ylapalkki

 
blogit
palaute
paasivulle

Lauantai 02.06.2018
Kevään vaihtumista kesään alettiin petata jo viikolla, kun hurut kaksine muruineen kokoontui lounaalle kyläravintola Sarveen. Perinteistä kotiruokaa nakkikastiketta ja uunibroileria särviinn hyvällä halulla. Jos mistä tietää, että hurut ovat hyvinvoivia niin ruokahalusta. Se on rajaton. Lounaalle osallistuivat markkinointineuvos Jussi, senaattori Asko ja Kekkonen, jota ei tällä kertaa estänyt osallistumasta laajat keväiset hedelmäviljelykset sekä allekirjoittanut.
    Muinaisia muistellessa kului aika; sisältöön kuului myös raportti Kyrön pesäpallosta ja uutisointi paikallisaviisissa seurakuntamme kirkkoherran valinnasta, missä kuulemma kirkkovaltuustomme päättänee, että seurakuntalaisilla ei ole asiaan osaa eikä arpaa, vaan valinnan tekee ainoastaan tehtävään kykenevä kirkkovaltuusto. Kirkkovaltuustomme on ottanut esimerkkiä tämän vuoden euroviisuvalinnasta. Asian kannattaa harkita nuukasti sillä pettyneet lampaat voivat äänestää jaloilla asiassa ja tehdä seurakunnalle ikäviä päätöksiä minuutissa tietokoneiden ääressä.
    Iä.n kanssa tehtiin reissu Turkuun. Turku on kiva kaupunki, ainakin kesän helteisenä päivinä Aurajokineen, satamineen ja merineen. Siellä voisi eläkepäiviä viettää kerrostalokaksiossa, mistä olisi näköala merelle. Näin olen joskus fundeerannut. Matka tehtiin pieteetillä. Menomatkalla mainio Pyymäki varusti matkalaiset maittavilla leivonnaisilla. Turun torilta ostimme kesän ensimmäiset mansikat; isoja, makeita ja hinta kaksi euroa litralta. Puutarhurimummu oli hermostunut iltapäivällä ja pisti huiman alen mansikoilleen. Oli nähtävästi isäntä sanonut, että ennen ei palata kun mansikat on myyty.
    Eläkeläisillä voi päivillä tehdä mitä tahtoo, niin palasimme Rauman kautta. Kävelimme viehättävässä Vanhassa Raumassa ja siellä päätimme masentaa kroppaamme vaivaavaa nälkää. Monta oli mahdollisuutta, mutta erinomainen valikoitui. Ravintola Everest Himal tarjosi nepalilaista ruokaa. Tarjolla on kalaa, kanaa, lammasta ja katkarapuja. Ruokaa jokaisen makuun, myös niille, jotka haluavat puhaltaa liekkejä suustaan mausteiden voimalla. Mutta mausteisimmista on ruokailijaa varoitettu.
   Nepalilaisina perusmausteina ovat kumina, valkosipuli, korianteri, inkivääri ja kurkuma. Ravintolaa pitää neljä nepalilaista kaveria ja meillä tarjoilijana yksi heistä Ramesh Ghimire. Ravintola sijaitsee Vanhassa kaupungissa torin laidalla ja erinomaiset arvostelut annamme Iä:n kanssa ruuasta, palvelusta, siisteydestä ja hinta/laatu suhteesta.
    Murhettakin laajalla matkalla esiintyy Varsinais-Suomessa. Viljapeltojen oraat huutavat vettä. Masentavaa on nähdä komeita vainioita kituvine kasvustoineen.
    Turust: Haapaska poras tosa kovi ja sanos et Haapanen oli lähteny jo viime viikol tikui ostama eikä vieläkä ollu tullu kotti. Mitä siin porat sanos Koskiska. Tosa on sul tikui.

