ylapalkki

 
blogit
palaute
paasivulle

Keskiviikko 02.04.2014
Niin on nälässä eletty, ettei ole jaksanut edes blogistella. Onnesta nälkä tapettiin tällä päiväyksellä hurujen lounaalla. Kyllä taas oli kyläravintola maukkaimpansa pistänyt; makkarapihvejä, stroganoffia, muusia, paistettuja pernoita ja päällyruuaksi mannapuuroa ja kiisseliä. Ja kehrattiin me syödäkin, pari lautasellista niin täynnä, että matkalla seisovasta pöydästä sai pitää kielen keskellä suuta, ettei kuormasta varissut. Ja tilkkeeksi hyvät puheet, missä markkinointineuvos muisteli mm kananteurastusta ja kanien paritusta Korkomäessä 40-luvulla. Muutenkin liikuttiin animalian puolella, kuinka kukoille ja pässeille oli syötetty sahdissa liotettua leipää. Presitentin kaima Erkki oli nuoruudessaan pysytellyt näitten rattojen ulkopuolella ja halusikin tietää, mitä tapahtui sahtisella leivällä syötetylle kukolle. Ei se ihmistä kummosempi ollu; lauloi ja hoiperteli ja polki kanoja.
     Eilen en juurikaan löytänyt hyviä aprillipiloja. On lehdistö taantunut. Kovasti kuitenkin oltiin varuillansa, ettei kukaan pääsisi höynäyttämään. Harvoin on onnistuttu aprillipiloilla, muuten sitten sitäkin enemmän. Huolimatta huhtikuun ensimmäisestä, seniorien johtokunta oli täysimääräisenä eilen paikalla. Kovasti puhutti Parkanon piirikokous. Päätimme pitää etäisyyttä ainakin vuoden piirin toimintaan. Turhana painolastina näin pieni yhdistys on väkilukuisten yhdistysten seassa meuhkaavassa piirissä. Ollaan vaan hissunkissun, silti oman arvon tuntien. Syksyn rientojakin saatiin paperille kohtuullisesti. Onnittelut Aamulehdelle tabloidista. Erinomanen muutos, olisi pitänyt tehdä jo aikaa sitten. Tulee luettuakin tyynnemmin, kun lehti pysyy käsissä kasassa. Yhden muutoksen olisivat voineet vielä tehdä, siirtää Iä:n sudoku-sivu pois urheilusivujen liitteestä. Olis kerrankin taatalla aamun avaukseen sileitä sivuja ensiksi luettavaksi. Mutta yritetään kestää !

Torstai 03.04.2014
Että kyllä voi ihmislapsi kotiseudullaan laput silmillä tallustella. Käydään Espanjassa vahtaamassa kirkkoja, Lontoossa museoita ja kaikenmaailman muita näyttelyjä. Ja linnuntietä mitaten parin kilometrin päästä löytyy Järvenpään Matin "Rautapuisto". Näkemistä paikassa jos minkä verran ja mielenkiintoista sellaista.
    Onnesta leijonien tie vei Särkijärvelle ennen kokousta tänään. Eikä ainutkaan jalopeura poistunut pettyneenä paikalta. Tilpehööriä, taideteoksia ja patsaita enemmän esillä kuin Eremitaasissa. Puiston taitelija, pystyttäjä ja intomielinen kerääjä Matti luonteva perehdyttäjä paikan saloihin. Semmoinen satsi tulee tietoa, että paras on poiketa toisenkin kerran. Ei kaikkea sulata kerralla millään. Matilla on taiteellista silmää ja pelle pelottoman teknisiä keksintöjä. Esineistössä siirtyy kiskoja pitkin tallistaan Kyron vanha pässi nähtäväksi, ei lykäten vaan itse kulkien. 500 kahvipannun seinä soittelee tuulisella säällä finlandiaa ja kooltaan samanlainen paistinpannuarmeija muodostaa suulin ulkovuoren. Menopeleissä löytyy helmiä vaikka kuinka paljon; Haarlan tirehtöörin Mercedes; Yhtyneitten johtjan Tsaika sekä vieläkin vanhempaa kulkuneuvoa.
    Rautapuiston metallitaide on asia sinänsä, kantaa ottavaa ja komeeta. Mieleen jäivät ehkä onnistunein konsanaan otettu teos "Halonen ja valiokuntaneuvos". Haloskan tunnistaa pannuista suurempana ja tuhkaluukku avoinna. Siipeensä saa Eu, pankit ja kadonnut menneisyys. Valkoisilla risteillä kruusatut tummat maitotonkat kertovat eletystä ajasta, joka on poljettu talouskasvun jalkoihin. Esillä ovat myös luomu-tv ja surmanajajan kehä. Taisi olla hyvinkin 50-luku, kun Kyröskosken vanhalla torilla käytiin silmät ymmyrkäisinä tapittamassa kehikossa moottoripyörällä kuolemaa uhmaavaa vauhtiveikkoa. Nämä kaikki ovat vain pieniä pintaraapaisuja Matin kokoelmista.
    Ehtoolla ajatus palaa lapsuuteen. Niin monta tuttua esinettä, monta niihin liittyvää muistoa. Matti on puhaltanut niihin uuden elämän. Eläköön Mc Dementoksen moottoripyöräjengiläinen Matti !

