ylapalkki

 
blogit
palaute
paasivulle

Keskiviikko 01.06.2016
Voiko kesäkuu enää paremmin alkaa; aurinkoa, lämpöä 25 astetta, hurujen lounas ja yllärinä ruokalistalla lihapullat. Tämä on kuin taivaassa, uskoisin, kun en tiedä tarjoaako enkelit taatan herkkua. Mutta kyläravintola Sarven enkelit näin tekevät. Ja taivaalliseen olotilaan lisättynä, että helvetin esikartanolta saapuneet Elorannat eivät etuotosta huolimatta jaksaneet lihapullatarjotinta tyhjentää. Eikä siinä kaikki, sillä ruokavalikoimaan kuului myös venäläistä porsasta ja liha-makaroonilaatikkoa. Venäläistä porsasta mutustellessa mietimme haikeasti kenraali Lehtimäen peruuntunutta Venäjän reissua. Meistä kolme; presitentin kaima, senaattori ja allekirjoittanut ovat matkailleet kentsun kanssa.
     Mojovat joskin tiukan asialliset olivat hurujen jutut. Markkinointineuvos Jussi kuuluisana koiramiehenä piti meille pitkät porinat koiran astutuksesta. Ei sekään touhu helppoa ole, vaikka luulisi hoituvan luonnostaan. Jussin Peikillä oli jälkeläisiä, jos en väärin muista, ympäri Eurooppaa jopa satoja. Kuokan Jörölläkin oli ainakin yhtä paljon, mutta Jörö hoiti hommat vain kotikylän koirakaunottarien kanssa.
     Lounaan urheiluosuudessa yleisenä kommunikeana oli, että jalkapalloa katselemme Ranskan maalta ensi maanantaista alkaen kuukauden. Valitettavasti emme veikanneet Euroopan mestaria, mutta ehtii sen tekemään ensi kerrallakin. Lisäksi toivoimme Ilvekselle kovia vahvistuksia ensi kaudeksi. Kekkonen epäili rahapuolta, mutta kun Kale Kummola puuttuu asioihin, luulisi rahan-nuusaakin löytymän.
     Historiallisessa osuudessa muistelimme Kyrön kuuluja urheilusankareita; tennistähti Antilan Päiviä ja kuulataata Yrjölää. Kovasti nostatti keskustelua, kumpi oli parempi. Päivi oli kuitenkin söpömpi. Vanhana tennistähtenä markkinointineuvos esitti lyhyen katsauksen meneillään olevista Ranskan avoimista. Päällimmäisenä asiana jäi mieleen esityksestä Serena Williamsin upeat hinkit.
     Kun laskentaneuvos oli porukasta poissa, niin moottoriurheilua ei paljon sivuttu. Nimeksi kuitenkin, antamalla tunnustusta sukulaiskansamme Viron kilpa-ajajalle. Raimo Kulli oli menestynyt Porsche-cupissa. Mahtaneeko olla totta, että hänellä olisi veli nimeltään Sulo, mutta ainakin sotilas-soittoköörin johtajana on toiminut Raimond.

Lauantai 04.06.2016
Ei sitten missään ole niin kodikkaita koulun päättäjäisiä, kuin Osaran maaseutuoppilaitoksella. Tilaisuudessa ei pönötetä hiukkaakaan ja oppilaat ja opettajat, kuten muukin koulun henkilökunta esiintyvät luonnollisina ja iloisina. On keväämme päätapahtumia jakaa stipendit Osaralla. Iä Osaran Maamiesseuran puolesta ja taata leijonaklubimme. Taata ainakin toivoo homman jatkuvan. Pieni pelko kivistelee, että mikäli muut klubiveljet tietäisivät nämä ihanat halattavat tyttöoppilaat, saattaisi olla, että halukkaita olisi jonossa asti. Mutta ei näistä hiiskuta, vaan väitetään silmä kirkkaana, että tuskansa on tässäkin tapahtumassa.
    Ja kyllähän veljien mieltä kiehtoisi myös juhlan päätteeksi tarjottava lounas täytekakkukahveineen. Oppilaitoksen emännät rakentavat joka vuosi herkullisen lounaspöydän ja uskoisin tosi puhtaista kotimaisista tuotteista. Niin mahrottomasti tuli kerättyä lautaselle pöydän antimia, että kakku jäi ottamatta. Vaikka vatsa olisi vetänyt, miten olisi käynyt hentojen säärien.