Tiistai 05.06.2018
Perinteiset koulujen päättäjäissumpit hörpättiin sunnuntaina. Kahvipaikkana palveli Kehäkukka, sekin perinteen mukaan. Tarjoamiset saavat koko porukan veden kielelle. Väkeä oli liikkeellä ravakasti. Hyvä niin, paikallisen yrittäjän puolesta.
    Matkassa oli kersoista Aurora, Marleena, Lotta ja Konsta sekä hyvä joukko vanhempia. Amandan koulupäättäjäiset olivat kestäneet niin pitkään, että kahvitilaisuus oli jätettävä väliin. Ja kyllä kannatti kaffeet juoda. Kersoilla oli niin hävyttömän hyvät todistukset, että oikein ihmeteltiin, kehenkä ovat tulleet. Vaatimattomana miehenä taata ei halunnut mainittavasti tuoda esiin Iä:n ja omaa osuutta. Taata oli juuri kuunnellut radiosta haastattelua, missä hyvinkin kuuluisa kuusikymppinen henkilö kertoili omasta kouluajastaan, että yhteiskoulussa eräässäkin kevään todistuksessa paras numero oli ollut kutonen. Niitäkin oli yksi ja se oli tienattu käytöksestä. Ja hyvin oli maailma kohdellut, joten ei sitä pelkillä papereilla, mutta kyllä ne hyvin avittavat.
    Amandan vuoro oli tulla esiin eilen, kun Räpsän B-tytöt kohtasivat tyttöjen superissa Seinäjoen yhdistelmän. Pohjaalaaset iskettiin niin maan rakoon, että harvoin sellaisia lukemia on Hämeenkyrön pesis-stadionilla nähty; jaksot 21-0 ja 31-4. Terveiset sarjaohjelman laatijoille, ei tuloksesta katsojakunnassakaan riemu repeä, eikä pelaajillakaan. Sarja tuntuu kovin kolmijakoiselta. Amandan osuus oli neljä lyötyä. Ja niin halvatun kylmässä säässä ottelu käytiin, että taatakin kuuluttajana hytisi kylmästä, eikä jännityksestä. Kaikki kunnia B-tytöille. Määrätyt tehtävät hoidetaan löysäilemättä.
    Riemut jatkuuvat. Tie käy golf-kursseille Marleenan, Lotan ja Konstan kanssa. Kolme päivää kolutaan Lakesiden viheriöitä ja väyliä. Prooksi sattui nuorison suuri suosikki Tuomas. Tuomaksella on suuret tavoitteet. Siksi Tuomas on antanut Frantsilan ryhmälle nimet: Marleena Blomqvist, Lotta Wikström ja Konsta Tiger W.
    Seinäjokilaisille: Kyllä maailma opettaa, jonsei muuta niin hiliaa kävelemähän.

Sunnuntai 10.06.2018
Nyt on kaunista Suomeamme katseltu etelästä pohjoiseen Iä:n kanssa, sillä viikonloppuna käväisimme Oulussa. Oli käynnillä kohdekin; leijonien vuosikokous, mikä vuosittain pidetään eri puolilla Suomea. Todettakoon heti, että varsinaisesta kokouksesta tuli fiasko; siitä myöhemmin.
    Matkallemme pohjoiseen sattuu hetimiten paikka, missä emme voi olla poikkeamatta: Juustoportti Jalasjärvellä. Yksi maan erinomaisimmista taukopaikoista. Ohjelmakin Juustoportilla on määrätty rituaali. Ensin kierretään erilaisten, herkullisten juustojen maistelussa. Hammastikulla pikkuruisia juuston kökkösiä saa vähäsen kerralla, mutta kun ottaa aikaa, niin ehtii niitäkin lappaan useasta astiasta ihan riittävästi. Mukaan valitaan yleensä vuohenjuustoja tai leipäjuustoa ja sitten kahveelle. Kahvin kanssa maistuu leipäjuusto avitettuna lakkahillolla.
