Kolkkala ja Rautanen

Ennen laukauksia, uutisointia 1930-luvulla

Kalastusta Kannaksella

1.2.1935 Karjalan Sanomat
Venäläiset pidättäneet taas kolme kalastajaa.
Venäläiset ovat jälleen pidättäneet kolme kannakselaista kalastajaa. Viime perjantaina pidätettiin kalastaja August Susi Metsäkylästä ja maanantaina inolaiset kalastajat Antti Uuttu ja Nikodeemus Rokka. Miehet olivat menneet hakemaan verkkojaan, mutta venäläiset rajavartijat huomasivat heidät ja pidättivät. Venäläiset viranomaiset ovat toimittaneet Suomen viranomaisille nootin, jossa ilmoitetaan, että venäläiset tulevat suhtautumaan yhä jyrkemmin rajan ylittäneisiin suomalaisiin kalastajiin.

1.2.1935 Karjalan Sanomat
Venäläiset rajavartijat pidättäneet 31 kannakselaista kalastajaa, jotka paremman saaliin toivossa ovat ylittäneet aluerajan. Kalastajat on viety hevosineen Kronstadtiin, eikä heidän kohtalostaan ole tietoa. Viime maanantaina puolen päivän jälkeen tapahtui kuluvan talvikalastuksen ensimäinen suomalaisten kalastajain pidätys Terijoen-Kuokkalan rannikon kohdalla.
Mainittuun aikaan oli joukko Kuokkalalaisia kalastajia ollut kalastamassa, kun Venäjän puolelta kalastuspaikkaa kohti kiiti nopeakulkuinen GPU:n moottorikelkka, Osa kalastajista lähtikin tällöin rientämään rannikkoa kohden, jolloin huomattiin joukosta puuttuvan kalastajain Viljam Lillrankin ja hänen isänsä sekä Salomon ja Arvi Taurenin, jotka venäläiset olivat siis pidättäneet ja vieneet omalle puolelle. Heidän kohtalosta ei toistaiseksi ole lähempiä tietoja.
Myöhemmin havaittiin, että Terijoen Keskikylästä kotoisin oleva kalastaja Toivo Reiman oli myös ollut jäällä Ollinpään kohdalla ja koska hän ei ole palannut, on hänkin ilmeisesti joutunut GPU:n saaliiksi. Eolen oli jälleen useita kalastajia rannikon jäällä Kuokkalan kohdalla kalastamassa. Kaikkein kauemmaksi merelle etääntyi Kuokkalasta kotoisin oleva kalastaja Onni Pukki. Kun muut miehet palasivat rannalle, ei Pukki ollutkaan heidän joukossaan. Etsiskelyjä ja tiedusteluja ryhdyttiin tekemään, mutta klo 21 mennessä ne olivat aivan tuloksettomia. Kun jäällä oli nähty GPU:n nopeakulkuisen moottorikelkan liikkuvan, oli selvää, että kalastaja Pukki oli joutunut sen saaliiksi.
Uusia pidätyksiä.
Keskiviikkona ryhtyivät venäläiset Uudenkirkon ja Terijoen rannikolla oikein joukkopidätyksiin, GPU:n nopeakulkuinen moottorikelkka yllätti kalastajajoukon toisensa jälkeen. Useita kymmeniä kalastajia ja monta hevosta kuletettiin karavaanina Kronstadtiin. Useat kalastajat pääsivät pelastautumaan piiloutumalla tai pakenemalla. Uudenkirkon pitäjästä kotoisin olevia kalastajia pidätettiin20 henkilöä. Näillä oli mukanaan neljä hevosta.
Terijokelaisia kalastajia pidätettiin. Tiistaina oli jälleen useita kalastajia pidätetty. Näiden nimet ovat Kauko Torkkeli, Erkki Paju, Aarne Asikainen ja Paavo Paju. Lisäksi on Uudenkirkon alueella pidätetty terijokelainen kalastaja Antti Iukkanen. Kaikkiaan on siis pidätetty 31 henkilöä. Uudenkirkon pitäjästä kotoisin olevat:
Inonkylästä: Antti, Kalle ja Nestor Salomoninp. Sirkiä, Mikko Benjaminp. Uuttu, Ville Uuttu, Mikko Esaijanp. Uuttu, Mikko Hermanninp. Ranki, Heimo Juhonpoika Ranki (vasta 14-vuotias) Antti Nikkanen, Vilho Viuhko, Taavetti Paavonp. Rokka Paavo Hermanninp. Rokka, Armas Salomonin. Ressi ja Armas Salomoninp. Uuttu.
Metsäkylästä: Juho Susi, Ville Mikonpoika Nissi, Taavetti Kurppa, Juho Kyttänen ja Paavo Viuhko. Vammelsuusta: Eero Matinpoika Lempiäinen.

8.3.1935 Karjalan Sanomat
Viisi kalastajaa on tällä hetkellä pidätettynä Venäjällä. Venäläiset ovat uhanneet tuomita tästälähin pidätettävät kalastajat 6 kuukaudeksi pakkotyöhön. Viime maanantaiaamuna klo 5 ajoissa olivat kalastajat Vilho Paavonpoika Viuhko ja Vilho Hilarius Uuttu lähteneet Isonniemen kohdalla merelle noutamaan apajiin jääneitä verkkojaan. Kun kalastajia ei siltä matkalta ole kuulunut takaisin, on varmaa, että venäläiset ovat heidät pidättäneet, vaikka pidätystä ei olekaan kukaan nähnyt. Venäläisten huostassa on tällä hetkellä kaikkiaan 5 kalastajaa. Aikaisemmin venäläiset ovat vapauttaneet pidättämänsä kalastajat parin kolmen päivän jälkeen. Kerrotaan, että venäläiset ovat uhanneet, että he tästälähin tuomitsevat pidätetyt kalastajat 6 kuukaudeksi pakkotyöhön. Nyt pidätettyinä oleviin kalastajiin nähden tuskin vielä sovitetaan tätä rangaistusta.

4.11.1937 Rannan Sanomat
Venäläiset pyrkivät määräämään kalastuksesta Suomen puolellakin. Estäneet Seiskarilaisen kalastajaryhmän kokemasta pyydyksiään. Viimekuun 29 pnä oli eräs Seiskarilainen kalastajaryhmä vähällä joutua venäläisten käsiin. Ryhmä, johon kuului useampia venekuntia, lähti iltasella laskemaan pyydyksiään mereen saaren eteläpuolella. Aikoessaan aamulla nostaa verkkojaan oli venäläinen vartioimassa kalastuspaikkaa, vaikka se oli selvästi Suomen puolella. Vasta sen jälkeen kun paikalle saapui merivartioston moottorivene ottamaan asiasta selvää, vetäytyi venäläinen alus omille vesilleen. Samana yönä katosi kalastuskunnalta merestä kahdeksan verkkoa, joita etsitään.

25.1.1938 Rannan Sanomat
Ryssä ryntäsi yli rajan Uudenkirkon Vammelsuussa.
Pari tuntia edellä kerrotun rajaselkkauksen jälkeen tapahtui merirajalla Uudenkirkon Vammelsuun kohdalla toinen rajaloukkaus. Venäläiset rajavartiomiehet pidättivät Vammelsuun rajavartioaseman kohdalla merijäällä suomalaiset kalastajat Pekka Hermanninpoika Kotron ja Eino Pajun. Venäläiset rajavartiomiehet saapuivat paikalle moottorikelkalla ja tapahtui Pajun pidätys, sen mukaan kuin suomalaisten viranomaisten myöhemmin paikalla toimittamat mittaukset osoittivat, 268 m:n päässä merirajasta Suomen puolella. Kotro sen sijaan oli rajan lähellä toisella puolen rajaa. Kun suomalaiset rajavartijat hetkistä myöhemmin olivat pystyttäneet merirajalle havumerkit, saapui sama venäläisten moottorikelkka uudelleen rajaa kohti, mutta nähtyään pystytetyt merkit venäläiset palasivat läheltä rajaa takaisin. Suomalaiset rajavartijat olivat tällöin vielä paikalla. Pidätetyt suomalaiset kalastajat vei moottorikelkka Kronstadtia kohti. Pekka Kotro on kotoisin Uudenkirkon Vammelsuusta ja perheellinen. Paju on kotoisin Tyrisevältä ja hän on poikamies. Niinkuin aikaisemmin olemme kertoneet, on meriraja Inon kohdalla tarkoin merkitty, jotta kalastajat eivät erehdyksessä joutuisi ylittämään rajalinjaa ja ovat kalastajat tähän järjestelyyn hyvin tyytyväisiä. Kalastajat toivovat, että meriraja muuallakin viitoitettaisiin näkyvin merkein.