    Otetaan askel takaisin juhlien kodikkuudesta, sillä myös Kyröskosken ala-asteella taito hallitaan. Mutta sinne en tänä vuonna ehtinyt, sillä pesiksen vanhat parrat Eero ja taata olivat käymässä sinä ehtoona vieraissa. Poriin matkustettiin seuraamaan naispesiksen pitkäaikaisten huippujen Lapuan ja Porin kohtaamista. Herranjesta kun oli Porin helteisellä stadionilla porukkaa 1434 ! Kyllä seuran kasöörin ilme oli muikea kuin Reposaaren silakalla. Näillä väkimäärillä tahkotaan Pesäkarhuille hilloa. Ja yleisö elää mukana, vaikka onkin seniori-ikäistä. Tapahtuma kulkee pitkälti samoja latuja, kuin Sotkamon kotiottelut.
     Hyvä Pori ! Vaikka me oltiin kyllä Eeron kanssa Lapuan puolella. Meillä kun on suosikkilikkoina ollut iän päivän Salorannan Paula, Toiviaisen Carita ja Lepistön Janette. Tasaisen ja jännittävän ottelun voitto otettiin Lapualle supervuorossa. Kyllä niin tyytyväisinä paluumatkalla hyristiin, kun Carita sai vielä ykköspalkinnon.
     Natiaiset saivat tänään todistukset ja tilaisuutta juhlistettiin tavan mukaan Kehäkukassa maukkaiden leivonnaisten, limun ja kahvin kera. Kyllä niin isovanhempiinsa kersat tulevat notta. Kymppejä ja ysejä tokarit täynnä. Niin oli taatallakin; käytöksestä Muista ei niin muistijälkeä ole jäänyt. Iä: hän menestyi mainiosti, oli jo kouluaikana taatan tukioppilas. Aikaa meni taatalta tukemiseen niin runsaasti, että omat luvut jäivät vähemmälle.

Maanantai 06.06.2016
Urheilunystävää riepoo eilinen A-studio, missä kysyttiin, mihin menevät olympiakomitean rahat ? vastauksiakin löytyi; alkoholi, aiheettomat matkakulut, tarjoilut vieraille, merkkipäivälahjat kavereille, huimat palkkakulut ja kilpailuttamat ostot. Ohjelmassa kiemurteli Olympiakomitean hallituksen varapuheenjohtaja Jukka Rauhala ja huippu-urheiluyksikön puheenjohtaja Mika Kojonkoski. Kojonkoski parka oli joutunut ostamaan itselleen komitean rahoilla synttärilahjaksi parin tonnin kilpapyörän ja kovasti tuntui, että Rauhalakin vastaili niitä näitä kierrellen totuutta höttöisellä suolla.
    Jälleen esimerkki siitä mitä tekevät isot johtajat jopa urheilussa. On aivan tyhmää väittää, etteivät hyvien veljien kaveripiirit toimi Olympiakomiteassakin. Meno on päin periskooppia, kun samaan aikaan junioriurheilua kurmuutetaan hirmuisilla urheilupaikkavuokrilla, hintavilla pelivälineillä ja jäsenmaksuilla. Ei hyvä ! Tämänkin julkisuuteen tulleen tapauksen jälkeen suhtaudun hyvin kriittisesti tuleviin Rion kisoihin, mihin Suomesta matkustanee taas mahdoton urheilujohtajien legioona. Olipa erinomainen juttu, että joku sai suunsa auki tässäkin asiassa.
    Kahden kotoisen seuran Hokkarien ja Räpsän toimintaa seuratessa ei euron kuutinaa löydy johtajien palkkaamiseen, vaan kaikki tyynni käytetään toimintaan ja junioreihin. Valmentajat ja joukkueiden toimihenkilöt joutuvat jopa maksamaan siitä, että nuorille järjestetään reipasta toimintaa ja kisatapahtumia.
    Ja näristään vielä kotoisestakin aiheesta. Seurakunnan kiinteistöstrategian mukaan Isopappilasta luopumiseen on varauduttava suunnitelmakauden loppupuolella. Järjetön ajatus, kuka sen sitten on päähänsä saanutkin.