    Vierailu on tällä kertaa hyvinkin merkityksellinen, sillä tapaan lempikälyni, joka on Karrinsa kanssa matkalla Ilmajoelle oopperaan. Eli lämmin halaus antaa oman säväyksensä Juustoportin tarjottaviin. Kannatti poikkasta !
    Matkalla Ouluun olemme päättäneet yöpyä Kruunubyyssä hotelli Botniassa. Pieni maalaishotelli antaa helpotusta pitkälle ajomatkalle. Kruunuby on suomenruottalaista maaseututaajamaa ja kunnalle on muuten merkillepantavaa isot maatilat, kuten muuallakin Pohjanmaalla. Kuntaan on liitetty Alaveteli ja kunnassa on asukkaita 6500 ja komea kirkko; taitaa olla isompikin kuin Kyrösssä. Täällä lienee sanankuulijaa runsaammin kuin etelässä. Aamulla jatkaessamme matkaa ani varhain kaksi hirvenvasaa ylittää tien sata metriä meistä. Olipa hirvimerkki tällä kertaa paikallansa.
    Vuosikokoukseen osallistuu pitkälti toista tuhatta leijonaa. Virallisia edustajia näistä on 720. Tapaamme sri lankalaisia ystäviämme, mutta todennäköisesti kuvernöörikurssiltamme olemme ainoat. Ikä ottaa omansa ja onhan siitä jo 26 vuotta, kun Ylihärmästä hajaantui ympäri maata 14 kurssilaista. Jorosen Reijo edelliseltä kurssilta nimikoi meidät reppanakurssiksi. Miksi, sitä emme tiedä. Taatalla on 48 vuoden aikana 41. leijonien kokoontumisajo. Liikkeessä on aate pitänyt, eikä sammal kovin hyvin vielä ole taataan tarraantunut.
    Kokouksen tärkeimmät päätökset ovat varapuheenjohtajan valinta ja Leijonatalon mahdollinen myynti Helsingistä. Ja niin alkaa show. äänestykset suoritetaan kännyköillä, ollaan niin nykyaikaisia. Suoritetaan ensimmäinen koeäänestys ja tulos, mikä tulee oitis, antaa äänestäjien määräksi 34. Meitäpä on yli 700.
    Toinen koeäänestys nostaa äänien yhteismäärän 67 ja kolmas jopa 320. Tietoviisaat toteavat, että kun hylättyjä ääniä on 50 ja kaikki eivät ole varmaan ehtineet äänestämään asia on ok. Asialistan pykälässä 14 äänestetään varapuheenjohtaja, joka valitaan 300 äänellä. Kun sama äänimäärä toistuu leijonatalon kohdalla, niin yleisö esittää epäilynsä äänestyksen tulokseen ja suoritetulla uusintaäänestyksellä ilman kännyköitä todetaan, että äänestäjiä on 300 sijasta reippaasti yli 600.
    Eipä muuta kuin hylätään kännykät ja palataan äänestään varapuheenjohtajasta uudestaan. Aikataulu, mikä on tiukka alkavan iltajuhlan vuoksi pissaa pahemman kerran housuilleen. Ehkä seuraavalla kerralla uudet käytännöt varmistetaan monta kertaa ennen kokousta.
    Huomiona; kyllä on täälläkin kärsitty kuivuudesta laajoilla viljapelloilla, joskin kuulemma sadetta on vähän saatu. Notta perkeleitä täälläkin isännät manaa.

Keskiviikko 13.06.2018
Tätä päivää olen varronnut. Räpsän kaksi B-tyttöä on valittu Joensuussa pelattavaan Itä-Länsi otteluun. Mahtava saavutus on pienen kunnan seuralta. Eikä varmaan kaukana valinnasta ollut muutama muukin pelaajistamme. Onnittelut ! Kuinka olisinkaan toivonut, että intomielinen pesäpallon ystävä ja Räpsän sielu Lehtisen Eero olisi kokenut tämän päivän.
