ylapalkki

 
blogit
palaute
paasivulle

 

Tiistai 01.06.2010
Tervetuloa kesä ! Koska kotona ei ole mitään kaunaa, olemme lähteneet sitä etsimään Kaunasista. Ryynänen toi meidät "lentäen"perille Pirkkalasta. Vai miltä kuulostaa, että annettu lentoaika; tunti ja kolmevarttia supistuu tuntiin ja viiten minuuttiin. Ajoissa varattu matka pistää lompsan suun naurun kareelle. Lennot ees taa 40 erkkiä ja uudesta hotellista varatut paikatkin kohtuu hintaset. Hieman myrtsillä mielellä matkalle lähdin, sillä kotimaan ja maailman meteot lupasivat joka päivälle ukkosmyrskyjä. Ei oo näkynyt. Sensijaan lämpötila 22 astetta. Olemme kuin Kanarialla.
     Saavuimme paikkakunnalle myöhään illalla, varttia ennen yhdentoista. Lentoasemalla porukkaamme lyöttäytyy opettajaseminaarin saapunut Päivi, joka ehdottaa yhteistä taksikyytiä hotellille. Turvallisesti yhteistyössä toimien IÄ ja Päivi vaihtavat puhelinnumerot, Päivi eri hotellissa, ja näin varmistetaan turvallinen perillepääsy.
     Reisullamme olemme päättäneet reippaasti reippailla, ja tänään on taakse jäänyt Kaunasin katuja toistakymmentä kilometriä. Kaupunki on mukavan rauhaisa, ei turistien paljoutta, ei sisäänheittäjiä ravintoloihin, jalankulkijat huomaava liikenne, palvelualttius ja ystävällisyys parempi kuin Tallinnassa ja ennenkaikkea edullisuus - kaikessa. Kysymyksen asettelu kuuluu, tulenko mieluummin tänne kolmessa tunnissa kuin Tallinnaan, matkustustavasta riippuen kolmesta kuuteen tunnissa. Vastaus on meille selvä, ellemme sitten tee omin autoin "hankintamatkaa" Viroon.
     Vielä muutamia huomioita: ei pultsareita, ei rahanpyytäjiä. Ruoka erinomaista ja kaupoissa löytyy. Kaikkea sitä, mitä löydät Tallinnasta, löydät myös täältä ja huokeammin hinnoin. No, jos olet bailari silloin ei kannata pyrähtää Kaunasiin. Ystäväni sanoi, kuullessaan minun lähtevän Kaunasiin, " haluat siis tutustua varkaisiin ja huoriin". Näin maalaismiehen silmällä tiiraten kumpiakaan ei ole näkynyt. Sensijaan Kaunasin tytöt hellemekoissaan saavat taatankin askeleen kummasti keveneen. Olispa taata syntynyt puoltavuotta myöhemmin.

Keskiviikko 02.06.2010
Labas rytas ! Tarkoittaa huomenta liettuaksi. Sen verran on kielellistä eroa Viroon, että tuttuja suomenomaisia sanoja ei kuulu. Ja liettualainen ymmärtää kehnosti englantia, väistää mieluummin kuin alkaa sönkätä. Nuoret asia erikseen, vaikka ei hallinta kovin hyvällä mallilla sielläkään. Mukava yksityiskohta; kiitos on "aciu", kuulostaa samalta kuin suomalainen aivastaisi. Siksi aina aivastaessani lähimain olevat nyökkäävät.
     Päiväksi luvataan hellettä, 24-26, astetta. Ja sateesta ei tietoakaan. Eilisilta muuten osoitti, että biletyspaikaksi Kaunasista ei ole. Ehtoolla kymmenen aikoihin, uuden kaupungin pääkadulla liikkui yhtä paljon porukkaa kuin Kyröskoskella arki-iltaisin.
     Päivän aloitamme IÄ:n mieliksi nousemalla persoonallisella kaapelivaunulla "Ylösnousemuksen kirkkoon". Upeasti restauroitu pyhättö, jonka ryssät aikanaan muuttivat radiotehtaaksi ja kuutisen vuotta sitten liettualaiset jälleen kirkoksi. Kirkoissa käymme hanakasti, ainakin puolessa kymmenessä. Ja sitten , eikun kaupoille. Jättimäiseen ostoskeskukseen "Akropoliin". Sijaitsee kaupungin keskustassa ! ja hakkaa Sukarin parkit mennen tullen. IÄ aivan liekeissä, nyt alkaa lapsenlapsien ostoskassi täytyyn. Minäkin ostan uudet kengät, tavaratalon paristakymmenestä kenkäliikkeestä löytyy monoa moneen lähtöön ja hintaan. Maksan omistani parikymmentä euroa !
     Kaunasissa on helppo ajaa bussilla - pieleen- , etenkin jos on niin taitava kartturi kuin IÄ. Ensimmäinen matkan pää on liettuaksi mukaellen helvetins kuusens. Meidät käsketään poistumaan autosta kaupungin ääripäässä sijaitsevalla bussiasemalla. Toinen yritys onnistuu paremmin.
     Ruokailu hoidetaan tänään "Medziotoju Uzeigassa". Metsästyshenkinen ravintola tarjoaa erikoisuutena mojovaa hirvipataa. Missään ruokailussa emme ole pettyneet. Jätimme kylläkin käymättä matkaoppaan mainitseman paikan, mistä opas sanatarkasti mainitsee:"hyvin eksoottiset maaseudun maut, eivät mene jokaisesta ruokatorvesta alas, ehkä pikemminkin ylös".
     Matka alkaa olla lopuillaan. Hyvästelemme erinomaisen hotellimme "Reval Hotel Nerisin". Hotellin tilaama rähjäinen taksi kuljettaa meidät puolen tunnin ajon päässä olevalle lentokentälle. Matkalla huomaan, että Liettuassa liikenne kulkee autoilijoiden inspiraation mukaan. Kun risteyksessä valot ovat vaihtuneet, ainakin kymmenkunta autoa tulee vielä punaisilla risteykseen. Mutta ei se mitään, kun sen kaikki tietää. Mutta kyllä kuulopuheiden mukaan paljon koliseekin. Poliiseja on liikkennevalvonnassa tosi paljon.
     Palatessa Ryynänen yllättää jälleen. Taitamme matkan tasan tuntiin. Mitä jäi käteen. Kaunas on vahva vaihtoehto Tallinnalle. Hyvällä logistiikalla matka kestää vähemmän kuin Tallinnaan. Kaunas on kaikilta osiltaan edullinen, ainakin vielä. Hotellin paikan vaihdamme seuraavan kerran "vanhaan kaupunkiin". Välimatkat mielenkiintoisiin paikkoihin lyhemmät. Kaunasissa kannattaa käyttää reippaasti takseja, ajo halpaa ja turvallista. Asiaa tuntemattoman oppaan kanssa ! bussimatka kalliimmaksi. No ei vaiskaa. Matka bussilla maksaa kaksi litiä eli noin 60 centtiä. Taksilla kohtuullinen matka kolme euroa. Niin ja oluset, joita paikallisestikin löytyy ainakin sadan kieppeillä maksavat n. 1 € 80 centtiä / 0,5 litraa. Ruokailu kahdelta hengeltä juomineen n. 20 euroa yhteensä, jos tyydyt herkullisiin keittoihin, hinta putoaa viiteen euroon. Viso gero Kaunas. Iki !