Sunnuntai 06.04.2014
Onhan ollut vilkas viikonloppu, ainakin uutisten puolesta. Ei ole tarvinnut ennakkoon lehtimiesten pääsiäismunista höristä, siitä piti huolen Katainen. Kova on metakka lähtijästä. Mutta kun hieman rauhoittuu ja istuu paikallaan, eipä lähtö niin odottamaton ole. Koko pääministerikauden ajan Jykä on saanut laskiämpäriä päähänsä tämän tästä. Murtuu siinä kovempikin jätkä. Eikä tämä maa yhden miehen lähtöön mukkaa, muistettakoon vain, että lähtihän kesken kauden Vanhasen Mattikin. Vaan mielenkiintoista on nähdä, kenestä seuraava puheenjohtaja. Toivottavasti ei Virkkusesta tai Stubbista. Kuntaministerillä lienee maassa mahroton määrä vihamiehiä, kiitos pakkoliitoshöpötyksen ja Stubbi ei ole aikoihin tuonut puheissaan esille muuta kuin aamulenkin pituuden ja rasvaprosentin.
    Aamuisella kylpylän keikalla laskentaneuvos ehdotti pääministerin paikkaa lehdistöneuvos Pitkolle. Taisi luvata harkita, ellei paikka Häkämiehen Karille kelpaa. Kyrö aateloittee entiset virkamiehensä. Se tästä nyt vielä puuttuisi, että Juttakin lähtis. Nyt kiiruumman kaupalla verkkosukat peliin ja remarien valtuustoihmisten puheille. Taata ainakin olisi kuvalle myyty.
    Eikä uutiset tähän jää. Valmentajat Jalonen ja Hyypiä saivat potkut peräkkäin. Jokerien uudet omistajat näyttivät, että iivanat ei paljon tunteile. Hyypiällä puolestaan oli niin musta hetki menossa Leverkuuseneineen, että ihmettelin, kun sakut eivät toimineet jo ennempää.
    Iä:n kanssa olemme toimineet viikon lapsellisina. Veljesten lähdettyä matkalle, taatan ja Iä:n sängyssä on ollut tunkua. On huolehdittu koulukyydeistä ja harjoituksissa käymisissä. Ihan tuntuu kuin olisimme palanneet ajassa 35 vuotta taaksepäin. Mutta hyvin tää edelleen sujuu. Tilkkeenä nuorison lisäksi on ollut kolme koiraa ja kolme kissaa. Kyllä Espanjan loma oli tarpeeseen.
    Puolustusministeri Haglund tarkasti Ruotsin vierailullaan kunniakomppaniaa. Rivissä seisoi pitkäpartainen sotilas, jolloin Haglund sanoi vierellään marssivalle luutnantille: minkähän laiselta minä näyttäisin, jos minulla olisi noin pitkä parta. Siihen luutnantti: ei tarvitse pelätä, parta kasvaa vain miehille.

Keskiviikko 09.04.2014
Kriisitilanteessa kokoontuivat seniorit tänään. Siksi alustajaksi oli saatu oikeen everstiluutnantti, Hakaniemen Janne. Osarallahan valmiusastetta on nostettu jo viikkotolkulla. Tarkoittaa sitä, että Iä on suuntauttanut aamulenkkinsä Mannanmäen näkötornille taatan vanhan, kunnostetun ilmakiväärin kanssa. Tarkkailussa on ollut itäinen ilmatila. Aamun avaukseksi Iä on järjestänyt taatalle sulkeiset, mihin taata on osallistunut teroitetun fiskarsilaisen kanssa.
    Asianmukaisesti tilaisuuteen oli varustautunut myös veroneuvos Pentti; istui eturivissä kypärä päässä, makuupussi ja teltta kääröllä selässä sekä selviytymispakkaus repussa. Selviytymispakkaus sisälsi pussillisen Fazerin "Eskimon pompannappeja", Wigreenin ohutlenkkiä, Noordforsin punkkua vuosikertaa 1968 ja vapaa-ajalle Verohallituksen kootut tilastot vuosilta 1980-2010.
    Mutta asiaan. Janne kertoili senioreille puolustuslaitoksemme uudistuksista ja tulevaisuuden näkymistä. Kovasti rauhoitti esitys porukkaa, joka intoutui asiasta laajasti kyselemään. Valitukseen Hornettien halvatunmoisesta metakasta Kyrön taivaalla Janne vastasi, että hyvä niin kauan kuin äänen aiheuttaa omat koneet. Aivan, totesi seniorit. Huolimatta kauniin viileästä kevätsäästä penkeissä istui jälleen runsas osanotto. Mainitsematta ei voi jättää kanttiinin korviketta ja herkullista nisusta. Muuten, kuusailtiin tulevia ja niitähän riittää. Seuraavan kerran tapaamme pyhien jälkeen Juusolandiassa.

