ylapalkki

 
blogit
palaute
paasivulle

Torstai 01.06.2017
Päivä kiireimmillään. Ei saa mieltä matalaksi tämän kesän ikävät ilmat, kun aamusta asti pistää vauhdilla töppöstä toisen eteen. Altaalla päivä alkoi. Ylellistä, vain me kaksi Iä ja taata paikalla. Valvoja tietenkin kopissaan, joskin emme hänen oloaan häirinneet. Missä lienee väki; rannoilla ulkomailla.
     Kunniatehtävä odottamassa puolilta päivin: selostajana perinteisessä ottelussa Kyröskosken kuutosluokkalaiset vastaan opettajat. Koko koulun, noin 300 kersaa, oli kannustamassa omiaan. Vain voitto kelpasi. Oli nöyryytettävä nuo kateederilla patsastelevat opet. Siitä iloa koko kesään. Frantsilan sakki mukavasti esillä taatan lisäksi; Jani tuomarina ja Aurora joukkueen pelinjohtajana. Kannustajina heiluivat Marleena ja Konsta, Lotta matkalla Kreetalle.
     Pahalta näytti kuutosten tilanne. Vasta viimeisellä tasoittavalla tasalukemiin, ja lopullinen voiton niitti saatiin joukkueiden kapteenien kivi, paperi, sakset pelissä. Pelin ratkettua ilmaan kajahti niin hirmuinen huuto, että Kyron paljon nähnyt savupiippu tärisi perustuksissaan. Opettajien pelinjohtaja Ilkka totesi taiston jälkeen, että ensi vuonna ei anneta liiaksi siimaa oppilaille. Samalla kirjoitettiin alle aiesopimus ensi kevään toimitsijoiden tehtävistä. Korvaus pidetään samana; yksi Suffeli.
    Kyröskosken koulu on ollut mainio ja kannustava oppilaitos junioreille. Kiitokset opettajille, joilla on aikaa ja ajatusta opetuslapsille. Pelot olivat turhia oppilaitoksen muutosta, kun herra Häkämies naulasi Kostulan ovet kiinni. Silti Häkälle en pistettä anna.. Niin se aika kulkee; ensi vuonna viimeisetkin natiaisemme poistuvat Kyröskosken ala-asteen vahvuudesta.
     Kotona nopea asusteiden vaihto ja Osaran Maaseutuoppilaitokselle päättäjäisiin Iä:n kanssa. Viemisinä leijonien stipendit ja Iä:kin mukana Maamiesseuran vastaavassa. Musiikkivoittoinen ohjelma oli erinomainen ja puheet mukavan lyhkäisiä. Valmistunut nuoriso esiintyi parhaissa kostyymeissään. Kyllä puvut juhlan tekee. Eikä voi olla mainitsematta tosi herkullista täytekakkua. Vaikeuksia oli kangeta Iä irti kaakusta. Onneksi minä nautin säädyllisen määrän.
     Ehtoolla leijonien hallitusten vaihtokokous vietettiin kirkonkylän VPK:n mainiolla mökillä. Mökki sijaitsee Mannissa, Kyrösjärven rannassa, mikä oli illalla selältä puhaltavan pohjoispuhurin armoilla. Vain yksi jalopeuroista uskalsi uhmata kylmää Kyrösjärveä. Mutta sisällä uusitussa mökissä oli lämmin. Makkara ja perunasalaatti maistui muutaman olusen kera. Perustaa valettiin tulevan kauden toimintaan. Eiköhän siinä riittävästi yhdelle päivälle !

Sunnuntai 04.06.2017
Mistä tietää tulleensa vanhaksi? Vaikea havaita, mutta totta se on. Vanhin natiaisemme, Amanda sulki yläasteen ovet ja jatkoa seuraa lukiossa. Upea oli nuorten naisten nelikko isä Jussin lähettämässä potretissa päättäjäisten jälkeen koulun pihassa. Makusen Eino sanoisi, notta missiainesta. Likat olivat liikuntalinjalla ja liikunta on harrastettu olan takaa. Kauniina kruununa on viime vuoden Suomen mestaruus!
