ylapalkki

 
blogit
palaute
paasivulle

Torstai 01.05.2014

Vapusta piti kituviikkojen alkaman eilisen ahmimisen jälkeen, toisin kävi. Iä:n kanssa lährimme sukuloimaan Hämeenlinnaan, rakkaan kälyni Anjan luo. Pieniä vappupaloja piti olla tarjolla seurustelun lisäksi. Pitäisi jo Anjan tuntea. Herkullinen vappulounas tarjolla osaralaisille. Ole siinä sitten syömättä. Ei muuta, kun taas reppu täyteen. Mutta huomenna on päivä uusi. Aamusella puntariin ja Kekkosen lailla joka päivä merkataan paino kalenteriin. Urkki tosiaan merkkasi päivän lukeman päiväkirjansa alalaitaan. Vauhditonta korkeutta en silti rupea kesällä hyppäämään.

Räntää vihmoi Hämeenlinnassa. Aamusella Osaralla hiutoi lunta. Anja oli käynyt kuuntelemassa torilla Pietikäisen puhetta. Hyisessä säässä värjötteli viitisenkymmentä kuulijaa, kesken tilaisuuden oli myös Anja poistunut paikalta. Ei lämmitä edes politiikkojen puheet. Hehkua lienee silti tuonut Anjalle taatan lämmin halaus.

Ministerimme Jutta esiintyi Tampereella. Kaltoin kohdellet välihuutojen myötä. Sieltä Jutta matkusti Kyröön juhlapuhujaksi Hälläpirtille. Olisipa ollut mukava nähdä valtiovarainministerimme upea, tiukka paketti. Varmana Hälliksellä oli kyröläisten remarien pitkä halaajien jono. Innokkaimmat miehet menneet varmaan uusintaa varten uudestaan jonon päähän, puhetta kuunneltu kuin hepo kelloa. Kyrössä osataan käyttäytyä. Huhut kertovat, että mainio tilaisuus oli päätetty Jutan ehdottamaan yhteislauluun; "Rintavaanne yhtykää".

Valpurista jäi lämpönen olo; kiitos Päivin ja Anjan lämpimien halausten !

Tiistai 05.05.2014
Kyllä sielua karvii. Kun kuulee nimen Sonera alkaa viha nousta pilviin. Kehtaavatkin vielä mainostaa omaa erinomaisuuttaan reklaameissaan. Osaralla ei pelaa puhelimet eikä tämän halvatun operaattorin mokkulat. Iä:n kanssa tullaan vaihtamaan operaattoria ja kiiruusti. Ei näissä merkeissä paljon blogisteltu.
    Ilon aihetta murtuneeseen elämään toi Tatjana jalkahoito. Hillitä sai ittensä, etten Sastamalan valtaväylällä tanssahdellut Pallen sanoittamaa kipaletta Anttilan keväthuumausta. Maltoin onnesta mieleni, koska Tyrvää oli niin lähellä ! Mutta silti, Möttöskän hoito on taivaallista ja tarkkaa. Ei ihme, että pian koko Frantsilan dynastia hoitaa kinttunsa Sastamalassa.
    Kyrössä vietettiin superlauantaita pesäpallon merkeissä. Räpsän superittaret pelasi Raumaa vastaan ja Mansen miehet Ulvilaa. Olihan ilma kylmähkö, mutta luvattoman vähän oli kansaa katsomossa. Seniorien edustus mahtava, vaikka pisuhäiriöt vaaniikin kylmillä penkeillä. Harjoituspeleissä tuloksista ei paljon mainintaa, paitti, että seniorien mielestä hulvattoman nättejä Räpsän naiset. Kyllä näitä kesän kattelee !
    Sunnuntaina uimassa Maijan ja Lassen kanssa ja sen jälkeen tiirailtiin veroehdotusta laskentaneuvoksen valvovan silmän alla. Löytyihän sitä kaikenlaisia vähennyksiä. Toivotaan, että valtio jää meille velkaa, eikä me sille.
    Westerluntin Erkka ratkaisi kevään ajankäytön puutarhan ja television välillä. Keräsen potkaiseminen ulos maajoukkueesta ratkaisi taatan kevään puutarhan hyväksi. Vähemmän katson ns."maailmanmestaruuskisojen" pellejoukkueita. Kiekon ystävät, katsokaapa muiden maiden kokoonpanoja; sekundamiehistöillä kisat pelataan, jälleen. Samaan ratkaisuun päädyin Ylen ohjelmistossa, eurovaaleihin uhrattu päivä kunkin puolueen kanssa ei kiinnosta pätkääkään.
    Seniorit viettivät aamun seniorikävelyllä, vilpoisassa säässä 40 minuutin lenkin taivalsi kolmisenkymmentä senioria. Kyllä Pohjankangas pölysi. Iä veti tyylikkäästi alkujumpan. Kiitokset kuuluvat emännille Pirjo-Riitta ja Sirkka maistuvista eväistä, isäntä Hannulle paistavasta hiilloksesta ja varapuhemies Matille terävistä makkaratikuista. Kyllä sakkia riittää, kun on tällaiset tarjoomiset.

