ylapalkki

 
blogit
palaute
paasivulle

Keskiviikko 02.08.2017
Teatteri vei Iä;n ja taatan Kauhajoen markille. Notta mukava oli käskyä kuulla, kun teatterissa päämuusikkona oli itse mestaripelimanni Risto haitareineen ja kutsu oli Paulalta ja Ristolta tullut. Tuntenut oomma toisemme 26 vuotta ja yhteyksiä pidetään tiiviisti; Iä ja Paula useamman kerran viikossa, me hiljaasemmat Riston kanssa hieman harvemmin.
    Kappale, mitä pelattiin oli nimeltään Ketoolan Jukan hurjempi elämä ja se oli pohjaalaanen ilottelu, mihin tietysti kuului puukkohippa ja erinomaasia pohjaalaasia laulelmia. Musiikista vastasi Jorma Panula, joka oli myös Riston mukaan houkuutellut. Sanonut, notta läre ny soittaan, ei siiitä perkele muuton mitään tule. Eikä Risto sitten ollut kieltäytynyt, kun ovat Jorman kanssa myös suvun hajulla. Ja jämptiä oli pelimannin laulujen johto taustalle, ei sillä, hyviä olivat laulajakkin ja Risto koulinut viimmesen päälle, sillä Ristolta ei likilaskuista kansalle tarjota.
    Siis hyvää musiikkia, osuvia tyyppejä ja hersyviä tilanteita, mistä kiitos kuuluu Parkkisen Tapiolee, joka osaa tarjoilla hauskaa pienistäkin yksityiskohdista. Muutamaan kertaan täytyi oikeen ääneensä tirskahtaa. Teatterikahveet nautittiin Ala-Ikkelän markilla ja muisteltiin muinaisii.
    Vihroinkin hurut pääsivät Sarven pitopöydän viereen kesälomatauon jälkeen. Nälkää oli hieman kärsitty, sillä markkinointineuvoksella, senaattorilla, Kekkosella ja taatallakin hiukan posket lommolla. Mutta ei lounaan jälkeen. Sarvi yllätti jälleen poikansa, sillä, vaikka ei listassa mainittu seurueemme saavuttua pöytään, hissattiin esiin vadillinen lihapullia. Oli onni, että otin heti ensikierroksella kahdeksan, (isoja kooltansa), sillä kun Elorannan daltonit huomasivat tilanteen, astia tyhjeni halvatun nopeasti. Makaroonilaatikkoa oheen ja uunimakkaraa niin olipa turpea olo ! Ja viimmeiset saumat siloteltiin rahkalla ja marjakiisselillä. Kost jumal Sarvi !
    Maanantaina tuli koettua elämäni toiseksi kovin ukkossade. Oltiin pesiskentällä ja kun ottelun alkuun oli viisi minuuttia, alkoi puolen tunnin mittainen kaatosade ja ukkostelu. Kuuluttajatorni oli sähkölaitteiden vuoksi jätettävä ja värjöttelimme suurella porukalla yhteiskoulun katoksen alla. Olihan toisaalta komeaakin; aina kun välähti samassa pamahti. Kenttä oli jokaiselta sentiltään veden peitossa. Mutta annas olla, niin vajaan puolen tunnin jälkeen sateen loputtua kentällä alkoi peli. Hattu korkealle kentän salaojittajille. Pelistä ei pahemmin kerrottavaa, kireän ottelun jälkeen Rauma vei kaksi pistettä Amandan porukalta.
    Muuten se pahin ukkonen oli 01.08.1961 riehunut Maire-myrsky. Silloin kaatui puita Osaralla kymmeniä mm meidän rannasta ja Osaran koivukuja harventui totaalisesti.
    Semoonen alku elokuulle. Kaikkehen tottuu, paitti puukkoon seljäs ja siihenki tottuu, jos makaa vattallansa