    Asiaa korostaakseen alkuviikon ottelussa B-tyttömme löivät sarjakärjen Jyväskylän erinomaisen pelin jälkeen. Voitto tiesi, että ensi tiistaina karsitaan Helsingissä paikallista Roihua vastaan pääsystä B-tyttöjen Superin ylempään sarjaan. Olkoon ottelussa onnikin enkeliemme kanssa. Lämpimässä kesäsäässä käydystä ottelusta nautti ennätykselliset parisataa katsojaa. Olipa mahtava tunnelma.
    Eikä sitä pystynyt latistamaan bimbomaisesti käyttäytyvät naapuriseura Tarmon edustusasuissa paikalla ollut pelaajakunta, mikä oli paikalle saapunut ilakoimaan Räpsän rökittämisestä. Näin menettelee yhteistyöseura, mille on oman kentän puuttumisen tähden suotu muun ohella harjoittelumahdollisuudet Hämeenkyrössä. Tarmon joukkueelle voisi yhden peliharjoituksen korvata käyttäytymisharjoituksella: kuinka esiinnytään seuran edustusasuissa.
    Pesäpallosta voi jatkaa vieläkin kappaleen. Naisten Suomen sarjassa napsittiin pisteet Espoosta ja eilen Turusta. Kun kauniisti sanotaan, niin esimerkiksi Turusta voitto jaksoin 2-0. Auroramme alkaa viihtyä tällä tasolla, sillä eilen saldona oli neljä lyötyä juoksua. Serkku Amanda oli hitusen parempi: yksi kunnari ja neljä tavallista. Mielenkiinnolla seuraan nimenomaan Auroraa, jonka otteet naisten tasolla 14-vuotiaana antavat odottaa menestystä lajissa.
    Hurut lounastivat kyläravintolassaan Sarvessa. Maittavan lounaan jälkeen jäimme hyvillä mielin kesälomalle, vaikka Sarven ihania plikkoja tulee tietysti ikävä. Uskon, että näin tapahtuu myös toistepäinkin, sillä koemme olevamme kovin odotettuja vieraita. Oli taas kokki rakentanut herkullisen pöydän lohilaatikosta, palapaistista ja erinomaisista lihapullista. Kyllä vatsat riemuitsi. Ja jälkiruuaksi nautittiin luumukiisseliä ja kermavaahtoa. Kierittelemällä piti pöydästä lähteä.
    Hurut suosittelee lämpimästi kunnassamme poikkeaville erinomaista ruokapaikkaa. Meidätkin tapaa nauttimasta jälleen elokuussa, ehkä joku poikkeaa salaa ennenkin. Niin muisteltiin olan takaa vanhoja tapahtumia ja varsinkin henkilöitä vuosien varrelta. Näissä asioissa dementia ei vaivaa markkinointineuvosta, senaattoria ja Kekkosta. Nuorempien asioiden kanssa tilanne on hiukan toinen.
    Turu yliopistol ov vessakirjoituksist tehty väitös. Sen mukkan naiste vessois on enempi ja paremppi kirjoituksi kum miäste vessois. Ei mikkän ihme. Niil on molemma käre vappana.

Tiistai 19.06.2018
Pesäpallo on siitä raju peli, että se voi heittää mielen lyhyessäkin ajassa ylimmästä taivaasta alimpaan helvettiin. Näin on käynyt viikon aikana. Sunnuntaina oltiin niissä taivaissa; Auroran sakki D turnasi Porissa alueturnausta ja tuomisina oli kirkkaat hopeat. Hyvin meni: alkusarjassa neljä voittoa, välierässä rakkaan ystävän Kankaanpään kaato numeroin 20-19 ja ylikäymätön este tuli vastaan vasta finaalissa, Pori.
