Kysymyksiä tulee lisää kunhan keksin niitä!
Kiitokset Pinkkikselle kysymysten miettimisestä kanssani.


Päivitetty 11.3.2009


Poneista yleisesti
Ponien keräämisestä ja hankkimisesta
Kustomoinnista ja kunnostuksestaPoneista yleisesti

K: Montako erilaista ponia on olemassa?
V: Jos lasketaan mukaan kaikki samasta ponista tehdyt variaatiot ja versiot, vastaus on varmasti: tuhansia!

K: Mistä tiedän, onko ponini aito My Little Pony?
V: Tähän on kaksi hyvää nyrkkisääntöä: 1) jos ponin masuun on painettu jotakin (muuta kuin Hasbro; joidenkin McDonald's-ponien mahassa on Hasbron leima), se ei ole aito, ja 2) jos ponin kaviossa lukee vain Made in China, se ei ole aito. Suurimmalla osalla aidoista poneista kavionpohjassa lukee valmistajan nimi eli Hasbro, ja se riittää aika pitkälle. Joiltakin eri maissa valmistetuilta poneilta puuttuvat kaviomerkinnät kokonaan, mutta ne ovat silti aitoja MLP-poneja. Jos poni näyttää aidolta, mutta siltä puuttuvat kaviomerkinnät, kannattaa kysyä ponista kokeneemmalta keräilijältä.

K: Mitä kavionpohjan merkinnät tarkoittavat?
V: Ponien kavioissa lukee yleensä valmistajan nimi ja copyright-vuosi. Myös muita merkintöjä on. Hasbro (Hasbro Bradley joillakin poneilla) on firma, joka tekee poneja, ja vuosiluku kaviossa tarkoittaa muotin valmistusvuotta, ei kyseisen ponin tuotantovuotta. Pat. pend. tarkoittaa "patent pending", eli Hasbro on hakenut patenttia My Little Ponyille. Ponin kavionpohjassa lukee yleensä myös valmistusmaa. Yleisimmin tämä on CHINA tai HONG KONG.

K: Ovatko vanhemmat ponit harvinaisempia/arvokkaampia kuin uudet ponit?
V: Riippuu hieman ponista, mutta yleisesti ottaen hyväkuntoiset vanhat ponit ovat arvokkaampia kuin uudet.

K: Ponini näyttää aidolta MLP:ltä, mutta sen kavioissa ei lue mitään. Mikä tämä tällainen poni on?
V: Joko se on muottikopio, eli siis feikkiponi, tai sitten se on aito, mutta ns. nirvana-poni eli jossakin muualla kuin Kiinassa tai Hong Kongissa valmistettu poni. Esim. Kreikassa ja Meksikossa tehdyillä poneilla voi olla tyhjät kavionpohjat.

K: Mikä on nirvana-poni?
V: Nirvanat ovat missä tahansa muualla paitsi Hong Kongissa tai Kiinassa valmistettuja poneja. Ne ovat keskimäärin hintavampia ja harvinaisempia kuin hongkongilaiset ja kiinalaiset serkkunsa.

K: Miksi ponillani on valkoiset karvat, vaikka niiden pitäisi olla pinkit?

V: Vaalean pinkki karva on herkkää haalistumaan ajan myötä ja etenkin auringossa. Ponisi ei siis ole variaatio, vaan normali poni, jonka karvat ovat vaalentuneet.

K:
Mikä on variantti/variaatio?
V: Variaatio on samasta ponista tehty eri versio. Esimerkiksi Milky Waysta on ainakin kolme eri variaatiota, jotka liittyvät symbolien erilaisuuteen: yhdellä on symboleissa hopeahiletähdet, toisella valkoiset tähdet, kolmannella maalatut hopeiset tähdet. Myös karvavärivariaatioita on olemassa: esimerkiksi Princess Royal Bluen saksalaisella variaatiolla on tummanpinkkien sijasta persikanoranssit karvat.

K: Missä kaikissa maissa poneja valmistettiin?

V: Hong Kongin ja Kiinan lisäksi poneja valmistettiin Argentiinassa, Brasiliassa, Kolumbiassa, Ranskassa, Kreikassa, Intiassa, Italiassa, Macaossa, Meksikossa, Perussa, Espanjassa, Etelä-Afrikassa ja Thaimaassa.

K: Mikä firma My Little Ponyja valmisti/valmistaa? Miksi eri maissa valmistettujen ponien kavioissa lukee eri firman nimi?

V: My Little Ponyja valmistaa Hasbro. Hasbro lisensoi My Little Ponyjen teko-oikeuksia ympäri maailmaa, ja siksi eri maissa valmistettujen ponien kavioissa saattaa olla eri tehtaan leima. Esim. Meksikossa poneja valmisti firma nimeltä Lili Ledy.