Sunnuntai 06.08.2017
Kyllä kalaasseilla kelpaa käydä, eikä vähiten silloin, kun taatan kaveri ja konemies Konsta viettää syntymäpäiviään. Hurja määrä juhlille oli kokoontunut juhlijoita, hyvä, että tilat riittivät. Ja erinomaisen kahvipöydän olivat rakentaneet sisko Aurora ja äiti Marika. Hyvin viihtyivät vieraat antimien ääressä. Iä:n kanssa oikein katsottiin, kuinka paljon mittaa oli sankari venynyt, vaikka tulihan jo kaksitoista vuotta täyteen. Onnittelut ja kiitos maukkaista eväistä.
    Pesäpallossa pakattiin tyttöjen superi Räpsän osalta. Tiukan sarja jälkeen rahkeet eivät riittäneet Suomen kahdeksan parhaan joukkoon, mutta tavoitteeksi laitettu sijoittuminen 12 parhaan joukkoon onnistui. Hienosti on Jussin ja Vesa-Matin enkeleillä kulkenut; olemmehan sarjassa vielä seuraavat kaksi kautta. Sanotaan, että Hämeenkyrössä on hiomaton timantti tyttöjen pesäpallossa. Nyt vaaditaan hiojilta taitoa.
    Ja kaudesta muistettakoon, että joukkue on pelannut naisten Suomi-sarjaa ja siirtyy jatkopeleihin lohkon neljän parhaan joukossa. Tänään viimeisessä runkosarjan ottelussa munitettiin Laitilan naisia jaksoin 2-0.
    Suomen yleisurheilun MM-joukkueelle ei ole vielä kunniaa satanut. Hävettää, kun ruottalaiset karkaavat lajissa kuin lajissa kisojen loppukilpailuihin ja suomalaiset jäävät kauden huonoimmilla tuloksilla alkukilpailuihin. Mutta vielä on meilläkin mahdollisuuksia, kahdeksalla on vielä kisat aloittamatta ja Hyryläinen juoksee tätä kirjoittaessa parhaillaan maratonia. On kuulemma Kiplakatin rinnalla, joten mitalilta haisee.
    Kostulassa on möllöttänyt viikon ajan keskellä tietä ohituskaistan kaiteen alla kuollut supi. Kenelle kuuluu ruumiin poistaminen; tienpitäjälle, poliisille vai seurakunnalle? Pitäkää palaveria asiasta heti huomisin. Muuten mustien lintujen lauma iskee kyntensä mätänevään raatoon.
    Osaran mies katsoi seiväshyppyä telkkarista ja ihmetteli; Olen monenlaista nähnyt, mutta en tiennyt, että patjalle pääseminen voi olla noin vaikeeta.

Torstai 10.08.2017
Kiitokset ja syvät kumarrukset Taysiin, missä olen vieraillut tänään. Niin on pimpan päälle palvelu, jotta; ystävällistä, potilasta huomioivaa. Kyllä näille henkilöille kuuluu yhteiskunnassamme erinomainen korvaus työstään. Hoitajien ohella arvostan myös tapaamaani lääkärikuntaa. Asiat kerrotaan niin kuin ne ovat, eikä pyöritellä ja koristella. Samoin hoitojen kuvaukset esitellään potilaalle etukäteen. Kyllä olemme hyvissä käsissä, eikä yhtään korventele, että Taysia modernisoidaan isolla rahalla.
    Koulukkaat aloittivat työnsä ja kuten ennustin, säät muuttuivat helteisiksi. Kaksi isompaa muutosta meidänkin porukassa; Amanda aloitti lukion ja Aurora yläasteen. Vanhemman serkkunsa viitoittamalla tiellä Auroran opiskelu alkoi liikuntapainotteisella linjalla. No molemmat ovat pesiksen Suomen mestareita ikäluokissaan. Kolmikko Lotta, Marleena ja Konsta käyvät viimeistä vuotta Kyröskosken ala-astetta.
    Luonnosta pari havaintoa; kiitos naapurin kyyttöjen ja hevostilojen, kottaraiset ovat runsastuneet Osaran aukeella. Välillä olivat tyystin poissa, mutta ilolla tervehdimme virkkua mustapukuista porukkaa. Vuosia hallillamme ja navetan parvella pesineet pääskyset pitävät ahkerasti lentoharjoituksia poikasille. Edessä on pitkä muuttomatka Afrikkaan. Tyly meinasi olla vastaanotto joka vuotuisille tulijoille hallillamme, kun naisväki päätti pitää luukut kiinni lintujen paskomisen vuoksi. Ei onnistu, sanoi taata. Ikävä on vastaanotto pitkän matkan jälkeen, jos ovet ovat kesäkodissa kiinni.
    Veturimiehet pistävät ensi viikolla kiskoliikenteen toppiin. Ymmärrän heitä. Katsotaan mitä Bernerin aivoitukset raideliikenteelle tuo. Vapaa kilpailu on hyvä asia, ellei hurmassa tallota ihmisten etuja, eikä kansalaisten palveluita. Varoittava esimerkki on Posti, minkä palvelut ovat nykyisin syvältä perseestä.
    Kyrössä pitkään tienkäyttäjiä ja muutakin asiakaskuntaa palvellut Paussi Paikka muutti toimipaikkaa. Uusi yrittäjä avaa remontin jälkeen Paussi Paikan entisissä tiloissa. Ikävältä tuntuu uuden yrittäjän nimivalinta, Paussi Piste. Vähän haiskahtaa, että entisen yrittäjän asiakkaita yritetään höynäyttää samanlaisella nimellä.