Lauantai 05.06.2010
Kostulan koulun päättäjäiset, sanan varsinaisessa merkityksessä. Enää ei koulun uksi avaudu kyläkuntamme lapsille. Vaan hienot olivat juhlat. Mannanmäen muistomerkin juurella kylätoimikunnan rakentama upea alttari. Anu pappimme siunaamassa päättyneen kouluvuoden , valaen uskoa tulevaisuuteen uusissa ympyröissä.
     Joskus saa kunniatehtävän, mikä ei aina ole mieleinen. Pyydettiin pientä puhetta koulunsa jättäville lapsille. Se mieleisyys johtui tietenkin siitä, että 107 vuotias koulu on finito. Ei pitänyt kunnan lupaukset, että yli kahdenkymmenen oppilaan kouluja ei lopeteta. ( Oppilaita 47 ) Ei lupaus lähistöllä olevan omakotialueen asukkaille markkinoidusta lähellä olevasta koulusta. Destiakin oli tehnyt kalliin alikulkutunnelin koulutien turvallisuutta silmälläpitäen. Koulurakennus tiptop kunnossa. Kyröskosken koulu käy Kostulan porukan sinne siirryttyä tosi ahtaaksi. Mielenkiinnolla jään odottamaan lopetuksesta kertyviä säästöjä. Missä muuten luurasivat kunnan edustajat tilaisuudesta !
     Amandan ja Jussin kanssa esitimme koulun 50-v. juhlaan, paikallisen kirjaltajan Pentti Huikun, kirjoittaman juhlarunon "Muistojen koulu". Lavalla siis kolme sukupolvea Kostulaa käynyttä, ja mikäli äitee olis elänyt, neljäskin polvi löytynyt. Tiukka harjoittelu antoi esitykselle syvyyttä. Etenkin Amanda selvitti vaikeahkon tekstin mainiosti.
     Kevätjuhlassa jokainen oppilas sai istutettavaksi kotipihalleen koulun muistoksi kuusentaimen. Sykähdyttävä oli loppunäky, kun taivaalle kohosi 47 ilmapalloa, varustettuna kunkin oppilaan nimellä. Palautuksia lapuista odotellaan. Ja tilaisuuden jälkeen Jussi tarjosi Amandan juhlaporukalle kahvit Kehäkukassa.
     Mutta ei juhlat tähän päättyneet. IÄ:n sisko Anja vietti koulukavereineen 50v. ylioppilasjuhliaan Hämeenkyrön yhteiskoulun kutsumana. Paikalla 16 luokkakaveria. Anjan mielestä pojat olivat komistuneet, mutta tytöt häntä lukuunottamatta mammottuneet. Sillälailla.

Tiistai 08.06.2010
Kun joltisenkin pari viikkoa sitten venakko Olga Borodina sai minut putoamaan tuolilta Tampere-Talossa pari kertaa, mätkähdin tänään kerran enemmän. Rojahdukset sai aikaan Satu Silvo, kun hän komediateatterissa astui näyttämön parvekkeelle.
     Raipian Eskolta oli kutsu kuulunut kesän avaukseen Komediateatteriin, ja koska tuo kutsu on antanut aina kesälle lentävän lähdön, sitä oli kuuleminen. Esityksenä oli "Diivat". Ja tähdityksestä vastasivat Ken Ludwigin iloittelussa Satu Silvo, Jukka Leisti, Antti Majanlahti ja Anu Raipia pääosissa.
     Ja voi herranjesta tuota Satua. On siinä vaan pakkaus. Vaikka lukisi Kalevalaa kolme tuntia näissä rooliasuissa, ei kävisi aika silmälle pitkäksi. Vieressäni istuva vanhempi herrasmies kuiskasi heti Sadun astuttua estraadille;"ihan kuin Sophia Loren". Ja oikeassa oli veikkonen. Ja hyvin Satu näyttelikin. Kuitenkin kantavimpana osapuolena oli jälleen ajoituksen mestari Jukka Leisti. Sanailu, ilmeet ja tekemiset sujuivat tismalleen.
     Jos nurinaa annan, niin lähellä oli muutaman kerran, ettei homma luiskahtanut möykkäfarssin puolelle. Ja toiseksi, keskustelimme IÄ:n kanssa autossa, että miesten viemät roolit naisena, alkavat pikkuhiljaa kyllästyttää. Mutta katsomon täydestä yleisöstä päättelimme, että tätä on tultu hakeen. Kukas sitä nyt liikaa viitsisi ajatella kesäkeleillä.
     Kuntamme talouspuoli tarttee jälleen konsulenttia laskemaan koululaisten ym kuljetuksia. Taitaa nämä kunnalliset konsultointitoimistot, alratorit, vai mitä lienevät, viedä kunnilta sievoiset summat vuosittain. Tietokoneiden aikana on kuntien talousjohdolta, jos muiltakin, kadonnut täysin rätinkipää. On kuulemma kiiruullisempiakin tehtäviä. NIIN MITÄHÄN NE ON !
     Osaran mies lähti järvelle hukuttamaan murheitaan. Neljän päivän päästä anoppi ajautui rantaan.