     Turva kelkassa koulun jatkuessa, mutta minkälainen on maailma kolmen vuoden päästä, kun alkaa taistelu opiskelu ja työpaikoista. Viisautta toivotaan maamme asioiden hoitajille. Tähän mennessä pyrkyä jos on ollut, niin päättämättömyys ja asioiden ronklaaminen edes ja takaisin vallitseva ilmiö.
     Vaikka ei ole asiat mallissa vanhemmillakaan. Eräs ystävä on ilmoittanut, että jos Halla-ahosta tulee perussuomalaisten puheenjohtaja ja Haavistosta presidentti, niin moron Suomi. Ainakin ensimmäinen valinta hyvinkin mahdollista, toinen ei niinkään.
     Sauli fundeeras, että hän ei rupea muiden ehdokkaiden kanssa Sotesta puolta vuotta tenteissä vänkään, vaan perustetaan valitsijayhdistys ja pelimiehenä aloittaa pelin kannattajakorteilla ja varsinaisen vaalikampanjan joulukuussa. Tarkoitus on lyödä jauhot suihin muille pyrkijöille aikaisessa vaiheessa. Saattaa kiehtoa ajatus, että muutama muu ehdokas ottaa lusikkansa sopasta pois, kun kannatuskorttien määrä kasvaa valtavaksi ja kortteja täyttää puoluekannasta huolimatta kansan laaja enemmistö.
     Asiassa ainoa miinus minulle on vaalikampanjan asiamies kangasalalainen H. Ollila. Aikanaan parivaljakko Hekle ja Jekle ; Häkämies Ollilan tukena, aikoivat myöntää luvan pystyttää puhtaan Kyrösjärven rannalle paskalaitoksen. Ei onnistunut. Ollila esiintyi silloin varsinaisena jäteasioiden valiokuntaneuvoksena.
     Viikon keskivaiheilla seniorit matkustavat Ilmajoelle. Tarkistamme Waltteri Torikan suorituksen marsalkkana. Notta muutakin väkiä on lavalla ja tekniikassa pieni armeija. Näytös on ennakkoesitys, joten esitykseen latautuu omia paineita. Uskon, että pitkään harjoitelleet, ammattitaitoiset näyttelijät oopperasta selviää.

Torstai 08.06.2017
Notta käytiin senioreissa Pohjanmaalla; Ilmajoella, mihnä kuulusia muita olijoita on ollut tämä Jaakko Ilkka. Jaakko oli nuijamiesten päällikkö ja nuijamiehiä löytyy myös Hämeenkyrön senioreista. Jaakko oli tosimies; kirjat kertoovat, notta oli kahdesti naimisissa, sai kolme poikaa, mutta kummankaan muijan nimee ei tieretä. Muusta mukavasta mainittakoon Jaakosta, notta Pohjanmaalaiset jättivät maksamatta veronsa valtiolle ja siitä vasta kapina syntyi. Ja Jaakon osalta päättyi ikävästi; telotukseen Isojoen kirkolla.
     Menomatka Ilmajoelle oli inansa pitempi kuin paluumatka, sillä Aren busilla täytyi kiertää lenkki Kilvakkalan kautta, jotta Raili ei olisi jäänyt reissusta Teiharjun pysäkille. Mutta matkustaminen avartaa. Lisäksi ryhmä osallistui kokeeseen, miten seniori henkii helteellä bussissa, kun ilmastointi on sanonut työsuhteen irti. Mutta hauskaa oli ja vielä hauskemmaksi matka repesi, kun Trahteerissa heitettiin huiviin piripintainen, aito marskin ryyppy.
     Trahteeri on luonnikas hyvän ruuan ja mukavan olon paikka. Ja mukavan ja herkullisen siitä tekevät mainio isäntäväki Päivi ja Martti. Leppoisa johdattelu tulevaan oopperaan ja masujen täyttö pitopöyrän antimilla. Isäntäväen hauskat jutut maustavat tilaisuuden.
     Ja sitten pieni kierros oppaan kanssa Ilmajoella ja kiiruimmiten Mannerheim-oopperaan. Katsomo oli ennakkoesityksessä piukkana yleisöstä. Ja oheispalvelut pelasivat, vaikka onhan ilmajokiset näitä jo vuosia harjootelleet. Täällä valitsee vahva kökkähenki. Ottakoot oppia paikan päällä käyvät kyröläiset. Meillä on lähes samaan mahdollisuudet, jos muutamaa intomielistä osaajaa lähtisivät yksissä tuumin avittamaan kuntalaiset. Vaan kateus on tupannut viemään pienemmätkin kalat erilaisten toimintojen Kyrön lammikoista.