Keskiviikko 07.05.2014
Frantsilan suvussa on tänään miehillä ollut huolia; Konstalla korjaamolla oleva mönkijä ja taatalla silmä. Konstan huolet hieman helpotti, kun käytiin ajelemassa korjaamon ohi, mutta taata joutui käymään terkkarissa.
    Sattui näet niin, että taataa on pitkin kevättä pintonut pihapuiden kuivat, rumat oksat. Uusi teleskooppivartinen Fiskarsin oksasaha on ollut hommissa tosi kätevä väline. Tänään oli vuorossa poppelit. Uskokaa tai älkää, taatalla on kahdet suojalasit hallin hyllyllä ja siellä ne olivat tänään sahatessakin. Sitten se sattu; ylöspäin sahan purentaa kurkistellessa tipahti puusta roska silmään. Eikä pois sitte millään. Vessan lavuaarin päällä aikani liottelin, mutta kipiää teki. Kuten tiedän, poppelit ovat kovia ja nopeita puita versomaan. Silmään jos olisi kasvain jäänyt, olisi se varmaan jo äitienpäivänä ruvennut kasvattamaan silmään versoa. Näissä merkeissä terkkariin, mutta täyttä oli iltapäivän lopulla. Ystävällisenä neuvona annettiin pari mahdollisuutta; joko päivystykseen tai yön kärsimysten jälkeen aamulla takaisin terveyskeskukseen.
    Niinpä kotio takaisin ja tilannetta funteeraamaan. Vielä kerran silmän pesu, ja sanomalehti kädessä nojatuoliin lepoasentoon. Siihen nukahdin ja katsos, herätessäni oli pois roska ja pahemmat työhalutkin. Kyllä lepo auttaa moneen vaivaan !
    Osaran mies meni Noksolle lääkäriin. Kovaksi oli äitynyt ristiselän kipu. Tarkkojen tutkimusten jälkeen vika löytyi; henskelit olivat selkäpuolelta solmussa.

Torstai 08.05.2014
Päivän keskustelunaihe remarien puheenjohtajuus. Kysymyksestä vaihdamme mielipiteitä Iä;n kanssa Kylpylään mennessä ja syventävää veikkausta haemme asiaan toimitusneuvos Pitkon kanssa Kylpylän altaalta. Jutta aivan ehdoton suosikki. Uskon vakaasti, että kun valinta huomenissa ilmoitetaan, valkoinen savu nousee Jutan korsteenista. Sivusta seuraten topakka valtiovarainministeri ylivoimainen, sekä tiedoiltaan, että taatan mielestä muutenkin, jääköön sanomatta. Kulissipeliä löytynee Seinäjoen yössä. Don Heinäluomakin kulisseissa mukana. Eeron huono puoli on se, että Eeron tukea saa vain Eero Heinäluoma. Jos valinta Jutasta lipsahtaa, pitäisi pyytää pohojammaalaisten ystävien käyrä syöttämässä kauhavalaisen kanssa remareille ropsua.
    Vaikka sanotaan, että valinnan jälkeen pulinat pois, harvoin se täydellisesti toteutuu. Häviävällä osapuolella on aina riveissään kuumakalleja, jotka totta jumalauta vetää seuraavissa vaaleissa viivansa toisten pussiin. Ja ottajiahan on; "urppareilla" kokoomus, "rimppareilla" soinilaiset. Ans kattoo !
    Muutama sana vielä viikolta remariministeristä. Pirkanmaalaiset saivat hallitukseen Gustafssonin jälkeen ministeriksi pikkumyy Viitasen. Tyhmää itsevarmuutta kun raukalla piisaa, Viitasen kontolle sysättiin asuntoministerin tehtävien lisäksi kulttuuri- ja urheiluministerin postit. Viikonvaihteen HS:n haastattelussa Pia osoittaa todeksi, että tyhjät tynnyrit kolisevat eniten. Ei ihme, että kirjailijavirtuoosimme Sofia Oksanen vertaa Viitasen vastauksia Miss Suomi haastatteluihin. Yksi syy lienee Viitaselta kysytty Suomen itsenäistymisen vuosi, mihin Pia vastaa, "aina toimittajat minulta vuosilukuja tenttaamassa, olisikohan ollut 1968 ". Voi taivahan taatto. Eduskunnan kyselytuntien intomielisenä seuraajana olen todennut aikaanaan, milloin Pia istui rivikansanedustajana, että Viitanen eli joka päivä tasan viisi vuotta nykypäivästä jäljessä. Muuta ei suusta kuultu, kuin vanhojen hallitusten, puolueista lähinnä keskustan mokia, kahden edellisen hallituskauden ajoilta. Tunnen syvää surua urheilun ja kulttuurin puolesta reppanasta ministeristä.

