Yhteystiedot

Kiven Säästöpossu
Uusitilantie 65
03600 KARKKILA
puh. 09 2256 819
gsm 040 506 3012
reetta.kivi@elisanet.fi
www.luomupossu.fi


Kysymyksiä ja vastauksia, osa 1

Haluan possusta mahdollisimman paljon grillattavaa. Onnistuuko?

Kyljyksiä, talouskyljyksiä, paahtokylkeä, karekyljyksiä… tai fileestä pihvejä, paisteista leikkeitä, kaslerileikkeitä. Ruuanlaitto- ja grillausvinkkejä saa possua hakiessa.

Meidän perheessä ei syödä muuta kuin filettä ja paistia. Jauhelihaa tulee tosin käytettyä arkisin. Ettehän te sellaista sikaa myy?

Kyllä vaan myydään. Nuo toiveet on helppo toteuttaa. Jauhelihaa voidaan periaatteessa tehdä mistä vaan osasta possua.

Mitä? Punnitaan sianpuolikas paloittelematta?! Miksi minun pitäisi maksaa luusta ja nahkasta joita en kuitenkaan syö?

Possunpuolikas punnitaan paloittelematta josta määräytyy hinta. Hintaan sisältyy pakkaus ja leikkuu asiakkaan kanssa sovitulla tavalla. Toimintamme on suoramyyntiä maatilalta loppukäyttäjälle. Tätä kauppatapaa ei pidä verrata marketteihin.

Totta, luut ja nahkat tulee samalla punnittua, vaikka harvemmin niitä syödään. Katso kolmanneksi viimeinen vastaus, siinä lisätietoa.

Mitä ihmettä teen sian päällä?

Ei todellakaan tarvitse ottaa päätä sellaisenaan, siitä voidaan ottaa poskilihat jauhelihaan, niin ei mene pääkään hukkaan. Ei tarvitse pelätä aivoja tai silmiä, aivot poistetaan teurastuksen yhteydessä ja silmä jää kallon luihin kiinni.

Se joka osaa, viitsii ja haluaa, tekee päästä sylttyä eli lihahyytelöä.

Paljonko puolikas sika painaa?

Possunpuolikas painaa noin 40-44 kg.

Niin paljon! Eihän sellaista määrää kukaan kerralla osta!

Moni on pettynyt, kun ei se puolikas oikeastaan hirveän paljoa ole. Puolikas sika leikattuna mahtuu lihalaatikkoon (valkoinen muovilaatikko, joita kaupoissa näkee). Jos se edelleen tuntuu suurelta määrältä, voi puolikkaan jakaa useamman perheen kesken. Tai vaikka isovanhempien. Tilausta tehdessä kannattaa mainita, kuinka monelle puolikas jaetaan, jotta voidaan tehdä jakoa jo lihanleikkaamossa.

Ettekö voi myydä minulle neljännestä? Siis vaan takapää, kun haluan joulukinkun.

Valitettavasti ei voida. Ei ole mitään paikkaa, johon voisimme etupäät laittaa. Olisiko sinulla kaveria, jonka kanssa jakaisit puolikkaan? Voidaan tehdä toiselle etujalasta kinkku (klikkaa vasemmalta ylhäältä tuotteet -> leikkuuvaihtoehdot) ja toiselle takajalasta kinkku. Tai kaksi kinkkurullaa takajalasta ja kaksi piknikkiä etupäästä.

Haluan ostaa vain viisi tuoretta kyljystä. En omista pakastintakaan!

Pakkasvarastosta löytyy. Sulavat nopeasti. Kävisikö tämä vaihtoehto?

Kuinka suuri osa puolikkaasta on lihaa? Paljonko on luuta ja muuta joka menee hukkaan?

Vaikea kysymys! Otetaan esimerkiksi possun selkä. Siitä voidaan tehdä kyljyksiä tai ottaa file. Kyljyksissä on luu mukana, fileessä ei. Ja se taas on makuasia, kumpaa haluaa. Monessa muussakin ruhonosassa on sama juttu, kinkkukin voi olla kokonainen joulukinkku tai luutonta ja nahatonta paistia.

Meillä on pieniä lapsia ja teen paljon jauheliharuokia. Pitääkö minun päättää mitkä osat jauhetaan?

Periaatteessa kyllä, mutta jos ”päättäminen” on hankalaa, voidaan tehdä niin, että kerrot puhelimessa millaista ruokaa yleensäkin laitat, niin voimme suositella eri vaihtoehtoja. Tai niin, että katsot listalta (klikkaa vasemmalta ylhäältä tuotteet -> leikkuuvaihtoehdot) ne osat jotka tunnet ja osaat valmistaa ruuaksi ja lopusta tehdään jauhelihaa.

Miksi leikkuuvaihtoehtoja on niin paljon? Eikö se voi olla vaan joku vakiomalli, jonka te leikkaatte ja minä vaan haen ja maksan?

Haluamme palvella erilaisia ruuanlaittajia ja siksi tarjotaan vaihtoehtoja.

 

 
© Kiven Säästöpossu 2007 -