    Isopappila on seurakuntamme rakennusten joukossa ehdoton helmi, minkä kunnostuksen loistavaan kuntoonsa on maksanut Parhankangas. Ei ole sattunut seurakunnan luottamushenkilöiden päähän pällähtään, että teidät on sinne valittu pitämään seurakuntamme puolta ja kehittämään ja keksimään uusia ajatuksia kiinteistön käytölle. Ei Isopappilaakaan myydä kuin kerran ja siinä se.
    No pääseehän näistä kaistapäistä eroon ennen suunnittelukauden loppua. Katsotaan kelle viiva vaaleissa vedetään !

Torstai 09.06.2016
Kyllä meitä Kyröläisiä kovasti lykästää. Vielä ei ole valmiina edellinenkään valtatienlaitto kohdaltamme, niin annas olla, Bernerin Anne ja Alatalon Mikko lähettävät 9.5 miljoonaa uutta rahaa. Tällä mällillä saadaan Kyröskosken eritasoliittymä koreeseen ja turvalliseen kuntoon ja jotain hiluista jää vielä ohituskaistan jatkamiseen.
    Kun on oikeat ihmiset hallituksessa ja eduskunnassa, niin maamme parasta asuinpaikkaa muistetaan oikein kunnolla. Ja onhan meitä jo muistettukin. Pitkään ovat muut tienkäyttäjät kateena katselleet tievaloja, mitkä ulottuvat Tampereelta Osaralle saakka, kun taas Ikaalisten puoli ja moottoritie Tampereelta Hämeenlinnaan ovat pilkkosen pimeitä. Mitää semmoset valoja tarttee, tuhlausta se on kireen talouden aikana.
    Nyt vain kuntamme pitää huomioida kiireesti sekä Anne että Mikko. Pysti pitää kunnantalon eteen pystyttää, missä Anne ja Mikko käsi kädessä viittovat kolmostielle päin. Ja patsaan paljastajaisista pitää suuri kansalaisjuhla järjestää, missä kirkonkylän uuden ala-asteen oppilaat laulavat laulun "rikoo on riskillä ruma".
    Hurjasti oli kähinää Kylpylässä viikolla. Yli 1800 suunnistajanuorta kilpaili rastin hakemisen jalossa taidossa. Jokainen Kylpylän soppi oli rastikansaa täynnä, mutta meidän uimareissujamme sakki ei häirinnyt yhtään. Tänäänkin oltiin aamusella kahdestaan altaassa. Mutta kolmena päivänä uimapuoli olikin varattu leiriläisille 15 - 21. Näin toimii logistiikka.
    Ja pölinät pöntössä jatkuvat; tuskin on saatu suunnistajia tienpäälle, niin Kylpylän valtaa IskelmäParatiisi. Kylpyläneuvos Heinisuon mukaan niihinkin kekkereihin odotellaan tuhansiin nousevaa väkimäärää. Hienoa, että tapahtumaa riittää !
    Jos oikein meitä Iä:n kanssa onnistaa, niin taata saattaa perhostella altaassa jokunen aamu Koivuniemen Paulan kanssa ja Iä kroolata Matin ja Tepon vanavedessä. Iä:n mahdollisuudet on paremmat; Matti on ainakin paikalla, Teposta ei tiedä.

Lauantai 11.06.2016
Upeeta Hämeenkyrö ! Arvatkaas mikä joukkue johtaa tyttöjen superin alempaa loppusarjaa puhtaalla pelillä ? No tietenkin Räpsä, joka kaikkien pesäpallon sääntöjen mukaan on kahdessa ensimmäisessä ottelussa rökittänyt sekä Helsingin että Espoon. Näin täällä kehäkolmosen ulkopuolella palloillaan. Hiukan hankalaksi tilanteen meinasi tehdä Espoo eilen, mutta räpsättäret on kova sakki, joka nuukasti tietää, että peli päättyy loppuvihellykseen. Amandakin takoi taas yhden hypyn. Eli molemmista voitto jaksoin 2-0. Kyllä kelpasi taatan kuulutella !
    Sama meininki otteluissa jatkui myös Auroran porukan kohdalla; munapitäjä Laitila maanrakoon puhtain luvuin, joskin tiukan ottelun jälkeen. Pikkuhiljaa Hämeenkyrö tuntuu pesispitäjältä ainakin tytöissä.