28.1.1938 Rannan Sanomat
Venäläiset vaarallisia kalastajille. Veivät kalastajain verkkoja Uudenkirkon Vitikkalassa tiistaina. Kaksi moottorikelkkaa yöpyi eilen illalla Inon edustalla. Viime päivien tapahtumat ovat näyttäneet kiihoittavan venäläisiä yhä uusiin ryöstöihin rannikoillamme. Joka hetki ovat kalastajat uhattuina, sillä venäläiset moottorikelkat liikkuvat rajan läheisyydessä. Tiistaina koetti venäläinen moottorikelkka tavoitella suomalaisia kalastajia Uudenkirkon Vitikkalassa. Kalastajat olivat menneet jäälle aikoen laskea verkkojaan hailin pyyntiä varten. Moottorikelkka ilmestyi kalastajien näkyviin klo 13 ajoissa. Tällöinjäällä oli useita kymmeniä kalastajia Vitikkalasta ja Jukkolasta. Verkkoja ei vielä oltu ehditty laskea veteen, joten ne olivat aivan kuivat. Moottorikelkan lähestyessä kalastajat lähtivät kiireesti rantaa kohti jättäen verkkonsa jäälle. Eräät kalastajat kertoivat, että moottorikelkka ulotti matkansa yli rajan Suomen puolelle. Venäläiset ottivat mukaansa kaikki kalastajien verkot vieden ne mukanaan, joten monelle kalastajalle koitui tuntuva aineellinen vahinko. Kunkalastajain asema viime aikoina on alkanut käydä yhä sietämättömämmäksi venäläisten harjoittaman painostuksen johdosta, niin toivoisivat kalastajat, että meriraja mitä pikimmin saataisiin viitoitetuksi. Sisäministeriössä on äskettäin tehty päätös rajan entistä tarkemmasta sulkemisesta ja viitoittamisesta. Päätöksestä on lähetetty kirjelmä Viipurin lääninhallitukselle. Kirjelmässä kehoitetaan m.m. huolehtimaan siitä, että kalastajain luvattomat rajanylitykset ja niiden yritykset loppuvat koska niistä ei ole hyötyä, sillä pyydykset jäävät useissa tapauksissa rajan taakse ja kalastajat joutuvat Venäjälle saaden useita kuukausia kestäväviä vankeustuomioita. Viimeaikaisten tapahtumain johdosta herää tinkimätön vaatimus, että nyt tehdään kaikki mitä voidaan rauhan ja turvallisuuden säilyttämiseksi rajoilla. Tänä aamuna nähtiin Uudenkirkon Inon ja Vammelsuun kohdalla kaksi venäläisten moottorikelkkaa, jotka viettivät yönsä noin 200-300 metrin päässä rajaviivasta. Koneissa oli nähtävästi jokin vika, sillä venäläiset näyttivät häärivän niiden korjaamisessa. Leudon sään johdosta on moottorikelkoilla liikkuminen lumi- ja vesisohjossa vaikeaa.

26.8.1938 Rannan Sanomat
Venäjällä mainostettiin maatamme näyttämällä alusvaatteillaan pidätettyä kalastajaa kansalle. Kymmenpäiväinen matka ainaista kulkemista paikasta paikkaan. Kalastajat vapautettiin tiistaina. Venäläinen Inon edustalla t.k. 13 päivänä pidättämät kalastajat pääsivät palaamaan kotimaahansa viime tiistaina oltuaan kymmenen päivää rajan takana. Luovutus tapahtui klo 14,45, jolloin Neuvostoliiton tykkivene saattoi miehet rajalle. Vastassa oli Karjalan kannaksen raja-asiamiehen apulainen, kapteeni Paloheimo. Luovutuksen yhteydessä palautettiin miesten mukana olleet varusteet. Kalaastajat vietiin Terijoelle, jossa heidän suhteensa suoritettiin tutkimuksia. Nyttemmin on Juho Rokka päässyt kotiinsa Inoon ja Antti Rokan tutkimukset päättynevät tänään. Pidätyksestään ja matkastaan on kalastaja Juho Rokka kertonut kotiuduttuaan seuraavaa: Pidätyksen paikka on selvästi Suomen aluevedellä. Emme osanneet ensinkään olla varuillamme. Vasta venäläisen tykkiveneen tultua aivan lähellemme huomasimme mitä on tekeillä. Emme halusta olisi lähteneet venäläisten matkaan. Heidän veneeseemme kiinnitysköydeksi tarkoitettua köyttä emme kiinnittäneet. Eräs tykkiveneen matruusi hyppäsi vaatteet yllään veteen ja tuli kiinnittämään köyden ja niin alkoi matkamme venäjälle. Onneksi oli lämmin sää, joten kylmä ei tullut, vaikka ylläni ei ollut kuin ohuet alusvaatteet. Paitakin repeytyi matkalla, joten olin varsin oudonnäköinen Venäjälle saapuessani. Venäläiset tahtoivat nähtävästi mainostaa Suomen köyhyyttä, koska kaiken siellä oloni ajan minua kuljetettiin paikasta toiseen. Siellä missä oli eniten kansaa, minua näytettiin. Jouduin käymään Kronstadtissa ja Pietarissa. Näkemänsä perusteella lienee venäläinen rahvas tehnyt omat johtopäätöksensä Suomen oloista. Ruokaa saimme riittävästi matkamme aikana. Tutkimuksia toimitettiin hyvin vähän. Lienevät venäläisetkin olleet varmoja siitä, että pidätys tapahtui laittomalla alueella. Tietenkin olen iloinen, että saimme palata Suomeen. Pian olisi olo ohuissa vaatteissa saattanut muodostua terveydelle vaaralliseksi, sillä minkäänlaisia lisävarusteita venäläiset eivät antaneet, vaikka matka tapahtui puolittain Aatamin puvussa.

25.1.1938 Rannan Sanomat
Ryssä ryntäsi yli rajan Uudenkirkon Vammelsuussa.
Pari tuntia edellä kerrotun rajaselkkauksen jälkeen tapahtui merirajalla Uudenkirkon Vammelsuun kohdalla toinen rajaloukkaus. Venäläiset rajavartiomiehet pidättivät Vammelsuun rajavartioaseman kohdalla merijäällä suomalaiset kalastajat Pekka Hermanninpoika Kotron ja Eino Pajun. Venäläiset rajavartiomiehet saapuivat paikalle moottorikelkalla ja tapahtui Pajun pidätys, sen mukaan kuin suomalaisten viranomaisten myöhemmin paikalla toimittamat mittaukset osoittivat, 268 m:n päässä merirajasta Suomen puolella. Kotro sen sijaan oli rajan lähellä toisella puolen rajaa. Kun suomalaiset rajavartijat hetkistä myöhemmin olivat pystyttäneet merirajalle havumerkit, saapui sama venäläisten moottorikelkka uudelleen rajaa kohti, mutta nähtyään pystytetyt merkit venäläiset palasivat läheltä rajaa takaisin. Suomalaiset rajavartijat olivat tällöin vielä paikalla. Pidätetyt suomalaiset kalastajat vei moottorikelkka Kronstadtia kohti. Pekka Kotro on kotoisin Uudenkirkon Vammelsuusta ja perheellinen. Paju on kotoisin Tyrisevältä ja hän on poikamies. Niinkuin aikaisemmin olemme kertoneet, on meriraja Inon kohdalla tarkoin merkitty, jotta kalastajat eivät erehdyksessä joutuisi ylittämään rajalinjaa ja ovat kalastajat tähän järjestelyyn hyvin tyytyväisiä. Kalastajat toivovat, että meriraja muuallakin viitoitettaisiin näkyvin merkein.