Perjantai 11.04.2014
Päivä Tampereella. Ja totaalisesti. Syy löytyy Stokkalta ja "hulluilta päiviltä", missä Iä:n kanssa olemme ottaneet tavaksi kerran päivien aikana piipahtaa. Aina on päiviltä matkaan jotain pientä tarttunut ja usein myös matka. Koska olemme vanhoja ja viisaita, päiväksi laaditaan tietysti hieno lokistiikka. Illalla tuleva konsertti aiheuttaisi tienkin pari ajoa Tampereelle, mutta laitamme oraat tynkkyselle ja päätämme, että hiilijalanjälkemme on vain yhden matkan suuruinen. Kun tavoitteemme on ostaa matka, tiedämme edellisvuosista, että huonossa lykyssä matkaa saattaa joutua odotteleen useamman tunnin. Ei muuta kuin Mondeoon puolilta päivin, illan konserttiin aikaa roheet kuusi tuntia, siitä emme myöhästy.
    Vaan kuinkas käykään. Stokkan parkkitalosta tila löytyy heittämällä ja varttissa meillä on matkabiletit käsissä. Kävipä noileesti ! Nyt on aikaa shoppailla. Väkeä ostoksilla ehkä tavallista vähemmän, on tilaa kulkea ja tutustua tyrkkyihin. Päivien pääasia, tapaan Päivin, jonka halaukseen kuluu jo hyvä osa ensimmäisestä tunnista. Muitakin kyröläisiä aiheuttamassa ostovuotoja Tampereelle. Näin tämä klopaali maailma pyörii. Suru lähtee pois puserosta, sillä ostan uuden pusakan, toiseksi matkalla tarvittavan opaskirjasen, mikä sekin on tarjouksessa. Iä on huomattavasti nirsompi. - Vaihdamme paikkaa Lielahteen, kyröläistä lähinnä oleva paratiisi shoppailijalle. Sieltä Koskikeskukseen. Iä:n tutkiessa kenkäkaupassa kesäkenkiä, huomaan, että kannattaa harhailla liikkeessä eksyneen oloisena. Perähyllyn luona luokseni pöllähtää melkosen hyvämuotoinen myyjätär ja kysyy tarvinko apua. Voi tyttö hyvä, kyllä, mutten kenkäasioissa.
    Päivä päättyy Tampere-taloon. Vähäinen on yleisö, kun luvassa on "taattua kotimaista". Vuori, Tiensuu, Meriläinen, Haapanen; siinä illan säveltäjät. Tahtipuikkoa heiluttaa nainen: Anna-Maria Helsing. Panulan mielipide naisista kapellimestareina on aiheuttanut hässäkkää lehdistössä. Eräskin naiskolumnisti kysäissyt, minkälainen puikko pitää olla, että naiset olisivat korokkeella miesten kanssa tasavertaisia. Ottamatta kantaa keskusteluun Helsingin kookas olemus johdattaa "konserttia" tiukasti.
    Tänään Tampere-talon ohjelmiston kokooja ampuu lievästi konserttiyleisön yli. Tapahtuma on osana Tampere-Biennalea, ja muuten heiveröisesti yleisöä keräävä tapahtuma on väen toivossa ujutettu kausikortin osaneiile. Nyt tuli miinusta raskaasti. Ei sinänsä, tapahtuma mielenkiintoinen elokuvine kaikkineen, mutta ei tämä kausikonserttiin kuulu. Näin on partituurit ! Valopilkkuna illan solisti, viulisti Cho-Liang Ling, taiwanilainen mestari, joka antaa tosi hienon tulkinnan Tiensuulle. Tampereen ystävälle Meriläisen visualisoitu "konsertto murhaajalle" antaa muistorikkaita kuvia Amurista ja Tampereesta. Notta tämmöstä. Yhäti filharmoniaamme rakastaen, taata.