Keskiviikko 14.05.2014
Pitkä hiljaisuus blogirintamalla julistetaan täten päättyneeksi. Hiljaisuus johtui kansallisista ohjeista, että paras on olla etukäteen huutelematta verkkoon, jos lähtee matkalle, ainakin pitemmäksi aikaa. Kaikenlaiset rosmot saattavat iskeä ja kotia tullessa ei odota muuta kuin kalustamattomat huoneet. Koska kärsitty on koneen kanssa jo kaikenlaiset viirukset ja pienemmätkin taudit, olen sen verran viisastunut, notta etukäteen en ilmoita vaikka lähtisin Kyröskosken torilta noutaan mustaamakkaraa.
    Siitä reissusta; matka suuntautui Lontooseen arvovaltaisen delekaation seuratessa taataa: Iä ja Amanda. Kun lentoyhtiöksi valikoi Ryynäsen sijalle finskin, pystyy nelipäiväisen oleskelun käyttämään maksimaalisesti hyväkseen. Lähtöpäivänä olet perillä jo aamulla kymmeneltä ja paluu tapahtuu neljännen iltapäivän lopun lähdöllä. Ja kyllä kotimainen on ehdottomasti paras; upeat lentoemot ja niin tasaiset laskut kentälle jotta. Tulee vaan mieleen eräs ryynäsen pomppulasku Bremeniin.
    Matkakohteen valitsi Amanda, jolle yläasteelle siirtymisen myötä oli luvattu ulkomainen kaupunkimatka. Reissua varten Amanda oli säästänyt hyvistä koetuloksista saamiaan taskurajoja useamman vuoden ja nyt niitä likka käytti omiin ostoksiin. Muu osa kustannuksista kaatui Iä:lle ja taatalle. Matka oli ostettu "Hulluilta päiviltä ". Sinänsä erinomainen päämäärän valinta, että minkäänlaista kulttuurishokkia Lontoossa ei osaralaisina koettu. Kylällämmehän puhutaan toisena kielenä enklantia ja mustia partaisia miehiäkin näkyy tämän tästä; Heinäsuon siivotessa viljankuivuria. Kerrottakoon muita kokemuksia matkalta muissa blogeissa, mutta mainittakoon, että ensimmäisen yllärin koimme Heathrown lentokentän tullissa tumman tullarin kysyessä meiltä Amandan vanhempien kirjoittamaa lupalappua tuoda tyttö maahan. Parakraafit kun vaativat, että alle 16v. proopuska pitäisi löytymän. Iä sai käännettyä tullimiehen pään ja niin astuimme kolmisin viralliseen Englantiin. Olisipa matka alkanut lystisti, jos Amanda olisi viettänyt neljä päivää kentän säilytyksessä.
    Tänään ovat hurut lounastaneet. Kuin uhitellen Sarvi oli laittanut englantilaisten fisujen ja sipsien jälkeen pöydän notkumaan. Oli kaalikääryleitä, kalapihvejä, possunpaistia ja jälkkäriksi kermavaahdossa lilluvia mandariineja. Näistä kaikista kun kolme lautasellista koottiin, olo tuntui todella tyrnältä. Kääryleet sisälsivät mahtavan kokoisia ja maukkaita lihapalleroita, että oli onni, kun vain yksi Elorannoista viihtyi lounaalla. Lisäksi Sarvi tarjosi uuden tarjoilijattaren, kesälomittajan. Kovin viehätti hurujen silmää ja eiköhän ujouskin kesän mittaa katoa.
    Lounaalta oli mukava matkata seniorien kevään viimeiseen kuukausitapaamiseen. Paikalle ahtautunut nelisenkymmentä sanankuulijaa. Tuomari Salonen kertoi kaikkia kiinnostavasta asiasta, kuinka uuden lain mukaan kunnan täytyy pitää huolta senioreittensa hyvinvoinnista jo etukäteen. Saas nährä ! Tehdään ns. etukäteissuunnitelma, mihin kukin saa mielihalujansa mainita, joita kunta sitten toteuttaa tai ainakin avittaa. Taatallakin on jo kaksi A4:sta listattuna, enkä eres kaikkia uskalla Iä:lle näyttää. Ah tätä auvoisan tulevaisuuden orotusta !
    Päivän päätteeksi Tampereelle Tuomiokirkkoon, missä ritarikuntamme järjesti keväisen konsertin nimellä "Kevään herääminen". Esiintyjiksi olimme saaneet Arja Korisevan, Ahti Jokisen, Ronja Alatalon ja Innasen Reksin. Viehkoa tilaisuutta oli saapunut katsomaan ja kuuntelemaan viitisensataa henkilöä. Tulot konsertista menevät ritarikuntamme lapsi- ja nuorisotyöhön. Hyvin tyytyväiseltä vaikutti yleisö illan antiin. Suurin yllätys taatalle oli hieman villikkona tuntemani Arjan esiintyminen näissä ympyröissä, vaan huoli pois. Tutuilla lauluilla Arja otti yleisönsä. Olipa alku ensimmäiselle kotimaan päivälle !

