Ilmauksia, joista vanha kielikorva särähtää

Maantiedettä

Kun uutisluontoisia tekstejä käännetään englannista suomeksi, englannin ilmansuuntiin perustuvat adjektiivit kuten Southern tai Eastern tarkoittavat yleensä jonkin alueen määritteen mukaista osaa, ei sitä, että kyseinen alue olisi sinänsä mainitussa ilmansuunnassa.

Tekniikan Maailma 13.2.2017: "Eteläisessä New Mexicon osavaltiossa sijaitseva Roswell on pieni 49000 asukkaan kaupunki." Kirjoittaja on tarkoittanut: "Uuden Meksikon osavaltion eteläosassa sijaitseva..."

Ilmaisutapa on edennyt Helsingin Sanomissa jo pääkirjoituksiinkin. Näin 26.6.2017: "Filippiinien armeija valmistautui juhannusviikonlopun alla häätämään islamislaistaistelijat Marawin kaupungista eteläisellä Mindanaon saarella."

Politiikkaa

Kisa

Viestimissä on tullut tavaksi käyttää urheiluun tai leikkiin liittyvää sanastoa tilanteissa, joissa on kysymys valinnoista tai valinnassa ehdolle asettunusessa.

Otsikko Kalevassa 12.3.2017: "PS-puoluejohtajien kisaan vielä uusia ehdokkaita". Tekstiä: "Perussuomalaisten puheenjohtajakisaan ovat tähän mennessä ilmoittautuneet kansanedustajat Leena Meri ja Veera Ruoho sekä puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho. Timo Soini lupaili lauantaina kisaan vielä lisää ehdokkaita."

Otsikko Helsingin Sanomissa 21.3.2017: "Vaaleissa temmeltävät myöhäiskeski-ikäiset". Tekstiä: "Kuntavaaleista ja myös valtuustoista on tullut yhä enemmän vanhojen tai oikeastaan keski-ikäisten ihmisten pelikenttä, käy ilmi tilastoista."

Otsikko Helsingin Sanomissa 26.3.2017: "Kanslerikilpailu alkoi Saksassa".

Otsikko Kalevassa 28.3.2017: "Vasemmistoliitto aikoo kiilata vaaleissa ps:n ohi"

Helsingin Sanomat 28.3.2017: "Kokoomus ja vihreät käyvät tuoreen HS-gallupin mukaan tiukkaa kisaa Helsingin herruudesta. --- Kokoomuksen loppukiri näyttää purevan taistelussa Helsingin suurimman puolueen asemasta. --- Puolueiden kannattaa nyt painaa täysillä ihan loppuun asti, sanoo tutkimuksen tehneen Kantar TNS:n johtaja Sakari Nurmela."

Kilpailukuvastoa esiintyy muuallakin, paikoissa, joissa ei mistään varsinaisesta kilpailusta ole kysymys. Helsingin Sanomien otsikko 7.4.2017: "Helsinki tappiolla Itämeren talouskisassa".

Into

Käsitteen "äänioikeuttaan käyttävien osuus äänioikeutetuista" tai "äänestysprosentti" tilalle on laajalti tullut sana "äänestysinto". Into on tunne. Vaikka olen pitkän elämäni aikana äänestänyt kaikissa valtakunnallisissa ja kunnallisisaa vaaleissa, en tunnista milloinkaan kokeneeni äänestysintoa. Arvattavasti äänestysaktiivisuus on johtanut tähän äänestysintoon.

Otsikko Helsingin Sanomissa 21.3.2017: "Kääntyykö äänestysinto laskuun?" Teksti jatkuu: "Äänestysinto kuntavaaleissa on romahtanut viime vuosikymmeninä."

Otsikko Helsingin Sanomissa 12.4.2017: "Espoon äänestysinto jäi Helsingin taakse"

Voi myös kiinnittää huomiota siihen, että sana prosentti, siis 'sadasosa', on muodostunut sanan osuus synonyymiksi. Kun halutaan ilmaista jonkin osan osuutta kokonaisuudesta, sanotaan "prosentti". Äänestysprosentti, siis 'äänestävien osuus äänioikeutetuista', on tästä hyvä esimerkki.

Paikallissijoja

Ulkoiset paikallissijat tuntuvat valtaavan alaa, miksi?

Markkinointiosakeyhtiö i2:n nimitysuutisia Helsingin Sanomissa 26.3.2017: "Leena Mattila on nimitetty asiakkuuspäälliköksi Helsingin toimistolle". "Anna-Kaisa Noki on nimitetty graafikoksi Tampereen toimistolle". Kaikkiaan kahdeksan saman kaavan mukaista ilmoitusta, kaikissa ulko-olento "toimistolle".

Kuvateksti Oulu-lehdessä 6.5.2017: "Sami Riipinen järjestää Tuiran seurakunnalla jääkiekon MM-kisastudion."

Helsingin Sanomat 27.6.2017: "Terroristijärjestä al-Quaidan sieppaama ruotsalainen Johan Gustafsson on vapautettu lähes kuuden vankeudessa vietetyn vuoden jälkeen, ruotsalaismediat kertovat. Gustafsson siepattiin vuonna 2011 Malilla." Onko kirjoittaja mielessään yhdistänyt Saharan sisämaavaltion ja Balin saaren, saarista kun ulkoisia paikallissijoja erityisen paljon käytetään?

Outoa intransitiivisuutta

Myyjä myy ja tavara käy kaupan. On kuitenkin tullut tavaksi korvata kaupaksi käyminen myymisellä ja tehdä kauppatavarasta myyjä.

Kaleva 27.3.2017: "Muoti vaihtelee yllättävästi antiikki- ja sisustusalalla: Pänikän ja Piirongin Petri Kolehmainen sanoo, ettei todellakaan tiedä, mikä myy seuraavaksi.
– Muutama aika sitten möin yhden viikonlopun aikana 60 vanhaa matkalaukkua, nyt niitä kysellään vain harvakseen."