Tässä FAQ tai vaikka Q & A pahimpaan tiedonnälkään:

Q: Kuinka kauan olet seurannut Koe-eläinpuiston lähetyksiä?

A: Noin "alusta asti". Eli kaksi tuntia kerrallaan... [varhaisimmat muistoni sijoittuvat vuoteen 1990]

Q: Miksi tämä fanisivu?

A: En ollut tyytyväinen kotisivuni suunnitteluajankohtana Internetissä tarjolla olleeseen K.e.p.-tietouteen. Ja koska "Janina Frostfleke" -sivuja jo oli riittävästi?

Q: Miten taltiot jokaviikkoisen ohjelman?

A: Kunkin ohjelman kuuntelen nauhoittaen sen samalla videokasetille (talouteni ainoa tallennusväline, tosin käyttäytyy kuten c-kasetti) indeksoiden jokaisen sketsin alun. Ohjelmaa kuunnellessa teen samalla aaneloselle muutamia muistiinpanoja. Jos jokin yksityiskohta jää epäselväksi, kuuntelen kyseisen osan ohjelmasta uudelleen.

Q: Tallennatko jokaisen ohjelman pysyvästi?

A: Yksittäisiä K.e.p.-ohjelmia en talleta (tosin erikoislaatuiset jouluquootit sisältävä kasetti on jemmattu, nyt jonkun vain pitäisi muuntaa ne Internet-ystävälliseen muotoon...?). Käytän samaa nauhoituskasettia uudelleen lähes päivittäin.

Q: Kuinka usein päivität sivun?

A: Sivu pyritään täydentämään viikkopäivityksen osalta aina viikon alkupuolella. Pysyväluontoisesta päivitysten harventumisesta ilmoitan erikseen.

Q: Kuinka monta kävijää sivulla on?

A: Sivulla vierailee kolmisensataa kävijää viikossa. Käyttämäni statistiikkapalvelun tietojen mukaan vieraisille on saavuttu Suomen lisäksi useista muista maista, joiden eksoottisimmasta päästä ovat Etelä-Afrikka, Brasilia, Japani, Jugoslavia, Tšekki, Saudi-Arabia, Singapore ja Thaimaa. On oletettavaa, että tämä monipuolisuus tarkoittaa vain armaan isänmaamme kansalaisten laajaa jakautumista ympäri maailman, ei ulkomaalaisten nousevaa innokkuutta kielemme opiskeluun.

Q: Mitkä ovat ylläpidon jatkuvuuden tulevaisuudennäkymät?

A: Fanisivun ylläpito jatkuu nykyisessä osoitteessaan "toistaiseksi". Eli kunnes se loppuu tai jatkuu jossakin nykyistä laadukkaammassa paikassa. Vaihtoehdoista jälkimäinen on todennäköisempi. Vaikkei päivitysrutiini ole nykytilanteessa kovin helppo, en näe mitään syytä miksei tämä projekti jatkuisi ja kehittyisi vielä hyvinkin pitkään. Tälle antaa jonkinlaista osviittaa se, että keskimääräisen suomalaismiehen elinikäodotuksen mukaan Göstalla on tehokasta työaikaa jäljellä vähintään parikymmentä vuotta, itselläni vielä hieman enemmän. Kun pensselit ja kitarat jossain vaiheessa laitetaan naulaan vaadimme Yleisradiota aloittamaan päättymättömien uusintakierrosten sarjan? Valmistelut tähän tapahtumaketjuun on jo aloitettu, sen sijaan sukupolvenvaihdossuunnitelmat tämän fanisivun ylläpito-osastolla ovat pahasti kesken.

Q: Onko tuosta "jäsenyydestä" jotain hyötyäkin?

A: Jos haluat saada tuoreinta tietoa alan kulttuurissa tapahtuvista muutoksista, niin postitus"listani" saattaa osoittautua hyvinkin höydylliseksi. Pääset samalla käsiksi myös muihin sisäpiirin salaisuuksiin. Joista suurin taitaa olla se ettei mitään sisäpiiriä ole olemassakaan...

Q: Luetko kaiken saamasi postin?

A: Tottahan toki. Todistettavasti olen jopa vastaillut niihin mikäli tarvetta esiintyy ja kommentoijan @-osoite on päätynyt tietooni. Joitakin täydennysehdotuksia olen saanutkin, ja olen niitä käyttänyt sivua kehittäessäni. Kaikki palaute on enemmän kuin tervetullutta!

Q: Olisiko mahdollista saada sivulle lista sanamuunnoksista?

A: Luultavasti ei. Sanamuunnokset kuuluvat pissa-kakka-juttujen ohella siihen huumorin osa-alueeseen, jota en henkilökohtaisesti koe viihdyttäväksi. Internetin ihmemaasta niitä sopivilla hakusanoilla löytynee riittävästi. Sanamuunnosten käytölle K.e.p.-ohjelman sisältönä silloin tällöin on oma tarkoituksensa. Internetin ihmemaailmasta niitä löytynee sopivilla hakusanoilla etsittäessä.

