ylapalkki

 
blogit
palaute
paasivulle

Keskiviikko 2.1.2019
Hyvää kuluvaa vuotta ! Sieltä se päälle änki, vaikka vastaan olisi pistänytkin, meinaan 2019. Viime yönä myrsky rietasteli voimalla, mitä Suomessa tuulia seuranneet eivät ole ennen nähneet. Parhaassa puuskassa puhkui lähes hirmumyrskyn voimalla. Kiviä olisin ehtoolla hakenut pyjaman taskuihin, jos olisi löytänyt. Onnesta vanha pytinkimme on vuosien saatossa painunut niin paljon paikoilleen, että myterit sitä eivät heilauta.
    Samaa ei voi sanoa sähköistä. Yöllä sähköt katkesi 1.52 ja tulivat takaisin iltapäivällä 14.10. Ei jaksanut leivinuuni taistella kovaa tulta vastaan, vaan pirtissä värjöteltiin pilkkihaalareissa 10 asteen lämmössä. Sanokaahan minulle, ettei luonto ole sekaisin. Ja pysyy. Rahan himo ajaa ihmiskunnan säilymisen edelle. Ei hääviä hommaa ole raivata kovassa tuulessa ja pakkasessa kaatuneita puita linjojen päältä. Sääliksi käy sähkömiehiä, joiden taivas kuulemma on Kaksoisvirran maa.
    Konstan sopimusneuvottelut Ameriikoissa hyvällä tolalla. Kinaa on vain äitelle tulevan auton väristä. Ferrari Testarottaa ei ole luvattu toimittaa sinisenä. Pikkumaista! Uusi jengi neljän vuoden kuluttua tullee olemaan Tampa. Vielä on pitkä Konstan aamukampa. Tulipa mukaan vähän runoakin.
    Almanakkani viime vuodelta kertoo, mitä tuli harrastettu. Uinti maistui 277 kertaa ja muusta urheilusta jääkiekkoa ja pesäpalloa kävin katsomassa paikallisesti 52 ottelua. Golf jäi edelleenkin vähäiseksi, mutta valoa näkyy, kun Konsta suoritti ajokortin. On meinaan kaveri.
    Entäs kulttuuri; kirjat tavoitteessa 52 kappaletta ja konserteissa 18 kertaa. Sosiaalisessa kansakäymisessä seniorit, hurut, leijonat, ritarit ja Gideonit antoivat viihdykettään 66 päivänä ja reissussa on vietetty maan rajojen ulkopuolella 42 vuorokautta. Ynnäten tulee kaikki mukaan ottaen 455 tapahtumaa. Kiitos riittää yhdelle taatalle.
    Ja kiiruusti eteenpäin; sillä asia vaatii ajatusta ja tanssi rallatusta.

Sunnuntai 06.01.2019
Joulun loppu käsillä. Hyvä niin ! Juhlapölyt huuhdeltiin aamulla Kylpylän altaassa laskentaneuvoksen ja Maijan kera. Nyt valmistaudutaan Iä:n kanssa riisuun, meinaan kuusta. Pirtin leivinuuni hohkaa ehtoommalla sen lämmöt koivuklapien kera, sanokoot luontoihmiset mitä tahansa.
    Väsy, mutta onnellinen olo. Nuoret leijonat on tuonut Suomelle maailmanmestaruuden, eikä onnistunut helposti. Historiallista urheilutekoa olivat koko kisat Suomen osalta täynnä. Seljätettiin pienessä kaukalossa sekä Kanada että USA. Jääkiekon jälkikasvussamme olemme saattaneet tien alkuun uudet parikymmentä miljoonamiestä huippukiekon kaukaloihin. Loppu on itsestä kiinni. Mitä tuumaa Konsta? Vielä en ole haastatellut.
    Maukkaasti alkoi vuosi hurujen osalta. Sarvi pinosi pojilleen höyryävän pinon lihapullia Janssonin kera. Ei voinut olla santsaamatta. Markkinointineuvoksen kanssa huolestuttiin senaattorin ruokahaluttomuudesta. Yleensä on lautasellisen enemmän nauttinut kuin me, nyt jäi senaattoriltakin kahteen. Vuosi jatkuu siis Sarven plikkojen ja meidän yhteistyö maittavissa merkeissä.
    Seniorien uusi hallitus kokoontui ja järjestyi. Uusina kasvoina ovat Liisa, Irmeli ja Olli. Hyvältä tuntuu. Tehtäviä jaettiin ja Ollista tuli uusi yhdistyksemme isäntä. Kiva oli saada Olli porukkaan. Yhteistyö pelasi hienosti jo yhteiskoulun ohjelmien suunnittelussa ja esittämisessä. Päällimmäisenä muistuu tv sketsimme, missä minä olin Tarvajärvi ja Olli Ilmasilta Barbara. Ollilla asuna oli hyvin istuva kävelypuku.
    Vuoden alkuun mahtui vielä leijonien aloitus. Edessä Hämeenkyrön kolmella klubilla on perinteinen kirkkopyhä. Kaikille halukkaille löytyy tehtävää. On vanhusten kuskaamista kirkkoon, osallistuminen kirkonmenoon erilaisten tehtävien myötä ja kirkkokahvien järjestäminen kirkkokansalle. Sankarihaudalle lasketaan seppele ja kahvittelun jälkeen klubimme muistaa kynttilätervehdyksenä jokaista edesmennyttä ladya ja veljeä.
    Siis siunattuun alkuun tämänkin vuoden kanssa on päästy. Olikin jo ihmeen hiljaista !