    Muutakin menestystä tänään kyröläisten laariin; Ovaskan Jounista leivottiin Keskustan puoluesihteeri. Onnittelut Jounille, joka nuoresta iästään huolimatta on tehnyt melkoisen uran kansallisen politiikan huipulla. Täsä ny oikeen kyröläisenä vartoo, että tuleeko miehestä tulevaisuudessa jopa resitentti. Pääministerin paikka on ilman muuta selviö, kunhan aikaa eletään.
    Kokoomuksen puheenjohtajavaaleissa hävisi Keskusta. Rytinä puolueesta olisi ollut kova Sipilän siipien alle, mikäli polvihousupoika olisi kisan voittanut. Syy tappioon löytyy läheltä, kunhan Tuppurainen peiliin vilkaisee. Aika näyttää, mikä on Orpo miehiään. Usein tuntuu, että nämä politiikan tekijät hoitavat vain omat tarpeensa. Hävinneelle osapuolelle lohdukkeeksi myös uusi äitepuoli Mannola oli paikan päällä. Uskon, että hän lauloi Aleksanterille iltalauluksi "kumipallona luokses pompin". Olisipa söpöä !
    Iä voitti kilpailun Kylpylän Iskelmäfestareiden tähdistä. Ei näkynyt altailla Koivuniemen Paulaa eikä Teppoa, mutta Matti oli. Toivotaan, että ensi vuonna lykästää myös taataa.

Keskiviikko 15.06.2016
Taas on resuttu maailmalla niin jotta. Silti en ole Se lottovoittaja, joka sai miljoonia Tokmannilta ostetulla arvalla, vaikka voittajiin kuuluin minäkin; Eurojackpotissa tilille räpsähti lauantaina 8:50. Joten Iä:n kanssa hynttyyt kassiin ja Ahvenanmaalle, Maarianhaminaan. Siivelle saimme vielä laskentaneuvoksen Maijoineen.
    Mikään hetken mielijohde ei matka ollut, sillä kevään korvalla päätettiin Maijan kanssa lisätä golfkenttiimme Maarianhamina ja paikkakunnan upea merenrantakenttä Slottsbanan. Rohkeuttahan reissu vaati, mutta sitä meiltä löytyy. Ensimmäisenä pelkona oli laivoilla riehunut norovirus ja toisena Ahvenanmaan ruohikoista ihmisten kimppuun, etenkin gofkentillä, hyökkäävät punkit. Kaikesta selvittiin, ainakin luulen, sillä olinhan varautunut golfiin apteekin viehättävän farmaseutin neuvoin; punkkiöljyä ja punkkirauta. Eikä norookaan näkynyt, vaikka syötiin mennen tullen laivalla ja ylenpalttisesti.
    Mainensa mukainen oli Slottsbanan ympäristöltään ja myös kuntonsa puolesta. Pelimme svingasi kuin ammattilaisilta ikään ja merkkarinakin laskentapuolen huippu Lasse. Lisäksi laskentaneuvos kajautteli lenkillä mojovia kannustushuutoja; slå huti ja kom hit i perätii. Aurinkoista päivää tuli kentällä vietettyä kuutisen tuntia ja sillä aikaa Iä mittaili Maarianhaminan katuja ja ihan vähän kauppojakin.
    Matkan sensaatioihin kuului illalla EM jalkapallo-ottelun Irlanti- Ruotsi seuraaminen urheilupubissa ja todeta, että kyllä Zlatan on ahvenanmaalaisten suuri idoli, kuten myös Ruotsi joukkue. Muuten hieno pubi ja edistyksellinen. Suurten urheilusankarien kuvien ja varusteiden joukossa oli myös Jukka Tammen paita. Hyvä Taisto ja Ilves, teidät tunnetaan maailmalla !
    Mutta tänään oltiin kotoisissa merkeissä Hurujen lounaalla; markkinointineuvos, senaattori. resitentin kaima ja taata. Sarven likat olivat jälleen pistäneet pöyrän koreeksi ja lautasille kasattiin paistettua kalaa, chili con carnea ja kalkkunaleikkeitä. Kun vielä mahtava lämminateria saumattiin marjakiisselillä, saattoi viikonloppua rauhallisin mielin odotella. Muruja ei matkassa laisinkaan, mutta eipä tuo pahemmin haitannut.

