Päivitetty 9.12.2010Ihan ekaksi: mistä ponikarvaa?
Vähän sanastoa
Yleisiä pelisääntöjä ja vinkkejä
Roottausvälineet ja valmistelut
Ponin roottaaminen
Hännän uusiminen

 


Ihan ekaksi: mistä ponikarvaa?

Jos roottaat ponisi millä tahansa muulla kuin joltakin toiselta My Little Ponylta peräisin olevalla karvalla, ponisi ei teknisesti ottaen ole enää aito My Little Pony. Tämän vuoksi kannattaa aina ennen roottaamista miettiä ponin arvoa itselle ja mahdollisesti myös muille keräilijöille, jos olet aikeissa myydä ponin tulevaisuudessa. Jotkut keräilijät eivät voi sietää rerootattuja poneja (jos karva ei siis ole peräisin toisesta My Little Ponysta), toiset taas eivät välitä asiasta juurikaan kunhan poni on aidon ja hyvän näköinen.

Joka tapauksessa, jos haluat ponillesi aivan uutta karvaa, tässä muutama nailonkarvaa myyvä nettikauppa:

Listan viimeinen on näistä ainoa suomalainen. Dollyhair näyttäisi myyvän hieman aidomman näköistä ja oloista karvaa kuin Custompony (sivustolla tosin sanotaan että karva on samaa mitä Hasbro käyttää poneissaan), mutta toisaalta, siellä ei ole kaikkia ponien karvojen värisävyjä. My Little Customs ja Aviksen paja ovat Dollyhairin jälleenmyyjiä.

Joillakin poneilla (esim. prinsessaponit) olevaa tinseliä saa kalastusliikkeistä. Samaa tinseliä käytetään nimittäin perhojen sidontaan. Täältä olen tilannut omille poneilleni tinseliä: www.mistpool.com

 


Vähän sanastoa

Harjaskolot = Ponin niskassa olevat pienet reiät, joihin harjan karva istutetaan
Plugi / karvaplugi = Yhteen harjaskoloon menevä pieni tukko karvaa
(Re)roottaus = Englannin sanasta reroot eli istuttaa karvaa; yksinkertaisesti sanottuna ponin harjan uusiminen.
Karvapuntti = Yksi pussillinen Dollyhairin tai CustomPonyn karvaa
Roottaustyökalu = Varrellinen neulatyökalu, jolla poni rootataan

 


Yleisiä pelisääntöjä ja vinkkejä

 

Roottaaminen vaikuttaa hankalalta, mutta ei ole sitä, kun hoksaa muutaman niksin. Tarvitset vain hyvät hermot ja kestävät sormet, sillä molempia koetellaan! Kannattaa aluksi edetä askel kerrallaan. Harjoitus tekee mestarin.

Onnistuneen roottauksen kulmakivet ovat: 1) Etukäteen oikeaan mittaan lyhennetyt karvat, 2) puhtaat työvälineet (myös kädet!) ja 3) tarkkuus. Mikään ei ole karmeampaa kuin huomata juuri rootatun ponin olevan täynnä tahroja (kenties lähtemättömiä), jotka ovat peräisin likaisista käsistä tai työvälineistä.

Mittaa karvojen pituus ja leikkaa ne oikeaan pituuteensa ennen kuin roottaat ponin. Jälkeenpäin saksituista karvoista tulee epätasaiset (ellet ole kampaaja). Nyrkkisääntö on, että jokainen karvaplugi on ensin tuplasti niin pitkä kuin harjan lopullinen mitta; kun plugi solmitaan keskeltä ja taitetaan kahtia, siitä tulee oikean mittainen. Jälkeenpäin voit kyllä tasoittaa harjasta esiin pistäviä muutamia ylipitkiä karvoja.

Karvapuntista kannattaa aina säilyttää mahdollisimman paljon täysimittaisena. Voit joutua myöhemmin roottaamaan ponia, jolla on pidemmät karvat kuin edellisellä, ja jos koko puntti on saksittu lyhyeksi, joudut tilaamaan lisää karvaa!