Q: Biisilistojen tai muiden tekijä-/nimiketietojen julkaiseminen ohjelmassa soitettavista välikappaleista?

A: Kaiken radio-ohjelmissa soitetun musiikin tiedot ovat olemassa ohjelmien tekijöillä, koska radiotoimittajien eli tässä tapauksessa Göstan täytyy tehdä soittamistaan kappaleista nk. Teosto-listat tekijänoikeustilityksiä varten. Syystä tai toisesta keppanan aikana soitettujen välibiisien esiintyjätietojen selvittäminen jäi faniporukan arvuuttelun varaan, mutta tammikuun 2003 kanavauudistuksen jälkeen ohjelman tuotantoryhmän web-henkilöstö on liittänyt biisilistat uuden ohjelmansa omalle kotisivulle. Aikaisemmin ehdin koota sivuni "muuta sälää" -osastoon muutaman K.e.p.:n aikaisen vakiobiisin.

Q: Onko maailma parempi paikka elää nyt, kun tiedän yli sata eri nimitystä intiimielimistöille?!

A: No, ei se ainakaan huonommaksi siitä muutu...?

Q: K.e.p.-oheistuotteet?

Maailmalla liikkuu myös K.e.p.-aiheisia fanituotteita, joista suosituimpia ovat t-paidat. Käyttööni on päätynyt (Yleshopista ostettu ja siten laillinen?) yksi paita, jonka rintamuksessa on kuvattu muutama suosikkiradio-ohjelmanne hahmo. Tässä kuva suurena (114 kt) ja vähän pienempänä (37 kt) versiona [molemmat pyyhkäisty ilmaisen ja siten laadultaan rajoittuneen kuvankäsittelyohjelman "Optimize for Internet" –toiminnon läpi...]. Kuvassa esiintyvät henkilöt ovat: Arska, Kride, Antsa, Tarja, Kulli-Olli, Senja ja Gösta. Todettakoon vielä copyraitsien kuuluvan tietenkin K.e.p:in osalta Göstalle ja paidan osalta "T. Puranen/Helsingin Paitapaino":lle (©-teksti merkitty paidan kuvan yhteyteen).

Paitamalleja on olemassa tiettävästi enemmänkin, paitabisnestä pyörittävän henkilön kanssa olemme lyhyesti olleet e-mailyhteydessä uuden paitaerän teettämiseksi. Sen teettämiseen liittyy kuitenkin tietty taloudellinen riski, joten tämän projektin toteutuminen on tässä vaiheessa melko epävarmaa. Tässä editoimattomana Perfidia Oy:ltä saamani kattava vastaus paita-asiaan:

"Kyllä KEP-paitoja toki voidaan tehdä, ongelmaksi muodostuu se, että määrän pitäis olla niin hirmuinen. Eli esim. omistamasi "opas"-paita on läpikäynyt seuraavanlaisen prosessin: luvat Göstalta + YLEltä (= paitoja kuuntelijapalkinnoiksi), graafikon palkkaaminen kuvan piirtämistä varten (Timo Puranen, tehnyt viimeisimpien Leavings-levyjen kannet = hyvä, muttei tosiaankaan mikään halpa mies), värierottelu ja painofilmien tulostus reprossa, silkkipainatus edessä 6 värillä, takana kahdella (maksaa!) ja luonnollisesti kunnollinen t-paita, jolle koko komeus sitten painetaan. Pelkälle kuvalle on jo muodostunut kova hinta, joten paidan tulee kestää. Nuukailu tässä vaiheessa on järjetöntä. Koska kuvien teko ja filmien valmistus maksaa kiinteän summan ja painotyöstä peritty kappalehinta laskee painoksen kasvaessa, tulee taloudellisten realiteettien vuoksi pyrkiä mahdollisimman suureen painosmäärään. Koska ohjelman kuuntelijat ja Leavings-fanit on totutettu fanituotteissaan tinkimättömään laatuun ei mielestäni esim. pelkän Koe-eläinpuisto -tekstin painaminen ole mielekästä vaan paidassa tulee olla joku juju. Eli tämä pitkä johdanto johtaa kysymykseen paljonko on paljon. Tavoitehinta, johon tulee päästä jotta kauppa kävisi on "opas"-tasoisessa paidassa noin 80 mk (siis ilman postikuluja). Tällöin vaadittava painosmäärä olisi luokkaa 400 kpl. Kuten huomaat on tällaisen paidan myynnin rakentaminen vain friikkien varaan mahdotonta, ainakaan oma uskoni ei riitä siihen, että tilaustoiminta tapahtuisi esim. kieltämättä sinänsä ansiokkaiden sivujesi kautta. Jakelu myös YLE-shopin kautta toisi hommaan enemmän varmuutta, mutta takeita heidän myynnistäänkään ei ole, haluaisivat näet mielellään nähdä valmiin tuotteen ennen valikoimiinsa ottamista. Intoani tähän asti on jarruttanut se tosiseikka, että kysymys on noin 20 000 mk:n satsauksesta epävarmaan ja mahdollisesti hidaskiertoiseen tuotteeseen. En kuitenkaan suoralta kädeltä tyrmää ajatustasi vaan otan mielelläni vastaan kommenttisi edellä kirjoitettuun."