28.1.1938 Rannan Sanomat
Rajavartiointi tehokkaammaksi Kannaksella:
STT:n saaman tiedon mukaan on rajavartiostojen päällikkö eversti V. E. Tuompo on keskiviikkona antanut käskyn rajavartioinnin tehostamisesta koko Kannaksen rajaosuudella.

8.2.1938 Rannan Sanomat
Venäläiset valveilla ja vaarana kalastajille.
Kaksi Uudenkirkon kalastajaa isä ja poika vangittiin eilen puolueettomalla alueella Seivästöllä. Tuskin on kuukautta kulunut siitä, kun venäläiset rikkoivat rajarauhan ja veivät vankeina Venäjälle suomalaisia kalastajia. Kun rajavartiointia sen jälkeen on koetettu ehostaa ja raja rannikon edustalla on merkitty niin alettiin elää siinäuskossa, että kalastajat saavat harjoittaa rauhassa kalastusta merellä. Olettamus osoittautui liian aikaiseksi, sillä eilen tapahtui merellä jälleen mitä röyhkein ja häikäilemättömin työ.
Tapahtumasta, josta STT:n iltauutisissa lyhyesti kerrottiin, olemme puhelimitse saaneet kuulla seuraavaa: Klo 12-13 välisenä aikana suuntasi Uudenkirkon Sortavalan kylästä kotoisin oleva maanviljelijä Ville Rehmonen kulkunsa merelle siellä olevien kalastajien luo aikeissa viedä hevosellaan kaloja mantereelle. Päästyään poikansa Einon luo, joka puuhaili hiukan erillään muusta kalastajaryhmästä, ilmestyi paikalle neuvostoliittolainen moottorikelkka, jossa oli kolme miestä. Rehmonen ja hänen poikansa eivät aavistaneet mitään vaaraa, sillä alue jossa he olivat, oli kansainvälistä aluetta ja edellisenä päivänä oli paikka tarkastettu ja todettu olevan kalastukselle luvallista aluetta.
Moottorikelkassa olevat miehet pakottivat Rehmosen hevosineen seuraamaan itseään ja niin alkoi kahdelle suomalaiselle miehelle matka kohden tuntematonta tulevaisuutta. Kalastajat, joita samoilla seuduilla on suurempi ryhmä, eivät voineet tehdä asian hyväksi mitään. Tapaus on heidän keskuudessaan herättänyt hyvin ymmärrettävää suuttumusta. Maanviljelijä Rehmonen on tunnettu rehdiksi ja uutteraksi mieheksi. Hän on sk:n kannattava jasen ja on kuulunut jäsenenä m.m. kunnanvaltuustoon. Rehmonen on 56 vuoden ikäinen. hänen poikansa on äskettäin vapautunut sotaväestä ja hänkin on pidetty ja rehti mies. Eino Rehmonen on iältään 23-vuotias.
Maanviljelijä Rehmonen otettiin moottorikelkkaan ja suunnattiin kulku Kronstadia kohden. Poika hevosineen kuljetettiin Inkerin rannikolle. Nyt sattunut tapaus on hyvin huolestuttava. Kalastaja on neuvoton ja voimaton itse estämään tapauksia. Hän tohtii toivoa, että parannus oleviin oloihin tulee valtiovallan tajolta. Mutta kalastaja jää ihmettelemään huolestuneena sitä seikkaa, että toimenpiteet asiantilan korjaamiseksi yhä vain viipyvät.
Sisäasianministeriön määräyksestä on maanmittaushallituksesta matkustanut rajalle Kannaksen mittausretkikunta tiistaina. Retkikuntaan kuuluu 3 insinööriä ja 2 topografia. Terijoelle saavuttuaan retkikunta ryhtyi heti perille päästyään alustaviin toimenpiteisiin rajavartiolinjan merkitsemistöiden aloittamiseksi. Mittaus ja merkitsemistyöt aloitettiin eilen. Olosuhteet työskentelylle ovat hyvät ja ellei lumipyryjä satu, tulevat työt sujumaan nopeasti. Sisäasiainministerin antamien tietojen mukaan tullaan rajavartiostoa lisäämään ja hankkimaan sille ilmatorjunta-aseita. Tarvittavat varat tultanee myöntämään ensimmäisessä lisämenoarviossa. Sisäministeri aikoo lähipäivinä käydä Kannaksella tutustumassa rajavartiostoon ja siellä vallitseviin oloihin.

16.8.1938 Rannan Sanomat
Venäläinen tykkivene vieraili Inossa Vei kaksi kalastajaa Venäjälle - Heistä toinen oli alusvaatteisillaan. Pidätys tapahtui Suomen alueella. Viime lauantaina tapahtui jälleen kahden suomalaisen kalastajan pidätys, tällä kertaa Inonniemen länsipuolen kohdalla. Kalastajat Juho Mp. Rokka ja Antti Mp. Rokka lähtivät vähän jälkeen puolenpäivän merelle aikeissa laskea verkkoja Suomen alueveden sisäpuolelle. Klo 14 nähtiin rannasta, miten venäläinen tykkivene, joka viime päivinä on ollut ankkuroituna Vammelsuun kohdalla, lähti tulemaan Inonniemen luona olevia kalastajia kohden. Tällä kahden ja puolen kilometrin matkalla tykkiveneen on täytynyt kulkea ainakin yhden kilometrin matkan Suomen aluevedessä. Kalastajain pidätys tapahtui myöskin noin 400 metriä merirajasta Suomen puolella. Tätä todistaa m.m. se, että se merkkipuomi, joka kuluvan kesän aikana toimitetussa merirajan merkinnässä on rajalle asetettu, jäi tykkiveneen taakse.
Rannalla olijat saattoivat panna merkille, että kalastajat antautuivat vastahakoisesti. Soutuveneeseen nähtiin nousevan venäläisiä sotilaita ja kalastajat siirrettiin tykkiveneeseen. Kalastajain vene ja veneessä olleet verkot vietiin mukana. Tykkivene lähti pidätyksen jälkeen Yhinmäen suuntaan Stolbovan majakkaa kohden. Pidätetyistä kalastajista on Juho Mp. Rokka 42 vuoden ikäinen. Pidätettäessä ei Juho Rokalla ollut yllään muita vaatteita kuin ohut alusvaatekerta sekä lakki.

19.8.1938 Rannan Sanomat
Venäläinen tykkivene vaanii edelleen Inon edustalla kalastajia.
Uusi rajanylitys todettu tapahtuneen sunnuntaina. Kertoman mukaan komentaa tykkivenettä kiinalainen mies. Lauantainen tapaus Inon luona osoittaa venäläisten röyhkeyden. Kyseessä on todettu olevan tavallista häikäilemättömämpi rajarauhan rikkominen ja kahden rauhallisen kalastajan vangitseminen. Venäläinen tykkivene on edelleen sunnuntain seuduissa liikuskellut Inon läheisyydessä. Klo 20 aikaan illalla alus tuli Terijoelta Inonnientä kohden kulkien noin kahden kilometrin matkalla 500 metriä aluevesirajasta Suomen puolella. Aluksen keulassa saatettiin havaita numero 218. Aluksessa kerrotaan olevan päällikkönä kiinalaisen henkilön.