Keskiviikko 09.06.2010
Perheessämme pelataan. Amanda ja Aurora pesäpalloa Räpsässä. Konsta, Lotta ja Marleena futista Apasseissa, taata golfia Lakesidessä ja IÄ pompottaa taataa mennen tullen Osaran Otsoissa. Jo on vauhtia. Amandan F-tytöt näyttivät tänään kaapin paikan itse Kankaanpään Mailalle. Ama ensi jakson kanuunajokerina ja senjälkeen liimanäppinä kakkospesällä. Pesäpallon tytöt ovat perineet IÄ:ltä. Kouluaikainen urheilunumero nousi viime hetkillä kolmella hudilla ja ansiokkaana kolmoskupparina pesiskentällä. Muiden taipumukset viittaavat taatan puoleen. Aina ollut taitava jallittaja - pallon kanssa. Jalkapallon MM on saanut veret kiehumaan. Futistähtiemme suurin huolen aihe tänään ennen treenejä; onko nimi tussattu vesipullon pohjaan.
     Ex-sivistysjohtajamme kanssa seurailtiin ehtoon korvalla kyröläisten nuorten edesottamuksia pallon parissa. Junnuja on löytynyt harrastuksiin kasapäin. Sadat nuoret puuhaavat aktiivisesti urheilun parissa. Kun vain vetäjiä riittää, nuoruuden tarmo ja intohimo suuntautuvat oikeille aloille. Hattu ilmaan teille nuorison parissa touhuaville. Ajat ovat muuttuneet, johtaja Mikko muisteli virkavuosiltaan sivistyslautakunnan jäsen Järvenpäätä, joka nimitti valmistunutta Kyröskosken urheilukentää "taivaallisen rauhan aukioksi"
     Globaalimaailma tarjoaa kyröläisellekin maailmanluokan esikuvat. Ajatellaan esimerkiksi neli- vuotiasta Konstaa. Barcelonan futisasu, vapaa-ajalla Valentino Rossin santaalit ja viileällä ilmalla Raipe-pipo. Mihinkä tahansa kolmesta mainitusta tullaan yhdistämään parinkymmenen vuoden päästä, niin taata voi kulkea rinta kaarella. Yhtä kaarella kuin "villin viulistin" Timo Nummelinin.. Isänumban vävy kun pelaa ensi yönä Stanley Cupista Chigagon maalissa.
     Osaran maaseutuoppilaitoksen keittiössä on kehitetty ruoka, mikä vähentää naisen seksiviettiä 96 prosenttia - hääkakku.

Perjantai 11.06.2010
Kuukauden pätkätyö alkoi. Nimittäin jalkapallon MM. Keväimellä ajattelin, että en rupea kisariippuvaiseksi, mutta liekö tämä jatkuva kisojen puffaus saanut pyörtämään aatokseni. Eli kiinnostaa kovasti, ja ne ottelut, mitkä mahdollista katselen. Niinpä vietämme IÄ:n kanssa senioriaikaa TV:n ääressä, kuten ennen vanhaan muori ja vaari illansuutaan. Senverran ovat ajat muuttuneet, että IÄ:llä ei ole kudinta, vaan ristikot ja sudokut, ja minulla siis veistelyn sijaan TV. IÄ ei välitä sitten pätkääkään kisoista, joten töllöttämiseni sujuu rauhallisesti.
     Koska muutkin veikkaavat mestaria, miksen minäkin. Suosikkini ovat Espanja, Englanti ja Brasilia. Tästä joukosta löytyy mestari vuosimallia 2010. Tuo kolmikko on ollut suosikkini siitä asti kun olen kisoja seurannut, ja herranjesta, sitä on tehty kauan aikaa. Tottakai otamme osaa myös mm-veikkaukseen, missä samalla ratkaistaan vakion SM. Meillä on kova porukka. Tähtäin visusti kymmenen parhaan joukkoon.
     Kiinnostavaa tapahtuu myös kotimaassa. Siitä pitää huolen Keskustapuolue. Muut kokoukset ei juuri uutisissa näy. Veikkaan Mauria puhikseksi. Vanhoillisena puolueena Keskustalla ei ole rohkeutta päätyä Mariin. Vai onko ! Vallankin, kun Jutajuttai tutaa on demareissa näyttänyt, mihin korpeen nuori nainen joukkonsa johdattaa. Apuun kutsuttiin suunnan muuttajaksi "härski" Eero, ja pehmentäjksi valittin "loverboy" Jungner. Mutta takaisin Keskustaan, minun oikeustajuni ei hyväksy, että valitusta puheenjohtajasta tulee ilmanmuuta pääministeri. Paikka on tietenkin Keskustan, mutta valinta ei pidä olla näin yksioikoinen.
     Ja lopuksi kiitän minäkin Vanhasen Mattia, joka on hoitanut hommansa erinomaisesti. Jos niitä miehisiä fiboja on matkan varrella tullut niin kukas niistä vapaa olisi, jos oikein tongitaan.
     Poliiseista: Tampereen rikospoliisi etsi rikollista ja lähetti Turkuun pidätysmääräyksen, ja kuvan rikollisesta, kuvattuna edestä ja kummaltakin sivulta. Viikon päästä Tampereelle tuli Turusta sähke: Keskimmäinen löytynyt, kahta muuta etsitään.

