Takaisin

 

Sivujen tekniikasta

Muutama sana nettisaiteillani käyttämistäni tekniikoista.

Esimerkeiksi linkitetyt sivut aukeavat erilliseen malli-ikkunaan. 

Sivujen muotoilu

Vanhimpien sivujen layout perustuu taulukoihin ja uudempien tyyleihin, jotka useimmiten on koottu erilliseen saittikohtaiseen tyylitiedostoon.

Tyyleillä on muotoiltu esim. sukuni historiaa käsittelevä sivu Nikolai Wahlgrenin perheestä.

Tyylit antavat madollisuuden vapaampaan asetteluun kuin taulukot. Ratkaisematta on kuitenkin vielä miten määrätä tyylillä palstan absoluuttinen leveys kuvaruudun koosta riippumatta.

Kuvankäsittely

Sivujen kuvat on joko skannattu tai otettu digikameralla. Ne on värikorjattu, terävöitetty ja korjattu PaintShopProlla ja tallennettu tiivistettyinä. Sävykuvat ovat jpg-muotoisa ja tasaväriset gif -muotoisia.

Ääni

Sivuilla on aiemmin ollut ääntä, sekä musiikkia että puhetta. Selaimet toistivat äänen aiemmin avaamatta erillistä mediasoitinta, joka sopi hyvin minun tarkoituksiini.

Juuri nyt sivuilla ei ole ääntä, lukuun ottamatta joidenkin vanhojen sivujen taustamusiikkia. 

Olen kuitenkin vastikään aloittanut uudelleen kokeilut striimatulla RealMedia -äänellä. Palveluntarjoajallani ei ilmeisesti ole RealMedian striimeripalvelinta, joten rm-tiedostot on ladattava kokonaan selaimeen ennen toiston alkamista. - Kuuntele koetiedosto (161 Kb).  

Äänen kuunteluun tarvitset RealNetworksin ilmaisen RealOne Player -ohjelman: www.real.com.

JavaScript

Sivuilla ei juurikaan käytetä JavaScriptiä, koska sitä ei ole varsinaisesti standardoitu.

Korkolaskinsivulla on kuitenkin JavaScriptillä itse koodaamani viivästyskorkolaskin, joka laskee viivästyskoron, kun tunnetaan pääoma ja viivästysaika. - Ks. Viivästykorkolaskin.

Laskin toimii kaikilla kokeilemillani selaimilla (MSIE 6.0, Netscape 6, Mozilla 1.2.1, Opera 5.11).

XML

XMLää olen käyttänyt toistaiseksi vain tietovarastona, josta HTML-sivu hakee datan. Valitettavasti ratkaisu toimii vain MSIE -selaimella, koska data binding -ratkaisu on tehty Microsoftin oliolla.

Kyseessä on Matchbox Models of Yesteryear -mallien selailusivu. Sivu ei ole linkitetty MOY -saitiltani koska sen kuvien käsittely on kesken. - Ks. Malliselain.

Olen tehnyt myös harjoitelmia XML -muotoisten sivujen layoutin hallintaan. Ongelmana on kunnollisen editorin puuttuminen. Tällä hetkellä yhtään kokeilua ei ole julkaistuna.

Tietokanta

Tietokantakokeiluja en ole päässyt tekemään (em. XMLää lukuun ottamatta) palveluntarjoajan tekniikan vuoksi. Tosin en ole aivan vähään aikaan tarkastanut, millainen palvelutilanne heillä on.

 

Takaisin