Perjantai 11.01.2019
Viikolla tapahtui seniorien toimikauden avaus. Olipa lämminhenkinen ja hauska tilaisuus, minkä rakensivat paikalla olleet seniorimme ja päivän alustaja Lari Santala. Käytiin lävitse asiaa otsikolla ikääntynyt väestö ja päihteet sekä lääkkeet. Asiantuntemusta tuntui ainakin ensin mainitusta löytyvän, vaikka oli sata varma, että tällä kertaa juopoimmat olivat jääneet kotiin.
    Lari on ammatiltaan päihdehoitaja ja tuntee Hämeenkyröläiset näissä merkeissä tosin tarkkaan. Joten kyllä vakavastikin seniorit asiaan paneutui. Työsarkaa Larilla Kyrössä piisaa ja me kuulijat sanomme, että Lari on valinnut hyvän ammatin. Asiaan paneutuminen on asiallista, kevennyksiäkään unohtamatta, mutta näissä asioissa vaadittava tietty särmä löytyy.
    Seniorit irtautuivat iltapäivän hetken aikana arjesta siten, että kokouksen jälkeen juttua jatkettiin hauskoilla jutuilla pitkän tovin. Oliko iloiseen meininkiin syynä lahjakas joulupukki !
    Tulevaa kirkkopyhää varten harjoiteltiin torstaina. Kun juhlaa vietetään kerta vuoteen ja aina tehtävissä vaihtuvat leijonat, on äksiisi välttämätön. Onneksi meillä on hyvät ja pitkämieliset ohjaajat; ensinnäkin pastorimme Anu ja lippu-upseerina juhlamenojen kuviot tarkkaan hallitseva Lehtosen Ari. Jännitys saattaa johtaa pieniin hamoihin, mutta kyllä porukalla on oiva halu antaa parastaan. Kyllä kirkkokansakin suo anteeksi, jos vanhimmat leijonat, yli 70 mittarissa, ottavat muutaman väärän kuvion.
    Konsta saapui seurueineen Valloista. Kotiutuminen tapahtui parahiksi illansuussa, niin pientä kiirutta pitäen kerkisi vielä HC Nokian harkkoihin. Koska emme ole vielä haastelleet, niin en tiedä näyttikö Konsta porukalle muutaman NHL:n ilmaveivin.
    Ja Filharmonikot avasivat taivaallisesti keväänsä. Puikoissa oli tyylikäs jenkki Warren-Green ja solistina Mansen oma poika Olli Mustonen. Bartokin Pianokonsertto sai voimallisen tulkinnan. Vähältä piti, että uudesta flyygelistä eivät säleet lentäneet. Mieleenpainuvin osio kuultiin tauon jälkeen Brucknerin Te Deum ja Psalmi 150. Molemmat ovat mahtipontisia kirkkomusiikin helmiä. Filharmonikkojen kanssa niitä oli tulkitsemassa sopraano Pelageya Kurennaya, altto Tuija Knihtilä, tenori Tuomas Katajala ja basso Timo Riihonen. Taustalla soi mahtava Tampereen Filharmoninen kuoro 90 laulajan voimalla. Mahtavaa !