Sunnuntai 13.06.2010
Terveisiä Hämeenlinnasta ja Valkeakoskelta. Paripäivää vietetty Leijonien vuosikokouksessa. Sateinen Hämeenlinna hoisi järjestelyt arvosanalla kahdeksan plus. Arvostelupohjaa riittää, sillä vuosikokous oli kolmaskymmenes minun listallani. Erityiskiitokset viikonlopusta kuuluvat meidät majoittaneille Maijalle ja Lasselle. Valkeakoski on mukava paikka, vallankin isäntäparimme hienovaraisessa hoidossa.
     Leijonat potevat, kuten monet muutkin järjestöt, nuorien esiinmarssia. Vanhat gubet käyvät vuosi vuodelta pokkaamassa kansainvälisiä huomionosoituksia. Keskusteltuani erään aktiivisen nuoren kanssa, halliten viittä kieltä ja kosolti kansaivälisiä suhteita, hän ilmoittaa, ettei juurikaan välitä hakeututua lionshierarkiaan, koska kokee vuosittain valittavien piirin johtajien ikärakenteen todella masentavana. Sisäsiittoinen keräys kansainväliseksi johtajaksi pyrkivälle Harri Ala-Kuljulle koetaan lionstoimintaa karsastavaksi. Oman klubini leijonat ovat asettaneet keräyksen edelle oman kuntamme vanhukset ja nuorison. Keräys Ala-Kuljulle on tuottaut kuitenkin noin 70.000 euroa, odotan keräyksen toimeenpanijoiden yksityiskohtaista ! tilitystä, mihin kerätyt varat käytetään.
     Tätä menoa vuosikokousten osallistumismaksut karkaavat käsistä. Tingitty osallistuminen tarjosi meille tänään yhdentoista euron lounaan. Paparia ja pannukakkua annostellen. Maittavasta ruuasta jäi varmaan järjestäjille jaettavaksi kahdeksan euroa. Tätä menoa vuosikokousten vierailijoiden määrä pienenee kuin pyy maailmanlopun edellä. Mikäli klubien edustajilta viikonlopun kustannukset karkaavat satoihin euroihin ei jatkossa paikaallaolevien osallitujien määrä kohoa pariintuhanteen. Parhaimmillaan kolmentuhannen kieppeillä
     Sekaisin Marista. Kepu teki sen, mitä salaisesti odotin. Mikäli edellisessä blogissa olisin vannonut Marin nimeen, olisi voittaja ollut Mauri. Pöytä puhtaana, odotan jotain todella isompaa kuin remarien vallassa olijoilta. Timo Laanisen selvä valinta antoi tukea Marille. Hösselit pystyyn ja kannatusprosentit päälle parinkymmenen. Onnistunee, mikäli media hakkaa Kepua kuten viime viikkoina. Suomalaiset ovat osanneet aina sääliä potkittua.
     Kokoomuksen puoluekokouksen kantilla "ydinvoimalistien" mielenilmaisut saavat julkisuudessa mediatilaa. Sietää varoa muuta hiljaisuutta. Seniorina puoluesihteeri Tujusen kannanotot taitetusta indeksistä, saavat harkitsemaan vaaleissa muitakin vaihtoehtoja.
     Missä menet Aamulehti ! Etusivullasi ilmoitit muutamia aikoja taapäin Tapani Pertun viettävän 80v. päiviään. Todellisuudessa 70 v,. Ja tänään kerrot Mari Kiviniemen iäksi etusivullasi 24 !!! Haloo toimitus, ammattimaiselta journalismilta vaaditaan jonkinlaista tarkkavaisuutta uutisten suhteen. Vakaasti uskon, että ko päivien toimittajat ovat olleet työssään päihdyttävien aineiden vaikutusten alaisina.

Tiistai 15.06.2010
Jalkapallo lentää ja torvet soivat- Etelä-Afrikassa. Vuvuzelat ovat nostamassa sodan tv-katsomoissa istuvien joukossa. Mehiläisien surinan kaltainen metakka on saanut ainakin brittikatsojat repimään pelihousunsa. Minua asia ei liikuta. Sensijaan harmittelen vähämaalisia otteluita. Nolla nollaa ja yhtä nollaa jauhetaan suurimmassa osassa otteluita. Kentälle täytyisi saada Kyrön Pel(l)et. Pitkon Matti, Myllymäen Asko ja Vaskelaisen Paavo, Järvenkylän "aaltopelti". Johan olisi verkot tötteröllä.
     Suosikit ovat menestyneet kohtuullisesti, eikä ne vaihdu, vaikka putoisivatkin jatkosta. Kiitos viileiden ilmojen, kisat ovat pitäneet vallassaan. Ja tätä mannaa jatkuu.
     Seniorien toinen golf-kisa aamutuimiin antoi reippaan lähdön päivälle. Mukavassa porukassa oli hauska koukistella polviansa Lakesiden Järvenrannassa. Tulokset ei mitään mainittavia, mutta jälleen tuli pari uutta golf-tuttavuutta. Eikä Haapasen agronoomikaan pystynyt jälkiryhmässä sotkeen peliä. Kas kummaa, palatessani IÄ alkoi tenttaan golftermejä. Lieneekö basilli päässyt ovenraosta pirttiin! Tiedä vaikka nousevana vuonna palloteltaisiin yhressä Sastamalassa. Olispa söpöö.
     "Elämä on kuin golfpallo. Ensin saa monta kovaa kolausta ja lopulta päätyy kuoppaan."