     Kovin en esitykseen mielistynyt, sillä Ilmajoella esitettiin liian helppoa musiikkia. Heppoisa tarina oli komediallinen, ehkä lapsellinenkin. Hieman jämäkkyyttä olisin odottanut näissä merkeissä, kun vietetään Suomi 100 V ja juhlittavana Suomen Marski. Laulajat erinomaisia, Torikkakin vei pääosan maaliin, näyttämölliset kyvyt vielä oraalla. Musiikista vastannut Vaasan kaupunginorkesteri mainio, kun vielä olisivat olleet näkyvillä. Ja kiitos suurten joukkojen ohjaajalle, hommat sujuivat jo ennakossa napakasti.
     Notta kyllä Ilmajoella kannattaa käyrä. Pohojaalaanen miahuuskoe: Mennähän Ilimajoen krouvihin, otetahan kalja, nojatahan tiskihin ja huuretahan salin puolelle notta ; Paini ja pesäpallo on homojen lajit.

Sunnuntai 11.06.2017
Kotimaahan oltiin tutustumassa Iä:n kanssa. Silmät sirrillään sullouduttiin eilen aamulla Fordiin ennen neljää ja nokka kohti Joensuuta. Tarkoitus katsastaa Lions-liiton tämän vuoden vuosikokous, tavata tuttuja ja osallistua vaaleihin. Voi sanoa, että tilaisuus on taatalle jonkinlainen perinne, myös Iä:lle. Vuosikokous oli taatalle 36 ! Kokouspaikat ovat vaihdelleet koko Suomen alueella, joten nähdyksi on tullut isänmaa onnellisia kasvoja monelta puolelta.
     Joensuussa kokous sujui mallikkaasti. Ei ole helppoa liikutella, ravita ja majoittaa tuhansiin nousevaa väkijoukkoa. Pienillä paikkakunnilla nykyisen suuri kokous ei enää onnistu, mihin syynä ovat lähinnä vaadittavat majoituspalvelut.
     Joensuulaiset onnistuivat järjestelyissä hyvin. Avajaisjuhla kulki napakasti, vaikka juhlassa puhui ministeri Anu Vehviläinen. Poliitikot rakastavat usein ylikaiken ääntänsä päästessään paasaamaan asioitaan suurelle yleisölle. Eipä Anu. Vuosikokous oli hyvin valmisteltu ja kaikki puheet oli ajallisesti rajoitetut ja ajoista pidettiin kiinni tiukasti. Kännykkä-äänestykset onnistuivat loistavasti, sillä äänestystulokset saatiin minuutissa äänestysten päätyttyä. Paljon on opittu matkan varrella ja tekniikan osaajia löytyy järjestäjistä.
     Harvoin tulee kotimaassa oikaista ruotoansa niin upeissa maisemissa kuin Iä:n kanssa tehtiin. Vietimme yön Kolilla ja Iä:tä ei varjellut mikään lenkkeilystä komeassa ympäristössä. Valitettavasti nuukuus iski esteen uinnille. Kylpylän käyttö ei ollut vapaata yöpyjille, vaan maksoi mielestämme maltaita. Mutta ruoka oli aamiaisella parasta, mitä ässäryhmän hotelleissa olemme nauttineet ja sitä käytettiin ronskisti hyväksi. Nälkä pakeni pitkälle iltapäivään.
     Tärkein paikka luostarissa taatalle sijaitsi luostarin hautausmaalla, missä käväisin viettämässä hiljaisen hetken Pentti Saarikosken, erään suosikkikirjailijani hautakummulla. Niin vilahti viikonvaihde Karjalan laulumailla.

Torstai 15.06.2017
Jos lastenlasten kanssa vietetty aika on rahan pistämistä pankkiin, niin tällä viikolla olemme Iä:n kanssa olleet suurtallettajia. Alkuviikko on kulunut niin tarkkaan natiaisten kanssa, että yhdessä ollaan viihdytty 24 tuntia, vaikka ei näissä asioissa tunteja lasketa.