Torstai 15.05.2014
Olipa iloinen päivä, ainakin Konstalle. Vihdoin sai taata ilmoittaa, että mönkijä on noudettavissa lääkäriltä. Sopimuksen mukaan yhdessä vekotin haettiin. Aamusella Konsta soitti, josko noutaisin miehen heti koulusta ja sieltä suunnistettaisiin Jukan pajalle. Silmät ymmyrkäisenä Konsta tutki korjaamolla esillä olevaa moottoripyörien valikoimaa. Kyllä nyt oltiin sellaisessa paikassa, että mönkkäri varmaan kesän pelaa. Ei muuta kuin peli hallista pihalle ja Jukan kehotuksesta Konsta mönkkärin päälle ja niin lähti kuin jänes makuulta. Oisitte nähnyt moottorimiehemme loistavat silmät. Ehtoopäivä koneella rullattiin Osaran pihapiirissä taatan toimiessa tallipäällikkönä ja Iä:n ravintolan vastaavana. Yleisönä Aurora, Lotta ja Marleena.
    Vauhdikkaan iltapäivän jälkeen filharmoniaan. Konserttipäiviä on muutettu perjantaista useammalle torstaille. Talous ratkaisee. Perjantaisin kevyemmät ? konsertit vetävät salin täyteen ja niin on sinfonikot tuupattu useammalle torstaille. Tiedä sitten mitä mieltä väki asiasta on, tänään salissa jonkin verran tyhjiä tuoleja.
    Lienee ollut ensimmäinen kerta, kun tahtipuikkoa heilutti ruottalainen kapellimestari; Daniel Blendulf. Säväkkä mies, joka tuli hyvin toimeen filharmonikoiden kanssa. Ohjelmisto edusti "itämaista" poljentoa: romanialaista Ligetiä ja venäläisiä suuria nimiä: Prokofjev ja Tsaikovski. Viihdyttävän komeeta. Ehtoon sensaatio löytyi solistista, Alexander Gavrylyuk, ukrainalainen syntyään asustellen nykyisin Berliinissä. Prokofjevin "Pianokonsertto nro 3" sai sellaisen käsittelyn virtuoosilta, jotta oksat pois. Seisaalleen nousten yleisö palkitsi solistimme hurjin ablodein ja ylimääräisenä kuultu Mendelssohnin "Häämarssi" antoi oivan näytteen Alexanderin tekniikasta. Olen varma, että Tampere-talon Steinway flyygeli hymyilee Mendelssohnin jälkeen kaksi viikkoa valkoisilla hampaillaan ! Erinomainen oli myös lopetus; Tsaikovskin "Sinfonia nro 1 ". Kerran viel ja niin on kevätkausi paketissa.
    Lontoosta: Mikäli kylään eksyy kannattaa aina käväistä paikallisissa musikaaleissa. Meille osui "Billy Elliot"-musikaali. Aivan huikea oli esitys. Elton Johnin musiikki ja huipputaitavat näyttelijät, mukana pääosan esittäjän myötä paljon nuoria. Taitaa aikaa kulua, ennen kuin Suomessa päästään brittien tasolle. Lontoon näyttämöllä ei riitä vain näytteleminen, vaaditaan myös liikunnallinen lahjakkuus ja laulutaito. Ja homma toimii just eikä melkein. Mahroton määrä täytyy olla harjoitusta takana. Billy ollut lauteilla yhdeksän vuotta, eikä loppua näy. Vinkin Lontoon tarjonnasta kysyin ystävältäni, teatterinjohtaja Panulta ja kovasti kiitollisia olimme valinnasta, myös Amanda, joka piti musikaalia matkan ehdottomana huippuna. Jos taatalla intoa piisaa ja jalat kulkee haluaisin Iä:n kera kerran vuoteen Lontoossa piipahtaa ja ohjelmistossa olisi kaksi tapahtumaa; musikaali ja futis. Iä voi olla viimeisestä eri mieltä, mutta täytyyhän miehen tehrä lopulliset päätökset !

