Tarvikkeet:


1. kumihansikkaat
2. sinolia
3. hiustenkuivaaja
4. copic-täyttöpullo
5. tiheä kampa
6. suihkepullo
7. peruukki
8. peruukkipää

Peruukkeja ei aina löydy oikeissa väreissä tai sävyissä ja jos on niin perfektionisti kuten minä, se väri pitää itse tehdä. Ihmiset kuvittelee että se on hankalaa ja kallista, mutta se ei pidä paikkaansa. Menetelmiä on muutamia, mutta itse olen kokenut tämän parhaaksi ja lähes kaikki muutkin ulkomailla.

Ekana otetaan sinol käsittelyyn. Jos epäilee värjäävänsä tulevaisuudessakin peruukkeja kannattaa laimentaa iso satsi samantien sinolia ettei aina tartte häslätä. Laimennetulla sinolilla voi myös putsata ikkunoita ja pintoja joten se ei mene hukkaan kuitenkaan! Sinol on 100% ihan liian vahvaa peruukkien värjäykseen ja se tuhoaisi vain värin joten se pitää laimentaa 70%. Yhden lyhyen peruukin värjäykseen tarttee 70% sinolia vain 2,5dl, eli suhde menee näin yhteen satsiin: 1,75dl sinolia ja 0,75dl vettä. 100% sinolilla voidaan ottaa väri kyllä kokonaan pois peruukista näin: Laita peruukki pussiin ja kaada sinne mukavasti sinolia. Sulje pussi kunnolla ja huljuttele sitä kunnes väri on irronnut. Huuhtele kunnolla.

Värin ja sinolin sekoitusprosessi kannattaa tehdä kirkkaassa pullossa että näkee liemen värin, ideaalisinta siis olisi löytää suihkupullo jonka pullo olisi läpinäkyvä, mutta koska ne on kiven alla käytin itse jääteepulloa liemen valmistamiseen ja lopuksi kaadoin sen suihkepulloon. Copicit on tosi jees koska niitä saa jo valmiina hitosti eri väreissä, ei tartte alkaa taistelemaan juuri oikean sävyn kanssa. Suosittelen käyttämään netistä löytyvää värikarttaa kun kattoo mitä väriä haluaisi, se tuntuu olevan nimittäin korrektein, kynän tupin väriin ei kannata todellakaan tukeutua. Paperinen värikartta taitaa olla ihan ok myös.

Tässä tulee se merkittävin ero tämän värjäysmetodin ja saaviin upottamisen kanssa: Lyhyen peruukin värjäykseen tarvitset väriä vain 5-10mm copicin täyttöpullosta. Itse käytin 10mm ja väristä tuli vähän turhan tumma, olisi pitänyt laimentaa vähän lisää sinolilla. Eli yhdellä täyttöpullolla saa hyvin värjättyä aika pitkänkin peruukin. Eli kertauksena:

Itse resepti lyhyelle peruukille:
-2,5dl 70% sinolia
-~10mm väriä

Kokeilu on sallittua ja en laittaisi yhtään pahakseni jos ihmiset viittisi laitella sähköpostilla/anikissa yksityisviestillä omia kokemuksiaan, esim pitkän peruukin sekoitussuhteista en nyt osaa sanoa mitään kun ei ole tarvinnut värjätä itse. Täydellisiä valmiita ohjeita ei ole joten järki käteen ja kokeilemaan!

Disillusionin Rimpulle paljon kiitoksia tiedosta että 2x lyhyen peruukin resepti riitti hyvin pitkän peruukin värjäämiseen, väriä kuitenkin meni koko copicin täyttöpullo.

Valkoinen peruukki on kuin tyhjä kangas jolle maalata, sen saa värjättyä melkein minkä tahansa väriseksi. Tällä metodilla onnistuu värjätä valkoisesta peruukista tummanpunainen tai tummanruskea jopa. Tietysti aina turvallisempaa on hommata mahdollisimman oikean värinen peruukki jota vain sävyttää.

Vihdoin päästään itse värjäykseen, valitettavasti yksin on kamalan hankala ottaa kuvia kokoaika joten kamalasti niitä ei tässä ole. Sinolista tulee ihan kivat kaasut joten muista tehdä värjäys hyvin ilmastoidussa huoneessa ja suojaa lähiympäristö hyvin, koska kaikki siitä suihkeesta ei aina onnistu osumaan itse peruukkiin. Ei kannata suihkutella ihan kamalia määriä peruukkiin saman tien, jonkin verran ja harjailee sitä kammalla että saisin värin tarttumaan syvemmällekkin, sitten on aika kuivattaa se hiustenkuivaajalla. Parhaiten värin saa tarttumaan kun pitää hiustenkuivaajaa ja suihkupulloa saman suuntaisest ja kuivattaa samantien kun suihkuttelee. Pitää vaan yrittää saada se jokapuolelle ja tasaisesti, tämäkin taito harjaantuu ajan kanssa eikä pikakeinoja oikein ole tässäkään.


liek dis


Jalat on myös hyviä apuvälineitä peruukkipään paikalla pitämiseen.


Kun kaikki väri ollaan suihkuteltu ja ollaan tyytyväisiä väriin niin jätetään peruukki kuivumaan ihan rauhassa siihen peruukkipäähän.


Kunhan peruukki on varmasti kunnolla kuivunut niin alotetaan peseminen kylmällä vedellä. Jos olet tehnyt kaiken kunnolla niin väriä ei pitäisi irrota veteen oikeastaan yhtään. Itse heitän veden sekaan jotain halpis hoitoainetta että peruukin kuitu ehkä hieman siliäsi, värjääminen kuitenkin koventaa kuitua jonkin verran.


Kun peruukki lopettaa värin irrottamisen (jos se tekee sitä) niin on aika puristaa ylimääräiset vedet pois siitä ihan puristamalla sitä nyrkkien sisään hennosti, sitten sen voikin ripustaa kuivumaan.

Värjäyksen jälkeen peruukkia voi stylata ihan normaalisti aineilla. Kannattaa olla kuitenkin varovainen lakkojen kanssa jotka sisältää alkoholia koska se voi irrottaa väriä. Jos täytyy käyttää isoja määriä sellaisia niin suihkuta lakka siihen ja ole koskematta itse kuituihin, kunhan se on kuivunut ei väri irtoa kuitenkaan enää jos oli irrotakseen. Itse suihkuttelin desuconissa tuohon peruukkiin ihan got2be glued keltaisessa purkissa olevaa hiuslakkaa eikä siitä väri irronnut mihinkään.

Kuvat joissa kummatkin käteni on kiireiset on ottanut Kokonhoray.