Sunnuntai 13.01.2019
Kirkkopyhä on vietetty. Luojamme visusti mukana juhlapäivässä, sillä leijonille oli suotu upea tammikuinen sää. Pakkanen nipisteli, mutta tuuli ei tuivertanut lainkaan. Asia, mitä me vilukissat arvostimme seisoessamme sankarihaudoilla.
    Kyllä kannattivat torstain harjoitukset, sillä koreografialtaankin juhlamenot suoriutui linjakkaasti. Ei poukittu sinne tai tänne, vaan kuviot hallittiin viimeistä päälle. Juhlamenoissa esiintyi suorittajina toistakymmentä kolmen klubin leijonaa. No helppo oli omaksua kuviot ihanan Anun ja jämerän Arin johdatuksella.
    Ainakin paljon kirkkoa harrastaneiden mielestä väkeä oli hyvin, jopa Isopappilan kirkkokahveilla. Ja kirkkokahvien jälkeen meidän klubi hajaantui haudoille kynttilätervehdysten kanssa. Jaa a aika kulkee, sillä viisitoista meistä kuuluu Pietarin leijoniin. Lämmin tapa on muistaa näin leijonaviikolla heitä lämpimillä ajatuksilla ja kynttilöillä.
    Ei turhaan käyneet kiekkoilevat juniorit änärin pelejä katsomassa. Konsta aloitti jatkossarjan tänään ja vastassa oli Hämeenlinnan HPK. Surkeasti kävi hämeenlinnalaisten, tappio 9-0. Konsta Stamkos ei antanut yhtään maalisyöttöä, mutta tekaisi neljä maalia. Taatan pistetaulukko kertoo, että 17 pelistä tehopisteitä 25. Tampassa pinotaan taaloja Konstan pinoon. Ja erinomaisesti säesti sisko Aurora, eilisestä tasapelistä kolme syöttöpistettä. änärin neuvotteluista ei voi kertoa enempää; seurat haluavat pitää salaisuutensa.

Sunnuntai 20.01.2019
Täällä taas - Sri Lankassa eli ennen olisi sanottu Ceylonilla. Ilmoja on pidellyt, kuten kuulemma siellä Osarallakin. Lämpötila on tasaisesti päivällä 29 ja yöllä 24. Varjeltunut on pirtin lämmityksestä ja lumen kolauksesta.
    Matkasta on tullut tapa. Osaran kahlaaja ei tule vuotta toimeen, ellei tammikuussa laske muniaan Intian Valtamereen. Lämpimämpää vesi on Kylpylässä kuin täällä. Kylpylässä liikutaan 30 tienoilla, täällä tuskin 27, mutta allas isompi. Silti meressä käydään päivittäin. Joka vuotuinen tuttumme italiaano Carlo Ponti (nimi keksitty) tavataan signorinansa kera joka aamu . Carlo on muhkea olemus, elopainoa reippaasti yli sata, mittaa n. 170. Carlolla on asuna meressä uimahousujen lisäksi kauhtunut punainen Ferrarin lätsä. Tunnemme sukulaisuutta, sillä taata on Räikkösen maan miehiä.
    Matkamme pääasia on tavata kummityttömme. Ensimmäinen kerta tapahtui eilen Akmeemanan lastenjuhlissa. Voi että meillä on suloiset tytöt; Sri Lankalaisia kaunottaria. Oma kummityttömme Diluksi on juuri selvittänyt tutkintonsa. Tällä haavaa opiskelu jatkuu englannin kielen merkeissä pääkaupunki Columbossa; jatkosuunnitelmat farmasian ja sairaanhoidon opiskelussa ja jos lykästää edelleen lääkäriksi. Klubin Amandilla lukiota jäljellä kaksi vuotta ja kiinnostus osoittaa talous- ja pankkialalle. Kaikki vapaa-aika kuluu netballin pelaamisessa paikallisessa joukkueessa.
    Pitkät porinat pidettiin juhlissa Diluksin ja Amandin kanssa ja huomasimme, että englanti taipui kaksikolta erinomaisesti. Tapaamme tytöt seuraavan kerran perjantaina, sillä olemme kutsuneet heidät ruokailemaan kanssamme Hikkaduuhun. Klubi ladyjen kummityttöä emme vielä ole tavanneet.
    Tähän asti olemme asuneet Dolphin hotellissa, mutta nyt oli valittava uusi koti. Siksi valikoitui hyvin edullinen Tamara Motels, mikä sijaitsee kivenheiton päässä Dolphinista. Siisti paikka, missä ainoa aluksi häiritsevä tekijä on junaradan läheisyys. Liioittelematta voi sanoa, että isot junat puksuttavat n. 10 metrin päästä talon seinästä. Onnesta junaliikenne loppuu klo 22-05 väliseksi ajaksi. Mutta hurja on metakka, kun juna täydessä vauhdissa porhaltaa ohitse piilit soiden. Onnesta on Iä mukana, sillä hän tottui lapsuudessa Kyron pässiin. Myös kummilapsiprojektin grand old man kurssikaverini Ossi Vuorinen asustaa samaa hotellia.
    Syöty on niin mahrottomasti meren antimia, että sakset käsiin kasvaa. Äyriäiset ja hait ja pienemmät kalat huuhdotaan pullollisella kanadalaisella olusella Lion Beerillä. Pullon koko 0,75 l. Ja ravintoloissa löytyy. Edelleen paikalla on halvatun paljon venäläisiä turisteja. Edustakoot minkälaista kommunismia tahansa, niin sallii se monelta kukkoilun ja paikallisen toverin silmään pissaamisen. Tasapainottavaksi tekijäksi tulevat kiinalaiset. Kiina sysää rahaa isoihin projekteihin ja halvaksi ne tulevat paikallisille, sillä maksuaikaa löytyy. Ainoa harmi on se, että kunnes maksu tulee kiinalaiset omistavat projektinsa ja keräävät niistä hillot.
    Nimestään huolimatta asuntomme Tamara Motels on sri lankalainen. Näin täällä . Olemme osanneet nyt jakaa oleskelun entistä paremmin. Kaikissa lastenjuhlissa emme juokse, vaan lomakin sijan saakoon.