     Lotan, Marleenan ja Konstan kanssa olen ollut golf-kursseilla Lakesidessa kolmena päivänä ja Iä vielä tänään neljäntenä. Pelihaluja golfiin on ryhmällä visusti, mutta valitettavasti toisetkin harrastukset ovat vieneet oman aikansa. Mutta tänä kesänä satsataan lajiin, ainakin Konstan kanssa, joka on vienyt nappulakengät vintille. Odottakaa, sillä Kyröskosken Otavantiellä on kasvamassa seuraava Tiger. Oheisohjelmana golfin jälkeen poiketaan Mouhijärvellä ostamassa Häijään Nesteen pihassa seisovasta kikkarista irtojätski pallot tai kaksi.
     Lisäksi olen kuuluttanut kolme Amandan pesäpallo-ottelua Hämeenkyrön pesis-stadionilla. Miellyttävä tehtävä on seurata kuuluttamosta mainioiden tyttöjen edesottamuksia kentällä. Saamisina tällä haavaa on B-tyttöjen Superpesiksen loppusarjapaikka Suomen kahdentoista parhaan sakissa. Siis tavoite saavutettu, sillä ensi vuonna, kun ollaan täysi-ikäisiä rima on asetettu Suomen mestaruuteen. Ja Naisten Suomensarjassa Räpsän Akatemia sarjajohtajana. Yllättävää nuorilta tytöiltä !
     Isovanhempina meillä on iso etuoikeus. Kaikki viisi asuvat vain viiden kilometrin säteellä Osaralta ja kanssakäyminen on vilkasta. Hyvä näin. Saattaahan tulla vielä aika, milloin käpyjen luona harvemmin poiketaan.
     Urheilu on erinomainen harrastus, mutta kun siitä saamisina on menestystä voi sanoa, että lohileipä on saanut pirteän sitruunakasteen. Monta kertaa olivat Amanda ja Aurora saaneet lähteä isiensä kanssa harjoituksiin, ennen kuin viime vuonna molempien joukkueet voittivat Suomen mestaruuden. Molemmille tytöille on sorvautunut erinomaiset ryhmät ja varsinkin Amandan porukka viettää paljon yhteistä aikaa pesäpallon ulkopuolella. Molemmilla on myös sisua harjoitella.
     Muutamia vuosi sitten Amanda ei kuulunut joukkueen ratkaisijoihin, mutta kun taatan aittan seinähirret saivat ottaa oma-aikaisissa lyöntiharjoituksissa pesäpallon iskuja vastaan, niin tilanne on tänään seuraava; tyttöjen superpesiksessä Amanda on lyöjätilastossa maassa 17., kun tilastoitu on 489 pesäpalloilijatyttöä. Naisten Suomen sarjassa Amanda on tehotilastossa kuudes ja lyöntitilastossa kahdeksas, tilastoituna on 145 pelaajaa. Hieman rinta rottingilla voi taata todeta, että Amanda on yksi joukkueensa tykeistä.
     Lauantai vielä näissä merkeissä ja sitten tulee odotettu tauko, myös taatalla.

Torstai 22.06.2017
Taatan maakuntamatkat Iä:n kera jatkuivat. Edellinen suuntautui Karjalaan, nyt päämäärä oli Kainuu. Ja tärkeän asian tähden lähdettiin; noutamaan Konstaa kiekkoleiriltä.
     Kyllä oli mies pikkuisen otettu, kun kevään korvalla tuli ilmoitus, että Konsta on tervetullut Vuokatin Urheiluopistolle Selänteen Teemun kiekkokouluun. Sen tiedon kanssa sujui kevät ja koulukin mieheltä tuhdisti. Koulun opettajista jokainen tiesi jääkiekosta aikas paljon: nimet kuin Teemu Selänne, Markus Ketterer, Waltteri Immonen ja Jussi Markkanen olivat aikanansa höylänneet hokkareillaan jääkenttiä maailman huipulla.
     Kyllä taata niin lippistään Teemulle nosti, sillä miljoonia kiekkoilulla ansainnut Teemu ei ollut antanut koululle vai nimeensä, vaan viihtyi 180 nassikan kanssa jokaisena leirin viitenä päivänä. Arvatkaapa kuka tämän jälkeen on pojille kiekkoilun idoli ? Esimerkiksi; Konstan ryhmäläiset ehdottivat Teemulle vetoa, että jos Teemu laukoo viisi kiekkoa ja osuu kolmella maalin ylärautaan, niin pojat tekevät jäällä kymmenen punnerrusta, mutta ellei, niin Teemulla on sama edessä. Teemu punnersi.