Keskiviikko 16.06.2010
Ikea on korkattu. Tampereen myymälä jätti itsestään todella positiivisen kuvan. Tilava, avara, hyvät parkkitilat, selkeä opastus. Sanoisin parempi kuin Helsinki. Myyjät ystävällisiä ja avuliaita. Tämä reissu sujui tutustuen, vaikka tiesin, että IÄ:n sormet syhysivät määrättyihin asioihin. Pientä tilpehööriä mukaan kuitenkin. Ikea on tervetullut Pirkanmaalle. Jaa se eettinen puoli; olen asiasta sitä mieltä, että parempi maksaa tavaroiden tekemisestä vaikka alihintaa, kuin pistää porukoita penkoon kaatopaikkoja. Emmekä me suomalaiset pysty kuitenkaan tekeen jotain vispilää tai kenkälusikkaa niillä hinnoilla. Onnitelkaamme Kampraatia, älkäämme olko kateita.
     Hurujen lounas sujui totutuissa merkeissä. Jälleen oli nälästä kurnivia vatsojamme muistettu rakastamillamme jauhelihapihveillä. Kun vielä onnistuimme iskemään pistämättömälle satsille, mitä viehkeä köksä toi keittiöltään, yhdyimme kaikki senaattorin sanomaan;"on niin kotosen tuntusta". Pihvien ohella tarjolla herkullista broileria. Ja sitte me syötiin. Edeskäypä yritti kahdesti viedä lautasemme pois, mutta me vaan haettiin lissää. Jussi oli ollut 60v. ylioppilasjuhlissa ja kertoi jo tiedettyä asiaa; naiset muuttuu, mutta me miehet pysytään vaan niin nuorekkaina. Mistähän johtuu ! Kovasta ja vastuunalaisesta työstä perheen päänä. Vapaanvietto lössäännyttää.
     Olen jo kertonut, että en ole päässyt sinuiksi "feissarin" kanssa. Tänään naamakirjassa minulle ehdotettii liittymistä joukkoon, juhannus selvänä. Miksi juuri juhannus tai vappu, Suomen suuret karnevaalit ? Ja muina päivinä "talkkunassa". Asia olisi sama, jos käyttäisin tonttulakkia muuna aikana kuin jouluna. Mutta terveisiä:"Ginipiika, illan keiju, pesii juhannuskoivun katveessa".
     Ja loppuun paikallista kauppahistoriaa. Kirkolla vaikuttaneella Jalosen minimarketilla oli mainos paikallislehdessä: " Tänään kaksi voipakettia vitosella, vesajärviläisille yksi paketti. "

Torstai 17.06.2010
Seniorit lähti Poriin, missä pistetään pärekoriin ja vedetään pitkin torii. Matkamme alkoi Noormarkusta "Villa Maireasta". Mairea oli Gullichsenin edustusasunto, sitä se on osan vuodesta suvulla vieläkin, jonka Alvar Aalto on suunnnitellut. Rakennuksen yllä lepää suomalaisuuden rauha. Keskelle komeaa männikköä suunniteltu rakennus on monumentaalinen todistus Aallon luomisvoimasta. Kannattaa käväistä.
     Matkamme jatkui Reposaareen, minkä vanhassa kalaravintolassa matkailijat täytettiin viimeistä vatsan sopukkaa myöten herkullisella lounaspöydällä. Ei voi muutakuin ylistää aterian herkullisuutta ja ylenpalttista kalatarjontaa. Jo tämän tähden kannattaa vähintään kerran vuodessa suunnata viikonloppumatka Reposaareen. Paikkakunnalta löytyy myös toinen kalaravintola Merimesta. Tottakai tutustuimme kirkkoon, missä Sauli Väinämö Niinistö on sanonut tahdon Jennilleen. Kierros paikalle ajautuneen oppaan kanssa oli vierailun mansikka; hän kun tiesi kaiken oleellisen ja epäoleellisenkin Reposaaresta. Ja tottakai vietimme hurmoksellisen hetken Eikka Grönin asunnon vierellä.
     Kesän toinen kesäteatteri tuli koetuksi Kirjurinluodolla. Näytelmänä "Akkapakka". Etukäteen odotukset matalalla, mutta Kirjuri yllätti. Tosi napakkaa tekstiä suolsivat Sari Mällinen, Piitu Uski ja Kaija Pakarinen. Illan priimus Sari Mällinen. Jo interjööriltään Kirjurinluoto ilahduttaa. Sade- ja tuulensuoja täydellinen, tilava katsomo: ei tarvitse pyydellä anteeksi penkkirivissä liikkuessaan ja näkyvyys joka paikalta erinomainen sekä ravintolapalvelut pelaavat sähäkästi. Tarkemmin aatellen esitys edusti kolmen naisen stand up`ia. Mutta katsomossa oli luontaista hauskaa. Aika hyvä tuuletus perinteiselle kevyelle kesäteatterille. Ja tottakai, tanssiryhmän pari tyttöä todella pulloon pantavia. Pori laittaa jälleen piirunverran paremmaksi. Onhan paikkakulmalla jo yksi ylimuiden maamme kulttuuritapahtumien: Pori Jazz.
     Miksi porilaiset viheltävät vessanpytyllä? Jotta tietäisivät kumman pään pyyhkivät.