Sunnuntai 13.08.2017
Tulipahan pitkästä aikaa osallistua Iä:n kanssa Kuntamme Tapahtumien yöhön. Monista mahdollisuuksista valikoitui meidän kohteeksi Vanhan hautausmaan opastettu kierros. Valintaan vaikutti kierroksen opas, luonnikas emeritus suntiomme Heikki Kujanpää. Se on meinaan sitte tosi kyröläistä tekstiä, huumorilla höystettynä, kun Heikki suoltaa. Vahinko, jos tämä oli viimeinen kerta Heikiltä, mutta näin hän vilautti.
    Valtava yleisön suosio oli kierroksella. Ainakin 150 henkeä seurasi Heikkiä kierroksella. Iältään oli porukka seniori painotteinen ja valtaosaltaan kyröläinen. Oli tultu tutustumaan tulevaan asuinpaikkaan. Mutta paljon uuttakin tietoa kierroksella Heikiltä kuuli. Ilmojen haltijakin kunnioitti tilaisuutta avaamalla vesihanat vasta kierroksen jälkeen ja sitten sitä tulikin.
    Vävyt päättivät yllättää Iä:n ja taatan. Huolimatta runsaista sadekuuroista vävyt ahersivat puutöissä ja talomme ulkoveranta sai uudet kaiteet. Vanha oli osittain tuhonnut edellinen myrsky. Työnjohtajina ja urakoinnin vauhdittajina olivat molemmat tyttäremme. Tulevat Iä:hän enemmän kuin taataan. Kelpaa vävyjen sellaisten puolisoiden kanssa olla, jotka ovat mukavia, eikä koskaan väärässä.
    Räpsän Akatemia jaksaa yllättää. Kun pelit tyttöjen superissa loppui, jatketaan naisten suomarin pudotuspeleissä. Ensimmäisissä pudotuspeleissä Jyväskylä kaatui ensin vieraissa ja sitten kotona. Seuraava vastus on sarjapaikkaa ylempää hamuava Pöytyä. Näilläkin peleillä kirjoitetaan Räpsän menestyksen historiaa.
    Osaran mies antoi lavatanssien jälkeen iskemälleen likalle ensin saattohoitoa ja myöhemmin ehtoolla vierihoitoa.

Sunnuntai 20.08.2017
Vallan verkkaan putoaa kirjeitä taatan myllystä, mutta paljon painavampaa sanaa kuin ennen.
    Lähdetään urheilusta. Eilen loppui Räpsän B:n enkeleiden lento Suomisarjan karsinnassa. Lelun riisti enkeleiltä Pöytyän pastorskat, vaikka tiukin mahdollisin jaksolukemin 2-3 ja 3-3. Huulilla oli, että ratkaisu olisi siirtynyt vielä Pöytyälle, mutta pelimaailma on rankkaa. Lippis ilmaan ja hurraahuuto enkeleille ja koko tiimille. Takana on huima pesiskesä. En tiedä jatkuuko pelit vielä opiskelijasarjoilla, mutta hyvä näin.
    Voimallisesti osallistuivat eiliseen ottelutapahtumaan taatan porukka; Jussi pelinjohtajana, Amanda pelaajana, Aurora kolmostuomarina, Konsta pallopoikana, Marika kannustajana, Jani kuuluttajana ja Marleena kioskiapulaisena Raijalla. Entäs taata ? Toimin palkintoraadin puheenjohtajana. Täydet pisteet pitää antaa tyttöjen General Managerille Kari Moisanderille, kun hän valitessaan palkintoraatia, havaitsi mikä tietämyksen valokeila ympäröi katsomossa senaattoria ja taataa.
    Iä on ottanut tavakseen vanhentua joka vuosi yhdellä vuodella. Tämä tapahtui viikolla ja oli onni, että taata sai ajoissa vihiä, että juhlat pidettäisiin Hämeenlinnassa. Olin jo varautunut marinadin valmistamiseen ja mureat pihvit oli ostosissaan. Nyt marinadiaineet säästyivät parempaan kohteeseen. Yllätys, yllätys juhlalounas nautittiin Linnagolfin klubilla ja sankarin mairea hymy kertoi, että mitään vikaa ei ollut lounaassa eikä paikassa. Sankarin nautittua lounaan oheen skumpat ja punaviinit, taata kuuli aivan ihmeellisen tunnustuksen. Iä:n mielestä, jos golf on näin hauskaa, niin hänkin voisi harkita harrastamisen aloitusta. Tiedoksi muillekin, poiketkaahan klubilla lounaalla; hinnat ovat sopivat ja annokset jättimäiset ja herkulliset.
    Tänään lähdettiin naapurin Karkkuun tiiraamaan Sastamalan vanhoja taloja. Kohteita oli peräti 52, mutta meille valikoitui Wanha-Harsu, Tuomiston kartano, Päiväniemen Piispala, Rumeli ja Mouhijärven Osuusmeijeri. Voi auta, kun oli väkeä kierroksella. Mikä näissä vanhoissa taloissa kiinnostaa? Ja matkassa oli myös nuorempaa kansanosaa. Mouhijärven meijeristä oli tehty oluttupa, vaatimaton sellainen. Kyllä silloin, kun Iä:n lypsämä maito kuljetettiin Osaralta tänne, paikat olivat putsissa ja kuuluisa MOMin voi tunnettiin koko valtakunnassa, ehkä laajemminkin.
    Kierroksella tavattiin kartanossa jalkahoitajamme Tatjana. Erinomaisesti voi hoiturimme ja tekee hoitoja kevennetysti ja reissailee paljon. Olen aina pitänyt Tatjanaa järkinaisena. Mielipidettäni täytyy tarkistella, sillä tänään Tatjana sanoi venäläisen sanalaskun ottaen erääseen asiaan kantaa Iä:n puolesta. Sanalasku sanoo, että mies on perheen pää, mutta nainen on kaula, joka päätä kääntelee.