     Leirin viisi päivää oli ohjelmoitu aamu kahdeksasta iltaan asti. Eikä vain pelattu. Kuunneltiin luentoja ravinnosta ja lihaskunnosta ym. Koulun aikana tutustuttiin myös moniin pallopeleihin. Eikä istuttu aterialla lippis päässä ja jokaisella aterialla jokainen nautti lasillisen maitoa. Kova juttu mehukateille. Huippukiekkoilijan pitää hallita tavat ja ravintokysymykset. Ja koko päivät sujui vetäjien valvonnan alla.
     Viimeisenä kiekkokoulun iltana hoilattiin yhteislauluja Vuokatin iltaan. Säestyksestä ja esilaulusta huolehti Pave Maijanen. Huisaa ! Ja kiekkokoulussa vieraili yhtenä päivänä Suomen paras pesäpalloilija tällä hetkellä: Toni Kohonen ja toi leiriläisille makusteltaviksi vielä kauppoihin tulemattomia sipsilastuja uudelta valmistajalta. Muutenkin leiriläiset saivat päättäjäisissä kaksi tiukkaa kassillista tavaraa sekä tietysti T-paidat, lippis ja pelipaita.
     Konstalle leiri oli oppimista myös toisessa merkityksessä. Meirän 11-vuotia ensi kertaa maailmalla, vieraiden parissa. Ei tosiaan ainuttakaan tuttua, leirin jälkeen useampikin. Ja erinomaisesti meni.
     Leirin päätyttyä vietettiin Konstan kanssa ilta Sotkamossa. Suosittelen sinnepäin menijöille ravintola Messiä. Ei päältä päin niin pimpan päälle, mutta sisältä tyylikäs ja eriomaiset pitsat ja palvelu. Yö punkattiin Urheiluopistolla ja Iä:n kanssakin oltiin niin sporttisia.
     Paluumatka kulki juhannuksen menoliikenteen parissa. Kyllä Suomessa autoja piisaa tien päälle. Kuopiossa poikettiin torilla ja kauppahallissa, missä oikeet immeiset vääntivät olan takaa sauvvoo. Ja kuultiinpa venättäkin. Mukaan tarttui muikkuja, Hanna Partasen muikkukukko ja Suonenjoen mansikoita. Kotimaan matkailu avartaa !
     Savolainen ilotyttö pyllähti Kuopion torilla pyrstölleen. Suakelsoekoon, mänj virma nurin, manasi neito.

Sunnuntai 25.06.2017
Kyllä en lakkaa ihmettelemästä, kuinka väkirikkaat edelleen ovat Osaran niemen juhannusfestivaalit. Nytkin kokolle ja ruokapöydän ympärille kokoontui vahvuudeltaan 25 juhlijaa. Huomattavaa on, että kaarti on huomattavasti käpyneistynyt, sillä osa nuorisosta käyvät ja jatkavat omissa kekkereissään loppuillan. Saattaa olla, että muutaman vuoden päästä kävyt tanssivat kokon ympärillä omassa seurapiirissään. Notta näin se maailma kulkee.
     Vaikka joku suvusta sanoo, että 80 hilpova ei vanhus ole, niin kyllä on ! Tosiasiat kannattaa tunnustaa ja elää elämää näissä asetuksissa. Kun ajattelee vuosikymmenien takaisia juhannusjuhlia Osaralla, niin vaisuuntuneet ovat. Reilut 50 vuotta sitten Kyröspohjasta saapui Frantsilan onnikallinen juhlijoita Pyöräniemeen ja suurus ja sahti riitti 60 nousevalle juhlasakille. Pienessä hiprakassa uitiin Osaran lahtea pitkin ja poikin, vaan kukaan ei hukkunut. Ainoa haittapuoli oli, että löylykilpailussa joku saattoi polttaa viehkosti nahkansa.
