (pose = asento, englannin sanasta), joka tuli myöhemmin tunnetuksi keräilijöiden parissa collector's posena.

My Little Ponyja valmistettiin noin kymmenen vuotta: vuodesta 1982 vuoteen 1992 (11 vuotta, jos My Pretty Ponyt lasketaan mukaan). Näitä ns. ensimmäisen sukupolven eli 80-luvun poneja kutsutaan nimellä G1-ponit eli generation 1 -ponit. G1-poneja tehtiin
lähes kaikissa sateenkaaren väreissä ja kymmenissä eri poseissa; oli ns. maaponeja (earth ponies), yksisarvisia (unicorns) ja pegasuksia (pegasi), ponivarsoja (baby ponies), poikaponeja (boy ponies), teini-ikäisiä poneja (sweetheart sister -ponit), vastasyntyneitä varsaponeja (newborn ponies) ja niin edelleen, ja joissakin poneissa oli jopa mekanismeja kuten pyöriviä häntiä tai avaimella aukeavia salalokeroita.

G1-ponien valmistus lopetettiin 1992-1993. (Hollannissa tuotettiin yksi ponisarja vielä vuonna 1995.) Myöhemmin, vuonna 1997, Hasbro herätti My Little Ponyt uudelleen henkiin, mutta nuo vuosina 1997-2003 valmistetut ns. G2-ponit olivat hyvin erilaisia verrattuina "alkuperäisiin" G1-poneihin. Niillä oli pienempi pää, aivan eri näköinen naama ja niiden jalat olivat pidemmät ja solakammat - ja niiden kehot olivat paljon hennompia ja laihempia.

Vuonna 2003 My Little Ponyjen ulkonäkö muuttui taas. Näitä uusimpia poneja kutsutaan G3-poneiksi, ja ne muistuttavat alkuperäisiä ykkössukupolven poneja enemmän kuin G2-ponit. Ne ovat kooltaan hiukan pienempiä ja niillä on suhteessa pään kokoon suuremmat silmät (joidenkin babyjen silmät ovat mielestäni jopa groteskin suuret), mutta niiden vartalon ja pään muoto ja kokosuhteet ovat paljolti samantapaiset kuin G1-poneilla. Viimeiset G3-ponit tuotettiin vuosina 2010-2011.

G4-sukupolvi on taas eri näköinen kuin kolme edellistä. Geenelosilla on pitkät jalat, pieni keho, suhteettoman suuri pää ja lautasen kokoiset silmät. G4-poneja myydään kaupoissa yhä.
G1, G2 ja G3


Käsittelen tässä vain kolmea ensimmäistä ponisukupolvea, sillä G4 ei ole itselleni kovin tuttu.

G1-ponien joukkoon mahtuu jos jonkinlaista kopukkaa: siivekästä ja siivetöntä, pientä ja suurta, nukkapintaista ja nukatonta, meriponia ja maaponia. Nämä ponit ovat vanhin sukupolvi, jota valmistettiin 80-luvulla ja 90-luvun alussa. Niissä näkyy selvästi aikakautensa leima: 80-luvun alussa tuotetut ponit ovat pyöreitä ja herttaisia, 80-luvun lopuilla tulleet uudet ponimuotit taas kuvastavat enemmän 90-luvun henkeä pidempine jalkoineen, räikeine (neon)väreineen ja pienempine päineen. Kun vertaa ensimmäisten ja viimeisimpien G1-ponien jalkojen pituutta ruumiiseen nähden, ero on selvä. G2-ponit jatkoivat sitten tätä "haikaralinjaa".

G1-poneja on niin monenlaisia, että aloittelija menee helposti sekaisin ja miettii, mikä niistä on aito ja mikä ei. Täällä on lueteltu suurin osa erilaisista ponityypeistä. Ja tässä kuvallinen selvitys eri ponisukupolvista:


Applejack, G1-poni
Sky Skimmer, G2-poni
Sew-And-So, G3-poni

 

Koon vertailua.
Ylärivissä vasemmalta oikealle aikuiset: G1-poni Parasol, G2-poni Sky Skimmer ja G3-poni Tink-A-Tink-A-Too.
Alarivissä babyt vasemmalta oikealle: G1-poni Baby Applejack, G2-poni Drifter/Dreamer ja G3-poni Baby Keen Bean.