Sunnuntai 18.05.2014
Viikonloppu palloiltu viimeisen päälle. Ainoan ammattilaisemme Konstan kanssa taisteltiin ensimmäiset sarjapisteet Kaupissa Mansen riveissä. Eurajoki sai loikkiinsa molemmissa peleissä. Konsta kumautteli mailan varressa useammankin juoksun ja ulkopelissä käsi kävi tappavasti, tuhoten etenijöitä pesien välillä. Ammattilainen kun on, joutui Konsta muutaman kerran neuvottelemaan pelinjohtaja Helimon kanssa pelin tapahtumista. Eihän sellainen käy laatuun, että omat juoksee pesälle päälle käryttäen näin Konstan. Niinpä Konsta sanoikin taatalle paluumatkalla, jotta hän taitaa jatkossa keskittyä pelkästään kiekkoon. Ei kovin erinomainen ajatus taatan mielestä.
    Eeron ja senaattorin kanssa matkattiin tänään Kauppiin, missä räpsättäret avasi sarjakautensa. Vastassa oli Roihu Helsingistä. Ensimmäinen jakso taisi mennä jännityksen piikkiin, mutta toisella meirän plikat meni menojaan. On se niin viehättävää katseltavaa, ainakin meille senioreille. Vahinko vaan, että muutama päällekkäisyys kesän aikana estää kaikkien kotipelien vahtaamisen. Voihan itku !
    Kevättä Osaralla; naapurin Mikko tuli traktoreineen ja äkeineen peltokappaleellemme. Ans olla, kun meirän natiaiset Lotta ja Marleena saapuivat katselemaan naapurin miehen puuhia. Ei aikaakaan, niin Mikko pyyteli likkoja kyyttiin ja kun aikansa olivat ajelleet, pyysivät likat Mikkoa taatan tuomalle tapolalle. Onnesta jäivät Iä:n valvovan silmän alle, minun lähtiessäni Tampereelle.
    Eurovaaleihin en ole vielä osallistunut. Mutta kyllä kansalaisvelvollisuus täytetään. Kaksi on valikoitunut ehdokkaista. Korholan Eija-Riitta on muodollisesti pätevin. Eija-Riitalla on etuna se, että ei tarvitte edes suutansa avata, kun vaan on näkyvillä. Hengästyttävä katseltava. Jos taas ajattelen vaaleja kyröläisittäin, kohteeksi valikoituu tietysti Ovaskan Jouni. Kellekkää sitä on helpompi asioista puhua, kuin kotiseudun miehelle. Puoluepolitiikka ei asiaa ratkaise vaan henkilö. Näin täällä funteeraan. Mahdollisia yhteydenottoja vartoon.
    Osaralla eräästä talosta lähtivät homevauriot, kun vanhaisäntä muutti osakkeeseen kirkolle.