K: Ovatko ponit aina söpöjä ja imelän värisiä vai onko niitä tehty myös ihan oikean hevosen näköisinä?
V: Kyllä, ponit ovat enimmäkseen söpöjä ja imelän värisiä. :-)

K: Miten säilytän ponini, jotta ne pysyvät hyvässä kunnossa?
V: Paras tapa säilyttää poneja on pitää ne ilmavassa vitriinissä tai avohyllyllä ja ennen kaikkea huoneenlämmössä. Laatikoissa ponien harjat menevät sotkuun ja niiden jalat saattavat painua, mikä johtaa asentovirheisiin. Kostea ja kylmä ilma (autotalli, varasto) haurastuttaa muovia ja saattaa altistaa ponin värivirheille ja muovin pilaantumiselle/homehtumiselle. Auringonvaloa kannattaa myös välttää: se kellastuttaa muovia nopeasti ja haalistaa karvoja.

K: Mitä tarkoittavat G1, G2 ja G3, ja miten ne eroavat toisistaan?
V: Poneja tehtiin kolmessa ns. sukupolvessa. Nämä sukupolvet on numeroitu ensimmäiseksi, toiseksi ja kolmanneksi: "G" tulee englannin sanasta generation. G1-poneja valmistettiin 80-luvulla; ne olivat ensimmäiset My Little Ponyt. Niiden valmistus lopetettiin 1992, ja seuraava ponisukupolvi eli G2-ponit tulivat markkinoille 1997. G2-ponien tuotanto loppui 2001-2002 ja vuoden päästä siitä ilmestyivät G3-ponit, joita myydään edelleen. Jokaisella ponisukupolvella on omat erityispiirteensä, ja kaikista monimuotoisin ryhmä ovat G1-ponit. Täällä on lista eri tyyppisistä poneista.

 


Ponien keräämisestä ja hankkimisesta

K: Ketkä keräävät poneja? Miten paljon Suomessa on My Little Pony -harrastajia?
V: Eniten vanhoja poneja keräävät ne, jotka olivat lapsia 80- ja 90-luvulla. Nuoremmat keräilevät poneja myös. Suurin osa poniharrastajista tuntuisi olevan 15-30-vuotiaita naisia.

K: Paljonko ponit maksavat?
V: Keskimäärin yleiset ponit maksavat 5-10 €/kpl. Harvinaisempien ponien hinnat liikkuvat 15-50 €:ssa, ja joistakin poneista maksetaan satojakin euroja.

K: Mistä poneja voi hankkia?
V: Hyvä paikka aloittaa ovat kirpputorit ja nettikaupat, vaikkapa huutonet. Poneja voi ostaa myös toisilta keräilijöiltä, ja uusia poneja saa myös kaupasta.

K: Miten aloitan ponien keräämisen?
V: Kiertele läpi lähiseutusi kirpputorit, kysele sukulaisilta ja ystäviltä vanhoja poneja, tsekkaa nettihuutokaupat. Uusia poneja saa myös kaupasta.

 Kustomoinnista ja kunnostuksesta


K: Mitä on kustomointi ja kustomiponit/custom-ponit?
V: Kustomointi tarkoittaa ponin muuntamista omanlaisekseen. Yleensä se tarkoittaa, että poni maalataan ja sille vaihdetaan karvat, mutta kustomiponi voi periaatteessa olla mitä tahansa, mikä on rakennettu ponista.

K Voiko kustomoituja poneja ostaa tai tilata jostakin?

V: Useat kustomoijat tekevät tilaustöitä ja myyvät töitään. Suomalaisia kustomoijia löytyy vaikkapa Paratiisikartano-foorumilta.

K: Miten poneja kunnostetaan (entisöidään)?
V: Ks. Ponien huolto.

K: Mitä on ponisyöpä?
V. Ponisyöpä on poneja ja muita muovileluja tahraava "tauti". Se on vain esteettinen haitta lelun pinnassa, ei siis vaarallinen ihmisille eikä eläimille. Ks. Ponisyöpä.

K: Mitä on häntäruoste?
V: Häntäruoste on ponin hännän tyveen ilmestyvää ruosteenruskeaa/oranssia väriä. Ponin hännässä on kaksi metalliosaa, metallinen niitti ja prikka, jotka pitävät häntää koossa ja paikallaan ponin sisällä. Kun nämä metalliosat kastuvat eivätkä pääse kuivumaan ponin sisällä, ne alkavat ruostua. Tarpeeksi monta kertaa kastuttuaan ja kuukausien/vuosien kuluessa metalliosat ruostuvat pahasti: ruostetta karisee ponin sisälle ja värjää ponin hännäntyveä, ja joskus ruosteinen möhnä jopa peittää koko ponin sisäpintaa. Ruostehileet saattavat aiheuttaa ponisyöpää ja tehdä ponin muoviin värjäytymiä. Häntäruoste kannattaa siksi aina hoitaa pois ja hiukankin epäilyttävät ponit on hyvä avata ja tarkistaa. 


Sivuston kuvat ja tekstit:
© Myrskytär (ellei toisin mainita)