Lauantai 19.06.2010
Jalkapallon välissä pitää kurkata Ruotsin häitä, saavathan Victoria ja Daniel vihdoinkin toisensa. Toinen toistaan törstimmäan näköista kruunupäätä tuppautuu kirkkoon. Joukossa tietenkin meidän vaatimattomat , Tarja ja Pena. Olisi näissäkin kekkereissä hyvä ollut noudattaa parin taltriikin taktiikkaa. Matti Sirkkoineen olisi ollut varsinainen komistus kuninkaallisten riviin. Mutta näillä mennään, sano valmentaja Jalonen.
     Upein ilmestys tietenkin Madde. Ei lainkaan hullumpi ajatus suostutella rinssessaa Suomen hallitsijaksi. Pistäisipä EU-illallisilla valtiomiesten päät pyörälle pari Madde ja Mari. Ei tarvitsisi kaksikon kun vihjaista, mitä syrjäiseltä Pohjolan kolkalta puuttuu, niin kaikki järjestyisi ja noileesti. Tukia löytyisi, mistä vaan iljettäisiin pyytää. Eikä maksa paljoo, viehkon hymyn ja halin. Eipä se Vickankaan mitään puutu, mutta Maddessa on sitä jotain. Sensijaan ihmettelen Silvian kasvojen kiristystä. Niin on näöltänsä, kuin isä olisi aamulla letittänyt. Lämmin katse on kiristysoperaation myötä muuttunut muumioksi. Ei ihme, että Kalle Kustaakin ottaa pieniä irtiottoja Tukholman yöelämässä. Kai sitä Danielistakin pitäisi jotain mainita. Tyypillinen kuntosalinhoitaja Tukholmasta, ei varmaan mikään dynamiitin keksijä, mutta hälläväliä, senhän teki jo aikanaan Nobel. Onnea kuitenkin !
     Vaikka jalkapallon puolella suosikit eivät vaihdukaan, olen tässä vaiheessa valmis lyömään vetoa harmaasta Fergusonnistani, että mestari on Argentiina. Saas nährä.

Sunnuntai 20.06.2010
Pohjanmaa on paikka sinänsä, ja varsinkin Ilmajoki, missä Jaakko Ilkka on pystinsä ansainnut. Maaliskuussa varatut liput johdattivat meidät, IÄ:n, Anjan ja minut Taipaleenjoen taisteluun. Kummasti vaan sydänalassa sytkytti, kun näki Panun kirjoittaman libreton Ilmajoen viimmosen päälle lavastetulla näyttämöllä. On meillä tekijöitä, vaikka Panu ei ainakaan oopperan kotisivuilla kyröläiseksi paljastukaan. Mutta Panusta puheenollen, on siinä vaan puheenpitäjänä sellainen henkilö, että jaksaisin istua vaikka mies lukisi sisältä Pirkanmaan puhelinluettelon.
     Takaisin oopperaan. Loistava kulisseeraus, kantava äänentoisto, balansissa oleva orkesteri kautta laulajat tekevät oopperan nautittavaksi. Mistä lieneekin löytynyt loistava harmonia solistien ja orkesterin välillä. Iltapäivän ehdoton ykkönen minulle Jyrki Anttila. Niin mahtavana soi Jyrkin ääni Jevgenij Dolmatovskin osassa, että miltei kyynelkanavat tuppasivat aukeaan. Maukasta kuunneltavaa Juha Kotilainen ja naissolisteista Helena Juntunen ja rinnalleen kiirehtinyt Tiina-Maija Koskela. Ilmajoen oopperakuoro hoiti osuutensa ja Vaasan/Seinäjoen orkesterit tukivat esitystä arvosanalla 10 +. Muuten, miksi ei oopperan kotisivuilla mainita kumpaakaan edellämainittua. Siitä lievä miinus. Naisista pitävänä miehenä, minun pitäisi pitää lievästi seksuaalisista kohtauksista, mutta ravintolakohtaus Helsingissä ei oikein löytänyt paikkaansa. Kieltämättä Helena Juntusta katseli ja kuunteli kernaasti. Mutta hyvä on jatkaa seuraavana suvena. Ainakaan nuoriso ei esitystä häirinnyt.
     Omalta kohdalta sanon, että nyt on saanut vuoden talvisota-teema omalta kohdaltani lopun. Mieleen on jäänyt kaksi omaleimaista tapahtumaa; Heikki Sarmannon konsertti Tampereen Tuomiokirkossa ja Isojoella nähty ooppera. Seuraavaksi odotan, kuka kirjoittaa oopperan nykyajan sotureista. Pätkätyöt, asuntovelat, työttömyys ynnä muut vaativat nykynuorisoltamme ainakin samanlaista henkeä kuin sotiemme sotureilta, ilman aseita. Suuret ikäluokat ovat vastuussa siitä, mitä nykyiset poliitikot päättävät. On hyvä nähdä tehdyt päätökset paitsi meidän myös nousevien sukupolvien parhaaksi.