    Onni jatkui kotikentällä, missä Naisten Suomensarjassa kohdattiin kärkiottelussa Järvenpää, mikä hyvän väännön jälkeen kammettiin selälleen jaksoin 1-0. Sarjassa alkaa Räpsän tilanne olla niin valoisa, että jatkopelit häämöttää syyspuolella.
    Mutta murhetta tuli tänään Helsingissä, Roihuvuoressa, missä kamppailtiin kerrasta poikki systeemillä pääsystä B-tyttöjen superin yläsarjaan. Enkelien matkassa oli raju ja kovaääninen faniporukka. Ensimmäinen jakso Räpsälle 10-2 ja pikkuisen oli kesäpaidan rintamus koholla kyröläisillä. Mutta, mutta ottelu kestää loppuvihellykseen asti ja toisen jakson Roihu vei 4-3. Halpoja jaksoja lahjoiteltiin anteliaasti. Edessä oli supervuoro ja tulos Roihulle 1-0. Voi vimpatin vimpatti. Ja pelionni käänsi selkänsä totaalisesti. Kun katseli tyttöjä pelin jälkeen, oli kurkussa puristava olo. Kentällä oli näky kuin Hugo Simbergin taulussa "Haavoittunut enkeli".
    Pallopeli on julmaa. Hyvästä pelistä jaetaan kuitenkin onnittelut jokaiselle tytölle. Meidän kypsyyttä osoittaa se, että yhdessä voitetaan ja hävitään. Syyllisiä ei etsitä. Tavoite siirtyi vuodella eteenpäin. Me tulemme ehompina ensi kaudella. Näin on mustikat !
    Kiitos myös yläkertaan, että olemme saaneet virvoittavaa kesäsadetta. Ensimmäisen kerran satoi toukokuun 2. päivän jälkeen 11.6 ja toisen kerran tänään. Toukokuun ja alkukesän sadesumma Pyöräniemessä on 22 mm. Pieni apu siitäkin.
    Osaran mies meni tässä eräänä aamuna lypsämään vuohtaan ilman paita. Vuohi sattui olemaan pahalla päällä ja ampaisi juoksuun. Osaran mies tarrautui sitä sarvista ja pääsi istumaan sen selkään. Naapurin likinäköinen vanhaemäntä sattui ikkunaan ja siunasi: Eipä ole miehellä paitaan vaaraa, mutta valkoisella mopolla pitää kurvailla pitkin tietä.

Perjantai 22.06.2018
Mittumaari vietossaan. Hurjat puhurit sateen avittamina ryöpyttävät Osaraa. Juhlijoita on paikalla 18. Lukumäärästä on pidettävä tarkkaa huolta, jotta huomenna tiedämme, että myrsky ei ole vienyt mennessään ketään.
    Juhlapaikka on viime vuosien myötä siirtynyt Jussilaan. Jussin johdolla järjestyvät ulkoiset puitteet. Tänä vuonna uutta on lämmitettävä vesipalju, hyvä veto tällä säällä. Ravintopuoleen ottavat Jussilan väen ohella voimallisesti osaa Jantsu ja Iä. Maittavia ovat tarjoamiset, kuten muinakin vuosina.
    Taatan traditionaalinen luontopolku järjestyy nytkin säästä huolimatta. Kisan järjestäjinä ovat toista vuotta Lotta ja Marleena. Homma sujuu luonnikkaasti, vaikka voittajaa joudutaan etsimään lisäkysymyksillä. Kaksi joukkuetta joutuu lopulta jakamaan voiton. Koolla on tietävää ja valistunutta porukkaa.