Tiistai 22.08.2017
Jos blogit viivästyy syy makaa Elisassa. Blogistaattorini on tehnyt erinomaista työtä saadakseen blogit näkyville, mutta ei kun ei. Tämmöistä on puljaaminen isojen kanssa.
    Meirän tatserin maakuntamatkat jatkuivat varsinaiseen Suomeen ja kuljettajana toimi taata. Olimme saaneet laskentaneuvoksen ja - neuvoksettaren kutsun saapua audienssille Teijoon. Sitä oli noudattaminen, sillä vilkkaasta laskentaparista olimme vain nähneet pari nopeata sinellin väikähdystä juhannuksen jälkeen.
    Upeat olivat maisemat. Nalle Wahlroosilla puimurit korjasivat satoa mennessä kartanon pelloilta. Komeat olivat koneet, kyllä osaralainen oli vihreästi kateellinen. Mutta mitäs näistä, sanoi Osaran mies häistä. Sillä oriilla ajetaan kuin lompsa antaa periksi.
    Mutta oleelliseen. Laskentaneuvos oli suorittanut tiukan grillimaisterin tutkinnan ja tänään saimme maistella mestarin herkkuja. Harvoin, tuskin koskaan, saa maiskutella niin intensiivistä rintaa (broilerin) kuin laskentaneuvoksen hiiligrillaamina. Ja maittavat tillbehöörit laittoi Maijan köökki. Sielumme veisasi kiitosta atrialle. Loppu huipentui kahveille ja pullille merenrannan ravintolassa. En tiedä oliko neuvoksen tilaama, mutta saariston luonto esitti kahvittelun aikana parikymmenen minuutin rankkasateen.
    Alkuperäinen tarkoitus oli mennä golfaamaan Maijan kansaa, mutta sään ennusteiden lupaama sade, pisti Iä;n ja minun pistäytymään jo mennessä päivätansseissa Mommolan motellissa. Hyvä oli meininki; lattialla kaksi paria me ja paikallinen poliisi kaljaveikon kanssa.
    Veroministeri Orpo lupaa meille kaikille hampaitten kiristystä kulutusverojen muodossa. Alkoholi kallistuu ja polttoaineet. Haista p Orpo ! Oletko ottanut laskelmissasi huomioon, että Auerille maksetaan 2,5 miljoonaa euroa ja kansanedustajille sopeutumiseläkkeitä tänäkin vuonna. Me maksamme ! Löytyyköhän köyden päätä ennen seuraavia vaaleja ??

Sunnuntai 27.08.2017
Elokuinen opetustilaisuudessa Vanhassa-Yrjölässä, syötiin rapuja. Sattui niin, että natiaisista kolme ei ollut koskaan rapua maistanut, joten nyt oli korkea aika. Sievästi pyydettiin, vain niin paljon kuin syötiin, sillä Osaralla ei olla rapurohmuja. Pyyntikalustokin oli määrältään vaatimaton, mutta makuun päästiin.
    Varsinaisina pyytäjinä toimivat Marleena ja Jussi. Oikein laillisesti kaikki hoidettiin lupia myöten, vaikka nekin olivat hakusissa Ikaalisista. Mutta lupien ohella sain hyvät neuvot. Kolli Tero sai pitää henkensä, sillä bataatti on päivän sana ravuille. Eikä saalis kerralla tullut, viikko jouduttiin sumputtaan ja syöttään sitä bataattia, mikä ravuille maistui.
    Juomapuoli edusti osaralaista kohtuutta; colaa, jaffaa ja kivennäisvettä. Vain tuulahduksen vanhoista märistä tavoista toi Jussi, joka juhlan kunniaksi lauloi kuuluisalla barytoonillaan rapulaulun:
    Ja jos tahdot olla sä, hyvän ruuan ystävä, tilaa rapua taikka härkää, väliin Koskenkorvaa märkää, ruokahetki verraton, kera Koskenkorvan on.