2.9.1938 Rannan Sanomat
Vahvasti aseistettu alus pidätti suomalaiset alukset Seiskarin edustalla.
Aikoinaan Seiskarin edustalla tapahtuneen "Airiston" ja "AV55:n" pidätyksen toimitti venäläinen hyvin vahvasti aseistettu moottoriristeilijä. Risteilijässä oli sekä keulassa että perässä pikatykki, joita kumpaakin voidaan käytt myös ilmatorjuntaan. Kolmella voimakkaalla diesel-moottorilla varustettuna voi risteilijä kulkea 35-40 solmun tuntinopeudella. Miehistönä oli risteilijässä n. 30 aseistettua punasotilasta. Enempää "Airiston" kuin "AV55:n" nopeus ei olisi riittänyt pakomatkalle, sillä "Airiston" kulkunopeus on vain n. 10 solmua. "Airistossa" ei myöskään ole minkäänlaista aseistusta ja "AV55:ssä" vain yksi konepistooli. Pidätyksen toimitettuaan veivät venäläiset alukset miehistöineen Laukaan lahteen, missä sijaitsee venäläisten ajanmukainen sotasatama. Paikka on Yhinmäen voimakkaan linnoituksen lähellä vastapäätä Inon rannikkoa. Niinkuin tunnettua, oli "Airisto" alkukesän aina pidätyshetkeen saakka suorittanut luotaustöitä Suomenlahdella ja sillä oli pidätyshetkellä mukanaan luotauspaperit. Tuntuu kuin venäläiset olisivat halunneet luotauspapereita, sillä he tutkivat "Airiston" ertittäin huolellisesti kuulustellen myös aluksen miehistöä tiedustellen heiltä luotausmittauksia ja -karttoja. "AV55:n" suoritettiin vain näennäinen tarkastus. Mitään papereita venäläiset eivät kuitenkaan "Airistolta" saaneet haltuunsa.

23.9.1938 Rannan Sanomat
Venäläiset pidättivät kolme kalastajaa Laatokalla. Aikaisin viime perjantaiaamuna lähti kolme suomalaista kalastajaa, Antti Hyypiä, Sulo Hämäläinen ja Tuomas Leppänen, kaikki kotoisin Metsäpirtistä, kokemaan lohiverkkojaan Laatokalle. Kun miehet alkoivat viipyä pyyntimatkallaan tavallista kauemmin, epäiltiin jotakin erikoista tapahtuneen ja asiasta tehtiin ilmoitus Saunasaaren merivartioasemalle ja sieltä edelleen sisäministeriölle. Toimitetuissa tutkimuksissa on saatu selville, että venäläiset rajavartioviranomaiset ovat pidättäneet edellä mainitut kalastajat saman päivän iltana, jolloin he olivat lähteneet merelle. Eräät kalastajat ovat olleet pidätyksen hetkellä merellä ja todenneet pidätyksen tapahtuneen. Kuitenkaan ei varmuudella voida sanoa kummalla puolen rajaa pidätys on tapahtunut. Todennäköistä on, että kullakin kalastajalla oli mukanaan lupatodistus, joka oikeuttaa suomalaiset kalastajat kalastamaan myös Venäjän puolella.

23.9.1938 Rannan Sanomat
Venäläinen tykkivene liikuskelee merirajalla Inon edustalla. Rajanylitys maanantaina. Kirjeenvaihtajamme kertoman mukaan on venäläinen tykkivene kuluvan viikon aikana liikuskellut merirajalla pitäen tarkkaan silmällä suomalaisten kalastajain puuhia. Hetkeksikään ei vene loittone rajaviivaa ulommaksi. Maanantaina kerrotaan tykkiveneen rajaviivalla liikkuessaan tulleen Suomen puolelle noin 100 metrin täisyydelle rajasta. Noin 300 metrin etäisyydellä oli saman aikaisesti kaksi inolaista kalastajavenettä ja lienee venäläisillä ollut aikomus tehdä lähempää tuttavuutta kalastajien kanssa. Nämä huomasivat kuitenkin vaaran ja ehtivät lähemmäksi rantaa, eikä tykkivene arvannut ulottaa retkeään kalastajaveneiden jäljessä. Neuvostoliiton vene siirtyi sen jälkeen passipaikalleen merirajan taakse. Mainitun tykkiveneen kerrotaan liikuskelevan jatkuvasti merirajan läheisyydessä siirtymättä ulommas omille vesilleen. Sen silmälläpidon alaisina ovat inolaiset kalastajat, joiden kalavedet ovat entisestäänkin supistuneet, sillä venäläisten uhkaava esiintyminen on pakoittanut kalastajat siirtämään pyyntinsä yhä lähemmäksi rantaa. Nykyään eivät kalastajat uskalla mennä puolta kilometriä lähemmäksi rajaviivaa kiinnijoutumisen pelosta, sillä venäläisille ei näytä merirajakaan merkitsevän mitään heidän liikehtiessään merirajalla ja vaikeuttaessaan kalastajain työskentelyä.

27.9.1938 Rannan Sanomat
Neuvostoliiton laivastolla vilkasta toimintaa Suomenlahdella.
Viime viikon lopulla ja sunnuntaina on neuvostovenäläisiä sota-aluksia ollut liikkeellä runsaammin kuin tavallisuudessa Suomenlahden itäisissä osissa. Aluksia on havaittu Inon sekä Seivästön edustalla ja joukossa on useita sellaisiakin sotalaivoja, jotka eivät aikaisemmin ole liikkuneet merirajan läheisyydessä, vaan ovat pysytelleet Neuvostovenäjän sotasatamassa Luugan lahdessa. Useat alukset ovat tulleet aivan aluevesirajalle. Sotalaivojen lisäksi on nähty myös neuvostovenäläisiä lentokoneita, joita myös on ollut liikkeellä enemmän kuin aikaisemmin kuluvan syksyn aikana.

1.11.1938 Rannan Sanomat
Venäläiset pidättivät kaksi kalastajaa Uudenkirkon Metsäkylän edustalla. Lauantaina klo 16 aikaan tapahtui jälleen kahden suomalaisen kalastajan pidätys Uudenkirkon Metsäkylän rannikon edustalla. Metsäkylästä kotoisin olevat kalastajat Paavo Pörri ja Antti Susi olivat menneet kokemaan edellisenä päivänä mereen laskemiaan pyydyksiä muutaman sadan metrin päähän aluevesirajasta. Kun he olivat omalla rannallaan, eiväthe luonnollisesti osanneet pelätä kiinnijoutumista. Rannalla olijat näkivät venäläisen vartioveneen ajavan aivan kalastajaveneen luo minkä jälkeen kiinnitettiin venäläisen veneen perään ja miehiä lähdettiin kuljettamaan kohti kronstadia. Toistaiseksi ei heidän kohtalostaan ole kuultu minkäänlaisia tietoja. Tiedustelimme paikkakuntalaisten mielipidettä nyt tapahtuneen johdosta. Tällöin mainittiin, että venäläinen tykkivene on pitemmän aikaa liikuskellut lähellä aluevesirajaa odotellen sopivaa tilaisuutta kalastajien kaappaamiseen. Mikäli on voitu rannalta käsin päätellä, on pidätys tällä kertaa tapahtunut Suomen puoleisella vedellä, sillä kalastajat eivät ole venäläisten alinomaan pitäessä heidän puuhiaan silmällä, uskaltaneet mennä aivan lähelle aluevesirajalla olevia merkkejä.