Kaikki hyväkuntoiset, yli jääneet ponien hännät kannattaa säilyttää. Jos et itse käytä niitä, joku muu saattaa tarvita niitä karvamateriaaliksi toiselle ponille. Hännän keskiniitti irrotetaan seuraavasti (ks. kuva vasemmalla): niitti painetaan keskeltä auki leikkauspihdeillä, niitin puoliskot avataan esim. pienillä, terävillä saksilla tai muulla terävällä työkalulla, ja löystynyt niitti vedetään varovasti pois hännästä. Jos hännässä on paljon ruostetta, ei sitä voi käyttää enää uudestaan, mutta pienet häntäruostejämät eivät haittaa, kunhan ne pestään pois ennen hännän uusiokäyttöä.

Kuva: E. Partanen

Dollyhairin karvapusseihin on kirjoitettu tussilla karvan sävyn nimi. Varo, ettei poni pääse koskettamaan tussikirjoitusta; tussi tarttuu muoviin eikä lähde pois!

Yleensä samaan sarjaan (esim. Candy Cane, Dance 'n Prance, Rainbow-ponit) kuuluvilla poneilla on keskenään suunnilleen saman pituiset karvat. Jos siis roottaat esimerkiksi Tropical-ponia, sinun ei välttämättä tarvitse tietää juuri sen ponin karvojen mittaa, vaan voit katsoa mallia toiselta Tropical-ponilta.

Suurimpaan osaan karvoista löytyy vastaava sävy Dollyhairissa tai CustomPonyssa. On kuitenkin muutama surullisen kuuluisa sävy, jolle ei löydy vastaavuutta kummastakaan nettikaupasta. Tällainen on esimerkiksi Moondancerin viininpunainen.

Ajan mittaan jotkut karvavärit haalistuvat. Tällaisia ovat esimerkiksi haalistuva pinkki, siniturkoosi ja jotkut keltaiset; haalistuva pinkki on nimensä mukaisesti hyvin hailakka vaaleanpunainen, joka menettää hyvin herkästi värinsä ja muuttuu valkoiseksi. Jos roottaat tällaisia värejä sisältävää harjaa vain osittain, voi olla parempi etsiä toiselta ponilta yli jäänyttä, jo valmiiksi hiukan haalistunutta karvaa kuin panna haalistuneen karvan viereen ihan uutta - kontrasti voi olla tyrmäävä (ks. kuva).

Jos harjasta puuttuu vain muutamia plugeja, tai jos (suurin) osa harjasta on hyvän näköinen, kaikkia karvoja ei tarvitse vaihtaa. Harjan voi myös rootata osittain.

Etenkin harvinaisempien ponien kohdalla on hyvä muistaa, että jos karvoista vain suinkin saa nätin näköiset esim. silittämällä, tai jos karvoja ei ole kynitty ihan täysin, ei ponia kannata rootata. Poni alkuperäisillä (jokseenkin hyvännäköisillä) karvoilla on kuitenkin aina arvokkaampi kuin rootattu. Itse pyrin aina tekemään kaikkeni säilyttääkseni ponin alkuperäiset karvat; vain toivottomat tapaukset rootataan.

Sitten vain hihat ylös ja hommiin!

 

Tämä Fizzy on aika toivoton tapaus. Noita säkkäröitä ei saa suoriksi silitysraudallakaan.
Karvat uusiksi vain! Boysenberry Pien harjannysälle ei mahda enää mitään.
Tässä tapauksessa kannattaa harkita. Ringletillä on pitkät karvat alun perin, mutta leikatut ovat vielä aika hyväkuntoiset. Toiset haluavat pitää ponin lyhyillä karvoilla, toiset tykkäävät rootata tällaiset tapaukset. 


Roottausvälineet ja valmistelut

 

Tarvitset:

* Pihdit: koukkukärkiset sekä mahdollisesti lisäksi myös pitkä- ja suorakärkiset
* Sakset
* Kuumaa vettä (mielellään isossa mukissa)
* Roottausneula / -työkalu
* Nasta tai paksu neula
* Ohutta mutta vahvaa rautalankaa (vaikka Tiimarista)
* Sekä tietysti tarpeeksi uutta karvaa!