Maanantai 20.05.2014
Velvollisuus suoritettu. Nyt vain jännäämään, kuinka ehdokkaan käy. Enkä tarvinnut edes vaaliavustajaa. Sekin täytyy joskus kokeilla. Mikä olisi somempaa, kuin tiirata listoja suljetussa kopissa jonkun hyvän näköisen kottaraisen kera. Aikaahan äänestykseen ei ole rajattu, joten erinäisistä "tehtävistä " ehtii selviytyyn. Jaa, että kenelle numeron piirsin. En kerro. Sanoisitte kuitenkin, että valehtelee ja milläs sen todistat.
    Pyöräniemen tanhuvilla tapahtuu kaikenlaista. Mökille tehdään kesähyppyjä varten verantaa. Komea tulee. Yhden peltokappaleen ikiaikaista risukkoo poistetaan motolla ja kohta kaatuu vuosikymmeniä paikallaan hoitamattomana seissyt kuusiaita. Osa siitä kaatui jo vuosia sitten. Silloin kun Jussi toi miniän Osaralle rakennettuun taloonsa. Pysyy paremmin Iä:n valvovan silmän alla, kun meirän pihasta näkee heirän pihaan. Taata yritti viimmeseen asti puolustaa aidan pitoo järveltä puhaltavien tuulten suojana, vaan häviölle jäin.
    Katiskat antoivat ensimmäisen kerran kunnon saaliin. Haukia nousi Osaran lahdelta peräti neljä kappaletta kerralla. Taatan ruokahuolto turvattu viikoksi. Puolet paistettuna ja puolet keitettynä. Notta pitää olla hyvää. Näillä saalismäärillä ei kannata pelätä elohopeeta ja bekkerellejä. Ja mitäs sitten, jos pää talvella vähän säteileekin. Säästöä sekin, kun ei tarvitse sähkölamppua käyttää.
    Kun vielä mainitaan, että Auroran joukkue höykytti Kokemäkeä ja siirtyi sarjan johtoon, tuntuu tekemistä olleen melko sopivasti näin viikon alkuun.

Torstai 22.05.2014
Suun terveyteen kannattaa panostaa, eikö vain ? Siinä mielessä marssin eilen reippaasti Hämeenkyrön hammashoitolaan, missä toimenpiteenä suoritettiin hammaskiven poisto. Virpin hellässä käsittelyssä toimenpide kävi näpsästi. Ei tarvittu ennen kauhulla kuultua välinettä - sirppi. Olipa summu hyväntuntuinen käsittelyn jälkeen ! Kiveä lähti varmaan kilokaupalla.
    Mutta ei siinä kaikki. Aamulla ani varhain suuntasimme laskentaneuvoksen kanssa Tallinnaan, missä odotti henkihammaslääkärimme poikiaan tarkastukseen. Oliopa Siljalla tungosta! En ole koskaan tehnyt Räävelin matkaa niin, että laiva olisi ollut buukattuna täyteen. Nyt oli. Ne, jotka yrittivät päästä matkaan mukaan vain tulemalla laivarantaan ilman varausta, jäivät rannalle ruikuttaan. Aamiaiselle ei ollut mitään asiaa ilman ennakkovarausta, mutta meillä oli kaikki hoidossa.
    Lääkärissä hoito sujui nopeasti. Meillä on laskentaneuvoksen kanssa sporttinen hambaravi, joten kun ruho on penkkiin saatu, ei siinä paljon pullikoida. Niin tiiviit on lekurimme otteet, mutta samalla kivuttomat. Laskentaneuvos pääsi vähemmällä, mutta taatalle pistettiin uusi tukirauta. Erinomaiselta tuntuu. Kylä ny on neuvoksen ja taatan suu siinä mallissa, että vain imuttamista puuttuu. Imuttaminen on kuulemma uusi termi suutelulle. Varjele Iä:tä ja Maijaa, kun poijat kotio pääsee ! Ja hambaravi suositteli toimenpiteen tekoa muidenkin kanssa, jotta uudet raudat tottuvat muuhunkin kuin yhteen asentoon. Tätä kyttäillen !
    Hambaravimme on siinäkin mies paikallaan, että hän huolehtii myös jälkihoidosta. Nytkin ostimme laskentaneuvoksen kanssa erilaisia tohtorin suosittelemia suuvesiä Räävelin kaupoista Mondeon perän täyteen. Palatessa auton valot näyttivät kohti taivasta. Eikä kesäinen Tallinna jättänyt ilman hoitavaa silmänruokaa. Kyllä niin sievästi sipsuttelivat Sirjet pienissä kesämekoissaan ja korkeissa koroissaan. Kauan eläköön heimoveljiemme yhteistyö !!