 

G1-ponin kavionpohjien merkinnät. Vaihtelevat eri yksilöillä, mutta (lähes) kaikilla lukee vuosiluku ja Hasbro. Klikkaa kuvaa isommaksi.
G2-ponin kavionpohjien merkinnät. Kaikilla on sateenkarikuvio ja teksti Hasbro. Klikkaa kuvaa isommaksi.
G3-ponin kavionpohjien merkinnät. Kaikilla lukee Hasbro ja vuosiluku. Vaaleanpunainen osa on magneetti (puuttuu uusimmilta poneilta). Klikkaa kuvaa isommaksi.

 

 

My Little Ponyjen erityispiirteitä


Koska tämä sivusto keskittyy G1-poneihin, tässä käsitellään vain näiden varhaisimpien ponien piirteitä.

1. Keho

Kaikkien G1-ponien keho on pehmeää muovia. Toiset ponit ovat pehmeämpiä kuin toiset. Suurin osa poneista on mattapintaisia maaponeja, joilla ei ole sarvea eikä siipiä. Joillakin poneilla on selässään 3D-loimi; toisten keho tuoksuu (tai on alun perin tuoksunut); joidenkin kroppa on läpinäkyvää muovia, jonka sisällä on hilettä tai pimeässä hohtavia tähtiä sekä sydämiä; joidenkin ponien kehoa peittää helmiäispinnoite, toisilla on kehon peittona pehmoinen nukkaturkki.

Maaponien lisäksi on olemassa
myös siivekkäitä poneja eli pegasuksia sekä yksisarvisia poneja. On myös merihevosen näköisiä meriponeja sekä muutama merenneitoponi. Pegasuksilla on kylkiin valetut siivet, yksisarvisilla taas kierteinen sarvi keskellä otsaa. Ei kuitenkaan ole olemassa My Little Ponya, jolla olisi sekä sarvi että siivet. Poneja on eri ikäisiä: on aikuisia, teinejä, varsoja ja aivan vasta syntyneitä teeny tiny -poneja.

Pää on kehoon nähden suuri, turpa ja posket pyöreät, silmät mantelinmuotoiset ja korvat kolmiomaiset (varhaisilla poneilla teräväkärkiset, myöhemmillä pyöreämmät). Keho itsessään on lyhyt ja pyöreä. Pää ja keho ovat erilliset ja pää on liimattu kroppaan kiinni (paitsi brush 'n grow -poneilla sekä ns. peek-a-boo-babyilla, joiden pää pyörii). Kaulan etupuolella näkyy kaksi pientä viiltoa, jotka ovat pään kohdistusmerkit; näiden avulla ponien kokoojat tiesivät tehtaalla, mihin asentoon pää tulee.Erilaisia kehoja. 1) normaali (Cherry Treats), 2) Secret Surprise -poni (Secret Star), 3)
Merry Go Round -poni (Brilliant Blossoms), 4) läpinäkyvä hileinen keho (Star Dancer),
5) läpinäkyvä tähtiä ja sydämiä sisältävä keho (Star Glow) sekä 6) helmiäislakalla
päällystetty keho (Beautiful Bows).
Vasemmalla yksisarvinen, oikealla pegasus.Kaulan kohdistusmerkit.

 

2. Jalat

My Little Ponyjen jalat ovat melko tasapaksut ja pylväsmäiset. Jos ei oteta lukuun aivan ensimmäisiä poneja ja oriponeja, kavio ei erotu selkeästi muusta jalasta. Etujaloissa ei näy niveliä, mutta takajaloissa voi erottaa kinnernivelen. Tämä nivel näkyy erityisen hyvin ensimmäisillä poneilla. Varhaisten vuosien ponien jalat olivat lyhyehköt ja tukevat. 80-luvun lopuilla tulleissa muoteissa näkyy selvästi, että jalat ovat ajan mittaan pidentyneet ja hoikistuneet.

Ponin kavionpohjan merkinnät kertovat muotin omistajan nimen, muotin valmistusvuoden sekä valmistusmaan. Jos vaikkapa ponin kavioissa lukee "© '84 Hasbro Pat. Pend. Made in Hong Kong, se tarkoittaa, että ponin muotin kopiointioikeudet omistaa Hasbro, muotille on haettu patenttia (pat. pend. eli patent pending) ja että poni on valmistettu Hong Kongissa. Muita valmistusmaita ovat esim. Italia, Brasilia, Intia ja Meksiko.

Joillakin poneilla ei ole kaviomerkintöjä lainkaan. Tällaisia poneja ovat kreikkalaiset ja jotkut meksikolaiset ponit. Toisilla taas saattaa lukea Hasbron sijaan jonkun toisen firman nimi, vaikka muotti olisikin aivan samanlainen. Nämä ovat kuitenkin aitoja My Little Ponyja, joiden valmistusoikeudet Hasbro on vain lisensoinut kyseisille tehtaille ja yhtiöille.