 


1: Irrota vanha harja

Irrota ponin pää.
Leikkaa vanha harja niin lyhyeksi kuin pystyt, jotta se irtoaa helpommin.

Vedä vanha harja irti tarttumalla siihen pihdeillä ponin pään sisältä.

Jos et saa karvoja irti, sinun täytyy pehmittää harjan liimaa. Upota ponin pää hetkeksi (minuutin verran) kuumaan veteen. Voit myös keittää päätä hetken aikaa (10-20 sekuntia) kiehuvassa vedessä, mutta jos teet niin, pidä päätä vaikka salaattipihdeissä, ettei muovi osu kattilan reunoihin ja vahingoitu.

Kun olet saanut vanhan harjan irti, huuhtele ponin pään sisäpuoli kuumalla vedellä, jotta loputkin liimanrippeet irtoavat. Yksittäiset karvatupot voi nyhtää irti pihdeillä myös pään ulkopuolelta.

 


2: Tee uudet harjasplugit

Ota erilleen ohut tukko uutta karvaa. Tukon pitäisi olla kaksi kertaa ponin tulevan harjan pituinen ja paksuudeltaan noin puolet yhden harjasplugin paksuudesta.

Mittaa karvojen oikea pituus tässä vaiheessa. Jos harjan tulee olla 12 cm pitkä, se tehdään tuplasti pidemmistä eli 24 cm mittaisista karvoista, jotka taitetaan kahtia.

Tätä karvatukkoa sanotaan plugiksi.

Tee karvaplugin keskelle solmu. Älä tee solmusta kovin tiukkaa, varsinkaan jos aiot käyttää roottaustyökalua.

Voit tehdä kaikki plugit valmiiksi nyt, tai sitten voit tehdä muutaman (kymmenen) tässä vaiheessa ja siirtyä sitten seuraavaan vaiheeseen.Ponin roottaaminen

Roottaaminen rautalangalla
Roottaaminen roottaustyökalulla / -neulalla
Osittaisroottaus
Monivärisen harjan roottaus
Tinselien uusiminen

 

On olemassa muutama tapa rootata poni. Käsittelen tässä niistä kahta: rautalankaa ja neulaa.

Roottausneula (tai roottaustyökalu) on nopeampi tapa, mutta se ei sovi poneille, joiden muovi rikkoontuu helposti. Harjasreiät voivat todella haljeta niin että yhdestä reiästä tulee kolmen tai jopa kuuden reiän rivistö.
Tarvitset roottaustyökalun tai roottausneulan; voit tilata sellaisen tai tehdä sellaisen itse. Minä käytän parsinneulaa, jonka silmä on katkaistu, sekä pihtejä, joilla neulaa käytetään. (Neulan silmä katkaistaan näin.)

Rautalangalla roottaaminen on hitaampaa mutta sopii kaikille poneille. Rautalankaa ei kuitenkaan kannata käyttää, jos rootattavan karvan laatu (esim. kustomeilla) on hentoa, sillä karva vedetään rautalangalla harjasreiän läpi, ja heikommat karvat saattavat katketa tai taittua ikävästi. Rautalangan tulee olla tarpeeksi ohutta mutta kuitenkin vahvaa. Tiimarista saa laadukasta metallilankaa, joka sopii tähän tarkoitukseen.

 


Roottaus rautalangalla


(Klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Pistä nasta / paksu neula ensimmäiseen harjasreikään. (On helpompaa aloittaa työ ponin otsalta ja edetä niskaa kohti.) Anna nastan olla paikallaan hetken, jotta reikä laajenee.
Ota n. 30 cm mittainen pätkä ohutta rautalankaa. Taita se kahtia niin, että suljetusta päästä tulee terävä. Pihdeillä on kätevä puristaa rautalangan pää teräväksi.
(Klikkaa kuvaa suuremmaksi)


(Klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Ota nasta pois harjasreiästä. Pujota rautalanka suljettu pää edellä harjasreiästä sisään ja ulos ponin kaulasta.