3.5.1939 Rannan Sanomat
Venäläinen vartiovene Inon edustalla. Vapunpäivän aamuna ilmaantui merirajan läheisyyteen Inon edustalle neuvostoliiton merivartiovene. Aikaisemmin ei venäläisiä vartioveneitä ole kuluvan kevään aikana merirajan läheisyydessä näkynyt. Veneen kerrotaan edelleen liikuskelevan merirajan läheisyydessä. Inolaiset kalastajat eivät viime päivien aikana ole uskaltaneet mennä aluevesirajan lähelle peläten joutuvansa kosketuksiin venäläisen vartioveneen kanssa.

13.6.1939 Rannan Sanomat
Venäläisillä vilkasta toimintaa Inon edustalla. Viime viikon lopulla ja kuluvan viikon alussa on Neuvostoliiton laivastoharjoitusten tähden Inon rannikon edustalla ollut vilkasta toimintaa. Toista viikkoa on yksi Neuvostoliiton suurimmista sota-aluksista seisoskellut aluevesirajan läheisyydessä. Alus on nimeltään Martin. Tämän lisäksi on rajan takana liikkeellä muutamia pienempiä aluksia. Myöskin lentokoneet ovat olleet liikkeellä. Samanaikaisesti on saatettu nähdä viisi tai kuusi konetta samanaikaisesti aivan rajalinjalla lentelemässä. Viikon vaihteessa suorittivat harjoituksiin osallistuneet alukset eräänlaisia harjoitusammuntoja.

Rajaloukkaukset ilmassa

23.9.1937 Rannan Sanomat
Venäläiset lentokoneet vierailivat jälleen Suomen puolella. Asianomaiselta taholta saadun tiedon mukaan on itäisellä rajalla Kannaksen kohdalla Venäjän puolella t.k. 21 pnä ollut vilkasta lentotoimintaa. Sen kestäessä klo 13-15 välillä neuvostovenäläiset lentokoneet ylittivät Suomen rajan kuudessa eri paikassa, nimittäin Suomenlahden rannikolla Jukkolassa, Rajajoella, edelleen Rajajoen varrella Kivennavan pitäjässä sijaitsevan Somerikon Lainojan ja Tonterin kohdalla sekä Suojärven Hautavaarassa, missä viimeksimainitussa paikassa rajantakainen lentokone laskeutui noin 600 m levyiseen Kyyjärveen (Usmisjärveen).
Kaikissa muissa paikoissa paitsi Suojärvellä oli rajan ylittäneitä koneita kaksi, joita myöskin rajavartijat Jukkolaa lukuunottamatta ampuivat. Ennen tulen avausta annettiin laskeutumismerkkejä, joita lentäjät eivät kuitenkaan noudattaneet, mutta ammunnan alkaessa poistuivat omalle puolelleen rajaa.
Saatujen tietojen mukaan Rajajoella koneet olivat lentäneet jonkin matkaa Rajajoen vartta Suomen puolella, ja Jukkolassa mereltä tulleet koneet olivat lentäneet korkealla noin puoli kilometriä rannasta maan puolella ja ylittäneet rajan siis noin 2,5 km. Jonkin ajan kuluttua ne olivat poistuneet Seiskarin suuntaan.
Mikäli saatiin havaita koneet olivat kaksimoottorisia yksitasoja. Suojärvellä tapahtuneen rajanylityksen johdosta on Salmin rajavartioston päällikkö, eversti Räsänen matkustanut eilen illalla Suojärvelle. Koneessa olleet kaksi miestä ovat pidätettyinä Hautavaaran vartiostossa. Eilen illalla toimitetuissa alustavissa kuulusteluissa venäläiset lentäjät ovat kertoneet olleensa sairaslentomatkalla Petroskoista Tsalkkiin ja laskeutuessaan mainitulle Kyläjärvelle he olivat luulleet saapuneensa määräpaikkaansa. Tutkimuksia rajanylitysten johdosta jatketaan ja saapunevat viralliset raportit esikuntaan jo tänään.

23.9.1937 Rannan Sanomat
Lentokoneet Lounatjoella saakka.
Tiistaina klo 13,35 näki kaksi armeijan upseeria kahden lentokoneen lentävän lännestä Lounatjoella yli rautatielinjan ja jatkavan lentoaan yhden kilometrin itään päin, kääntyen sen jälkeen kaakkoon. Lentokorkeus oli noin 3,000 metriä. Koneet, jotka todennäköisesti olivat yksitasoisin, olivat noin viisi minuuttia monta kertaa näkyvissä pilvien lomissa. Omia lentokoneita ei tähän aikaan ollut lennolla. Lounatjoki, missä tämä uusi havainto on tehty, sijaitsee Viipurin - Rajajoen rautatielinjan puolivälissä, noin 48 km päässä Rajajoen ja vajaan 30 km päässä rannikolta.

23.9.1937 Rannan Sanomat
Terijoella sunnuntaina kansalaiskokous.
Huolestuneina viimeaikaisten törkeitten rajaloukkausten johdosta, jotka pitkin rajaseutua ovat herättäneet asukkaissa ymmärrettävää levottomuutta ja turvattomuuden tunnetta, kokoontui eri tahoilta tulleitten kehoitusten johdosta eilen Terijoella alustavaan neuvottelukokoukseen eri piirejä edustavia kansalaisia, joiden yhteiseksi tuli, että Terijoella pidetään ensi sunnuntaina rajaloukkausten kohteiksi tulleitten paikkakuntien yhteinen kansalaiskokous, jossa pohditaan nykyistä tilannetta ja niitä toimenpiteitä, joihin olisi ryhdyttävä enempien rajaloukkausten uudistumisen ehkäisemiseksi. Kokous pidetään Terijoen Seurahuoneessa sunnuntaina klo 18.

30.9.1937 Rannan Sanomat
Rajaloukkausten johdosta kansalaiskokous sunnuntaina Terijoella.
Kannaksen viimeaikoina tapahtuneiden rajanylitysten johdosta pidettiin Terijoen Seurahuoneella sunnuntaina klo 18 kansalaiskokous, johon oli saapunut osaanottajia Terijoelta y.m. Kannaksen pitäjistä yhteensä noin 400 henkeä.
Kokouksen avasi rehtori M. Salokas, joka myös valittiin puheenjohtajaksi ja käsiteltävänä olevan asian alusti opettaja K. Tikka. Asiasta syntyi pitkä keskustelu. Kokous hyväksyi päätöslauselman, joka kuuluu seuraavasti.

"Karjalan Kannaksen eri puolilta Terijoelle kokoontunut monisatalukuinen kansalaiskokous pyytää täten esiintuoda Teille, Tasavallan Herra Presidentti, sekä maamme hallitukselle syvän huolestumisensa sen johdosta, että vieraan valtion lentokoneet ovat useassa paikoin saattaneet esteettömästi ylittää kaakkoisen ja itäisen rajamme ja liikehtiä vapaasti kotiseutujemme yllä. Tämä ja monet muutkin viime aikoina melkeinpä jokapäiväisiksi käyneet rajaloukkaukset ovat omiaan synnyttämään rajaseutuväestössä suurta levottomuutta ja samalla myös varsin oikeutettuja epäilyksiä siitä, ettei rajojemme puolustus ole riittävän tehokas, ei puolustusjoukkojen lukumäärään eikä myös niiden teknilliseen aseistukseen nähden. Luottaen siihen, että Te, Tasavallan Herra Presidentti, ja maamme hallitus tahdotte erityisesti valvoa myöskin rajaseutujen turvallisuutta, pyydämme hartaasti, että Teidän toimenpiteistänne rajojemme vartiointia nyt jo kiireesti lujittamaan sekä vartiomiesten lukua lisäämällä että varsinkin varustamalla se riittävän tehokkailla teknisillä puolustusvälineillä. Vain täten saadaan yhä toistuvat järjestelmälliset rajaloukkaukset estetyiksi, ja näiden rajaseutujen väestö voi taas tuntea olonsa täällä niin turvalliseksi että se rauhallisin mielin voi kotikonnuillaan elää ja toimia.
Myös Terijoen kunnanvaltuusto pyytää rajavartioinnin tehostamista. Terijoen kunnanvaltuustolla oli sunnuntaina kunnan uuden toimitalon valmistumisen johdosta tupaantuliaisjuhla ja sen yhteydessä juhlaistunto, jossa myös käsiteltiin viime aikoina sattuneita rajanylityksiä. Kunnanvaltuusto päätti yksimielisesti lähettää asian johdosta julkilausuman tasavallan presidentille. Julkilausuma, jossa pyydetään toimenpiteitä rajavartioinnin pikaiseksi tehostamiseksi, on sisällöltään samansuuntainen kuin sekin julkilausuma, joka kansalaiskokouksesta lähetettiin tasavallan presidentille.