Maanantai 20.06.2016
Kelpaa olla taatana. Viikonloppu asian jälleen vahvisti, kiitos natiaisten. Aurora, Lotta ja Marleena tulivat kultaiset mitalit kaulassa Loimaan pesisleiriltä ja millä tuloksilla. Ei ainuttakaan tappiota kolmen päivän leirirupeamassa ja kuuden ottelun juoksusuhde 86-10. Vahinko, että Iä:n kanssa ei tapahtumaan keritty. Sillä !
    Konsta taisteli Kyrössä jalkapalloturnauksessa. Vastustajiksi oli saapunut joukkueita aina Tamperetta ja Kauhajokea myöten. Neljä ottelun jälkeen sijoittui Konstan joukkue hopealle. Kovin nirsosti on Yle tarjoillut viime aikoina futista, joten taata katseli kaikki neljä matsia. Mielekkäämpiä olivat, kuin EM-kisojen pelit. Täällä tehtiin maaleja, Konstan porukkakin peräti yhdeksän. Ja totta kai maalareihin kuului myös Konsta. Paremmin poika pelasi kuin Ronaldo Ranskassa. Taata ottaa syksypuolella yhteyttä Manun nuorisoakatemiaan.
    Eikä tässä kaikki yllätykset. Viime yönä sain sähköpostiviestin Harvardista Massachusetthista. Lähettäjä oli koulukaverini Heinosen Olli. Olli on miehiä, jotka ovat Hämeenkyröstä ponnahtaneet kansainväliseksi kuuluisuudeksi toimiessaan kansainvälisen Atomienergiajärjestön kakkosmiehenä silloin kun johtajana oli egyptiläinen Mohammed ElBaredei. Järjestön varajohtajana Olli kävi aikoinaan kovia, kansainvälisesti seurattuja neuvotteluja mm Iranin ja Pakistanin ydinase ohjelmista. Joviaalina vaikkakin tiukkana neuvottelijana hän nautti suurta luottamusta YK:n ja valtioiden päämiesten piirissä.
    Ollilla ja minulla oli paljon rauhanomaisemmat harrastukset kouluaikana. Kuuluimme mm neljän parin muodostamaan tanhuryhmään, millä kävimme tyhjentämässä erinäisten kulttuurikilpailujen palkintopöydät. Eikä tanssi jäänyt pois ohjelmistostamme vapaa-aikanakaan. Kotihippojen hämyisillä tanssiplaattioilla mukavat palkinnot tarjottiin tanssipareilta tangon tuoksinassa. Terveiset vuosikymmen takaa lämmittävät aina mieltä.

Keskiviikko 22.06.2016
Pojanpoikamme Konsta on Pariisissa. Kohteena on päivän jalkapallo-ottelu, Islanti kontra Itävalta joka käydään EM-kisojen suurimmalla stadionilla State de France, Sain-Denis. Mukaan mahtuu 80.000 katsojaa, joista 40.000 on islantilaisia, toisen mokoman täyttävät itävaltalaiset, ranskalaiset ja Konstan perhe. Iä:llä ja taatalla on iltaa varten koko huushollin nauhoitusarsenaali käytössä. Ja tämä ottelu säilytetään kauan. Viimeinen tilaisuus ottelun katsomiseen on taatan 90.v päivillä 2035, missä nauhoitus on synttäreiden pääohjelmanumero.
    Jalkapallomiesten tietotoimisto on kertonut, että Konsta matkusti Pariisiin Islannin valmentajan Lars Lagerbäckin kutsusta. Kyseessä saattaa olla kyröläisen futarin varaus KR Reykjavikin nuorisoryhmään, ainakin isä Janilla oli vahva nippu sopimuspapereita mukana. Miksi varaus näin varhain ? Islantilaiset vaativat, että ennen maahanmuuttoa on syötävä kaksi vuotta silliä. Mukana Konstan seurueessa matkustavat myös äite Marika ja sisko Aurora.