(Klikkaa kuvaa suuremmaksi)

Pujota valmis harjasplugi kaksinkerroin rautalankaan. Varmista, että rautalanka kulkee suunnilleen keskeltä plugia.

Vedä rautalanka takaisin samaa tietä kuin se laitettiinkin. Harjasplugi seuraa perässä.

Pujota sormi karvaplugin lenkkiin ja vedä varovasti; plugin toinen pää tulee ulos pään sisältä.

HUOM: Jollet saa plugia vedettyä harjasreiän läpi tai jos harjasreiät halkeavat, tarkista karvaplugin paksuus. Se ei saa olla liian paksu - eikä liian ohut!

Toista edelliset kohdat kunnes harja on kokonaan rootattu. Muista laajentaa jokaista harjasreikää nastalla tai neulalla; se tekee hommasta paljon helpompaa ja voi lisäksi estää harjasreikien halkeamisen.

 


Roottaus roottaustyökalua / -neulaa käyttäen

 


(Klikkaa kuvaa suuremmaksi)
Pistä nasta / paksu neula ensimmäiseen harjasreikään. (On helpompaa aloittaa työ ponin otsalta ja edetä niskaa kohti.) Anna nastan olla paikallaan hetken, jotta reikä laajenee.

(Klikkaa kuvaa suuremmaksi)

Ota yksi karvaplugi. Työnnä roottaustyökalun (kuvassa neula) pidempi pää läpi solmun keskeltä.

Varmista, ettei karvaplugi pääse putoamaan!


(Klikkaa kuvaa suuremmaksi)

Ota nasta pois harjasreiästä. Työnnä roottaustyökalun pidempi pää harjasreikään.

Taivuta neulaa niin että saat työkalun lyhyemmänkin pään harjasreikään. Paina varovasti, ja harjasplugin solmu sujahtaa reiästä. (Jos käytät neulaa, älä paina käsin vaan esim. pihdeillä.)

Kun olet saanut solmun pään sisään, vedä roottaustyökalu ulos. Vedä plugista varovasti, jotta näet pysyykö se paikallaan.

HUOM: Jollet saa plugin solmua harjasreiän läpi tai jos harjasreiät halkeavat, tarkista plugin paksuus. Liian paksu plugi ei mene reiästä läpi tai repii reiät, ja liian ohut plugi taas lähtee helposti irti.

Toista edelliset kohdat kunnes harja on kokonaan rootattu. Muista laajentaa jokaista harjasreikää nastalla tai neulalla; se tekee hommasta paljon helpompaa ja voi lisäksi estää harjasreikien halkeamisen.Punkkariko siitä tulikin? Ei hätää, vasta rootattu uusi harjas näyttää
normaalisti juurikin tältä. Kuuma vesi saa ihmeitä aikaan kurittomallekin tukalle!

 Osittaisroottaus

Joskus ponin harjasta puuttuu vain osa, toisinaan vain pari plugia. Tällaisissa tapauksissa harjaa ei kannata lähteä uusimaan kokonaan, vaan korvataan vain puuttuvat osat roottausneulaa käyttäen. Päätä ei välttämättä tarvitse irrottaa.

 

Snowflaken etutukka oli revitty lyhyeksi. Muuten karvat olivat hyvän näköiset, joten koko harjaa oli turha vaihtaa.

Leikkaa lyhennetyt karvat kynsileikkurilla niin lyhyeksi kuin mahdollista. Saksiakin voi käyttää, mutta kynsileikkurilla saa vielä tarkempaa jälkeä.

Työnnä jäljelle jääneet nysät nastalla pään sisään. Saatat joutua painamaan kovaa, jos harjasrivistössä ponin pään sisällä on paljon liimaa.

Kun karvat on saatu pois näkyvistä, roottaa uudet karvat puuttuvien tilalle neulaa käyttäen.