25.1.1938 Rannan Sanomat
Venäläisten tuhotyöt. Rajavartiosotilas surmaluodin uhriksi Raasulissa. Kaksi Kalastajaa venäläisten vangiksi Uudenkirkon Vammelsuussa. Viime lauantaina sattui Kannaksella jälleen kaksi tapausta, jotka osoittavat venäläisten olevan valveilla. Samaan aikaan kun Venäjänsaaren retkeläiset juhlivat pyhien muistojen velvoittamina, niin samana päivänä tapahtui kaksi törkeää ja huolestuttavaa rajarauhan loukkausta. Toisessa maarajalla sattuneessa ampumistapauksessa sai suomalainen rajavartiosotilas venäläisten ampumana uhrata henkensä. Toinen tapaus sattui hiukan myöhemmin merirajalla Uudenkirkon edustalla, jolloin kaksi kalastajaa vietiin Venäjälle vankeina. Lauantaiaamuna klo 8,23 ampui pistooleilla aseistettu kaksimiehinen neuvostovenäläinen rajapartio Raasulin vartion vartiomiehiä J. Huhtamäkeä ja K. J. Tainoa muutaman metrin etäisyydeltä sillä seurauksella, että Huhtamäki kuoli sunnuntai-iltana Viipurin sotilassairaalassa. Ampumispaikka on Raasulin vartion lähellä, rajapatsaasta n:o 191 noin 75 metriä länteen. Suomalaiset rajavartiomiehet olivat palaamassa tavanmukaiselta tarkastusmatkaltaan hiihtäen rajalinjan Suomenpuoleista rajaviivalla kulkevaa latua myöten. Kohdattuaan venäläisen kaksimiehisen partion nämä houkuttelivat Huhtamäkeä ja Tainoa jostain syystä tulemaan Venäjän puolelle ja tässä tarkoituksessa he lähestyivät vartiomiehiämme. Tällöin Taino hyppäsi heti suojaan , mutta Huhtamäki jäi paikoilleen kehoittaen toveriaan ampumaan, jos neuvostovenäläiset kävisivät häneen käsiksi. Mahdollisesti venäläiset ymmärsivät jonkin verran suomea, sillä toinen heistä ampui noin kolmen metrin päässä seisovaan Huhtamäkeen laukauksen. Luoti lävisti toisen keuhkon ja lapaluun. Taino ampui tällöin useita varoituslaukauksia saadakseen paikalle apuväkeä läheisestä vartiosta. Kun rajavartiosta saapui miehiä paikalle, olivat neuvostovenäläiset juuri ylittämässä rajan piikkilankaestettä viedäkseen Huhtamäen Neuvostoliiton puolelle. Huomattuaan suomalaisten saaneen apua, poistuivat he kuitenkin kiireesti paikalta. Tutkimuksia tapahtuman johdosta on toimitettu lauantaina, sunnuntaina ja eilen. M.m. on suoritettu valokuvaus. Asiasta on tehty ilmoitus paitsi Helsinkiin, myöskin Neuvostoliiton rajaviranomaisille. Sotamies Huhtamäki on syntynyt Lapualla ja on hän tunnettu reippaaksi ja kunnolliseksi rajavartiomieheksi. Hän on perheetön. Sisäasiain tekemällä päätöksellä on määrätty, että rajavartiomies J. Huhtamäki haudataan valtion kustannuksella. Sisäministeri ja rajavartiostojen päällikkö ovat maanantaina esittäneet rajavartiomies Huhtamäen isälle, maanvilj. Huhtamäelle suruvalittelunsa tapahtuman johdosta.

15.2.1938 Rannan Sanomat
Rajarauhan turvaaminen ja venäläisten rajanylitykset. Venäläinen lentokone ei voinut suorittaa valokuvausta
Viime perjantaina klo 11,45 tapahtui itäisellä rajalla jälleen häikäilemätön rajaloukkaus. Neuvostoliittolainen lentokone ylitti rajan noin 100 metrin päässä rajajoen sillasta pohjoiseen. Siltavartio ampui konetta kohti muutamia laukauksia kivääreillä kuitenkaan osaamatta. Laukauksista välittämättä kone jatkoi matkaansa pitkin rautatien suuntaa Terijoelle ja edelleen Tyrisevälle, josta se suuntasi kulkunsa Kronstadia kohden. Rajanylityksen johdosta ovat paikalliset rajaviranomaiset suorittaneet kuulusteluja, joiden pohjalla laadittu pöytäkirja on rajavartiostojen välityksellä toimitettu ulkoasiainministeriöön. Rajaviranomaiset suorittavat edelleen tutkimuksia asiassa entistä laajemmilla alueilla. Syytä rajanylitykseen on vaikea käsittää. Asiantuntijat ovat nimittäin sitä mieltä, että lentäjä ei voinut suorittaa mitään valokuvauksia, sillä kone lensi niin matalalla ja nopeus oli siksi suuri, ettei valokuvaaminen olisi onnistunut. Harhalennosta ei myöskään voine olla kysymys. Lentäjän olisi joka tapauksessa pitänyt havaita Rajajoella ammutut laukaukset.
Kirjeenvaihtajamme Terijoelta saaman tiedon mukaan on tutkimuksissa todettu, että kone on aivan uusityyppinen venäläinen hävittäjä. Se oli 1 tasoinen ja 1 moottorinen ja myöskin 1 paikkainen. Näiden uusien koneiden maksiminopeus on erittäin suuri arviolta 450-480 km tunnissa. Kannaksen rajaoloista on sisäasiainministeri Urho Kekkonen antanut STT:lle seuraavia tietoja: Jo useita kuukausia sitten teki sisäasiainministeriö ehdotuksen, että Kannaksen meriraja olisi niin hyvin kesällä kuin talvellakin merkittävä, koska se oli ainoa keino merirajalla usein sattuneiden rajanylitysten estämiseksi ja tehokkaan rajavartioinnin toimeenpanemiseksi. Tämän ehdotuksen johdosta ulkoasiainministeriö pyysi Neuvostoliiton hallituksen toimenpidettä merirajan yhdessä merkitsemiseksi. Tähän onkin nyttemmin saatu Neuvostoliiton periaatteellinen suostumus.
Koska tämä periaatteellinen suostumus ei tee merkitsemistä kuitenkaan heti mahdolliseksi ja koska tämäntapainen toimenpide on Suomen kannalta katsoen kiireellinen, on Neuvostoliitolle ilmoitettu, että Suomen ammattiviranomaiset tulevat sisäisenä poliisitoimenpiteenä viitoittamaan rajan viereen linjan, jonka tällä puolella suomalaisten kalastajien on pysyttävä. Tämä viitoittaminen, jota varten sisäasiainministeriö on t.k. 10 p:nä pyytänyt maanmittaushallituksen apua, tullaan suorittamaan lähipäivinä.
Viime viikolla annetussa virallisessa selonteossa Raasulin rajaselkkauksesta kävi selville, että Neuvostoliiton raja-asiamiehen Suomen raja-asiamiehelle lähettämät kaksi huomautusta suomalaisten rajavartiain partioladun paikasta Raasulin luona eivät olleet joutuneet Kannaksen rajavartioston tietoon. Tämän johdosta on julkisuudessa lausuttu, että raja-asiamiesjärjestelmä Kannaksella ei ole toiminut moitteettomasti. Tämä on ollut myös valtioneuvoston käsitys ja sen mukaan onkin heti kyseellisten tietojen saavuttua tehty periaatteellinen päätös, että ulkoasiainministeriön määrättävän raja-asiamiehen tehtävät, joita viime vuodet on hoitanut eräs valtiollisen poliisin Terijoella oleva virkamies, siirretään Kannaksen rajakomendantille.
Tämän toimenpiteen toteutuminen on kuitenkin siirtynyt Raasulin rajaselkkauksen tutkimisen keskeneräisyyden vuoksi, mutta se voidaan nyt suorittaa lähipäivinä. Niistä muista toimenpiteistä, joita hallituksessa on tähän mennessä suunniteltu Kannaksen rajaolojen turvaamiseksi, mainittakoon m.m. Suomen puoleisen raja-aukeaman puhdistaminen ensi kesänä ja mahdollisen piikkilanka-aidan vetäminen raja-aukeaman Suomen puoleiseen reunaan. Sisäasiain ministeriö tulee ensi maaliskuussa eduskunnalle jätettävään lisämenoarvioesitykseen ehdottamaan määrärahan Kannaksen raja-alueen ilmatorjunta-aseistusta ja Kannaksen rajavartioston miesmäärän lisäämistä varten.