Tiistai 22.06.2010
Raumalle ja kiiruusti. Meillä on vääränkätinen kiuas ! Tämä vääräkätinen on möllötellyt paketissaan jo puolisen vuotta ja odotellut juhannusta, milloin uusitulla mökillämme heitettäisiin ensimmäiset löylyt. Tietysti asia todettiin siinä vaiheessa, kun asennus oli alkamassa. No, ei muuta kun IÄ:n kanssa bakun nokka kohti länsirannikkoa ja vaihtokiuasta noutamaan. Normaalijärjestelyin kiuas olisi saapunut Jussin jälkeisellä viikolla. Saimmepa ihailla vehreetä Rauman tienoota ja poiketa hankinnalla Huittisissa - Korpelan tehtaanmyymälässä. Sopuhintaan löytyivät pyhien tiristeltävät grilliin. Olisi matkalla ollut muutakin mielenkiintoista;tehtaan-myymälöitä, mutta onneksi otin IÄ:lle Aamulehden sudokuineen matkalle.
     Iltapäivällä oli suunnitelmissa seniorigolfi, mutta IÄ suositteli rautavitosen sijaan käteen ruohotrimmeriä. Noudatin ohjeistusta, ja olen tyytyväinen. Tulkoon vaan perjantaina sadetta, pihat joltisenkin mukavassa kunnossa viikonlopuksi.
     Vetoehdotukseni, jalkapallosta, on poikinut paljon hyviä vastavetoja. Paras luvannut jopa vanhan akkansa. Valokuva täytyis nähdä. Minun Argentiinaani vastaan, tarjotaan Brasiliaa ja Saksaa. Täytyy funteerata. Fergusonin kanssa tullut mutka matkaan; IÄ:lle kuuluu masiinasta puolet.
     Hämeenkyrö saa biovoimalan. Kuinkahan asia myydään Kyröskosken harjun asukkaille ? Kuitenkin hyvä huomata, että M-Realin toiminta jatkuu. Tehdas saa halpaa energiaa ja parituhatta kotitaloutta puoli-ilmaista sähköä, ellen väärin lukenut. Kyllä kyröläisten kelpaa. Hieromasauvojakin voi alkaa huokeammin käyttään yösähköajan ulkopuolella. Yksi vain seisoo maailmantappiin. Aamulehden toimittajan uskomus, että kyröläiset tyrmäsi jätteenpolttolaitoksen, kun totta puhuen tyrmättiin vain laitoksen sijoituspaikka.

Keskiviikko 23.06.2010
Siin Tallin. Hankintamatkalle kuten isät konsanaan Suomenlahden taa. Ilma kuin morsian, Tallinna suvisen vehreä. Miellyttävää matkustaa, laivalla tilaa mennen tullen vaikka kuinka, silta autokansi pullollaan henkilöautoja, pakettiautoja ja rekkoja. Runsaat autoilijat eivät kuitenkaan täytä matkustajapuolta. Ja Tallinnakin tyhjillään kansasta. Heimokansa ryntää saarille ja rannoille Juhannuksena, joten kaupoillakin väljää. Vain suomi-poika rahtaa laatikkoa, mäyräkoiraa ja pulloa hikihatussa autonperään. Kauanko tämä auvo jatkuu ?
     Päätös kroonin vaihtamisesta euroon saattaa tuntua menestyneeltä kansanjohdolta fiksulta, mutta vaara vaanii. Päivänä, jolloin hintataso lähentelee Suomea, saattaa turistivirrat totaalisesti lopahtaa. Niin kornilta kun asia kuulostaakin, halpa viina tuo runsaasti turistivaluuttaa Viroon. Eikä hintojen nousun tarvitse kohdistua vain viinaan, entä kulttuuripalvelut, ravintolat, hotellit ym. Virolainen selviytyi loistavasti "vallanvaihdoksesta", eritoten omasta valuutasta. Riittääkö konstit siirryttäessä euroon ! Näemme sen parissa vuodessa siirtymisestä. Toivotan onnea ! Mutta yhteen asiaan eurot eivät vaikuta: sirot sääret ja korkokenkien kopina ei Tallinnan kaduilta katoa. Siinä taatalle huumetta kylliksi jatkossakin.
     Jussi siis kohrallansa. Kotijoukot ovat passanneet laiturin järveen ja kiukaan höplä reiässään. Kokko kasattu ja komisteltu. Ehtoolla taatan viereen nukahtaa Konsta. Sopimus aamuksi saa Nukkumatin hiipimään sängyn viereen sukkelasti: aamulla ajellaan traktorilla. IÄ ja Aurorakin sopineet huomisen ohjelmastaan. Kiirettä pitelee, mutta onhan luvassa kesäiset pyhät. Ja ilmatkin saavat olla mitä tahansa, vaihtoehtoja viettoon löytyy.