Sunnuntai 13.04.2014
Pesiskausi vauhditettiin alkuun viikonloppuna. Odotettavissa mielenkiintoinen pesäpallokausi; syy Räpsän D-tytöt. Tukka pystyssä olen sivusta seurannut porukan valmistautumista nousevaan kauteen. Harjoitukset pyörineet läpi talven, eikä tiämmä kukaan ole räpsää nurkkaan heittänyt, vaan yhteenhitsautunut plikkakööri nauttinut "rääkistä". Tavoite on asetettu, mutta ei siitä ole edes taatalle vihjaistu, vaikka porukassa vaikuttaakin Amanda ja isä Jussi pelinjohtajana. Sellainen kutina on, että tavoite on kova.
    Viikonlopun iso-D on leireillyt kotinurkilla ja pelasi eilen ensimmäiset harjoituspelinsä ulkokentällä Pöytyää vastaan. Tottakai taata vahtaamassa ja todeta täytyy, että talven aikana on tapahtunut huima edistyminen. Pöytyän plikkoja vietiin kuin litran mittaa. Mielenkiintoista !
    Olemme vierailleet lähiaikoina Iä:n kanssa kauppakeskuksissa. Ihan vaan uteliaisuuttamme. Naapuriin on ilmestynyt "Komppi". Hyvä niin. Rohkeutta vaaditaan omistavalta taholta, sillä aika ankeaan talousaikaan Ikaalisten Komppi aloitti. Totuus nähtäneen Kompin osalta ensi syksynä, milloin uutuuden viehätys ja uteliaisuus on kadonnut. Musiikkipuolella ei hyvältä vaikuta, jos komppi kaatuu. Toivottavasti omistajakunnalla on isojen toimijoiden kanssa pitkäaikaisin sopimuksin voimakas rytmiryhmä. Ylöjärven Elolla ei ulkopuolelta tarkkaillen kovin rajusti mene, siitä kertoo tyhjät liiketilat. Lielahteen nouseva uusi keskus on hankala kilpailija, vain varttin ajomatkan päässä. Näin jatkuen Elo muuttuu Keloksi.
    Kovin mieltynyt taata ei näihin keskuksiin ole. Kyllä entinen kaupunki kivijalkakauppoineen olisi nykyäänkin poikaa, muutaman keskuksen ohella. Sen verran naapuriystävällinen olen, että Kompille toivon menestystä. Kerrotaanhan jo aikojen alussa Luojankin todenneen, kun loi ikaalilaisen, ja katteli kättensä tulosta, että menee sitä kai yksi tommonenkin.

Maanantai 14.04.2014
Jäipä eilisestä mainitsematta, että kovasti Iä:tä ja taataa eilen virvottiin. Kyllä nyt pysyy noidat Yrjölän pirtistä poissa koko vuoden. Virpojina toimivat Amanda, Lotta ja Marleena. Muut natiaiset urheilemassa aina Riihimäkeä myöten.
    Ellen ole maininnut niin Kyrösjärvi loi jääpeitteen. Päivään en ole vielä varmistusta saanut, mutta ennätysaikaisin lähtö tapahtui. Klubimme 40-vuotisessa jääveikkauksessa ei ole koskaan täytynyt tippausta keskeyttää ennen tätä vuotta, kun viimeinen myyntipäivä on ollut 15.04. Pitkään jäät lähtöänsä hankki, mutta vallinnut tuuli avitti tapahtumaa kummasti.
    Naapurimme rupeaa karjatilaksi. Edistyksellinen kylä tämä Pyöräniemi. Kuten olen maininnut kylän emännistä puolet amerikkalaisia ja nyt joka toisessa talossa karjaa. Rapiasta kahdestakymmenestä tulokkaasta on kaksi saapunut; Kerttu ja Kaisla. Vaan naapurin Mikko pojalle karjantulo aiheutti heti miettimistä. Nähkääs lehmäkatraaseen tuodaan sonni; Kalle nimeltään ja Mikko poika oli äidiltä kysellyt, miksi vain yksi sonni. Mikkoa huolestutti asiassa se, että jos kaikki lehmät ei tykkääkään Kallesta. No naapurin taata tietää kyllä kertoa, että vuoden mittaan varmaan tulee kullekin kyydölle aika, milloin Kallen palvelukset kelpaa ihan jokaiselle.

Keskiviikko 16.04.2014
Olipa reipas vesijumppa Anssin vetämänä. Vauhtiin päästiin heti aamusta alkaen. Erilaisia jumppatuokiot, riippuen vetäjästä. Apuvälineistä en kovinkaan paljon piittaa lötköpötköstä. Nähtävästi parit lötköt eivät yhteen sovellu. Toimitusneuvoskin puurtamassa alusta alkaen. Iä hommassa jo vanha tekijä.
    Ja iloisena päivä jatkui. Odotettu hurujen lounas katettuna Sarvessa. Olipa hyvvää ! Raputäytteisiä kalapihvejä soosin kanssa ja täytteeksi lihaperunalaatikkoo. Taas ahrettiin vanhaan malliin; parit lautaselliset mieheen. Ja muisteltiin menneitä. Markkinointineuvos ja senaattori Kyrön ja Kauttuan välisiä tennisotteluja. Joka vuotisessa kolmiottelussa kuulemma syötiin, juotiin ja jääköön viimmenen laji mainitsematta. Lajivalikoimasta johtuen Kyrö menestyi hyvin. Syystä tai toisesta eivät muistaneet kuinka hyvin. Tietysti sivuttiin kiakkookin. Porukkamme erinomaisen tyytyväinen Kärppien ensimmäisestä voitosta. Muista ruokailijoista yksi poistui autolla, missä sivulasia koristi tuppuraisten tarra. Ei kuulemma koskaan ole ymmärtänyt kiekon päälle.
    EU-vaalien ehdokaslistat valmiina. Ministereitä pitkä jono matkalla Brysseliin ja Rompoi kävi maanittelemassa Kataistakin. Kuinka me täällä nyt ollenkaan pärjätään ? Kyröstäkin lähtöviivalla kunnan kärkipolitiikko Ovaskan Jouni. Kovasti toivotaan menestystä. Jouni on fiksuimmasta päästä kavereita, joten jos nalli napsahtaisi näyttäsi mies, kuinka kyröläinen Brysselissä menestyy. Kevään kuumin uutinen Kyrössä tulee demarileiristä. Jutta tulee Valpurina pitään puheenlystiä Hälläpirtille. Ennakkoon mietittiin huruissa, mahtaako keväinen lämpö innostaa sonnustautumaan verkkosukkiin. Sitä odotellen !