    Olipa komea kuntamme uusi kirjasto. Vaikka väitetään, että tiloiltaan uusi kirjasto on saman kokoinen kuin vanha, niin paljon avarammalta näyttää. Paikka oikein innostaa lainaamaan ja myös lukemaan kirjaston monessa lukusopessa. Kirjastomme hengettäretkin näyttävät erinomaisen näteiltä uudessa työympäristössään. Onpa viehättävä suojapaikka, jos Iä on myrskypäällä.
    Ovaskan Jouni jätti puoluesihteeriksi valintansa johdosta kunnallispolitiikan. Kunnanhallituksemme puheenjohtajanpaikka täytettiin paikallisen Keskusta puolesta nopeasti. Valituksi tuli Risto Linnainmaa. Kauempaa politiikkaa seuraavana voin todeta, että valinta oli lähinnä väritön ja hajuton. Mutta katsotaan mitä tapahtuu. Kuntamme valtuutetut tuntuvat tätä nykyä pyörivän kunnallisella tanssilattialla virkamiesten vieminä.
    Kokoomuksen Orpo teki ministerivalintansa. Ei onnistanut arpajaisissa nytkään Pirkanmaata. Kiltti ja ahkera Satonenkin pullautettiin paikaltaan varapuhemieheksi. Nahjuksia tuntuu olevan pirkanmaalaiset kokoomuksen kansanedustajat, joskus olisi aika lyödä valinnoissa nyrkki pöytään ja sanoa notta perkele.
    Mutta juhannus odottaa aittan nurkan takana, joten Hyvää Jussia.

Maanantai 27.06.2016
Jussi tuli, oli ja meni. Rauhallista oli Vanhan-Yrjölän tienoilla, vaikka nytkin Jussin juhlintaan osallistui 24 juhlijaa. Omista junioreista puuttuivat Janin ja Josun perhekunnat. Näille täytteeksi olivat naapurit ja ystävät.
    Hyvin oli päivät suunniteltu. Kiitos upean juhannussään pihapelejä pelattiin ja ruokailut suoritettiin ulkoverannalla. Rannassa oleva sauna höyrysi läpi aaton ja pyhien ja mahtavan kokon oli nuoriso saanut aikaiseksi. Vastarannalla roihusi kartanon kokko, mikä ainakin meirän puolen mittamiesten myötä hävisi hivenen korkeudessa. Juhannusvalkeamme sai useammankin venekunnan saapumaan lähelle rantaamme.
    Runsas ateria sai olon entistäkin rauhallisemmaksi. Kiitos kuuluu emäntä Ellun keittiökomppanialle. Ja murkinaa riitti. Rääppiäisiä nautittiin vielä pari päivää juhlan jälkeenkin. Tietysti nautittiin kohtuudella palanpainikkeeksi viiniä ja olusia ja hillittyinä saunaryyppyinä nautittiin vinkerporilliset suomalaista konjakkia - Jaloviinaa. Oli juhlat niin kotoisesti kohrallansa !
    Konsta saapui Pariisista. Ei ollut hyväksynyt islantilaisten tyrkyttämää sopimusta. Pienet olivat olleet sillinpyytäjien liksat, mutta tilanne ranskalaisten Paul Pogban ja Antoine Griezmannin kanssa jäi mukavasti raolleen. Paulhan edustaa Juventusta ja Antoine Atletico Madridia. Konstan laukussa oli molempien futareitten Ranskan maajoukkueen pelipaidat. Päällimmäisenä matkalta jäi tietysti mieleen Islannin ja Itävallan ottelu, kulttuuri Versaillesin linnoineen ja puistoineen ei niinkään jaksanut pelimiestä kiinnostaa. Onhan sitä tässä päivässäkin näkemistä ilman jonkin Lutviik kolmannentoista 400 vuotta sitten rakennettua metsästyskämppää. Pogba olisi vienyt futiskentällä Lutviikin kahville numeroin 10-0.
    Arkeen siirryttiin tänään Lakesiden golfkentällä Karkussa. Lotan, Marleenan ja Konstan kolmipäiväiset kurssit alkoivat. Taata toimi managerina. Intoa lajiin tuntui piisaavan niin, että vakavasti keskusteltiin golfin ajokortin suorittamisesta loppukesällä. Mistää sen tietää, vaikka natiaisista löytyisi seuraavat golfin tiikeriwoodsit. Näitä mietti taata Karkussa.