19.4.1938 Rannan Sanomat
Venäjä vahvistautuu.
Armeijan miesvahvuus 2,5 milj. mieheksi. Stalinin johdolla on Neuvostoliitossa viime päivinä pidetty neuvotteluja varustussuunnitelman laajentamiseksi. Vuoden kuluttua tulee Neuvostoliiton varustusohjelmasta valtavin, mitä missään on tapahtunut. Ilmalaivasto lisätään käsittää maan 20 000 konetta. Armeijan miesvahvuudeksi on suunniteltu 2,5 milj. miestä. Nämä valtavat suunnitelmat on aikomus toteuttaa vielä kuluvan vuoden aikana.

23.8.1938 Rannan Sanomat
Lisämäärärahoja ehdotetaan Kannaksen rajojen vartioinnin tehostamiseksi. Kun rajavartiostoissa pidettävät kertausharjoitukset, liikekannallepanovalmistelu y.m. puolustustyöt ovat siinä määrin lisänneet työmäärää rajavartiostojen esikunnissa, ettei tehtävä nykyisillä työvoimilla tyydyttävästi saada suoritetuksi, ehdotetaan rajavartiostoihin perustettavaksi 5 esikuntaupseerin virkaa.
Karjalan kannaksen rajavartioinnin tehostamista varten ehdotetaan myönnettäväksi 50,000 markkaa neljän hevosen hankkimista varten. Saman rajaosan vartioinnin tehostamiseksi lähinnä uusien rajavartiomajojen vuokraamiseen ehdotetaan 54,800 markkaa. Sellaisille perheellisille rajavartiostojen kantamiehille, joille vartion puolesta ei ole voitu antaa majoitusta, suoritetaan Karjalan kannaksella 600 markkaa vuodessa. Nyt ehdotetaan tällainen vuokra-avustus maksettavaksi myöskin muissa rajavartiostoissa. Radioverkoston täydentämiseksi rajavartiolaitoksessa ehdotetaan 75,000 markkaa.

20.9.1938 Rannan Sanomat
Neljä venäläistä lentokonetta ylitti rajan perjantaina kolmen koneen käydessä Kiviniemen lähellä.
Perjantaina tapahtui jälleen häikäilemätön rajaloukkaus. Neljä venäläistä lentokonetta ylitti valtakuntain rajan ja ainakin kolme koneista ulotti matkansa kauas sisämaahan lähelle Kiviniemeä noin 25 kilometrin päähän rajasta. klo 10-11 välillä havaittiin venäläisen lentokoneen lentävän Suomen alueella Kivennavan Räikkölän ja Tonterin välisellä alueella. Tehtyjen ilmoitusten mukaan kone ylitti rajan Raasulin, Lipolan ja Ristikiven kohdalla. Vähän jälkeen puolenpäivän ylitti kolme venäläistä konetta rajan Sirkiänsaaren kohdalla. Koneet suuntasivat matkansa Raudun kautta Kiviniemeä kohti ja poistuivat Suomen alueelta Koskijärven kohdalla klo 13,22. Koneet lensivät 2,000 metrin korkeudella. Rajavartioiden avaama tuli ei suuren lentokorkeuden vuoksi tuottanut tuloksia. Koneet nähtiin myös Kiviniemestä käsin, jolloin ne olivat noin 4 kilometrin päässä Kiviniemestä itään. Mistään harhalennosta ei saata olla kysymystä, sillä venäläisten matka Suomeen ulottui noin 25 kilometriä rajasta. Myöskin ilma oli mitä parhain ja näkyvyys hyvä. Ulkoministeriöön on tehty tapahtumasta ilmoitus ja on siellä ryhdytty toimenpiteisiin rajanylitysten johdosta.

27.9.1938 Rannan Sanomat
Neuvostoliiton lentokoneita.
Viime perjantaina tapahtui Suomenlahdella, tällä kertaa Lavansaaren seudulla kaksi rajaloukkausta. Mainitun päivän aamuna lensi muutamia neuvostoliitolaisia lentokoneita Lavansaaren yli ja muutama tunti edellä mainittujen koneiden jälkeen jälleen kolme konetta. Rajaselkkauksesta tiedotettiin ulkoasiainministeriöön.

21.2.1939 Rannan Sanomat
Koivistolla Venäläinen lentokone?
Kone, jonka merkkejä ei voitu eroittaa, nähtiin tänään m.m. Uuraan ja Koiviston yläpuolella. Vieraan lentokoneen havaittiin tänään lentäneen kannaksella. klo13 ajoissa kone nähtiin Heinjoella ja jonkin aikaa myöhemmin Uuraassa sekä Koiviston yläpuolella. Suuren lentokorkeuden tähden ei koneen merkkejä voitu eroittaa mutta arvellaan että kyseessä olisi joku Neuvostoliiton koneista ja tavallista röyhkeämpi rajaloukkaus olisi näin tapahtunut. - Koivistolta koneen matka suuntautui Seiskaria kohden. Myöhäisen ajan vuoksi emme voineet tarkistaa tiedon todenperäisyyttä.

24.2.1939 Rannan Sanomat
Yli tunnin ajan lensi venäläinen kone Kannaksella. Tutkimuksia suoritetaan. Kerrontamme venäläisen lentokoneen vierailusta viime tiistaina Kannaksella piti paikkansa. Tällä kerralla oli venäläisten "harhalento" tavallista pitempi, sillä kone lenteli yli tunnin ajan Kannaksella, ja kävi tällöin m.m. Heinjoen, Kanneljärven, Muolaan, Uudenkirkon, Kuolemajärven ja Koiviston yläpuolella. Eräissä paikoissa koneen lentokorkeus oli alle 100 metrin ja tuntuu, niinkuin koneesta olisi suoritettu valokuvausta. Uudellakirkolla mainitaan koneen käyneen niin matalalla, että puiden latvat huojuivat koneen lentäessä metsän yli. Koivistolla käydessään kone lensi hyvin matalalla kananjalostustehtaan kohdalla. Rajakomendantti, everstiluutnantti Inkala on saanut määräyksen ryhtyä suorittamaan tutkimuksia. Lisäksi armeijakunnan esikunta toimittaa omalta osaltaan tutkimuksia. Tutkimusten päätyttyä ratkaistaan, mihin toimenpiteisiin ne antavat aihetta.