    Yhden asian myrsky estää; Jussin kokoamaa komeaa kokkoa ei polteta. Samoin on päättänyt naapuri Osaran kartano. Immosella ei ole samaa urheilumieltä kuin entisellä isännällä N.A:lla. Ei sellaista varoitusta maassa ollut voimassakaan, ettei kartanon kokko palanut. Ainakin kerran tulta sammutettiin kokkopaikan viereisestä koivikosta Hämeenkyrön ja Kyröskosken VPK:n kanssa. No puuttuuhan Mittumaarista toinenkin asia: kotona tehty sahti. Taitoa ehkä vielä löytyisi, mutta valmistus on pitkän varren takana ja porukka on voimallisesti raitistunut. Prosentit löytyy nykyisin skumpasta ja viinistä sekä Jaffa Zerosta.
    Roihuvuoreen tehdyn hävityn pelimatkan jälkeen pelkäsin, mitä tapahtuu, kun seuraavana päivänä Rauma tuli Räpsän vieraaksi. Myrskyn silmään joutui raumalaiset kiukkuisten Räpsän enkeleiden kanssa. Juoksut olivat kotijoukkueelle 41-1. Raumalaisille täytyi neuvoa, mistä tie Hämeenkyröstä länsirannikolle lähtee.
    Jos sää huomenna jollakin lailla suosii pidetään juhlaporukan kanssa Osaran kesäolympialaiset. Siihen valmistautuen. Iä on suosikki moukarinheitossa ja taatan pitäisi olla vahvoilla pika-aidoissa. Saas nährä !
    Osaran mies kertoi:
    Kun olin pieni, pelasin jalkapalloa Kyröskosken joukkueessa ja minä olin se, jolla oli pallo aina hallussa. - Jaaha sinä taisit olla melkoinen tähti ? - En suinkaan, vaan jalkapallo oli minun.

Maanantai 25.06.2018
Juhannuksesta on selvitty erinomaisesti. Kiitokset kuuluvat jalkapallon MM-kisoille, mitkä ovat pitäneet töllön ääressä päivittäin monia tunteja. Sanoisinko, että on ollut jopa rauhallista. Juhlijat ovat häipyneet matkoihinsa Juhannuspäivänä, muutama eilen.
    En käväissyt juhlapaikalla enää aaton jälkeen, joten en voi välittää Osaran olympialaisten tuloksia. Itse jäin pika-aidoista pois, kun kilpailujen johto kielsi jäniksen käytön juoksumatkallani. Olisin ottanut Iä:n jänekseksi. Jänes on ikaalilainen nimitys pupulle. Eivät ole järjestäjät kartalla nykyaikaisista kisakäytännöistä. Timanttiliigassa on jänisten käyttö ollut sallittua jo vuosia.
    Taataa tukien Iä:kään ei ottanut osaa moukariheittoon, vaikka natiaiset olivat harjoitelleet kannustuslaulunkin. Muistattehan Alatalon Mikon vuosien takaisin rallatuksen Mummun moukarinheitosta.
    "turha pyöriä on ellei irtoa, mummu kommentoi moukarinheittoa, selkänsä siinä vaan kippeeksi saa, kun pienessä ringissä nöy- nöy- nöyristelee"
    Mielenkiintoisia kisoja käydään Venäjällä. Jännittävillä otteluilla jalkapallo kampittaa jääkiekon suosikkiasemaa. Voi sitä pallotaituruutta ja pelin nopeutta. Ei kuulu suomalaiset vielä pitkään aikaan näihin kekkereihin ja jalkapallo on maailman suosituimpia pallopelejä. Suosikkini löytyy nelikosta Englanti, Saksa, Espanja ja Argentiina. Messiläiset ovat sanoneet jo jatkolle moron.
    Iänikuinen taistelu tv:n katsomisesta on Iä:n kanssa pulpahtanut pinnalle. Iä väittää, että minä katselen aina jalkapalloa ja minä puolestani väitän, että Iä katselee aina tv:n sarjoja. Sanokaa muutkin, kuka on oikeassa. Eihän jalkapallon MM-kisoja käydä kuin joka neljäs vuosi, mutta sarjoja tulee joka päivä. Tiedoksi; toimivia vastaanottimia talosta löytyy kaksin kappalein.