Siispä neljä sataa ennakkotilausta ja rahat käteen, niin homma toteutetaan varmasti! :) Muihinkin vaihtoehtoihin päädyttäessä laajamittainen Yle-shop:in, Yleisradiossa työskentelevän K.e.p.-tiimin, edellä mainitun Perfidia Oy:n sekä tietenkin muun ostavan yleisön lempeä painostaminen on suositeltavaa?

Vaikken "oheistuote"-krääsästä olekaan hirvittävän kiinnostunut, ainakin K.e.p.-sketsejä sisältävän kirjan ostaisin riemusta kiljuen, vastaavia kokoomakirjojahan ovat tuottaneet ainakin Leila ja Annukka (neljä kappaletta), Alivaltiosihteeri (viisi?) ja Pulkkinen (yhden). Näistä olen kannesta kanteen lukenut viimeksi mainitun, ja voisin sen paikoittaisen erinomaisuuden perusteella kuvitella myös Keppijuttujen toimivan kirjallisessa muodossa. Kirjan lisäksi hankkisin myös ainakin K.e.p.-seinäkalenterin, jos sellainen saataisiin ideoitua, kuvitettua ja tuotettua kustannustehokkaasti. Tästä olen paitabisnestä pyörittäneelle taholle ja Radiomafian ohjelmayhteyshenkilölle maininnut, ja luonnollisesti tarjoudun edulliseksi työvoimaksi kalenterin (tai minkä tahansa) muunkin fanituotteen tuotantoon saamiseksi. Lähinnä kohdallani tulisi juuri aateyhteisömme tiedottaminen ja aktivointi sekä muu tuotekehitys-tekninen idealismi...

Tässä Yleisradion vastuuhenkilöä lähestyttyäni saamani tyhjentävät vastaukset (julkaistu ilman lupaa, mutta olen tainnut taivasosuuteni menettää jo aikoja sitten...):

3.6.2002: "Kyselit fanipaidan laittoa kotisivuillesi. Kuka on aikaisemmin teettänyt paidan? Onko siinä ollut Radiomafian tai YLEn logo? Työhöni kuuluu vastata YLEen tulevista radio- ja tv-kanavien oheistuotteista. Voisitko hieman tarkentaa mikä on YLEn rooli ko. paita-asiassa. Meillä on YLE Shopin kotisivut, jossa myymme YLEen liittyvien ohjelmien oheistuotteita, jotka olen siis hankkinut ja rahat tulevat YLEn tilille."

10.6.2002: "Näyttää siltä, että tässä vaiheessa Radiomafia keskittyy kanavan markkinointiin. Erilliset ohjelmat jäävät vähemmälle. Lähinnä ohjelmaan liittyvien tuotteiden kysyntä voisi saada aikaan sen, että YLE Shop kiinnostuu tilaamaan ko. paitoja. Tiedustelin YLE Shopista kysyntää, eikä sitä tällä hetkellä ole. Lähden lomalle 17.6. ja palaan elokuun alussa. Jos sinulla on hyvä aihe paidaksi, niin ollaan yhteydessä myöhemmin."

Kysymyksiinsä vastasin niillä tiedoilla jotka olen tällä sivulla esitellyt. Paidan idea minulla on, siitä ensimmäisen hahmotelman tein mutta - vaikka ihan valinnaisaineena on kuvaamataitoa opiskeltu oppivelvollisuuteni loppuvuosina - siitä tuli lyhyesti sanoen aivan karmea. Kokeilen uudelleen jahka saan kerättyä riittävästi rohkeutta piirtämisvälineiden lähestymiseen. On kuitenkin melko varmaa, ettei Yleisradio ole halukas ryhtymään mainittuihin paitatoimenpiteisiin kunnes tämän "nuorisokanavan" muutostoimet ovat ohi ja toiminta jälleen vakiintumassa. Itselleni aion sen tribuuttipaidan tehdä vaikka yksittäiskappaleena, kuten tuolla uudistussivulla mainitsin.

Q: Onko sinulla todellakin jotain yhteyksiä K.e.p.-hahmoihin?!

A: Totta kai... ["ei tietääkseni", mutta voin olla väärässä myös tämän asian suhteen]

Q: Mikä on elämän tarkoitus?

A: Viettää K.e.p.-lähetysten välinen aika mahdollisimman mukavasti? "Elämän tarkoitus on elämä itse" sanoivat viime vuosisadan alun soihdunkantajat... ja eikös se kaiken tietävä ihmerobotti Douglas Adamsin Linnunradan käsikirja liftareille –kulttiteoksessa antanut tähän kysymykseen vastauksen "neljäkymmentäkaksi" ?!


lisäilty 10.6.2003
http://koti.mbnet.fi/~nuzah/ka0210/kep/kep.html