Aidolla My Little Ponylla valmistajan tiedot lukevat aina kavionpohjassa, ei missään muualla. (Tästä poikkeuksena McDonald'sissa myydyt ponit, joilla merkinnät lukevat usein takajaloissa pystysuuntaan.)Kavioita. 1) Varhainen My Little Pony, jonka kavioiden rajat näkyvät selkeästi;
2) myöhempien vuosien muotti, jossa rajat eivät enää näy; 3) ori,
jolla on vuohiskarvat.3. Silmät

My Little Ponyt ovat tunnettuja suloisista silmistään. Silmä itsessään on pyöreä, hiukan mantelin muotoinen. Ulkonurkassa on pitkä ripsi, ja yläluomessa ja alaluomessa on kaksi ripseä kummassakin. Joillakin myöhemmillä poneilla ripsiä on huomattavasti enemmän. Sekä ylä- että alaluomessa on rajaukset, jotka ovat yleensä mustat, mutta voivat myös olla tummanvioletit tai harmaat (yleensä eurooppalaisilla poneilla). Iiris on värillinen ja silmäterän toisessa reunassa on valkoinen pyöreä valopiste. Sweetheart sister -poneilla ja joillakin muilla aikuisilla poneilla on luomiväriä.

80-luvun puolivälissä markkinoille tuli varsaponeja, joilla oli avautuvat ja sulkeutuvat silmät. Näitä kutsutaan nimellä BBE-poni eli beddy-bye-eyed-poni. Samoihin aikoihin Hasbro alkoi valmistaa ns. TE-poneja eli poneja, joiden silmät ovat säihkyvät jalokivet.


Erilaisia silmiä. 1) aikuisen ponin silmä; 2) TE-silmä eli twinkle-eye-silmä;
3) sweetheart sisterin silmä; 4) sweet talkin' ponin silmä; 5) teeny tinyn silmä;
ja 6) babyn silmä.


4. Symboli

Ponin lanteilla ja/tai kyljillä olevaa kuviota kutsutaan symboliksi. Symboli voi olla maalattu, siinä voi olla hilettä eli kimalletta, tai se voi olla kohollaan oleva 3D-symboli. Prinsessaponien symbolit ovat kuin medaljonkeja tai jalokiviä. Joillakin poneilla on symboleita kyljissä, selässä ja kasvoissa. Näitä poneja kutsutaan TAF-poneiksi eli Twice As Fancy -poneiksi.

Ponit on usein nimetty symbolinsa mukaan. Esimerkiksi Wind Whistlerillä on symbolinaan pillejä, Heart Throbilla siivekkäitä sydämiä ja Baby Apple Delightilla omenapuita.Erilaisia symboleita. 1) Prinsessaponin jalokivisymboli, 2) ss-ponin nukan
alta kajastava symboli, 3) symboleita ympäri kehoa, 4) hile- eli
glittersymboli, 5) tavallinen maalattu symboli ja 6) TAF-symboli.5. Jouhet

My Little Ponyt olivat oman aikansa kuuluisuuksia juuri kammattavien, pehmeiden jouhiensa ansiosta. Useimmilla poneilla harja on n. 10 cm pitkä ja ulottuu kaulasauman alle. Häntä on yleensä 12-15 cm pitkä. Harja on ommeltu ja liimattu päähän kiinni ns. ketjutikillä. Häntää varten takamuksessa on pyöreä reikä; tämä erottaa My Little Ponyt monista muista muoviponeista, sillä useimmilla ns. feikkiponeilla häntä on ommeltu paikalleen pisto kerrallaan. My Little Ponyjen häntä on taitettu keskeltä kaksin kerroin, sitä pitää kiinni metallinen niitti ja sen tyvessä on pyöreä metalliprikka, joka pitää hännän paikallaan ponin sisällä. Häntäprikat ja -niitit ruostuvat herkästi kastuttuaan ja alkavat värjätä ponin hännäntyveä ja pahimmassa tapauksessa aiheuttaa ponisyöpää. Tämän vuoksi poneja ei saisi koskaan upottaa veteen.

On olemassa poneja, joilla on erityisen pitkä harja ja häntä, esim. Hairdo-ponit sekä brush 'n grow -ponit eli tuttavallisemmin BnG-ponit. BnG-poneilla lisäksi häntä kelautuu kropan sisään päätä pyörittämällä ja palautuu täyteen mittaansa hännästä vetämällä.