24.2.1939 Rannan Sanomat
Se lentelee missä tahtoo...
Lyhytsanainen viesti on jälleen kertonut uudesta rajaloukkauksesta, jonka tapahtumapaikkana on ollut Karjalan kannas: Neuvostovenäläinen sotilaskone saapuu arvaamatta mereltä käsin Seivästön seudulle, kiertelee useamman tunnin ajan Karjalan kannaksen yllä, liitää matalalla kattojen yläpuolella. Sen tasoista välkähtää suuri punainen tähti ja rajan asukkaat saattavat sitä silmillä seurata. Se on pommikone, jolla ei näy olevan kiirettä, se valokuvailee ja syventyy tarkastelemaan maisemia. Mitä tämä merkitsee?
Me rajojen asukkaat tiedämme sekä tunnemme tämän merkityksen. Se merkitsee vaaraa ja uhmaa. Vaaraa kodeillemme isänmaan rajojen sisäpuolella ja uhmaa rajojemme koskemattomuutta kohtaan. Tällaiset tapaukset ovat jatkuneet vuodesta vuoteen vain sillä eroituksella, että rajan ylittäjät ovat kerta kerralta ja asteettain tulleet yhä rohkeammiksi niin, että ensikerralla odotamme vielä pahempaa. Tämä tulee luultavasti tapahtumaan ennen kesää. Mainitut tapaukset ovat täällä lisänneet turvattomuuden tunnetta, häirinneet sitä vakavaa elämänpoljentoa, joka jokaiselle antaa työn iloa ja on eheyttävänä voimana arkisissa askareissa. Mutta millekään pohjalle ei voida painavasti nojautua. Kaiken pohjana on vain ilkeä tunne "jos vainolainen hiipii kotokuntaan kiipee yössä mustaparrat räppänälle". Me rajojen asukkaat, me ajattelemme asioita toisella tavoin kuin ehkä monet muut ja myös vainoojamme mitenkä tulisi olla, että hyvä olisi. Mielestämme maamme olisi varustettava lujiksi ja kestäviksi. Valtakunnan siveellisenä velvollisuutena on turvata rajansa.........................P. E. Svinhuvud

7.3.1939 Rannan Sanomat
Neuvostoliiton lentokoneen äskeinen ajanylitys selvitetty.
Neuvostoliiton Helsingissä oleva lähettiläs kävi eilen aamulla ulkoasiainministeri Erkon luona antamassa seuraavan ilmoituksen viime kuun 21 pnä tapahtuneen rajanylityksen johdosta: Neuvostohallitus on toimeenpannut kiireellisen tutkimuksen ulkoasiainministeri Erkon helmikuun 22 pnä tekemän ilmoituksen johdosta, ja on todennut, että ylilento on tapahtunut. Asianomaisen lentokoneen ohjaaja on ilmoittanut, että kompassi ei toiminut, minkä vuoksi hän joutui väärälle puolelle. Neuvostoliiton hallitus valittaa tapahtunutta rajanylitystä. Tutkimus on viipynyt jonkin verran, koska ohjaaja ei uskonut olleensa Suomen puolella. Mainittuna päivänä oli magneettisia häiriöitä.

6.4.1939 Rannan Sanomat
Venäläinen lentokone ylittänyt jälleen rajan Rajajoella.
Venäläinen lentokone ylitti tiistaina klo 9.58 valtakunnan rajan. Kone oli 2-tasoinen 1-moottorinen suksilla varustettu maakone. Rajanylitys tapahtui n. 800 metrin päässä Rajajoen sillasta koiliseen. Rajan loukkauksen todettuaan suomalaiset rajavartiosotilaat avasivat tulen, jolloin lentäjä teki käännöksen itään ja poistui rajan taakse. Useat silminnäkijät totesivat koneen venäläiset kansallisuusmerkit, punaiset tähdet. Venäläinen lentokone lensi n. 100 metrin päässä rajan tällä puolella n. 600 metrin pituisen matkan. Kuulustelupöytäkirja lähetetään ulkoasiainministeriöön asian vaatimia toimenpiteitä varten.

16.5.1938 Rannan Sanomat
Rajaloukkaus Laatokalla.
Torstaina saapui rajavartiostojen esikunnalle ilmoitus, että Laatokalla olisi mainittuna päivänä tapahtunut rajaloukkaus, ilmoitettiin että venäläinen lentokone oli ylittänyt rajan Laatokalla Tapperin ja Vepsän kohdalla. Tutkimuksia toimitetaan.

13.6.1939 Rannan Sanomat
Venäläinen lentokone ylittänyt jälleen rajan Uudenkirkon Jukkolassa.
Lauantaina päivällä tapahtui merirajalla jälleen rajaloukkaus. Klo 13.42 aikaan havaittiin venäläisen yksitasoisen ja yksimoottorisen vesilentokoneen lentävän Suomen mantereelta päin Jukkolan kylän ylitse merelle. Vaikka kone lensikin arviolta noin 1000 metrin korkeudessa, niin saatettiin selvästi havaita sen siipiin maalattu punainen tähti. Kun tapaus huomattiin Jukkolan rajavartiostosta niin avasivat vartiomiehet tulen konetta kohti sen lentäessä kylän yläpuolella. Laukauksilla ei kuitenkaan ollut toivottua vaikutusta. Tehtyään kierroksen kone häipyi merelle rajan taakse. Huhut, jonka mukaan kone olisi ulottanut matkansa Humaljoelle ja Koiviston kauppalaan saakka eivät pidä paikkaansa. Seivästöltä käsin saatettiin kone varsin hyvin nähdä, mutta Seivästönkään yläpuolella ei kone tällä kerralla käynyt. Tapahtunut rajaselkkaus on antanut Suomen rajavartioviranomaisille aiheen ryhtyä tavanmukaisiin toimenpiteisiin. Samana päivänä kun rajaloukkaus tapahtui nähtiin aluevesirajan takana useita neuvostoliiton lentokoneita sekä useita torpedoveneitä. Kuten...

7.7.1939 Rannan Sanomat
Inon kohdalla jälleen rajaloukkaus.
Venäläisen lentokoneen todettu ylittäneen rajan. Viime sunnuntaina todettiin Inossa vierailleen jälleen Neuvostoliiton lentokoneen. Kone lensi jonkin matkaa aluevesirajaa pitkin. Silminnäkijäin oli vaikea päätellä oliko kone Suomen eli Neuvostoliiton alueella. Inon kylän kohdalla kone poistui rajalta - Suomen puolelle. Kun kone lensi arviolta 1000 metrin korkeudessa, eivät sitä kohti ammutut laukaukset tuottaneet koneelle vaurioita, vaan saattoi se vierailunsa jälkeen palata omalle maalleen.

1.8.1939 Rannan Sanomat
Rajaloukkaus Kannaksella.
Venäläisiä koneita kävi taas Suomen puolella. Viime torstaina todettiin jälleen röyhkeä rajaloukkaus Kaakkoisella Kannaksella. Klo 11 tuli lähellä rajajoen siltaa rajan yli neljä venäläistä lentokonetta lentäen noin 400-500 metrin etäisyydellä Suomen puolelle. Lentokorkeus oli noin 1.000 metriä. Koneita ruvettiin ampumaan Suomen puolelta ja - ihme kyllä myös Venäjän puolelta. Venäläisten tarkoitusta ei tiedetä, mistä syystä he avasivat tulen koneita kohden. Valkeasaaren kohdalla koneet palasivat takaisin rajan taakse. Koneet ovat nähtävästi suorittamassa n.s. hinausampumaharjoitusta jolloin yksi koneista oli hinaamassa maalipussia ja kolme ajamassa takaa. Rajajoen mutkia seuratessaan koneet nähtävästi ovat eksyneet yli rajan. Rajaloukkauksen johdosta pidettiin tutkimuksia ja syntyneet pöytäkirjat lähetettiin ulkoasiainministeriöön toimenpiteitä varten.

© Pentti Loukonen