Perjantai 18.04.2014
On se vaan pitkä tämä perjantai. Oli se sitä ennenkin, meinaan nöösipoikana. Ei ollut paljon vierailemista naapureissa ja muutenkin täytyi olla siipiään myöten. Vietettiin päivää pirtillä kaukalosta taikinaa syöden ja varustauduttiin hiljaisen viikon viettoon. Toiseksi on aika muuttunut. Kiirastorstaina Iä:n kanssa funteerattiin, kuinka saadaan huominen kuluun. Ja löytyihän sitä tekemistä.
    Aamusella laskentaneuvoksen ja Maijan kera kylpylään. Hiljasta oli sielläkin; kymmenkunta polskijaa altaassa. Pääosa vieraista kuulemma saapuu iltapäivällä, ei täyttä silloinkaan. Kyllä leikkaukset ja veroruuvin kiristeet tuntuu täälläkin. Ei tällä menolla uusia töitä synny, taitaa vanhatkin mennä.
    Iltapäivän lopulla reissattiin Tampereelle, aikomuksena poiketa elokuviin. Jättiteatteri Plevna valikoitui kohteeksi. Ohjelmistosta taata valitsi filmin "The Grand Budapest Hotel". Valinnan ratkaisi näyttelijät. Eihän voine olettaa, että Willem Dafoe, Harvey Keitel, Jeff Goldblom ja Bill Murray, mm, ihan mitä tahansa potaskaa antautuvat näytteleen. Nykyaikainen veijaritarina viihdytti kovasti, joskin pitkä alustus esipuheineen sai Iä:n ja taatan hetkeksi putoamaan kärryiltä. Mutta kaikkinensa kiitettävä suoritus ja teatteri täynnä melkein viimeistä paikkaa myöten. Ainakin tamperelaiset tuntuivat viettävän pyhäpäivää voimallisesti elokuvissa.
    Tietysti täytyi ennen esitystä poiketa vahvistamaan itseämme Siperian ravintolamaailmassa. Ihan vaan jotain pientä, niin kuin yhdessä päätettiin. Iä:lle "In Salata Di Cesar Con Pancetta" ja taatalle "Tagliatelle Profumo Di Mare". Osaralaisittain; Iä:lle suurustettu rehuannos ja taatalle makaroonia lisukkeineen. Erinomaiset olivat valinnat ja kaupan päälle erittäin ystävällinen palvelu näteiltä tarjoilijattarilta. Nautti vatsa ja ennen kaikkea taatan silmä. Iä tilkitsi vielä itseään isolla säkillisellä irtokarkkeja, kuinka se jaksaakin ! Mutta mukavasti sujui Pitkäperjantai!