Poneilla on monentyyppisiä jouhia: on tavallista nailonkarvaa, pehmeää pumpulimaista karvaa, metallista tinseliä, muovista läpinäkyvää tinseliä ja väriä vaihtavaa karvaa. Karvat voivat olla yksiväriset tai moniväriset tai harjassa voi olla eri värinen raita. Joidenkin ponien jouhet on värjätty liukuvin värein vaakatasossa.


Harjoja. 1) Sateenkaaren värinen monivärinen harja; 2) yksivärinen harja; 3) perfume
puff -ponin ilmava, pumpulimainen harja; 4) metallista tinseliä; 5) läpinäkyvää
muovitinseliä; ja 6) watercolor baby sea ponyn vanumainen harja, joka vaihtaa väriä
lämpimässä vedessä.

 

6. Mekanismit

Joillakin poneilla on kehossaan erilaisia mekanismeja. Mekanismiponeja ovat esim. secret surprise -ponit, joiden selässä on avaimella aukeava satula; brush 'n grow -ponit, joiden häntä kelautuu kehon sisään päätä pyörittämällä; ja happy tails -ponit, joiden häntä pyörii kun ponin kylkiä painaa. Liikkuvia jalkoja ja joitakin valo- ja äänitoimintoja lukuun ottamatta en ole koskaan nähnyt feikkiponeilla vastaavia mekanismeja.

Jotkut mekanismiponit vaativat paristoja toimiakseen, mutta useimmat pelittävät ilmankin.


Muutamia mekanismiponeja.

1) Sweet Talkin' -poni: poni puhuu, kun sen kylkiä painaa. Vatsassa on kaiutin, ja patterikotelo on kaulasauman sisällä.
2) Happy Tails -poni
: kun ponin kylkiä painaa, häntä pyörii.
3) Dance 'n Prance -poni: kun ponin rinnassa olevaa kukkanappia pyörittää, ponin häntä pyörii itsekseen.
4) Secret Surprise -poni: ponin selässä oleva loimi on salaluukku, joka aukeaa avaimella. Avainreikä on ponin rinnassa.
5) Surprise Twins Mommy: ponin vatsassa on luukku, joka aukeaa kaulurissa olevaa nappia painamalla ja pudottaa ponin sisältä kaksi pientä varsaa (olettaen että varsat ovat tallella ja paikallaan).
6) Brush 'n Grow -poni: ponin häntä kelautuu kehon sisään päätä pyörittämällä, ja kun hännästä vetää, se palautuu takaisin normaaliin pituuteensa.

 


Ponin osat

 

 

(G1-)ponien nimistä


Poneja on paljon erilaisia, ja jokaisella niistä on nimi. Yleensä ponien nimet liittyvät jollakin tapaa ponin symboliin tai sarjaan: esim. Yum Yum'illa on symbolinaan karkkeja ja Pinwheelillä tuulihyrriä, ja kaikkien ballerinavarsojen nimet liittyvät tanssiin tai balettiin. Monien ponien nimet ovat sanaleikkejä. Tämän vuoksi ponien suomennetut nimet eivät välttämättä ole aina sitä mitä niiden pitäisi olla.

Aloittelevat keräilijät ihmettelevät usein joidenkin ponien nimien edessä olevia lyhenteitä. Puhutaan vaikkapa CP Applejackista, TAF Buttonsista, SHS Spring Songista, BnG Braided Beautysta ja MGR Brilliant Blossomsista. Selitys tulee tässä: lyhenteellä ilmoitetaan ponin sarja ja/tai variaatio. Täällä on lista lyhenteistä.

Yleispätevänä periaatteena voidaan sanoa, että jos ei ole olemassa kuin yksi saman niminen poni, sen nimen eteen ei laiteta lyhennettä. Mutta jos ponista on useampia variantteja (yleisimmin poseversiot) tai eri sarjoissa on saman nimisiä poneja (esim. on olemassa kaksi aivan erilaista Yum Yumia), ne erotetaan toisistaan lyhenteellä.


Tässä esimerkki posevariaatiosta:

Bow Tie
CP Bow TieJa tässä kokonaan eri ponista:

Flutter Yum Yum
TAF Yum Yum
Ja tässä vielä saman ponin eri sarjaversioista:

SS Buttons
NSS Buttons
TAF Buttons


Sivuston kuvat ja tekstit:
© Myrskytär (ellei toisin mainita)