     Mutta takaisin tähän päivään. Trahteerinki toimii yhteisvastuullisesti Ellun, Janinan ja Iä:n varassa. Tarkasti on homma laskelmoitava, sillä kekkerit kestävät kaikkien osalta kaksi päivää. Vaan hyvää oli ja riittävästi. Lajien paljous on silmään pistävä ja vatsan täyttävä. Perinteisesti on muodostunut muutama perinteinen herkku, mitä ei pöydästä pidä puuttuman. Ja kyllä miestenkin auttavia käsiä juhlassa tarvitaan.
     Yleisö koostui siis yhdeksästä juniorista ja kuudestatoista aikuisesta. Tottakai mukaan mahtui myös tv-tähti. Pieni ongelma tuli petipaikoista, mutta sekin ratkesi helposti, kun yksi juhlija päätti yöpyä Coxassa. Iltainen kosteus loi liukkaita esteitä saunan ja liiterin välimatkalle. Oli muuten toinen ensiapua tarvitseva vuosikausiin. Tiedän paikan, missä naapurit lottoavat aattoiltana, mihin aikaan puupaa auto hakee ensimmäisen asiakkaan jussina. Pitkän ajan keskiarvo kuulemma on ennen 22.
     Kunniamaininta kuuluu Lotalle ja Marleenalle, jotka jatkoivat taatan perinnettä luontopolun laatimisella. Kisa oli vaikea ja tiukka, paljon tiukempi kuin taatalla ja oheisaíneisto saa arvosanan 10 +. Jäämme odottamaan uutta kesää ja juhannusta !

Keskiviikko 28.06.2017
Kyllä on sitten aikaa, kun on hyvässä seurassa saanut lounastaa. Onneksi tänään se onnistui, kun hurut kokoontuivat ruokahetkeen kyläravintola Sarveen viimeisen kerran kevätkaudella. Paikalle oli vaivautunut vain nälkäisemmät; markkinointineuvos Jussi, senaattori Asko ja taata. Seurueeseen kuuluivat lisäksi toisessa pöydässä suurustaneet murut.
     Varmasti oli Sarven köökin taululla ilmoitus huruista, sillä lounastajia hellittiin maukkaalla lihamurekkeella ja tonnikalapastalla ja jälkiruuaksi kompottia. Lihamureke oli niin onnistunutta, että senaattorin kanssa noudettiin toisetkin lautaselliset. Mahdetaankohan pystyä pitään taukoa näistä antimista elokuun alkuun, tuskinpa. Ainakin ehtoolla iskevä pitsan nälkä saattaa yllättää sellaisella raivolla, että Pirkanmaan parhaan Quattron täytyy käväistä jokunen ilta lähteä noutaan.
     Istunnon aikana pistettiin ensin järjestykseen urheiluasiat, mutta politiikka, etenkin tulevat presidentinvaalit ahmaisivat suurimman ajan. Suomalaisten tuntemus on matkan varrella kasvanut ja nyt asiaa tarkastellen Niinistöltä ei odoteta riemumarssia presidentiksi ensimmäisellä kierroksella. Niinistön kannatuskorteista on kolmenlaista tietoa: niitä on 40.000, vaadittavat 20.000 tai muutama tuhat. Aika selvittää. Viimeisinä pyrkyreinä Antti Rinne sai tuupattua demareistakin halukkaiksi kolme mummua. Asiasta kostuu vain mainostoimistot. Ihmettelen, jos joku näistä harmoonisiskoista saa varsinaisissa vaaleissa enemmän kuin Lipponen vuoden 2012 vaaleissa - 6,7 %.
     Olettaa saattaa, vaikka se turhaa panoksien tuhlausta on, että ensimmäisellä kierroksella äänestellään oman puolueen ehdokasta. Tietänee sitä, että Sale saa maksimissaan 40 % äänistä. Kovasti odotan, että ristittyjen Päivi Räsänen intoutuu vielä kekkereihin mukaan. On meillä ensi vuoden alussa jännää. Ja jos trumpisti käy vuonna 2018 linnan juhlissa toisen presidenttivalssin pyörähtelevät parina Sale ja Antonio. Huh, huh.
     Osaran miehen kouluaine: Ja Jumala sanoi tulkoon valkeus ja piru sanoi tulkoon pimeys, minkä jälkeen Pietari huusi; kuka niitä valoja pränkkää ?