Sunnuntai 27.01.2019
Näin ne päivät mataa tasaista rataa. Vasta tänään sää järjesti yllätystä. Kun tähän mennessä lämpömittari oli tikuttanut tasaiseen päivällä lämpöä 30 astetta, niin kappas vaan tänään oli 33. Kyllä kuulemma Osaralla kelpaa; kainalot eivät hikoa.
    Vihdoin saatiin Dilukshi ja Amandi kanssamme yhteiselle lounaalle täällä Hikkaduwassa. Neidit ovat hyvin vaatimattomia, sillä menua silmäiltiin matalan hinnan eikä kalliimpien herkkujen mukaan. Vaikka ei täällä ruoka hinnaltaan maalta merelle vie. Mutta kaikin puolin hauska tilaisuus lastemme kanssa muodostui. Nyt olemme kanssakäymisessä siinä vaiheessa, että jatkossa pidämme yhteyksiä myös whats upin kautta.
    Nyt jätimme kauppareissun tekemättä ja tytöille annettiin valkeat kirjekuoret ostosten tekoon. Mitää me vanhat ymmärrämme nuorten naisten tarpeista. Madusikan kanssa tärskyt on tehty ensi keskiviikoksi.
    Lauantaita vietettiin Hikkaduwan lastenjuhlassa. Upean tilaisuuden olivat paikalliset lapset suomalaisille järjestäneet. Liput nostettiin koulun pihassa salkoihin ja kansallislaulut laulettiin. Viralliseen osioon kuuluu myös lämmittävä kynttilöiden sytyttäminen ystävyyden puuhun ja hiljainen hetki joukosta poistuneiden kunniaksi. Ja sitten kevyempään puoleen, minkä täyttää taitavat tanssi- ja lauluesitykset. Esiintyjät ovat viimeistä päälle kansallispuvuissa ja viimeistä hiuskiuhkuraa myöten kammattuina.
    Ohjelman puoliajalla tarjottava välipala saa hyvin mausteisena osaralaisen haukkoon henkeään. Mukava on keskustella kun vesi valuu silmistä. mutta kaikkia täytyy kestää. Juhlat päättyvät jokaisen lapsen haastatteluun koulumenestyksestä ja koulutarvikekassien jakoon.
    Kuten kerroin junat kulkevat muutaman metrin motellimme seinästä. Tähänkin tottuu, vaikka muutaman kerran olen pelästynyt, kun Iä on ripustanut pyyhkeitä kuivumaan, että juna riipaisee matkaansa. Toivottavasti niin sattuessa Iä palautetaan seuraavalta asemalta. Liikenne on edelleen kaistapäiden hommaa. Joudumme useasti päivittäin ylittämään Hikkaduwan läpi kulkevan valtatien ja täällä siihen ei suojatie anna minkäänlaista suojaa. Linja-auto kuski on maantien kunkku ja varjele, jos aiheutat näille hikkaduwan hävittäjille hankaluuksia, sillä päivä on aamusta iltaan asti jaloa kilvanajoa toisten bussien kanssa.
    Kotimaan urheiluakin on seurattu. Konsta Stamkos äityy vallattomaan menoon kevättä kohden. Kahdesta viime pelistä tehot 3+3. Taatan saldokirja kertoo 19 pelistä 31 pistettä. Huisaa, ja viimeiseksi pelatussa ottelussa vuosien vanhempien porukassa Pirkkalan Pinkkareita vastaan kaksi maalia ja yksi syöttö, kun joukkueen voitto tuli lukemin 6-3. Esikuva Laineen Patu vielä jäätyy tässä vauhdissa.