Voit myös käyttää rautalankaa, mutta silloin pää on irrotettava, ja vanhat harjan nysät saattavat nousta uusien kera pään ulkopuolelle. Suosittelen siis neulaa!

Kuvat: © Myrskytär ja E. Partanen


 


Monivärisen harjan roottaus

Monivärisen harjan roottauksessa pätevät samat säännöt kuin yksivärisenkin roottauksessa. On kuitenkin hyvä huomata muutama seikka.

Monivärisessä harjassa värien vaihtumispaikat on merkitty jo tehtaalla pienin viilloin (klikkaa kuvaa suuremmaksi). Viiltoja on myös monilla poneilla, joilla on yksivärinen harja. Moniväristä harjaa rerootatessa on hyvä seurata näitä merkkejä.

Ponille on yleensä laitettu kahta vierekkäistä väriä yhteen harjaskoloon aina kun väri vaihtuu. Rootatessa kannattaa tehdä samoin: tee kuhunkin värinvaihtumiskohtaan (viillon kohdille) yksi kaksivärinen plugi. Tämä ei ole pakollista, mutta saa karvat näyttämään aidommilta. Jos harjassa on yksi erillinen erivärinen raita (esim. 2. ja 3. vuoden yksisarvisilla), ei tätä "liukuvärioperaatiota" tarvitse tehdä.

Monivärisen harjan roottaamiseen menee kutakin sävyä tietysti vähemmän kuin yksiväriseen harjaan.

 


Jos harjassa on tinseliä

Tinselit ovat niitä metallinkiiltoisia tai läpinäkyviä ja kiiltäviä "ekstrakarvoja" ponin karvojen seassa. G1-poneilla näitä on esim. Princess-poneilla, Starlight Babyilla ja Pony Bridellä. G2-poneista ainakin Princess-poneilla on metallitinseliä. Monilla G3-poneilla on myös tinselikarvaa. Usein ponikerääjät manaavat sitä läpinäkyvää muovista helmiäistinseliä, koska se on aika sähköistä ja kiipeilee seiniä pitkin eikä tahdo asettua millään nätisti.

Tinselit venyvät ja katkeilevat usein aikaa myöten. Ne voivat myös mennä ruttuun ponin karvoja kammattaessa. Metallinkiiltoisten tinselien kohdalla tämä ongelma on helposti selätetty, sillä tinselit suoristuvat silitys- ja suoristusraudalla erittäin helposti. Muovitinselit eivät kuulemma oikein tykkää silityksestä, mutta olen kuullut, että joku on niitäkin saanut suoristeltua pienellä lämmöllä.

Tinselit ovat hankalia siksi, koska niitä on vaikea korvata, jos ponin karvat on leikattu. Muovitinseleille en ole vielä löytänyt korvaavaa materiaalia, mutta metallinkiiltoiset tinselit ovat täysin tai ainakin lähes samaa kuin kalastuskauppa Mistpoolin tinselit. Ainakin hopeatinseli ja sateenkaaritinseli ovat niin samankaltaisia, ettei eroa huomaa. Mistpoolin tinselivalikkoon pääsee näin: vasemmalta valikosta Keinokuidut -> Flashabou tai Flashabou (Hedron) -> klikkaa väriä jonka haluat. Yhden tinselinipun hinta on 4 euroa, eikä ainakaan tuolta tilatessa tarvitse maksaa postikuluja. Yhdestä nipusta riittää materiaalia ainakin muutamaan poniin.

Mistpoolin tinselit ovat n. 22 cm pitkiä ja niitä voi solmia yhteen, jos pituus ei riitä. Valitettavasti ne kestävät roottausta aika huonosti (katkeilevat helposti), joten kannattaa olla supervarovainen, etenkin jos käyttää roottaustyökalua.

Tinseliä sisältävää harjaa rootatessa yleissääntö on, että yksi tinseli per karvaplugi. Tinseli ympätään plugin sekaan ja plugi solmitaan ja rootataan kuten normaalistikin.