Tiistai 22.04.2014
Pääsiäiset takana, onnellisesti. Uimassa käyty joka ikinen päivä, seurana laskentaneuvos Maijoineen. Kyllä nyt evät kasvaa. Kovin rauhallista on ollut kylpylässämme. Näin ne leikkuut pelaa. Eipä silti, lasareetissakin ystävämme piipahtaneet pyhien aikana. Muru keskussairaalassa ja laskentanuvos Akutan hammaslääkärin päivystyksessä. Neuvoksella ikenet arkoina. Sen siitä saa, kun nuorehko seurustelusuhde pistää antaan pitkiä suutelmia vapaa-aikana. Olihan ollut vartoomista, ennen kuin lekurin pakeille pääsi, kolmatta tuntia.
    Tampereellakin poikettiin laskentaneuvoksen kyytissä. Aikomuksena poiketa iltapäivän kahvilla Pyynikin näkötornin ravintolassa. Ei onnistunut. Autoja Pynsän rinne täynnä ja kahvilaan kymmenien metrien jono. Ei jaksanut ärtynyt kahveehammas varrota. Siispä Amurin Helmeen. Makoisat olivat kahveet ja nisuset sielläkin.
    Vaan toisena pyhänä kokoontui Frantsilan dynastia Iä:n lounaalle. Riski oli osanotto, rapiat toistakymmentä. Parhaimmat vieraat tietysti natiaiset; Ama, Aukku, Lotta, Konsta ja Mannu. Ja kyllä lounaspöydän lampaan- ja hirvenpaistit kelpasi. Taatan ehdoton suosikki pinaatti ja kananmunat. Muutenkin lajeja piisasi niin kuin Lahden Seurahuoneen keskiviikon lounaalla ennen vanhaan. Oman maiskuttavan lisänsä pöytään toivat Aman ja Mannun leipomat kuorrutetut muffinsit. Eikä pashaakan puuttunut ja mämmiä. Johan oli jokaisella juhlijalla reppu täynnä.
    Tänään sulateltiin pääsiäisvatsaa. Ensinnä uimaan ja kevään ensimmäinen kotimainen golf-kierros. Herranjestas, onko kesälläkään näin suurenmoinen golfsää. Ja kentällä vallitsi tyhjyys !
    Pyhien aikana luettu Saarikosken Penaa. Tosi älyllinen jätkä päiväkirjoineen. Kääntää kreikasta Homerosta ja muuhun päivän satsiin kuuluu neljä giniä ja pullo punkkua. Oma työnantaja ei promillekokeita järjestä, jos rapulan takia päivä jää väliin, tekemättömyys tuntuu omassa pussissa.
    Laskentaneuvoksen kanssa mietittiin Akutan jälkeen päivystyksessä käyntiä tulevan Sote-uudistuksen aikana. Voi käydä niin, että tulevaisuudessa nopein tapa kansalaiselle päästä "dosentin" puheille, on soittaa Ylen "Luontoiltaan".

Torstai 24.04.2014
Hämeenkyrön seniorit lähti reissulle. Kolmisenkymmentä intomielistä matkailijaa valloitti heti aamun karmanteella paikallisen liikennöitsijän Aren bussin ja nokka kohti Valkeakoskea. Päämääränä oli syvällinen tutustuminen Juusolandian paikkoihin. Iä:n kanssa jännitettiin matkaa heti aamusta alkaen ja aikaa tappaaksemme kävimme pikavierailulla Kylpylässä.
    Upea oli reissu. Suunnittelupuolesta vastasivat Maija-Liisa ja laskentaneuvos. Neuvos liikkuu Valkeakoskella kuin hai meressä. Taitaa olla tutumpi paikka kuin Kyröskoski. Kierros aloitettiin Emil Wikströmin ateljee ja kotimuseosta sekä Kari-paviljongista. Uusi näyttely avasi hienon näköalan taitelijoiden teoksiin. Paikallinen opas viehättävä. Liikenneneuvos Kosken kanssa etsittiin sopivaa pulloa, missä saisimme tytön tuotua Kyröön, ei löytynyt. Tähtirohvessoorimme Risto viihtyi tähtitornissa ja kertoi meille telluksen tallaajille taivastelupaikan laitteistosta. Meiltä löytyy asiantuntija joka paikkaan.
    Perusteellinen kierros aiheutti porukalle hirveän nälän. Onnesta lohtua toi Sääksmäen seurakunnan kurssikeskuksen herkullinen lounas. Paikan plikat joutuivat juoksuttamaan vatia vatin perään nälkäisille matkaajille. Ja kyllä maistui, erinomaista einestä. Suuruksen jälkeen lährettiin Sääksmäen vanhaan kirkkoon. Täydellä vatsalla oli mukava painaa persukset penkkiin ja kuunnella seurakunnan pastorin asiantuntevaa kertomusta kirkon vaiheista. Voipaalan kartanon maisemat tarkastettiin autosta käsin ja seuraava pysäkki oli Myllysaaren museo ja tiätysti meille miehille Suomen jalkapallomuseo. Olipa kiintoisa paikka. Tekee mieli toistenkin.
    Museon "mestari", joka sattui olemaan paikalla kertoili museon erikoisuuksista, joista lähinnä mieleen painuivat Palloliiton ex puheenjohtajan Sauli Niinistön peliasu, Pietarin kaupungin joukkueen valokuva; kapteeninaan muuan Vladimir Putin ja Hyypiän Samin ensimmäinen Liverpoolin pelipaita, missä selässä luki "Hypiä". Pietarin palloilijat olivat käyneet Turkusissa pelaamassa ystävyysottelun "Piispan poikia" vastaan; piispa Vikströmin kasaama porukka. Vladimir toimi silloin kaupungin johtajana. Hyvänen aika, kun jäi seuraavallekin vierailulle katsottavaa, sillä
    Oli riennettävä tehtaan kentälle, missä Hakan junioripäällikkö senioripalloilijoitamme odotteli. Paikalla taisi olla koko Hakan johtoporras ja aivan mieletöntä, pääsimme kaikkein pyhimpään; Hakan edustusjoukkueen pukukoppiin. Harva lienee poikennut. Tästähin Kyrössä on Hakalla hirveä kannatus.
    Loppukahveet hörpättiin uuden koulutuskeskuksen Campuksella ja yllätys, yllätys meidän hurumme, paperineuvos Ismo kertoili vaiheistaan Yhtyneitten johdossa. Olipa päivä. Maija-Liisalle ja Lasselle on järjestelyistä ja opastuksesta tilauksessa Hämeenkyrön senioreitten Koukkupolvi Ritarikunnan suurristi kultaisin vitjoin.