Lauantai 24.05.2014
Soon suvi kumminkin, sano Sillanpää. Hellettä piisaa, vaikka eletäänkin toukokuuta. Kovasti karttui menoja viikonlopulle. On Amanda peli, Räpsän naiset pelaa ensimmäisen kotiottelunsa Kyrössä ym. Vaikka vallitseva helle ei juuri innostakaan, lähdemme Iä:n kanssa Tampereelle. Ritarikuntamme lähtee kesälaitumille ensin kokoustaen ja kokouksen päätteeksi siirrymme puutarhajuhliin Hervantaan.
    Kokous pidetään Raipian dynastian uudessa paikassa, Hovissa. Paikka tunnetaan entisenä Pirkan Hovina, mihin porukastamme monella liittyy mukavia nuoruuden muistoja. Pirkan Hovi oli aikanaan tamperelaisille opiskelijoille varma iltapaikka, missä ei turhia kruusailtu. Meininki hulppeaa, jopa niin, että kaikki eivät voi parhaita muistojaan kertoa. Nyt rakennus on remontin alla ja valmistuttuaan teatterin opiskelijat valtaavat tilat. Upealta näyttää ! Onnittelut Eskon klaanille.
    Päivän varsinainen yllätys on Hervannassa sijaitseva veljemme Joukon ja puolisonsa Sirpan taideresidenssi. Juhlakutsua on noudattanut viljava joukko ritareita ja olisimmepa huonon valinnan Iä:n kanssa tehneet, jos olisimme keikan jättäneet väliin. Jouko on taidekauppiaana valloittava tyyppi omintakeisine huumoreineen. Muistan aina, kun Jouko ensimmäistä kertaa riveihimme saapui, hänen esittelyn itsestään. Jouko mainitsi näin: jos haluatte tietää, niin vain yksi asia minulta puuttuu, köyhyys. Residenssi vahvistaa, että näin asia on. Kovan työn tuloksena Jouko on paikkansa ansainnut.
    Ja kyllä meistä huolta pidetään. Tarjoilu on ensiluokkaista: skumppaa, talon naisväen valmistamaa mahtavaa lohilaatikkoa isännän nimen omaavien viinien kanssa ja lopuksi kahvit maittavine kakkuineen ja konjakkeineen. Hyvä, että sain Iä:n talutettua autoon. Oheen liittyi tietysti isännän taideteosten tiiraaminen; johan oli mahtavat kokoelmat huipputaiteilijoilta. Matkamuistojakin olisi voinut ostaa, mutta niitä ennen olisi täytynyt käydä pankinjohtajan puheilla Kyrössä. Isäntä kertoikin, että eräs kokoelmiin tutustunut naishenkilö oli kysellyt, eikö näytillä olevat taulut, osa ryhmissä seinää vasten, vaatisi enemmän ilmaa, niin vastaus oli ollut, että meillä on ilmaa vain hinnoissa.
    Mainitsematta ei voi jättää talon emännän vuosien aikana muokkaamaa ympäristöä. Istutukset, puut, pensaat ja kukat kuiskivat kilvan hyvästä hoidosta. Ajatella, tällainen paratiisi vain kivenheiton päässä Tampereen keskustasta !
    Osaran vanhapoika oli löytänyt rinnalleen nuorehkon, komea likan, mutta epäili miten jaksaa hoitaa tulevat yhteiset hommat. Lähti naapuriltaan neuvoa kysymään, joka neuvoi syömään visusti vaaleaa leipää. Ei muuta kuin kauppaan ja kertoi osaralainen myyjälle haluavansa viidellä kympillä ranskanleipää. Myyjä totesi leipiä pakatessaan, että eikös ne ole jo lopulta liian kovia, mihin Osaran vanhapoika; pistäppä sittenkin koko satasella.