 


Hännän uusiminen

 

Nyt on selvitty vaikeimmasta. Hännän uusiminen on paljon helpompaa kuin harjan vaihto! Tässä pari vinkkiä aluksi:

Alla kuvattu tapa sopii käytettäväksi myös silloin, jos ponille pitää vain saada vanha häntä paikalleen pesun jälkeen.

Joidenkin ponien muovi on niin kovaa, ettei se jousta lainkaan (esim. Big Brother -ponit). Jos ponisi on tällainen, joudut soveltamaan "kelmumetodia": kieritä hännän ympärille kelmua ja jätä tyveen n. 2-3 cm kelmutonta häntää. Vedä rautalangan avulla kelmun tiukaksi kieritetty pää häntäreiästä ulos, tartu kelmun päästä kiinni ja vedä siitä, niin häntä menee paikalleen.

Jos hännässä on monta väriä, kokoa häntä tasaisesti. Kaksivärisessä hännässä ota molempia värejä puolet ja puolet, nelivärisessä jokaista väriä yksi neljäsosa jne.

Jos haluat, että häntä näyttää niin aidolta kuin suinkin, käytä hännän kiinnityksessä yli jäänyttä, aitoa ponin häntäniittiä ja -prikkaa. Avattu niitti ujutetaan karvatukon keskelle (pystysuoraan keskeltä, ei päästä) ja painetaan lujasti kiinni esim. vahvoilla pihdeillä. Häntä pujotetaan niitti edellä prikkaan, varmistetaan, että se pysyy siellä, ja laitetaan sitten paikalleen ponille.

Häntä tehdään ja laitetaan paikalleen seuraavasti:

 

1: Rautalanka

Ota noin 40 cm mittainen pätkä vahvaa rautalankaa. (Tiimarin muovipäällysteisen rautalangan pitäisi kestää.) Taita se kahtia.

Työnnä rautalanka ponin häntäreiästä sisään ja ulos sen kaulasta.


2: Hännän valmistelu

JOS SINULLA ON VANHA HÄNTÄ:
Joko laita vanha häntäprikka takaisin (jos se ei ole ruosteessa) tai korvaa se uudella prikalla tai rautalangalla.

JOS SINULLA ON UUTTA KARVAA JA HALUAT SIITÄ UUDEN HÄNNÄN:
Ota tukko karvaa. Tukon pitäisi olla ainakin kaksi kertaa ponin hännän pituinen ja noin puolet sen paksuudesta.

Kieputa karvatukon keskelle n. 1 cm leveydeltä muovipäällysteistä rautalankaa (kuva 2; tämä matkii aidossa hännässä olevaa metalliniittiä).

Taita karvatukko kahtia ja kieputa sen juureen toinen satsi rautalankaa korvaamaan häntäprikkaa (kuva 3). Varmista, että rautalankaa on riittävän paksusti, jotta häntä pysyy harjattaessakin paikallaan.

3: Hännän laittaminen paikalleen

Pujota häntä rautalankaan. Varmista, että rautalanka kulkee suunnilleen hännän keskeltä.

Vedä rautalanka takaisin kropan läpi ja ulos häntäreiästä. Häntä seuraa perässä. Voit joutua kiskomaan lujaa! Käytä vaikka hanskoja apuna.

Vinkki: Muovia häntäreiän ympäriltä kannattaa lämmittää hiustenkuivaajalla ennen hännän paikalleen vetämistä. Lämmetessään muovi antaa helpommin periksi. Varo kuitenkin ettet sulata muovia vahingossa!

HUOM: Jos häntä on liian paksu, et saa sitä vedettyä reiästä. Jos kätesi ovat riekaleina eikä häntä vieläkään mene paikalleen, tarkista hännän paksuus ja ohenna sitä tarvittaessa. (Kyllä, voit joutua tekemään sen useita kertoja.)

 

TAKAISIN HUOLTO-SIVULLE


Sivuston kuvat ja tekstit:
© Myrskytär (ellei toisin mainita)