Perjantai 25.04.2014
Harvemmin on tullut arvosteltua filharmonikoiden konserttia nurrumielellä, mutta nyt täytyy. Seitsemän vuoden kausikortin omaavalla kokemuksella konserttien kevätpuolen tarjoamiset ovat luiskahtaneet liiaksi uuden musiikin puolelle, kiitos suomalaisten säveltäjien. Vaikka tänään kuulimmekin kotimaisen Fagerlundin lisäksi Ravelia ja Debussytä hieman liian koukeroiseksi illan anti kyröläiselle konsertin ystävälle meni.
    Eipä silt,i ryhdikkäitä olivat konsertin kapellimestari Eugene Tsigane, solisti, kitaravirtuoosi Ismo Eskelinen ja tietenkin koko filharmonia, vaan ne sävellykset. Tuntui että pariinkin otteeseen yleisön mieltä paikkailtiin; Eskelinen aloitti ! ylimääräisellä Bachin sävellyksellä ja orkesteri päätti konsertin riehakkaalla, myös ylimääräisellä Bizellä, molemmat harvinaisia tapauksia. Ilman komeaa päätöstä ja Bachia olisi käteen illasta jäänyt sävellysten puolesta melko vaisu vappumieli. Huomasihan ohjelmiston yleisöstäkin. Monet kausikorttilaiset olivat jääneet grilliensä viereen kotitanhuville. Helenalla ja Santtu-Matiaksella mietittävää syksyn suhteen. On väärin syöttää niin upealla soittokunnalla helmiä sioille. Kylä uuttakin olla saa, mutta rajansa kaikessa.
    Ihan varmasti filharmonikot selvittivät eilisenkin ohjelman komeasti, mutta vähemmän se yleisöä ilman ylimääräisiä viehätti. No ehkä se musta raita matossa saa muun osuuden näyttämään entistä kirkkaammalta. Santtu-Matiaksen johtamista Vappukonserteista ainakin toinen jo loppuunmyyty, vaan on ohjelmistokin vappuisen varmaa.
    Ylitse pienestä pettymyksestä päästiin kotona Iä:n tarjoamien lämpöisten vuohenjuustoleipien avulla ja katsomalla kolmet nauhoitetut Solsidanit. On muuten tv:n viime kausien ohjelmista ehdoton ykkönen. Hyvä ruottalaiset !!

Sunnuntai 27.04.2014
Hattu ilmaan ja onnittelut oululaisille. Kärpät vei mestaruuden, ansaitusti. En juuri pelejä seurannut, niin selvänä pidin Kärppien voitto, huolimatta puolivälin sillasta. Tottakai Kärpät kartutti kassaa siirtämällä ratkaisun seitsemänteen peliin. Viimeisessä ottelussa oli vain kysymys siitä, koska Marjamäki antaa Aaltoselle luvan katkaista kahina. Jatkoerässä se tapahtui, J-M:n helpohko takanurkkaveto sujahti Metsolan pojan taakse. Notta sama se on kuka voittaa, kun vaan seuran nimessä esiintyy karvanen elukka. Niämisen Villee käy sääliksi. Mitäs on valinnut väärän seuran. Ottelun jälkeen facebookissa Ilveksen kannattajat kyselivät, koska kekkerit Keskustorilla alkaa. Aamulehden mukaan suihkukaivolla istui tasan yksi tuppuralainen, mies Lempäälästä.
    Eeron kanssa katsastettiin tänään naisten superin avaus harjoitusottelun muodossa Kaupissa. Mitalijoukkue Pori sai Räpsältä siipeensä 2-0. Hyvä merkki, vaikka ei pisteitä vielä jaettukaan. Uudet vahvistukset Lehikoinen ja Svärd paikkansa täyttäviä. Mielenkiintoinen pesiskausi odotettavissa. -Frantsilan suku vahvasti edustettuna pesisjunioreissa; Amanda D-tytöissä, Aurora F-tytöissä, Lotta ja Marleena G-tytöissä. Konsta ostettu Mansen F-poikiin, ensimmäinen dynastian ammattilainen. Jussi ja Jani pelinjohtajina ja Iä ja taata katsomossa makkara suussa. Aikas kova pesisperhe. Tiätysti äidit ja suku Lavajärveä myöten komennettu peleihin. Siinä kesä kuluu !
    Taatan pihanhoito alkoi puista, kuivien oksien sahaamisella. Tarkoitusta varten hankin oksasahan teleskooppivarrella. Herrantähren, kun homma luonnisti. Varreltansa vähäisen taatan ei tarvinnu paljon muuta kuin laitetta oksille näytellä. Iä suhtautuu kyynisesti taatan hommaamiin laitteisiin, useimmiten. Esimerkiksi muutamat kuntoiluvälineen ovat viikon jälkeen unohdettu nurkkaan. Samoin käynyt joidenkin ohjekirjojen. Mutta kaikki muuttuu, kun vaan aikansa varrota jaksaa. Ja olisi tässä taatallakin muutama pilkan paikka. Keväistä rauhaa Osaran Pyöräniemeen, toivoo taata.

