Tilaaminen

Voit lähettää valokuvan minulle sähköpostin tai perinteisen postin kautta. Sinun kannattaa kuitenkin ensin ottaa yhteyttä sähköpostilla, ja kertoa minkälaista kuvankäsittelyä tarvitset. Saat halutessasi arvion työn hinnasta, ja voimme sopia työhön liittyvistä yksityiskohdista. Kun teet tilauksen, hyväksyt samalla käyttöehdot.

Sähköposti: lumiini@elisanet.fi


Jos lähetät kuvan sähköpostilla, liitä mukaan seuraavat tiedot:

Nimesi

Kuvaus

Jossa kerrot mitä muutoksia kuvaan haluat

Lisätiedot

Hiusten- ja silmien väri, kuvausvuosi tms. kuvaan liittyvää tietoa

Postittaminen

Jos sinulla ei ole kuvasta digitaalista kopiota, voit joko skannata sen itse tai lähettää kuvan Lumiinille perinteisen postin kautta. Lumiinin postiosoite on Falanderinkatu 7-11 C2, 67200 Kokkola. Pakkaa kuva niin ettei se pääse vahingoittumaan postissa. Liitä mukaan riittävä määrä postimerkkejä kuvan palautusta varten. Jos postimerkkejä ei ole mukana, veloitan ne laskussa. Liitä mukaan seuraavat tiedot:

Nimi ja osoite

Johon palautan alkuperäisen kuvan

Sähköpostiosoite

Johon lähetän muokatun digitaalisen kuvan ja laskun

Kuvaus

Jossa kerrot mitä muutoksia kuvaan haluat

Lisätiedot

Hiusten- ja silmien väri, kuvausvuosi tms. kuvaan liittyvää tietoa

Skannaaminen

Kuvan skannaaminen ei ole vaikeaa, mutta muutama asia täytyy ottaa huomioon. Ensimmäinen niistä on skannerin tekninen laatu. Kaikki nykyaikaiset skannerit tekevät hyvää jälkeä, mutta jos skannerillasi on ikää jo yli 10 vuotta, se ei välttämättä tuota aivan parasta laatua. Myöskään niin sanotut yhdistelmälaitteet (skanneri ja tulostin samassa) eivät yleensä ole yhtä laadukkaita kuin erillislaitteet.

Toinen tärkeä seikka on kuvan pakkaus. Skanneri saattaa lähettää kuvainformaation tietokoneelle jpg-pakattuna, koska se nopeuttaa skannaamista. Pakkaus kuitenkin heikentää aina kuvan laatua. Yleensä eroa ei juuri huomaa, tai sillä ei ole merkitystä, jos skannataan esimerkiksi tekstiä. Jos kysymyksessä on vanha valokuva, on kuitenkin parempi ettei siihen aiheuteta mitään ylimääräisiä virheitä. Jos käytät jpg-muotoa, varmista että pakkaus on asetettu mahdollisimman pieneksi (pienempi pakkaus = parempi laatu).

Kolmas ja usein esitetty kysymys on, millä tarkkuudella kuva tulisi skannata? Yleisesti käytetty tarkkuus 10 x 13 cm kuville on 600 pistettä tuumalla (ppi tai dpi). Se tarkoittaa noin seitsemää megapikseliä, joka on riittävä myös suurennoksiin. Sitä suuremmalla tarkkuudella ei yleensä saada esiin yhtään enempää yksityiskohtia, koska vanhat kuvat ovat tyypillisesti hieman epätarkkoja. Lisäksi kuvan koko voi kasvaa suuremmilla tarkkuuksilla jo kymmeniin megatavuihin.

Tarkista lopuksi, että myös hyvin tummat ja vaaleat alueet toistuvat kuvassa oikein, eikä sävyjä ole kadonnut. On parempi säätää kontrasti hieman liian pieneksi, ennemmin kuin liian suureksi. Myös mustavalkokuvat on hyvä skannata värikuvina (rgb). Älä tee kuvaan skannauksen jälkeen mitään muutoksia.