Tervetuloa

Lumiinin tarjoamia palveluita ovat vanhojen valokuvien värittäminen, korjaaminen eli restaurointi, parantelu tai ehostaminen eli retusointi, color grading, kuvamanipulaatiot ja muut digitaalisiin kuviin liittyvät työt. Katso esimerkit galleriasta!

Vanhan valokuvan värittäminen

Vanhojen valokuvien värittäminen on viime vuosina yleistynyt harrastus. Mustavalko­kuvan muuttaminen värikuvaksi on kuitenkin yllättävän vaikeaa, jos haluaa saada aikaan luonnollisen loppu­tuloksen. Varsinkin muotokuvien värittäminen on taitoa ja kokemusta vaativa työ, sillä me ihmiset kiinnitämme erityisesti huomiota kasvoihin. Siksi pienetkin värivirheet tulevat helposti esiin, eikä vaikutelma ole luonnollinen. Kokemuksen avulla tässä työssä voi kuitenkin edistyä.

Kuinka saadaan musta­valkoiseen kuvaan väriä? Jos sinulla ei ole tarkoitus tehdä kuvien värittä­misestä itsellesi harrastusta, se on parempi jättää ammattilaisen tehtäväksi. Jos musta­valkokuva on hyvä­laatuinen ja riittävän tarkka, voi olla vaikeaa erottaa loppu­tulosta aidosta väri­kuvasta.

Värien korjaaminen

Yksi tyypillisimpiä töitä on vanhojen valokuvien värien korjaus. Korjausta vaativia kuvia ovat yleisimmin 1960–1990-lukujen väri­valokuvat, jotka on otettu perin­teisellä kameralla. Tyypillisiä väri­virheitä ovat värien haalis­tuminen tai punertuminen. Värien korjaaminen on yleensä melko helppoa, mutta joissakin tapauksissa ongelma vaatii tarkempaa tutkimusta. Värien säädössä korjataan aina myös kontrasti.

Valokuvien retusointi

Vanhojen valokuvien retusointi tai restaurointi voi olla mukava harrastus, mutta pelkästään muutaman kuvan vuoksi ei kuvan­käsittelyä kannata alkaa opettelemaan. Vaikka yksin­kertaisia korjauksia voi tehdä helposti itsekin, kuvan­käsittelyn tekniikan ja teorian opiskelu voi viedä helposti vuosia. Se on taitoa ja tietoa vaativa ala, jossa voi aina oppia uutta. Vanhan valokuvan korjaus voi olla vaativa työ, ja ammatti­laisen avulla lopputulos on varmasti onnistunut.

Jos on tarkoituksena teettää vanhasta valokuvasta suurennos, se kannattaa yleensä samalla entisöidä. Enti­söinnissä kuvasta poistetaan naarmut ja alku­peräinen kontrasti ja värisävy palautetaan. Samalla varmis­tetaan että kuva näyttää hyvältä suurennettuna. Huomioitavia asioita ovat kuvan terävyys ja tekstuuri. Kuva voidaan myös rajata ennen suuren­tamista.