Keskiviikko 30.04.2014
Vappuviikolla on mukava seniorinkin olla jäykkänä. Niin kävi taatalle, kihti iski. Huolimatta raastavasta taudista toimintaa on riittänyt. Viimeinen englannin tunti opistossa. Taata sai hunööriä, porukka pyysi pitään puheen rakastetulle maisterille. Osaan kuulemma sovittaa sanani naisille. No ei siinä mitään. Englannin kielistä jaaritustani maikka ja kurssi kuunteli liikuttuneena. Hiute näytti siltä, että kaikessa eivät rattailla pysyneet. Runsaasti käytin love sanaa. Seija oli ostanut porukan puolesta ruusun ja skumppapullon. Toiveessa eletään, että syksyllä tavataan.
    Tänään hurujen lounas. Läsnä olivat markkinointineuvos, senaattori ja taata. Semmoset leikkeet vedettiin jotta. Kyrön daltonit (Elorannan veljekset) syyttivät, että hurut olisivat syöneet lihapullat loppuun. Ei pirä paikkaansa. Eihän leikkeen kanssa enää lihapullia voi olla. Toista tiesivät, kun olivat pistäneet poskiinsa kolme leikettä mieheen. Huruissa hersyteltiin Kärppien mestaruudesta ja muisteltiin muinaisia. Vanhoilla levykkeillä tietoa piisaa, uusilla ei niinkään. Yhteisille tuttavillekin hetki suotiin. Markkinointineuvos, samoja Korkomäen kakaroita, kuin Iä sisaruksineen, kyseli lempikälyni ja lankomiehen vointia ; mistää minä tierän, aikoihin en kuullut sanan kravetta. .
    Tämän valpurin synti lienee ylensyönti, kihdistä huolimatta. Illalla haastoivat Päivi ja Juha Tampereen hulinoihin. Koska tarkkaan tiedämme, että jos parivaljakko johonkin kutsuu, on syytä äkkiä lähtee. Järjestelyt ovat olleet sitten viimeistä päälle ja hauskassa seurassa. Niin nytkin. Ensin käppäiltiin Keskustorin myyntikojujen paljoudessa. Kovasti oli myytävänä t-paitaa, lippistä ja metrilakua, vappupalloista ja muusta krääsästä puhumattakaan. Ja sitten Astoriin.
    Tiukka lounas pisti taatan varovaiseksi. Niinpä päädyin vain Astorin etanoihin, valkosipulihärkään ja jäätelöön suklaakastikkeella. Tilkkeeksi alkuun skumppaa, muutama lasi punkkua ja vähäsen viskiä. Tulipa tyrnä olo ! Hyvä oli palvelu, maistuvat ruuat ja erinomainen seura. Tämmöisen vatsan täyttämisen jälkeen iltakävelylle. Johan oli väkeä ja poliiseja, me siellä muitten nuorten joukossa. Vallankin haalaripukuisia opiskelijoita asiaan kuuluvat vappujuomat kätösissä. Haalareissa metkoja mainoksia. Parhaan palkittiin oikeusneuvoksen kanssa kolmen plikan haalarien takapuoli. missä pyllynpäällä luki "kiss my" ja S:än logo. Niin meluisaa oli valpurin vastaanottajaiset kadulla, että pujahdimme Wanhaan Postiin pakosalle. Tiiviissä tunnelmassa nautittiin ansaitut virvokkeet. Olihan ehtoonsa !
    Kotiin palatessa poikkesimme Kirkonkylän ja Kyröskosken hulinoissa. Kirkolla lykkäsi kaksi ihmistä polkupyörää kypärät päässä, Kyröskosken valtakadulla ei noukkaakaan. Ei täällä poliisivoimia tarvita. Oli sitä ennen meininkiä. Puistolasta tultiin aamuviideltä kotiin ja kolmen tunnin koomassa olon jälkeen lährettiin kiertään Korkomäkeä ja kauppaamaa suurteosta "Euroopan hyönteiset värikuvina" . Tilauksia ei tullut, silliä ja koskenkorvaa kyllä. Sukupolvet taantuu.
    Mistähän muuten johtui, että kiakon Sm-liigan seitsemäntenä ottelupäivänä jokaisella hurulla porkkanat nahistuivat kylmiössä !!