Lehdistötiedote 1.9.2011

Aino Kallaksen elämä DVD:llä entistäkin syvempänä tulkintana

Suomalainen Kamariooppera palautti näyttämölle vuonna 2000 kantaesitetyn monologioopperan Nainen kuin jäätynyt samppanja. Dramaattinen kaksinäytöksinen kamariooppera kirjailija Aino Kallaksen (1878-1956) elämästä mezzosopraanolle, miestanssijalle ja kolmelle soittajalle esitettiin Sellosalissa 18.-19.3.2011. Esitykset taltioitiin ja nyt tallenne on julkaistu DVD-levyllä.

Nainen kuin jäätynyt samppanja on Ilkka Kuusiston säveltämä ja alkuperäisohjauksesta vastasi Jukka Kajava. Libreton on Aino Kallaksen päiväkirjamerkintöjen pohjalta kirjoittanut Aino Piirola. Aino Kallaksen roolin tulkitsee jälleen Ulla Raiskio ja miehen roolin palaa tanssimaan Sami Saikkonen. Saikkonen on myös teoksen koreografi. Musiikista vastaavat Pekka Kuusisto (viulu), Eeva Rysä (sello) ja Kristian Attila (piano). DVD-taltioinnin on ohjannut Erkki Pohjanheimo / Sunny Notes Oy.

”On onnellista palata tämän teoksen pariin nyt kymmenen vuotta myöhemmin. Teoksen miehet ovat vanhentuneet kanssani ja ymmärrän heidän tarpeitaan ja ratkaisujaan nyt vielä paremmin. Myös Ainon tarpeet naisena ja hänen elämän janonsa aukeavat nyt toisella tavalla. Uskon, että uudessa tulkinnassa on uudenlaista syvyyttä”, Sami Saikkonen sanoo.

Ooppera alkaa ja päättyy Aino Kallaksen viimeisessä asuinpaikassa, Eirassa sijainneessa Hoito- ja Toipilaskoti Säteessä. Tapahtumat seuraavat kirjailijan päiväkirjamerkintöjä vuodesta 1899 siihen kunnes Aino Kallaksen ja Eino Leinon tiet erosivat. Toistuvia aiheita ovat kuolema, ”syntymästämme saakka olemme siihen tuomitut” ja rakkaus ”ikävöin täydellistä, suurta rakkautta.” Aino Kallaksen tunteet ovat voimakkaita ja hän päästää ne uhmakkaasti valloilleen. ”Jos olisin voinut ostaa sopusointuisen avioliiton, henkisen kehitykseni hinnalla en olisi sitä tehnyt.”

”Päiväkirjoissaan Aino Kallas tuo rehellisellä tavalla esiin elämästään nekin puolet, joiden hän tiesi herättävän paheksuntaa. Hänen ajatuksensa taiteilijan kutsumuksesta, kehitystiestä ja taiteellisen työn pyrkimyksestä rehellisyyteen ovat äärimmäisen inspiroivia. Täten Aino Kallas ei ollut pelkästään tämän sävellystyön aihe vaan myös säveltäjän muusa”. Ilkka Kuusisto on todennut.

Lisätiedot Suomalainen Kamariooppera ry, toiminnanjohtaja Risto Hirvonen, puh. 0400 430 377.
Lehdistökuvat vuodelta 2000 ja uudet vuoden 2011 kuvat löytyvät sivustomme alalaidan lehdistökuvat linkistä.

Nainen kuin jäätynyt samppanja Sävellys Ilkka Kuusisto
Libretto Aino Piirola
Lavastus Jyrki Seppä
Valosuunnittelu Ilkka Volanen
Mezzosopraano Ulla Raiskio
Tanssi ja koreografia Sami Saikkonen
Viulu Pekka Kuusisto
Sello Eeva Rysä
Piano Kristian Attila
Tuottaja Risto Hirvonen, Suomalainen Kamariooppera

Nainen kuin jäätynyt samppanja on Suomalaisen Kamarioopperan tilausteos. Kantaesitys oli STOA:ssa 29.2.2000.

”Aino Piirola on kirjoittanut libreton Aino Kallaksen päiväkirjamerkintöjen pohjalta. Tästä syntyi poikkeuksellisen voimakas teksti. (…) Aino Kallas herää henkiin tavattoman totena. Ulla Raiskio tekee roolin liioittelematta. (…) Ulla Raiskion nainen elää koko tunnekirjon kohti tulevalla vilpittömyydellä, joka nostattaa ajoittain kyyneleet silmiin. Intohimoa ei puutu, syvä mezzosopraano soi tarvittaessa ääretöntä tuskaa. Tai tavallisen kotiäidin elämän jurputusta. Tai suuria kysymysmerkkejä. (…) Kamarioopperasta kasvaa suurkertomus, yhden naisen täysi elämä. (…) Ulla Raiskio ja Sami Saikkonen herättävät henkiin ihmisen. Myös katsomon puolella.” Annmari Juusela, Helsingin Sanomat 2.3.2000.