Maanantai 26.05.2014

    Olipa mielenkiintoinen viikonloppu. Seurattavaa vaikka millä mitalla. Konstan kanssa möyhennettiin Vanhan-Yrjölän peltoja. Sopimus oli, että yhressä tehrään, me konemiehet. Sitkeä sissi viihtyi aika-ajoin melkoisessa tärinässä Casen kyydissä. Palatessa huijattiin Iä:tä. Kerrottiin, että jäätiin rekan alle, mutta ei sattunut yhtään. Juju oli se, että ajoimme kolmostien alikulkutunneliin samaan aikaan, kun Lillbackan rekka jyristeli ylitsemme.
    Sunnuntaina pellolta päästyämme, otimme Konstan kanssa Eeron mukaan ja matkattiin Kauppiin hakemaan Räpsälle neljättä perättäistä voitto. Ei tullut. Masentavaa oli räpsättärien saamattomuus sisäpelissä. Kymmeniä vuosia lajia seuranneena, antaisimme Eeron kanssa pelinjohdolle harkittavaa. Miksi Tolosen Annea peluutetaan sisäpelissä kakkospaikalla väkisin, kun kärjen surma tulee aina kakkostaipaleelta. Kyllä Tollolle paikka kuuluu yhdeksikössä, mutta jollain muulla paikalla. Tunnustus Viinijärvelle, enpä ole moista lukkaria, Niina Härkönen, aikoihin tavannut. Käsi kävi kuin piiska ja muutenkin peli hallussa.
    En saanut EU-parlamenttiin äänestämääni, asia , mikä ei kauheasti kismitä. Tulihan hoidettua velvollisuus. Vaikka yhtä kunnioitettava valinta on olla äänestämättä. Itse kukin asiasta päättäköön. Virkkusen menestys ihmetyttää. Luulin että kuntatalkoissa nollatuloksen saavuttanut ei ääniä kalasta. Ellei sitten asiaa funteeraa siten. että äänet annettiin, jotta Hennasta päästäisiin. Sinnepä matkaavat Suomen kuninkaalliset; prinsessa Virkkunen ja prinssi Katainen. Toimittaja Ervastin kanssa samaa mieltä, pakoon lähtivät. Vuoden päästä EU:ssa on vain neljä maata. Kaksikkomme yhdistää pienet maat neljään isoimpaan.
    MM kiekkoa seurasin tosi vähän, mutta loppuottelussa kyllä kiekollinen sappeni kiehu. Voitto järjestettiin venäläisille, kiitos saatanan tuomaripellejen. Aikamoinen jysäri olisi tapahtunut, jos Putiini ei olisi saanut ojentaa kultaisia killukkeita; Suhoit Suomen taivaalla ja Venäjän kiekkojoukkue Siperiassa kaalipellolla. Odotan, että rautakansleri Kale pistää asiat kohrallensa.
    Ikaalisten mies meni Kyrössä kauppaan ja halusi ostaa ikaalilaista leipää. Myyjä kysymään mieheltä, oletteko ikaalilainen. Siitäkös mies kimmastui ja ärjäisi myyjälle: jos olisin ollut jämijärveläinen ja halunnut ostaa jämijärveläistä makkaraa, olisitko sillonkin kysynyt, olenko jämijärveläinen. Mihin myyjä: mutta tämä kun sattuu olemaan rengasliike.

Keskiviikko 28.05.2014
Mahtoi koillisen puoleinen puhuri rieppasta hurut mennessään, niin oli pieni osanotto hurujen lounaalla. No, saimmehan Erkin kanssa enemmän herkullisia kanankoipia, pyttipannua sum muuta hyvää. Tiedettiin toki, että senaattori oli luokkakokouksessa Tampereella. Olivat välttämättä vaatineet luokan hiljaisimman ja kiltimmän pojan seuraan. Senaattori on villiintynyt vasta kouluaikojen jälkeen. Oletimme, että markkinointineuvos ja senaattori olivat varmaan etukäteen ilmoittanut kyläravintolaamme, että lihapullien ja silakoitten tarjoaminen on tänään visusti kielletty. Mutta hyvää oli, ei Sarvi petä koskaan. Olenpahan saanut markkinoitua myös paikkaa blogin lukijoilleni ja tyytyväisyyttä kehräten ovat hekin Sarvesta poistuneet.
     Aamun ruljanssini muodosti stipendienjako, osittain iltapäivänkin. Kirjoiteltavanani oli tasan tusinan verran onnittelutervehdyksiä leijonaklubimme stipendien saajille. Onnittelut menivät Hämeenkyrön Yhteiskoulun yläasteelle, Viljakkalan ala-asteelle ja Osaran Maaseutuoppilaitokselle. Jääveikkauksen tulot osoitettiin näihin kohteisiin. Toivottavasti stipendit tuovat potkua jatkoon.
     Illalla vuorossa Amandan, Auroran, Lotan, Konstan ja Marleenan koulun päättäjäis-sirkus ! Ei Kyröskosken opettajilta ideat lopu. Kuulin niin ylistävät kehut hauskasta ja uusia uria aukovasta ohjelmasta. Täällä ei kaavoihin kangistuta, vaan tehrään joka kerta maailman ensi-iltaa. On kiva tietää, että Iä:n ja taatan suhde Kyröskosken kouluun säilyy ainakin neljä vuotta.
    Miksi jätin juhlan väliin ? Halusin nähdä Amandan joukkueen Ison-D:n pesismatsin Pohjanmaan sarjan melkoista mittaria Nurmon Jymyä vastaan. Ja kuinkas kävikään; meidän Iso-D pisti Nurmon siltaan ja notta täyrellistä olisi, supervuoron jälkeen nurmoolaiset kaatuivat seljälleen tässä pesiksen kinttupainissa 2-1. Iso-D rulaa !