Perjantai 25.06.2010
Aattoa juhlimassa Pyöräniemessä 27 henkilöä. Aikas revohka, ikärakenteeltaan neljästä kuuteenkymmeneenneljään. Ohjelmaa riitti liikunnallisista aktiviteeteista aina topakkaan ruokailuun asti.
     Kalkkiviivoilla valmistunut uudistettu sauna testattiin ja hyväksi todettiin. Jokainen juhlija osallistui testiin. Alunperin 1930 valmistunut mökki vietti 80-vuotispäiviään. Puulämmitteinen, tilava sauna antoi pehmeän, viipyilevän löylyn. Sähkösaunan päällekäyvä kuumuus manattiin alimpaan halvattiin. Miesten vuorolla lauteen kastajaisiksi nautittiin kohtuudella yhden tähden Jalmaria. Supisuomalainen sauna vaatii jalot kotimaiset juomat. Pimpanpäälle valmiiksi mökki saataneen loppukesällä. Meinaan näitä naisväkien kalustushommia.
     Ruokapuolen rosvopaistista ja loimulohesta vastasivat keittiömestarit Jussi ja Jani. IÄ ja taata myöntävät tässä vaiheessa kokeille kaksi "rantsilan tähteä". Rosvopaisti vaatii aikaa ja pitkämielisyyttä, vähintään seitsemän tunnin muhimisaika ei kestä minkäänlaista alitusta. Samoin on lautaan naulitun lohen kanssa, joskin kypsyminen tapahtuu huomattavasti lyhyemmässä ajassa. Moni uteli, mistä lohi oli hankittu. Iiro kertoi olleensa Järvenkylän järvellä virvelin kanssa ja kolmannella heitolla lohi tarttui. Vetäisy veneeseen oli niin raju, että kala pötkähti veneen pohjalle fileroituna. Kiitos muusta trahteeringista kuuluu Ellun johtamille ehtoisille emännille.
     Pisimpään neuvoteltiin kokon polttamisesta. Äänet jakautuivat 25-2 polttamisen puolesta. IÄ ja taata kuuluivat äänekkääseen vähemmistöön. Tarkkaan tutkittiin, mitä meinaa voimassa ollut metsäpalovaroitus. Ilmatieteenlaitos ilmoittaa sanatarkasti, että "metsäpalovaroituksen aikana avotulen teko metsiin tai niiden läheisyyteen on kielletty". Koska kokko sijaitsi rannanpartaalla, nuorisoparlamentti totesi polton mahdolliseksi. Ja niin se sitten paloi. Ylen oli komea vuoden varrella koottu praasu. Juhlat jatkuivat pitkään. IÄ toimi turvallisena taksikuskina aamukolmeen, taatan yllätti väsy huomattavasti aiemmin.

Tiistai 29.06.2010
Luoja järjesti vapaata blogista; mosauttamalla mittumaarina vihaisen salaman talon vieressä seisovaan pylvääseen. Eikä homma jäänyt siihen, koko Kostulan koulupiirin media lopahti, sillä toinen salama osui Mannanmäen näkötornissa sijaitsevaan Kyrösradion lähettimeen. Oikeastaan alunperin tornin huipulla seisoneeseen lipputankoon. Lipputangosta ei jäänyt jäljelle kun päreet ja läheltä liippasi, ettei henkilövahinkojakin olisi sattunut. Tornilla kun oli yleisöpäivä ja vierailijoita jonkin verran.
     Vaarini , lähes satavuotiaaksi paikkakunnan ilmoja seuranneena, sanoi, että sieltä mistä kesän ensimmäinen ukonilma nousee, siltä suunnalta ne tulee koko kesän ja herravarjele jos se tulee Vinnarin päältä, niin ukkonen ei pääse Mannanmäen harjun ja Kyrösjärven selän takia päältä pois, vaan paukuttelee paikalla vaikka tunnin. Onnesta IÄ, kaikki tietävä ja kaukaa viisas, (pisteitä kesäpussiini) oli repäissyt laitteet irti töpseleistä ja niin linjan lopahtaminen meni Elisan piikkiin. Elisa hoiti korjauksen noileesti, sillä pelotellun viiden arkipäivän asemasta, saimme nettiyhteyden jo toisena päivänä.
     Niin juhannus meni hölseesti. Lauantaina juuri ennen ukonilmaa kiersimme koko juhlivalla porukalla taatan laatimaa luontopolkua. Yhdeksällä rastilla ratkottiin talon historiaa, traktorien vuosimalleja (Konstan mieliksi), tunnisteltiin asumuksissa viihtyviä mönkiäisiä, IÄ:n kiisseliaineita ja tietenkin kasveja. Senverran mielenkiintoinen homma, että taitaa tulla perinne. Janin joukkue voitti ja kaikki juniorit palkittiin taatan Tallinnasta tuomilla karkeilla.
     Sunnuntaista lähtien on ähistelty heinäpellolla. Juniorien pyhä tarkoitus on tehdä hevosen heiniä. Pienpaalit vaatii kökkäporukkansa, saas nährä tuleeko ! Sukulaiset ovat ainakin olleet hiljaa. Mutta niinku entinen isäntä sano "kuollaan stä vie meilläkin", kun ei oltu kutsuttu hautajaisiin.

Keskiviikko 30.06.2010
Kyläravintola Sarven omistajat ovat kaukolomalla. Nimittäin huruille tarjotaan tänään Egyptin ahventa. Senaattori luulee ensitöikseen, että kyseessä on Kyröskosken Valtakadulla katujyrän alle jäänyt silakka. Mutta näin on marjat. Kun sitä vielä tyrkytetään maittavan valkokastikkeen kera olemme valmiit siunaamaan kokin valinnan odotetun jauhelihapihvin puolesta. Tykötarpeena vielä maistuvaa lihapataa kasviksilla ryyditettynä. Olen iloinen kokin valinnasta vaikka olenkin jo varhain aamusella heiniä käännellessä lupaillut traktorin istuimella löhötellylle vatsalleni pihviä muodossa tai toisessa. Mutta parasta kaikesta; lounaan aikana hurut tapaavat menevän kesän kuumimmat "rantapallot". Näitä katseella punnitessa olisi porukalle maistunut vaikka kengänpohjat.
     Valtakunnan uusi päämisteri Mari viehättää. Nuukasti luuraan TV:stä ensimmäisellä vierailullaan Ruotsiin virkaveljen ilmeen. Yllätys, että Suomellakin löytyy politiikan naispuoleisissa huippuedustajissa muitakin kuin "aku ankkoja". Hyvä Mari !!!
     Saamme heinät korjuun. Talkooväkeä löytyy vaikka millä mitalla. Kolmeen tuntiin ahdamme navetanparveen 17 tonnia hevosen heinää. Aamuksi on tilattu kartanon hevostalleille ensimmäiset sata paalia.

| Blogit | Palaute |Pääsivulle |

Hämeenkyrön kirkko.
Hämeenkyrön kirkko.